Kлуб Балканка

Форум
Дата и час: 29 Май 2020, 03:18

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 220 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2018, 12:25 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 198
Местоположение: на реката !!!
Здравейте отново,

Както и в предишния си репортаж споменах, че хронологията този път в поднесените излети ще я наруша.

В началото на отминалия месец се отправих към набелязаната река, но бях неприятно изненадан от спускащата се вода. Беше трудно да облавям местата и сметнах, че резултатът щеше да клони към нула. Затова завъртях колата на 180 градуса и се отправих на ново място, което се молех да е по-благосклонно откъм ниво и количество вода. След час и нещо паркирах колата. Отворих вратата и чух приятния ромон на реката. Значи ставаше за риболов. Не се чуваше блъскаща се стихия. Екипирах въдицата с Пантер Мартин 6, с предварително премачкани контри. Спуснах се в дебрите на планинския поток. Имах на разположение около 2,5 часа за риболов.

Изображение

Нагазих във водата, отпих от нея и се усмихнах. Отново магическо място, същото както го помня от миналата година :)

В първите няколко минути се индикира риба, която веднага освободих и върнах обратно. Балканка, малко под нормата. Дилема. Надолу или нагоре по реката. Оооонче, боооонче, счупено пироооонче .... Падна се нагоре. Достигнах хубав тлъст вир, на който дъното не се виждаше. Заметнах в пенливата вода и почукване, последвано от проследяване. Наново подаване и косо обиране на примамката. Закачи се балканка, която беше снимана и след това пратена обратно

ИзображениеТук са красавиците. На следващото място друга риба, малко по-малка, която отпратих по живо по здраво.Местата следваха едно след друго и почти винаги имаше присъствие на обичайните заподозрени. Балканки, под и малко над нормата. Водата беше кристална и съответно толкова вкусна. Пиех с пълни шепи. Пиех с пълни шепи и от красотата, която се откриваше около мен. Вековна букова гора, потънала в зеленина. Чуваха се чуроликанията на птичките и лек ветрец побутваше листенцата на дърветата. Свежест от всички страни.

Закачи се и поредната красива балканка 26-27 см, която засия от радост, като разбра, че ще я пусна обратно да маха с опашка :)

ИзображениеНа следващото място, докато се придвижвах прибяга тъмна сянка на голяма риба, но реши да не опитва този път поднесената примамка. Следващият път ще настоявам отново. Може да е по-благосклонна.

Изображение

По едно време рибите се активизираха и се уловиха няколко хубави планински балканки, но не стояха мирно и така снимка нямат за колекцията.

Единствено още една позира, преди да се скрие отново в дълбоката студена вода.

Тук докато се нагласям за снимки. Рибата стои във водата и кротува. Поне тази кротуваше :)

Изображение

Изображение

Докато се обърна и времето за риболов приключи :( 2-3 часа бяха отлетяли, като миг. Но ето за такива мигове се отдаваме на любимото хоби

Поздрави и наслука и ценете красивото около нас. Има го, но трябва да се оглеждаме и да го попиваме с очи и душа.

Поздрави с последния кадър. Там риба не се появи. Но мисля, че я имаше :)

Изображение

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2018, 15:39 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 198
Местоположение: на реката !!!
Здравейте,

Преди няколко дена спретнах двучасов риболов на една река, която достигнах след куп завои и прави отсечки. Исках да пробвам нова пръчка, която си подарих броени дни преди рождения си ден. Става въпрос за Palms Egeria 2.06 m, 3-10 гр. Стига замятания на сухо в стаята, че рискувах да строша нещо или самата нея, докато размахвах :mrgreen: Страхотна ювелирна изработка. Макарата заспа на въдицата. Правени една за друга.

Пристигнах на реката и добре, че беше сенчесто там. Навън въздухът се беше затоплил подобаващо и ми беше нужно нещо освежаващо. Премених се и се въоръжих с въдица, фотоапарат и кеп на гърба. Реката беше повече от прекрасна. Премяташе се от камък на камък. Навсякъде около мен беше изпълнено със свежест и аромат на зелено :) Птичките чуроликаха необезпокоявани и огласяха всичко в района. Малки буболечки се катереха сред тревите покрай водата и от време на време се прехвърляха на мен и само ме гъделичкаха... Започнах с медна блесна на Mepps N2, с премачкани контри. Известно мятане, но без резултат. След това Пантер Мартин N6 с труден за определяне цвят. По-добре се представи от предходната блесна, но само в нивото на потъване. Стигнах до едно място, на което трябваше да пропадна надълбоко с примамката. Закрепих микроклатушка 2гр. Заметнах в по-спокойната част и примамката изчезна от поглед. Но и не спря да потъва. Трепнах леко с върха и всъщност пъстърва се беше закачила. Красива балканка към 27-28 см. Въдицата беше много чувствителна и това много ми допадна. Лека като перце и съответно пъргава.

Изображение

Изображение

Куката, тъй като е без контра се откача без проблем. Рибата се зарадва от дарената свобода, а аз от сполетяната слука.

Повечето места обаче не позволяваха да ловя на клатушката и затова смених с един многобройните воблери в кутиите.

Изображение

До края на излета не спирах да експериментирам с отделни примамки. Потъващи, плуващи, подскачащи. Някои дори се опитваха да избягат, но бързо ги връщах в кутиите. Виждах риби, които прибягваха и това беше знак, че са там, но доста мудно се отчитаха в кълването. Доста риби се виждаха да преследват, подбутват примамките, а други са плашеха дори и скачаха направо в съседния вир :) Имах две закачания и съответно откачания в движение.

Стигнах до поредното място, което обстрелях с почти всичко, което беше пъстърваджийско, но беше вяло като резултат. Няколко пъстърви екскортираха примамките от разстояние и гледаха с недоверие. Реших да сменя нещо с по-кардинално.

Изображение

Отворих кутията с twitch воблери. HZL. Отдавна ги имам, но все рядко съм ги пробвал. Сега реших да ги тествам с новия такъм. Страхотна игра се получи. Пръчката беше идеална за twitch воблер. Придаваше страхотна игра. Интересното, че и пъстървите се настървиха на новата презентация. Първата примамка беше червеникава и като магнит привлече борбена балканка, която сгъна приятно въдицата и направи впечатляващи подскока, докато се борехме. Победител излязох аз и я кепчосах. Снимка и обратно

Изображение

След нея и още една и още една :) Кой да предположи, че това е примамката за деня. Пусти късмет, оставаше още половин час мятане.
Преместих се до тлъст бързей, който заливаше всичко. Завихряше се и тъмно зелените нюанси на водата придаваха тайнственост и засилваха чувството на неизвестността, която дебнеше отдолу. Червеникавата примамка обиколи мястото от всички възможни ъгъла и скорост на водене, но не се разписа. Смених с друг HZL с по-светли нюанси. Първо замятане и хубава риба се разбунтува откъм дълбокото. Напъна здраво и притегли към себе си метър влакно. Но все пак я доближих до себе си и полегна в кепа. Страхотна охранена балканка 35 см. Как ли не се опитах да я снимам и не та не. Пуснах я без снимка. Преместих се малко в страни и отново заметнах. Уловиха се почти веднага още две риби под 30 см., които дори не съм и снимал. Видимостта доста започна да намалява, заради надвисналите дървета около мен. Мятам още няколко минути и обратно към колата. Заметнах още няколко пъти и въдицата отново закачи страхотна риба, която се опита да ме дръпне от брега, че стоях в шантава поза. В кепа полегна също охранена борбена балканка, която реши, че една снимка може да ми отпусне, преди да я върна в студените води.

