Kлуб Балканка

Форум
Дата и час: 19 Апр 2021, 07:09

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 356 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 32, 33, 34, 35, 36
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2021, 19:30 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 504
30.01.2020

Многоцелеви доклад на сдружение Балканка до РИОСВ София относно поредното нарушение на БДЗБР, както и поздравителен адрес до БДИБРС ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като "Рибарници", строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, и прочее Ваши благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, да приемете настоящия многоцелеви доклад!

На първо място в доклада уведомяваме МОСВ и РИОСВ София за поредното нарушение на действащото законодателство от страна на БДЗБР!

Става дума за едно злощастно становище за допустимост на процесната БД относно чистенето на Врабчанска река в района на Земен. Ето линк към становището:
https://wabd.bg/content/wp-content/uplo ... -292-1.pdf

Сега, документът от линка съдържа описание на ИП, което под благородната инициатива на кмета на Земен щяло според БДЗБР да предвижда "да бъдат изрязани многогодишни храсти, дървета и друга растителност", а така също и "заскаляване и поставяне на три реда габиони от двете страни".
От всичките описани дейности единствено допустимо е "укрепване на устоите на мостовите съоръжения", стига да има нужда наистина.

Участъкът, предвиден от БДЗБР за ликвидиране на реката е дълъг 1700 метра и уж попадал в регулационните граници на село Горна Врабча според БДЗБР, при положение че реката е извън границите на селото, което се състои от петнайсетина разпръснати из баирите къщи!

По-надолу в изящната творба на БДЗБР са описани мерки от ПУРБ и ПУРН на ЗБР и от ЕО на ПУРБ и ПУРН, които напълно отхвърлят съгласуваните от тях дейности, като например:

1. Приоритетно да се прилага биологично укрепване на бреговете, освен ако в ЗБР вече габионите не са станали някак биологични, разбира се

2. Изпълнението на мерките да се осъществява САМО в коритата на реките, БЕЗ да се засяга крайречната растителност, при положение че в становището никъде не е казано къде точно ще се премахват дървета, обаче за да се "укрепят" бреговете с безумните габиони, ще трябва да се изсекат дърветата, нали така?

Да не говорим за забраните в чл.140 от ЗВ, разбира се, обаче тях няма да ги изреждаме.

Обръщаме внимание на РИОСВ София, че възразяваме най-категорично срещу Становището на БДЗБР и срещу реализацията на процесното ИП!
Първо, реката е извън регулационните граници на селото.
Второ, кметът на Земен си е поставил за цел за поизкара някой лев от сечта на дървета по бреговете на реките, в благородно съревнование с БДЗБР. Иначе те /от БДЗБР/ щяха да напишат в становището си, че сеч на растителност по бреговете Е ЗАБРАНЕНА!
Трето, ето Ви как "чисти" реките си кметът на Земен - например по Дивлянската река. Приятно гледане:
https://www.youtube.com/watch?v=o5jG3ah ... e=youtu.be

Сече си човечецът най-спокойно, за да изкара някой лев и това си е!

И не на последно място информираме РИОСВ София, че ако БДЗБР не си промени становището, като обяви незаконото ИП за недопустимо, впоследствие същата БДЗБР ще трябва да издаде разрешително за ползване на ПВО по ЗВ, което ние ще имаме удоволствието да обжалваме в АССГ и да спечелим делото така, както спечелихме същото дело и срещу БДДР за сечта на дървета по Янтра! С мотивите на съда можете да се запознаете от прикаченото решение, за да видите как и защо ще сечелим делото.
Затова, без значение дали БДЗБР ще си промени становището, настояваме РИОСВ София да прекрати процедурата, иначе кметът на Земен ще изсече, изкопае и ликвидира всичките реки из района!

На второ място в този доклад изразяваме поздравления на БДИБР за супер правилното становище по отношение на престъпната кариера в Белащица:
https://earbd.bg/files/File/Stanovishta ... -01-425(20).pdf


На трето място в този доклад изразяваме още по-големи поздравления на БДИБР относно становище по ЕО на "чистенето" на реките в област Хасково!!!
https://earbd.bg/files/File/Stanovishta ... -01-1018(1).pdf

Предвид досегашните практики в ИБР, като прочетохме това Становище, направо паднахме от стола и после Го прочетохме пак. Нямаше грешка - БДИБР е взела позиция в защита на реките, която е изключително правилна!!!
Решението е било още по-трудно, имайки предвид какви връзкари са се наредели заедно с областния на Хасково, и точат багерите, трионите и бензинопилите!
БРАВО на БДИБР!

И на четвърто място в доклада обръщаме внимание на БДИБР, че никой не е съвършен все пак. Има се предвид И становището им за някакви си буни в коритото на Марица, които щели да се реализират от същата Дриймс Пропърти, която краде баластрата И при Оризари. https://earbd.bg/files/File/Stanovishta ... 3-01-816(3).pdf

Преупреждаваме БДИБР, че за тия три буни ще ги осъдим, когато издадат разрешителното за ползване на ПВО!

Накрая молим БДЗБР и РИОСВ София да ни изпратят входящ номер за възражението срещу чистенето на Врабчанската река!