Изображение

Толкова за деня с риболова. Имах 10-15 мин да се върна до колата, но трябваше да прекося и реката. Прекосих я, но по средата на коритото загубих равновесие от движещ се клон във водата, който ми изкара акъла. Викам какво е това нещо, което се търка в панталона и побутва. Обръщам се, а то голям клон, който аз вероятно съм побутнал и течението го е подхванало. Загубих равновесие и се забих в течащата вода, все едно скачам в басейн. Целият с въдица и чантата с апарата се озовах под водата. Няколко секунди се борех уж да остана сух, но за съжаление отвсякъде се стичаше вода. Телефонът беше цял и работеше, въдицата беше все още в ръката, чантата на апарата цялата мокра. Отварям вътре и вода се просмукала за няколкото секунди. Всичко извадих от важните машини. Примамките в кутиите после щяха и те да съхнат.

Та така нова въдица се отбелязва, като се топне във вода. Представи се страхотно и нямам търпение да я впусна в нови подвизи.

През двата часа се уловиха 8 риби. Най-големите 35 см, най-малките 25 см. Заредих се подобаващо с приятни гледки, което най-важното за мен. Релаксът сред природата, където на места може да се докосна до магията е уникално.

Поздрави и наслука

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2018, 15:32 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 198
Местоположение: на реката !!!
Здравейте колеги,

През изминалата седмица имах възможност за по няколко часа да се потопя в магията на планинските потоци. Първият ден беше приятно времето, но втория малко преди да достигна до реката ме застигна циклонът "Нефелия".

Първият ден пристигнах на реката с приповдигнато настроение. Нивото беше по-ниско от очакваното, което ме навеждаше на мисълта, че рибите ще са по-мнителни и капризни. Не сбърках в преценката. Доста трудно успях да изчопля няколко рибки от укритията им. Настоявях на блесни с предварително премачкани контри и на микро клатушки с единични безконтрени куки.

Изображение

В началото заходих в едната посока, след това смених в другата. Щях да ги изненадвам в гръб :mrgreen: Настоявах доста продължително време на клатушката 2 гр. и няколко риби се индикираха, но до закачка не стигнах. Смених с на Мартин пантерите Nr.6 и работата задобря. Пъстървите по-често увисваха в края на линията, но само няколко от тях заснех, преди да поемат обратно в прозрачната като сълза вода. Пиеш с шепи и не можеш да утолиш жаждата :)

Изображение

ИзображениеВтората риба улових в доста накъдрен бързей. Първо пробвах с Пантера и видях рибата как се придвижва след примамката. Наново няколко опита, но така и не се появи. Смених с клатушката. Няколко повеждания и пъстървата ме друсна. Красива балканка, която постоя за малко за фотосесия и отплува в прозрачната вода.

Красота навсякъде около мен. И реката, и дърветата, втрупнати в гъста зеленина, а клоните им със всякакви хвъркати създания. Откога го чакам това време. Цяла зима за него си мисля и ето го вече навсякъде около мен. Вероятно и гъби някъде имаше стаени сред вековната гора, но нямах време да ги търся. А какви манатарки съм намирал там.

Изображение

Изображение

Изображение

Гледам всеки почти, качва снимки на въдицата, с която лови. Ще вметна и аз продуктово позициониране, ей така между другото :mrgreen:

Изображение

Изображение

Последни половин час се любувах единствено на гледки. Една риба се засили да атакува, но се отказа в последния момент. Беше дошло време да си ходя.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Следващия ден го даваха да е дъждовен. Някакъв циклон щял да преминава през страната. Все едно октомври стана. Задуха, напълни с прах очите на слънцето и го скри. Притъмня от всички посоки, накъдето и да се обърнех. Дали ще остави някой прозорец да помятам. Гледах откъде е тъмно и къде е по-просветляло. Ориентирах се и газ в тази посока. То не че след половин час, та дори и по-бързо нямаше да се смени затъмняването, но беше важна целта. Естествено заваля докато карах и то доста се засили. Чистачките се затрудниха за известно време. Ама и аз къде съм тръгнал. Набелязах по картата една рекица, която исках да посетя от доста време. Приближих планината и съответно реката. Изглеждаше с хубаво течение. Беше започнала да замътва леко, но все още ставаше. Даже и понамаля дъждът. Валеше си още, но поне не беше с кофите, като из ведро. Якето бях забравил да взема още от къщи. Имах на разположение чадър, но нямах трета ръка. Закрепих го през елека и джоба на полара и се оказах с чадър точно над мен, а и със свободни ръце :mrgreen: Провирането беше по-трудно сред шубраците, но определено можех да боравя с въдицата.

А каква микро красота се откри пред мен покрай реката :) Страхотен свят, който често подминаваме. Тези малки капчици, събрани милиони една с друга образуват цели реки, в които се развива живот или отмиват тази красота след някой голям потоп.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

На блесни не искаше, както и на клатушки. Заради замътването, което в дълбоките участъци си беше плътно се наложи да извадя воблер. Закрепих двуделен на HZL, плитко газещ, с привличащ пъстървите камуфлаж. Първата риба ми изкара акъла от бесния удар. красива балканка към 26-27 см. На следващото място нова и нова. Рибите бяха пощуряли. Или се откачаха сами или даваха да освободя безконтрената кука от устата им и ги връщах обратно. Хубава риба 30+ се разбунтува пред мен и сама се саморелийзна. Видях и атаката. Първо преследваше и малко преди да извадя примамката атакува. Плясъци на всички посоки. Добре, че валеше, иначе щях да подгизна. Снимки не правех на рибите. Имах толкова малко време на разположение, а и с този дъжд.

Реката беше от магичните и криещи своите тайни. Малка част обходих от нея, но останах пленен. Дано да имам късметът и пътят да ме отведе отново там. Ако не беше времето вероятно в друга посока щях да поема.

Ето само два кадъра, на самата река.

Изображение

Изображение

За 1,5 ч имах над 10 риби и все хубави. Всички са обратно в пенливия поток. Дано циклонът "Нефелия" да ги е оставил на същото място. Казвам го, защото 1-2 дена след това всички станахме свидетели, какво прави природата с нас. Нормални рекички в големи и пълноводни речища.

Поздрави и наслука

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2018, 15:45 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 198
Местоположение: на реката !!!
Привет,

Миналата седмица се откопчиха няколко часа, в които имах възможност да размятам въдицата по една планинска река. Бяха ме засърбяли ръцете, а и душата пуста си търсеше планинска идилия, в която да се потопи. Реката беше от магичните. Водата чиста, като сълза и може направо от нея да пиеш :) За моя изненада не беше замътена, но със засилено течение. С две думи си беше страхотна за 2-3 часа, които имах на разположение. Нямаше слънце, но пък имаше изгледи за дъжд и затова се върнах обратно в колата и взех чадъра. Все още нямам GoreTex яке и с чадъра е най-добре :)

Както казах реката е от онези, които ти спират дъха и нямаш търпение да заметнеш. Дъното осеяно с малки и големи камъни, а водата промушвайки се между тях издаваше приятен шум за ушите.

Изображение

Изображение

Пръчката, с която бях екипиран е 3-10 гр., макара + монофил 0,20 Stroft. Очаквах петнистите красавици. В началото само проследяваха и се вдигаха да атакуват в момента на изваждането на примамката. В началото заложих на воблер HZL, след това Пантер Мартин 6, отново воблер и т.н. Само смени и смени. Разгледах кутиите и закачих воблер, на който нямах уловена риба. Yu Zuri с шантава окраска, която напомня пъстърва. Първо замятане в пенливата вода и той се шмугна в дълбочина. Въпреки пенливата вода усетих завихряне след него. Второ замятане и красива балканка се опита да ме дръпне :) Риба 30+/35 см. Позира за кратко с красивата си премяна и се върна обратно във водата. Не ми даде възможност да я заснема на клип. А усмивката на лицето :)

Изображение

Ето го и мястото, където атакува

Изображение

Защо имах на разположение само няколко часа. Красотата беше толкова много около мен, че очите не можеха да поемат всичката. Исках да съм на всяко едно перспективно място и да облавям или да се потапям в приятното шумкане на премятащите се вихри.

Ето за какво говоря

Изображение

Тук зад този камък се изстреля охранена риба и Ааа да атакува и се върна обратно. Нещо я притесни :)
Изображение

Изображение

Стигам до едно място, което представлява доста дълъг вир, който в началото с хубава дълбочина. Там водата образно бушуваше най-силно и в последствие се укротяваше. Изстрелях воблера между двата нависнали клона и се гмурна точно м най-дълбоката част. Два оборота и блесна много охранена риба. Тупна за миг примамката и се отказа. Сърцето падна в петите. Няколко замятания и отново всички се повтори. Смених няколко примамки и всеки път се виждаше масивното тяло на рибата. Явно се умори да се шегува с мен и се скри някъде на спокойствие. След време, ако е отново там ще пробвам отново.

След известно време се появи и нова красавица. Все едно я бяха рисували на компютър. С наситени червени петънца. Няколко снимки и махна обратно щастлива че е с дарена свобода.

Изображение

Изображение

На микроклатушка се излъга една единствена балканка, но беше от подсрастващите.

Малко преди завършека на "дългия" излет се отчете още една риба, която беше запечатана на лента, преди да се върне обратно в студената вода и да чака поредното насекомо да мине покрай нея.

Изображение

Изображение

Времето напредваше и денят клонеше към своя край. Риболовът също. Сгънах всичко и обратно към колата.
Уловени към 10 пъстърви, болшинството мерни и със страхотен камуфлаж. Атаките повече. Всички примамки са с премачкани контри на куките или са с единични такива. Рибите си плуват по старите места и дано да съм там, като се върна след време.

Поздрави и наслука

Изображение

Изображение

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2018, 00:24 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 198
Местоположение: на реката !!!
Здравейте отново,

Ето че и тази година пъстървовият риболов е почти към края си. Остава по-малко от месец до началото на размножителния период на балканската пъстърва. И след това ще трябва да оставим на спокойствие точкуваните риби да се отдадат на любовни ласки.

На 06.09.2018, в деня на Съединението направих целенасочен целодневен риболов в търсене на красивата балканска пъстърва. През настоящата година се сблъсках два пъти с изтормозени реки, които знаех, че вряха от пъстърви. Но уви останаха самотни потоците. Достигна информация и за други реки с подобна съдба и ми стана тъжно. Дълго време обмислях в коя посока да поема. Реших да се насоча към място, на което последно бях стъпвал преди 3-4 години. Надявах се да се е запазило във вида си, в който помня от преди няколко години. Едно наистина магично място, оставило много спомени в рибарската ми душа.

Легнах в 0.00 ч и остворих очи в 3.00 ч. Всичко беше потънало в мрак непрогледен. Събрах екипировката, приготвих няколко сандвича и бях готов вече за риболовни подвизи :) В 4.00 ч вече бях на път. Доста други ранобудни като мен се носеха по пътищата. Всеки тръгнал в неговата си посока. Потопих се в страхотна chillout музика и времето мина неусетно. Започна да се развиделява, а аз още криволичех по пътищата. Мъгли се спускаха покрай планинските върхове и придаваха допълнителна мистика. Всичко беше толкова свежо. Температурата вече леко прищипваше и напомняше за приближаващата се есен. Птичките още не се бяха събудили или и да бяха явно се озъртаха все още и вероятно подготвяйки се за песните, които щяха да заместят музиката от колата... Паркирах се и със щракване на пръстите вече бях дегизиран и готов за целодневен маратон, защото знам, че щеше да има газене, катерене, провиране, спускане, а вероятно и падане :) Нямах търпение да се потопя в реката и да отпия от нея. Това е място, където водата може да се пие с пълни шепи. Толкова е кристална, чиста и студена. Сърцето биеше учестено от вълнение. в този миг. Още малко и зад поредния завой забелязах как се вие през гънките на планината, спускайки се от високо и прохладно.

Изображение

Благодарих на планината, че ме допуска до себе си и си пожелах да имам страхотен ден.

Реших да експериментирам основно на блесни с предварително премачкани контри, микроклатушки с единични безконтрени куки и където позволява с воблери, отново без контри. Нагазих във водата и се понесох по нея. Залягах на места или се прикривах зад дърветата покрай брега и замятах във всяко едно перспективно място. В началото рибите бяха по-пасивни и нанасяха вяли атаки. Докато не се престраши първата балканска пъстърва :) със запомнящи се размери, клонящи под нормата. Снимка и обратно във водата.

Изображение

Тус си бяха пъстървуните, защото ги и наблюдавах как се разхождат необезпокоявани във вировете. Редуваха се по-малки и по-големи риби и си съжителстваха съвсем спокойно. А местата, които обитаваха спираха дъхът ми, всеки път, когато съм бил на това място. Дъното на реката беше изпъстрено в красиви зеленикаво синкави и златисти нюанси. Камъните, едри и дребни бяха опасали, като килим дъното на реката. Рибите, щом се стреснеха от нещо веднага се изпокриваха или се забелязваха летящи сенки. А птичките вече пееха, слънцето ме докосваше с лъчите си или се пречупваха в гънките на спускащата се вода.

Изображение

Изображение

Изображение

Основно рибите, които атакуваха бяха в диапазона 26-27 см Забелязваха се и сенки на по-големи, но те рядко се престрашаваха да се впуснат в атака. Предполагам, заради приближаващият размножителен период.

ИзображениеИзображение

Изображение

Изображение

Правеше впечатление, че най-привличащи внимание са блесните. На воблерите повече ги удраха с глава, а не ги захапваха. На клатушките само няколко удара и една извадена риба. Така, че настояването беше на блесна. На едно място наблюдавах мерна пъстърва, която махаше с опашка и очакваше мушица да се спусне към нея. Подплаши се от блесната и се скри, но повече от минута я наблюдавах как с леки движения на плавниците се задържа почти на едно място. Вировете и бързеите следваха едни след други и всеки по-магичен от предходния. Рибите кълвяха една след друга. Или само подбутваха примамката или стръвно се спускаха да накажат натрапника. Времето летеше като бясно., както и преминаващите на мен облаци. Бях отново на мястото от преди няколко години, където усещах какви са били реките навсякъде в България. Давах си сметка колко много сме унищожили хората, а вероятно и със сигурност дори и ще продължаваме. Надявам се да съумеем да запазим за по-дълго време подобни местенца. Не само заради риболова. Той е страст, която мнозина носим в сърцата си. А заради самата природа. Ние сме само за миг на Земята, а тя остава и след нас...

Изображение

Все повече се потапях в дебрите на планината. Знаех, че дивите животни ме наблюдаваха от разстояние. Не ги виждах, но усещах присъствието им. За няколко часа бях на тяхна територия, замятайки пръчката в поредния нов бързей, събрал отблясъците на слънцето, или запечатвах с фотоапарат красотата, която беше пред очите ми. Или просто стоях за миг и просто наблюдавах.

Появи се и следващата, а след нея и следващата пъстърви, които позираха за кратко, преди отново да махнат с опашка в студената вода.

Изображение

ИзображениеИзображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

ИзображениеНа едно от местата наблюдавах как пъстърва маха с опашката и почиства дъното. Те вече се подготвяха за брачни игри. Имаше петна по дъното, където са почиствали от боклуци. Това е и причината да са по-апатични, независимо многото уловени риби. Но много други просто подбутваха и се мъчеха да изгонят въртящото се парче метал.

Бях го снимал, но сега нещо снимката не я откривам.

Изображение

Тук среща на движение и покой

Изображение

ИзображениеИзображение

На няколко пъти, блесната щом докосне водната повърхност и пъстървите пощуряваха. Опитваха се да атакуват и малки и големи пъстърви. В такива моменти виждах как по-охранени риби се спускаха в надпревара с блесната и я плясваха. Тава бяха риби по близо 40 см съдийки по извадените през деня.

Тук нагледно може да се види, как да действаме, като искаме да заснемем уловена риба. Пъстървите са нежни създания и трудно издържат дълго на сухо, докато се нагласяме да ги заснемем. Аз практикувам престой във водата в кеп. Рибата не е толкова голяма чак за кеп, но докато нагласявам апарата рибата си е във водата. След това с предварително намокрена ръка се хваща рибата. И после кой откъде е :)

Изображение

Изображение

Изображение

Красива борбена риба, която атакува до едно потопено дърво и разпени водата

Изображение

Времето за риболов клонеше към своя край, колкото и да не ми се искаше. Цял работен ден прекарах на реката, размахвайки пръчката, а и умора започна да се появява.

Седнах на едно паднало дърво. Изядох един от сандвичите. Поснимах от място и поех на обратно, като на моменти отново замятах и пробвах дали някоя риба ще се закачи и ще опъне линията :)

Изображение

Изображение

Появи се и последната риба за деня. Красива и борбена пъстърва. Няколко снимки и обратно в укритията :)
Изображение

ИзображениеРазвносметката за този прекрасен ден. Много уловени пъстърви. Бройката я изгубих доста отдавна. Ако не бяха брачните приготовления вероятно и доста други риби щяха да се закачат. Уловените пъстърви бяха в диапазона 18-30+ Имаше атаки и на по-големи риби, но сама атакуваха, но мерникът им не беше точен :) Всички са освободени и върнати обратно в ловните полета. Единственото нещо отнесено от това
магично място са спомените и няколко снимки. Моля се да си остане такова и занапред.

Поздрави и наслука с последния кадър. Есента идва

Изображение

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2019, 22:04 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 198
Местоположение: на реката !!!
Здравейте колеги,

Риболовната година за мен започна с откриването на пъстървовия риболов. Хубаво откриване стана, а след това последваха редки и доста неуспешни излети за по няколко часа, но дано прозорецът да се поотвори и откъм време и риби също.

Преди десетина дни спретнах риболов надвечер на един поток, който не бях посещавал от доста отдавна. Като казвам риболов да се разбира около 2 часа. С повече време не разполагах, а стрелките направиха два пълни оборота за нула време. Та достигнах до мястото с изключително преповдигнато настроение от очакване да се потопя в шубраците, провирайки въдица сред вече раззеленените дървета. Свежест се усещаше с всяко поемане на въздух. Птичките чуроликаха вълшебно, тук там някой охлюв се полюшваше с къщичката си сред тревите и шумата. Раждаше се нов живот. Тези пролетни месеци са ми любими и винаги ме зареждат... Бързо се приведох в бойна готовност и се шмугнах в храсталака. Закичих воблер първоначално и смених няколко дори в последствие, но в крайна сметка преминах на блесна. Контрите премачкани още отдавна. Реката беше с пролетно ниво и подскачаше въодушевено сред камъните запътила се към дългия си път.

Изображение

Слънцето хвърляше приятни златисти отражения сред водната шир и ми пречеше да наблюдавам дъното. Появи се магията на реката, която винаги съм се радвал, когато открия. Беше приказно.

В началните около сто замятания не дадоха резултат. Или рибите се спотайваха или някой преди мен беше наплашил или дори прибрал. Упорствах както казах на воблери. Преминах в последствие на микро клатушки и имах известен успех, че закачих красива жълтеникава балканка, която обаче се откачи на брега. Но поне открих деня :) Смених на блесна Пантер Мартин 6. На едно място малко пред накацали потопени клони, където водата се завихряше ме атакува хубава борбена риба. Хвана ме подготвен и след секунди в кепа затанцува по-голяма пъстърва, но от далечни земи дошла. 30 /30+ см. Направих й няколко снимки и я върнах в хладната вода.

Изображение

До края на излета друга друга чуждоземна пъстърва не се появи. Още няколко балканки, но не съм ги снимал. Гонеха летвата на допустимия размер, но не го минаваха. Така или иначе за мен тази мярка отдавна не е важна. Всяка риба бива връщана обратно от където е дошла.

Изображение

Изображение

Времето бързо се изниза и трябваше да обръщам към колата. Не бях минал огромно разстояние, но доста вирове и бързеи обходих, но само на някои от тях имах успех. Дано останалите риби, които знам, че ги има там да са си добре и да се срещнем следващия път.

Два часа, 5 риби и много гледки и емоции, които преминаха като миг.

Поздрави и до скоро

Изображение

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Май 2019, 22:55 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 198
Местоположение: на реката !!!
Здравейте на всички,

В края на седмицата съм с доста смесени чувства. Имах възможността да се докосна до две реки. И двете от магичните, където можеш да останеш без дъх от красотата, в която се потапяш. Едната по-голяма и кипяща от живот. Изпитах истинско удоволствие за няколкото часа, които имах на разположение да половя на нея. Втората е една от любимите ми реки. Невероятно красива и която посещавам веднъж годишно. Както се казва "Начесах крастата" :)

Водата на първото място се придвижваше надолу необезпокоявана. Не беше голямо течението, но температурата беше в пълния комфорт за петнистите красавици, които щях да търся там. Ароматът на пролетна свежест беше навсякъде около мен. Слънцето на моменти се показваше или скриваше зад разпръснатите по небето облаци. Имаше тенденция за пролетен обилен дъжд надвечер, който стана ежедневие вече. Бях подготвен за целта, така че всичко беше наред. Пръчката, с която ловя е 7-10 гр акция. Имах навито монофилно влакно 0,20 мм Stroft (изключително здраво на възел и опън също). Реших да дразня рибите с воблери основно или микроклатушки. Блесните ги бях оставил на заден план.

Ето я и реката. Бистра, като сълза и със студена вода.

Изображение

Изображение

Загледаш ли се за миг в спокойните участъци и може да уловиш скачаща риба, гонейки някоя буболечка. Правеше хубав кръг във водата и се шмугваше отново на сянка. Тук са значи рибите :)

Предварително бях сменил тройките на част от воблерите, с които мислех да нападам в бой. Имах закупен воблер преди броени дни на Jackson Trout Tune 55 мм, който реших да тествам. Другите, с които облавях бяха на български воблеро строители. Част от тях туичингови или с нормална игра. Различни окраски и придаващи вибрации. Контрите на всяка една кука са предварително премачкани или с единични без контри. Всяка една уловена риба пускам обратно на свобода и целта ми е минимално поражение при улавяне. Има и втора причина. Забие ли ми се някоя кука в ръката, а вече имам опит с това начинание е почти безпроблемно изваждането. Няма разкъсвания както за рибите, така и за мен :)

Рибите определено се бяха спотаили в по-бързата вода. Появи се и първата балканка

Изображение

Изображение

Красива риба, която атакува Jackson-a 27-28 см. Болшинството риби, които атакуваха бяха със сходни размери. С красиви жълтеникави кореми и напръскани с ярко червени петна. Това ми е любимата риба - балканската пъстърва. Природата на места си играла като художник импресионист, докато ги е създавала. Покрай пъстървите реших преди 9 години да престана да взимам уловени риби. Предпочитам единствено спомени и фотоси да взимам със себе си, а рибите да си плуват там, където им е мястото... Щракнах и тази пъстърва и я върнах обратно в реката. Доста често атакуваха гладните пъстърви, но основно взимаха в по-бързата вода, богата на кислород. В спокойните участъци изключително рядко да ме атакува на спининг. Една се престраши и дръпна от спокойното. Направи пирует и разбира се изгони останалите риби от участъка.

Изображение

Изображение

Изображение

Тази беше към 30 см и също толкова красива. Бързо се изстреля като торпила обратно във водата.

Изображение

Изображение

Светлината около мен беше блажена. Свежо навсякъде. В бързите участъци реката ромолеше приятно, а в тихите води се чуваха единствено птичките, които пееха любовни песни. Появи се и един глиган от нищото, който и той като мен се стресна от неочакваната среща. Вървеше в моята посока и нищо, че бях гостенин на негова територия не желаех да се срещаме очи в очи от метър разстояние. Издадох стряскащи звуци, които подействаха явно и той се скри в шубраците, очевидно раздразнен, че му тъпча в земите.

Продължих нагоре по реката. Слънцето в едни участъци се процеждаше косо и галеше повърхността на водната шир. Имаше няколко изсъхнали дървета, които се извиваха над реката и в момента съжалявам, че не направих снимка за спомен. Светлината беше страхотна, прохладният въздух и изобщо всичко в този един момент. Незнам защо, но ми напомня на гледка от далечни земи и в съзнанието ми изплува Нова Зеландия. Не съм ходил още там, но явно кадри от филми са ми се запечатали в съзнанието. Точно там отстрани в плиткото ме атакува борбена и голяма пъстърва, която се опита да изтръгне въдицата от ръцете ми. Риба към 50 см вероятно с охранено тяло. Подскокна два пъти доста високо и слънцето огря златистите й страни. Истинска красота. Дръпна за последно и линията олекна. "Да му се не види макар" си рекох. Изтървах страхотна риба. Така или иначе щях да я снимам и да я върна обратно, но успя да ме пребори. Тройната кука беше изправена на туичингов воблер на HZL. Трябваше преди това и на този да сменя куките с по-здрави. Трябваше да ме изненада хубава риба обаче и тогава да ги подменя. Продължих нагоре по реката.

Изображение

Сменях ту HZL, ту Jackson. Рибите се надпреварваха да атакуват. Все в порядъка между 25-26 см.

Чу се гръм и още един и още. Щеше да вали. Набързо притъмня и беше въпрос на малко време преди да се излее поредната порция вода от небето. Наближих в същото време бърза вода и заметнах диагонално HZL-то с подменени тройни и премачкани куки. Още на първата проводка и ме взе тежка риба. Дръпна надолу по течението и авансът засвири мелодично. Не правеше подскоци, но по поривите рибате изглеждаше хубава. Сборихме се няколко минути преди да успея да я кепчосам. Изключително красива жълтеникава балканска пъстърва. Не откъсвах поглед от нея. Премерих я. Малко под две мои педи. Значи 45-46 см. :) Душата грейна от щастие. Адреналинът се надигна от слуката.

Изображение

Изображение

Две снимки и обратно във водата. Клип се отказах да правя, тъй като заплющяха едри капки дъжд от небето. Летяха като куршуми. Рибата се беше уморила и я придържах обърната срещу течението, а аз бях нагазил малко под коляно в реката е я възстановявах. Кофите се изливаха от небето и гърмеше заплашително. След няколко минути рибата тръгна бавно, но заради бушуващата вода от проливния дъжд я изгубих от поглед. Надявам се да се е възстановила и да имаме среща някой друг път отново.
Бях се опаковал целия от глава до пети и дрехите ме пазеха от хвърчащата навсякъде вода. Валя ме половин час, в който дори и да замятах нямах друга уловена риба. Денят клонеше към своя край. Измъкнах се след гъстата растителност от големи дървета. Слънце отново пекна в далечината и включи дъгата да свети пред мен в различни цветове.

Изображение

Така минаха около 3 часа риболов. Уловените риби бяха над 20 бр. Болшинството мерни и среща с две трофейни хубави риби. Вероятно и по-големи има, но следващ път ще разбера.

За втората дестинация бях предвидил цял ден риболов. За да е още по-дълъг денят станах в 3.30 ч и към 4.30 се изстрелях към предначертаното място. Точно в деня на българската писменост и братята Кирил и Методи. Сметнах, че повечето хора ще са на манифестация и реших да атакувам тогава... Тишина и спокойствие витаеше в тъмното докато пътувах да заветната цел. Приятна музика галеше ушите ми, а сърцето лудо биеше от възбуда. Отивах на една от любимите си реки. Там обикновено се зареждам за цяла година. Пристигнах до целта, а реката извиваше нежно снага по гънките на склона. Гората беше обгърнала всичко в обятията си с раззеленена премяна. Днеска основното оръжие щяха да са блесни, отново с премачкани контри, а за по-дълбоките участъци реших да изпробвам нова примамка за мен. Power tail на Fiiiiiiiiii......iiiish Заприходих преди броени дни няколко примамки. По 8 гр. Дължината вече ми се губи точно, но към 44 мм :)

Потънах в извивките на релефа и се потопих в магията на това приказно място. Тишина, спокойствие. Реката се провираше и премяташе от вир във вир. Всеки един о-красив от другия. Това място го чувствам вълшебно и ме зарежда толкова много. На места паднали дървета, които така си и изгниват, а на тяхно място нови се появяват... Достигнах първото място и закачих блесната Panter Martin Nr.6 (цвят лайнян)
На първото място обикновено ме атакува петниста балканка, но този път я нямаше. На следващото място също, и на по-следващото и т.н. Изминаха три часа, а нямах и подгонване, а и риба не можех да видя :( Сърцето ми се сви направо. Просто рибите ги нямаше. Все едно някой ме раздра отвътре. Магията, която съм усещал на това място, като че ли беше отлетяла. Така го почувствах. Липсваха обитателите на това прекрасно място. Липсваха не заради буйна вода, която може да ги е отнесла. Това бяха диви риби, не зарибявани и по мои наблюдения основно те оцеляват при поройна вода. Последните няколко години сме свидетели на придошли реки. Недобросъвестни хора бяха изтарашили реката. И за пореден път си казах колко крехко е всичко и как някои не се замислят като вземат всичко, което се закачи. Отлови ми се, отснима ми се също. Имах на разположение още около 6 часа, преди да приключи риболова за мен. Нямаше смисъл да се местя на ново място. Реших да упорствам по вече празните места, с надеждата да е останала някоя и друга рибка. Сменях всякакви примамки. Ту блесни, ту микро клатушки, воблери и нищо. На един по-голям и дълбок вир реших да пробвам на Power tail

Изображение

Направих няколко замятания в различни посоки и ето че опъна риба. Борбена балканка към 30 см раздруса въдицата. Беше успяла да се спаси от набезите.Усмихна ме за малко и я върнах в студената вода.

Изображение

Изображение

Следващите два часа отново нищо. Маане на гащи в красивата, но празна река. Спускаща се от планината вода, която облива единствено камъните, без живота, който знаех, че кипеше на това място в България предишните години.

Достигнах участък от реката, който стоеше мнимо по-запазен. Изведнъж се появиха атаки на риби, та дори прибягваха пъстърви. Успях да уловя около 5 риби за нула време, като едната беше подобна на първата за деня.

ИзображениеСнимка и обратно в пенливата вода, от която спокойно можеш да пиеш до насита. И после рибите изведнъж отново секнаха. Явно минах през участък, който е бил по-слабо пресиран от набезите на гладниците. До кога ли?

Сгънах такъмите и обратно към колата.

Ето я и реката, от която имам незабравими спомени последните няколко години.

Изображение

Изображение

Аз и редица колеги взимаме единствено спомени от подобни места. Други, не бих нарекъл колеги, за кратко време буквално премахват душата на дадена река. Река без душа е просто течаща вода!

В рамките на броени дни се докоснах до място изпълнено с живот, където пъстървите плуват на воля и друго такова място, което ме натъжи много, от това, което открих. Надявам се и по-добри години да настанат и да уважаваме това, което имаме. Унищожението става за миг, но остава за дълго. Вътрешно ми е болно от всичко това, което видях.

Поздрави и наслука

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2019, 11:21 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 198
Местоположение: на реката !!!
Привет отново,

С Ванката Пандъков (Иван Пандъков) спретнахме преди няколко седмици дългоочакван риболов. Дълго не можехме да сверим часовниците и да се уцелим и двамата със свободен ден. Но ето, че дойде моментът. Колата ни отведе до място, което спира дъхът от красота. Пристигнхаме по мръкнало. Опънахме палатката и за заехме с манджите. Стана си цял питник :) А звездното небе се беше ширнало над нас като килим.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

От вълнение по предстоящия риболов и двамата почти не мигнахме цяла нощ. Едвам издържахме до към 6 ч. сутринта и се изстреляхме от креватите. Поехме по пътеката към реката, която беше нова за нас. Отивахме на разучаване. А в такива моменти обикновено съзнанието какви ли не картини рисува за митични риби.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Повървяхме прилично време и ето, че реката се откри пред нас. Бяхме само ние, ромонът на движещата се вода и гласът на птичките около нас.

Изображение

Изображение

Направихме си обща снимка и се отправихме към изследване. Изследването обаче не продължи дълго. Със смесени чувства установихме, че риби в реката няма. Липсваше каквато и да е храна, водата не беше хипер ледена, а имаше и белези от засушавания. Беше доста рано още. Щем не щем извадихме отново колодата с карти и изтеглихме печелившата карта за деня. Въоръжихме се с няколко часово ново препускане по баири и чукари. За съжаление първата ни цел се оказа ялова. А от доста време желаехме и двамата да проверим каква е хавата. Но, късмет!

След няколко часа вече бяхме до новата цел. По дърветата беше прохладна сянка и позволяваше да се диша. Реката беше с хубаво ниво за сезона. Оставаше и рибите да са на място. Закичихме примамките. На мен успешна през деня ми беше блесна медна Аглия nr.2 с премачкани контри. Ванката имаше успех на няколко примамки. Рибите, които уловихме не бяха с внушителни размери (25-27 см) Липсваха големите риби обаче. За съжаление все повече се сблъсквам с тази реалност.

Ето и снимки, които да онагледят деня на новото място.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Ванката извади най-голямата риба за деня. Беше се спотаила в един бързей. След като упорствах дълго време на микроклатушки, Ванката я бодна на силиконова камола.

Та така. Денят клонеше към своя край. След дълги километри и препускане по българските планини бяхме отново на път. Този път обратно към София. Имахме по 7-8 риби на човек, които си плуват отново на воля, там откъдето се и появиха, за да стоплят рибарските сърца.

Поздрави и до скоро

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2019, 16:01 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 198
Местоположение: на реката !!!
Здравейте приятели,

Кога започна пъстървовата 2019 г и ето, че дойде време да закривам вече. Изтъркули се за един миг направо. За закриването бях набелязал 21.09.2019 г. Голямо умуване падна две седмици по-рано. Обходих цяла България в съзнанието си и мислено пробвах доста реки: знайни и незнайни все още. За малко да сменя посоката в последния ден преди риболова, заради снимка на мой приятел отдавна, който беше извадил огромна балканска пъстърва, повече приличаща на сьомга. В крайна сметка мястото си остана последно избраното, а това за мен си беше половин риболов вече ... :)

Ставане в рани зори, дори и петлите още не бяха се събудили, но не и Павката. Спретнах всичко и стартирах колата към набелязаната река. Тази година е по-сушава и потоците са видимо оглозгани откъм водни ресурси. Очаквах и мястото, където отивах да е подобно и имах едно на ум. Но се учудих все пак като наближих, че има вода. Не ми хареса, че беше доста студено. Даже ледено. Пристигайки беше 0 градуса, а докато просветля, показанията показаха -3 С. Спрях да ги гледам тях, че ми стана студено само от това. Един заек притича пред колата и ми стана едно хубаво. Допира до дивото ме караше да се усмихвам. Дърветата бяха извили обемните си снаги и пазеха спомени по отминали времена... Наместих се непромокаемия екип и се спуснах в търсене на дивите петнисти красавици.

Ето я и реката в ранната студена утрин, докато крачех покрай нея и ми излизаше пара от устата

Изображение

Пипнах с ръка водата и ми се стори като пролетна. Толкова студена, че направо настръхнах... Основно упорствах на блесна с бакърен цвят и клатушка. Контрите премачкани до една, за да нараняват до минимум рибите. Така или иначе без значение размера на уловените риби, всяка една поема обратно, откъде съм у уловил. Още почти веднага улових две планински красавици

Изображение

Изображение

Направи ми впечатление, че окраската на рибите и есенните цветове и отражения бяха много сходни. Златисто и жълтеникаво беше основната тоналност. Слънчевите лъчи набираха сила и отраженията по реката бяха пленителни.

Изображение

Преди две години бях идвал последно по тези места. Риби сега се виждаха, независимо че не са така гъсто разположени както преди години съм го виждал това място. Радваше ме, че притичваха сенки на малки и на по-големи мерни риби. Друго също ми направи впечатление и това е че като че ли рибите бяха започнали подготовката за брачния период по-рано. Не бяха много активни към поднесените примамки. Изреждах различни видове и разцветки. Много често атакуваха с удар на главата по примамката, за да я прогонят вероятно, а не толкова с цел храна. Поради тази причина и рибите доста рядко достигаха до мен, да ги пипна или снимам. Често имаше само атака, но не се закачаше. Някой ще каже, че куките не са остри. Напротив, остри са и дори и на мен не рядко ме закачат по пръстите. Важното е че рибите бяха по местата и това ме караше да се усмихвам.

Придвижвах се по реката и попивах приказни гледки с очи и вдишвах с отворени гърди планинския въздух. Дърветата бяха направили тунел, през който реката течеше с нейното си темпо и подскачаше от вир във вир, докато се влее в по-голяма надолу река.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Рибите атакуваха на блесната. Клатушките не ги отразяваха изобщо, въпреки богатото цветово разнообразие. Пробвах на няколко пъти и с двуделен плуващ воблер дали ще подмами някоя по-тромава риба (да се разбира по-голяма) и в интерес на истината на няколко пъти се стрелкаха сенки на риби около 300+ мм но определено само изпровождаха воблера до края на вира. Вероятно да се убедят, че натрапника ще си тръгне. Това го правеха по веднъж и след това се покриваха в дълбоко и нищо не можеше да ги изкара обратно оттам :)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

В моменти на слаба заинтересованост от страна на пъстървите към хранене, не ми оставаше друго освен да опитвам и опитвам и да им се радвам и да броя броя на атаките, които съм реализирал :) В същото време имаше моменти, в които можех да наблюдавам други неща, които в друг един момент не рядко ще подмина. Това е, как водата се изнизва покрай камъните и как винаги си намира път надолу. Когато е отразена и палитра от цветове по повърхността, красотата е пълна. Това е така. Живителна вода, както за пъстървите и рибите като цяло, но и за всички животни и нас дори хората.

Изображение

Изображение

Изображение

Времето се изнизваше постепенно и денят напредваше. Слънцето се беше преместило доста и дори да грееше ярко, трябваше да приключвам с риболова. Остана още едно място непробвано. Или и там щеше да ме атакува балканка само да се индикира или щях да остана със замятането само. Няколко изстрела и ето че ме дръпна красива риба

Изображение

Снимка и бързо се върна сред паважа от полегнали по дъното малки и големи камъни. Щеше да застане отново зад някой камък, щеше да чака поредната мушица или да чака за брачния партньор.

Разносметката за деня беше положителна. Имах 6-7 извадени риби и над 50-60 атаки. Виждах и хубави риби. Надявам се следващата година да сме живи и здрави да се срещнем отново и всеки да е събрал нови сили за спаринг.

Поздрави с последния кадър и до скоро. Аз моето закриване на пъстървата го направих. Сега ще са обект на преследване другите ни хищници познати

Изображение

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Май 2020, 22:42 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 198
Местоположение: на реката !!!
Здравейте приятели,

Годината съвсем навлезе в разгара си. Даже и 2 месечна карантина понесох. Отдавна не бях стъпвал по бреговете на някоя българска река и това допълнително беше отслабило риболовните ми батерии. Определено трябваше зареждане... Наближаваше края на прословутото извънредно положение и 3 дена преди заветния ден на целодневен риболов вече бях решил. Ще се ходи за риба. Чак сега си давам сметка, че този риболов се въртеше все около числото 3, но затова по-късно...

Часовникът извъня в 3.00 ч. Не знаех къде се намирам и в първия момент не знаех защо толкова рано звъни алармата. Лампата в главата веднага светна и за нула време заех вертикално положение :mrgreen: Спретнах сандвичи и багаж и скокнах в колата. Наново проверих мислено целия инвентар да не забравя нещо и се понесох в тъмнината. На излизане от София видях тичащ див заек пред мен. Усмихнах се. Обичам да видя диво животно и обикновено тогава ми върви в риболова. Да не бях си го помислил (все на опаки става)... Няколко дена преди тръгването умувах накъде да поема: изток, запад, север или юг. Поех в една от посоките. Шестото чувство ме теглеше натам. Речено сторено... След доста време (да не уточнявам колко точно) се паркирах. За по-малко от минута вече бях готов за подвизи, екипиран с въдица, фотоапарат, елек, шапка, непромокаеми дрехи и обувки. Или поне на мен ми се стори, че беше бързо. Вдишах от свежия въздух на планината и гърдите ми се изпълниха с живот. Големият град ме беше поодъвкал в последно време и досегът с природата ме караше да разцъфна от щастие и вълнение. Наближих реката (нова за мен) и направо онемях. Едно врабченце ми подшушна за мястото и реших да проверя. Красота. Онемях какъв творец е природата. Реката подскачаше от вир във вир, танцуваше сред камъните или се промушваше сред речните препядствия. Дъното обсипано, като със злато. Песъчинки, които се бяха скътали сред по-големите камъни. Думите са слаби да го опиша.

Изображение

Оставете другото, но и риба прибяга. Или поне така ми се стори. Закачих воблер (без реклама, но ръчна изработка) с премачкани контри на куките и заметнах. Дали заради ранния час, но но трудно го виждах във водата. Смених на блесна (меденка) и започнах да стрелям наляво надясно. За няколкото месеца пауза мерникът ми беше доста точен :mrgreen: Където погледнех и примамката там пльокваше. Една малка риба атакува микроклатушка, която също влизаше в боя, но не успя да се закачи. Половин час наслада от красотата, в която се бях потопил ИИИ среща с друг рибар. Не очаквах да срещна някой друг, а сега трябваше и да се надпреварваме. Кой ли и обича?!? Той като по-тарикат ми каза, че ще избърза по-нагоре и да не си пречим. Явно познава района, а мен ме остави да паса трева. Все пак не бях от района. Пробвах известно време и включих на втора и го изпреварих на един завой и акостирах 200 м по-нагоре сред едни скали. Реката не беше голяма и който е отпред има шанс за улов. Размятах се със шпагата. Презентациите, които правех на рибите бяха страхотни, НО само вяли почуквания. Една мисъл се настани в мен. Смяна на реката. Хубава, направо страхотна река, но няма как цял ден да се надпреварвам с този стръвар с директния. Газ към колата и на ново място. Там поне знаех, че има риби. Тъкмо тръгнах с колата и още два диви заека се разбягаха. Станаха 3 броя. На второ място ще е вървежно. Да не си го бях помислял отново!

Акостирах на втората река, а тя сълза. Прозрачно стъкло. Ако не чуваш шума на течащата вода ще си кажеш, че я няма :mrgreen:

Изображение

Изображение

Риби видях, които подгониха воблери, блесни, клатушки. Дори и силикон пробвах, но отново без извадена риба. Два часа замятания и стрелба. Водата беше по-голяма от очакваното. Нищо, че беше бистра, но доста бърза и студена вода. Рибите бяха решили да пасуват. Денят клонеше към обяд вече и се зароди нова мисъл, която за първи път ми се случва в 34 годишната ми риболовна практика. Реших да пробвам в остатъка от деня на трета река (отново числото 3). Каквото стане.

Стигнах на реката. Не бях ходил от 2-3 години на нея. Дали всичко щеше да си е както го помнех от преди. Красива планинска река с красиви риби в нея. Балканки имам предвид. Времето беше доста горещо. Това беше онзи ден с +35С. Добре, че се придвижвах по реката, под сянката на дърветата и не усещах задухата. Бяха се раззеленили вече дърветата и се перчеха със свежите зелени одежди. Бяха огласяни от песните на птичките, примесвани с шума на спускащата се планинска вода.

Изображение

Реката със студена вода, прозрачна. Подходяща за глътка наслада. Камъните с топлите си цветове бяха посипани по дъното на коритото и образуваха речен калдъръм. На едно от вирчетата се изстреля палава петниста рибка, мъчейки се да атакува клатушката. Тук са значи рибите. Имах няколко часа на разположение да ловя и бях доста настойчив по отделните места. Сменях цялата върволица от примамки по кутиите. Всяка една от тях или с безконтрени куки или премачкани от мен собственоръчно. Всички риби се пускат обратно, независимо размера и по мое мнение е щадящо доста уловените риби... Местата следваха едно след друго. От хубави по-хубави. Имах подгонвания или плахи атаки, но все още нямах извадена риба. Докато се придвижвах срещнах и тази госпожица (поне мисля, че беше такава). Пепелянка. Беше се свила на кравай и ме наблюдаваше. Реших и аз да я наблюдавам с оптиката. Мисля, че за първи път я снимаха и беше замръзнала от вълнение. Няколко минути снимки и я оставих да се припича на слънце, а аз да търся рибите.

Изображение

Изображение

Изображение

Известно време след случайната среща и ЧУДО. Закачих първата си риба за сезона :mrgreen: НО за гърба. Не я снимах. Малко по-нататък обаче мисля, че каръка беше строшен и вече имах риба за снимка. Красива балканка, която веднага след снимките пое обратно в пенливия поток.

Изображение

Изображение

Усмивка грейна на лицето. Открих сезона вече :mrgreen: Бях доволен, но вече трябваше да се прибирам обратно :) Късмет.

Половин час по-късно наистина трябваше да се ориентирам на обратно към колата и отново към големия град. Пощурах се още половин час и попивах от гледките

Изображение

Изображение

Равносметката за деня: 3 реки, триста и нещо километра навъртяни, 3 заека и 1 рибка :) Има и такива дни. Нищо не можех да направя. Знаех, че сезона е открит за мен. Скоро надявам се да се представя по-подобаващо. Замислил съм поправителен, но да видя конкретната дата. До тогава, поздрав на всички вас и до скоро

Изображение

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 220 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 18, 19, 20, 21, 22

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
cron
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
The content of this site is licensed under Creative Commons BY-NC-SA 3.0 License
Copyright (cc) Риболовен клуб "БАЛКАНКА" - Криейтив Комънс BY-NC-SA 3.0