Молим също така РИОСВ София да ни уведоми за решението си по този казус навреме, за да можем да обжалваме и него в съда!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието.

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2021, 21:37 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 504
15.02.2021

Многоцелево Възражение на сдружение Балканка относно мината Ада Тепе, "почистването" на река Марица от НС ЕАД, сигнал за бракониерство към НС ЕАД, и сигнал до НСЗП за незаконни действия на директора на НП ПиринС ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като "Рибарници", строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник или Бургас и прочее Ваши благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, да приемете настоящото многоцелево възражение! Адресирано е и до НС ЕАД, и до ДНП Пирин - в трета и четвърта точки става ясно защо.

На първо място моля, РИОСВ Хасково да се запознае с поредното недопустимо становище за допустимост на БДИБР относно мината Ада тепе в Крумовград!
https://earbd.bg/files/File/Stanovishta ... %a3-01-2(1).pdf

В становището БДИБР изразява недопустимо съгласие максималното водно количество от кладенеца над мината да се увеличи три пъти, а пък годишният лимит да се увеличи два пъти...

Сега, досежно едно писмо на РИОСВ Хасково, в което сме уведомени, че дъждовни води /неконтактни/ се изхвърлят директно в река Крумовица под южния зумпф, а така също и от едно друго писмо до нас от директора на Дънди Пр.М., в което той пък изрично заявява, че никакви води не се били изхвърляли от мината директно в реката,
ние намираме, че преди да се издаде ново решение от РИОСВ Хасково, с последващо изменение на разрешителното от БДИБР, е необходимо да се вземат всички необходими мерки за разумното и ефективно използване на природните водни ресурси по смисъла на чл.2 и 2а от ЗВ, което значи, че никакви нови свежи води не трябва да се разрешават, докато некотнактните води се изхвърлят в реката.
За целта е необходимо да се премахне техническата възможност за заустване на дъждовни води в Крумовица, както ни е описана от писмото на РИОСВ Хасково за тяхната проверка от 25.11.2020.
И едва когато тези води се вкарат в оборот, тогава да се мисли за увеличаване на разрешени количества прясна вода, доказани с хидравлични изчисления.
От друга страна, имайки предвид, че Крумовица под мината пресъхва, а подземното водно тяло е в пряк контакт с водите на река Крумовица, тоест се захранва от тях,
ние намираме, че тройното увеличение на водното количество поставя под риск състоянието на самата река, защото черпенето на вода от кладенеца ще е за сметка на водите, които протичат в реката! Така тя ще седи по-често и по-дълго пресъхнала.

И от трета страна, тези завишени водни количества не са оценени в ДОВОС и ДОСВ на мината.
Следователно ние настояваме за:
1. БДИБР да си оправи становището, като изиска ДОВОС поради значителното изменение на параметри на ИП, които са ключови за екологичното състояние на повърхностното водно тяло река Крумовица.

2. Към искането за ДОВОС и ДОСВ отсега БДИБР да предпише възможните смекчаващи мерки -
- Прекратяване на всякакво заустване на каквито и да било води от мината директно в Крумовица и използването им в оборот. Така хем няма да се изпускат в реката замърсени, непречистени и неутаени води, хем ще се намали натискът върху подземното водно тяло, а оттам и върху количеството на водите в реката.
- Да се постави изрично условие завишени водни количества да могат да се черпят от кладенеца САМО на базата на хидравлични изследвания, доказващи, че в реката ще тече достатъчно вода.
Тоест, при маловодие да си се черпят от кладенеца разрешените досега мах.5 литра в секунда, а допълнителни количества да могат да се черпят само ако в реката ще бъде осигурен нимималният допустим отток според ЗВ!

3. Ако БДИБР не си оправи становището /което въобще няма да ни учуди/, то тогава РИОСВ Хасково да изиска значителното изменение на параметрите на водовземането да се оценят за въздействието им върху състоянието на река Крумовица!На Второ място в този доклад уведомяваме НС ЕАД, БДИБР и РИОСВ Пазарджик, че БДИБР Пак е нарушила закона в следното свое становище за поредната Сеч по Марица:
https://earbd.bg/files/File/Stanovishta ... 3-01-940(4).pdf
Възразяваме най-категорично срещу изводите, обективирани в точка 3. от заключението на БДИБР, която гласи:
3. Да не се допускат сечи на естествена растителност по бреговете на реката, с изключение на установената необходимост при огледа на комисията

Ама чакайте сега бе, уважаеми от БДИБР! Какви са тия необходимости, установявания, комисии и т.н., след като Вие сами сте си цитирали Мярката от ПУРБ - ЗАБРАНА ЗА СЕЧ НА КРАЙБРЕЖНА РАСТИТЕЛНОСТ, А?
Настояваме да си оправите становището, иначе Пак ще се срещнем в съда и с Вас, и с РИОСВ Пазарджик, И с НС ЕАД!
И ще Ви Осъдим, точно както осъдихме БДДР за същите нарушения!
НЯМА сеч на крайбрежна растителност, колкото и да им се иска на местния клон на НС ЕАД да позахлебят малко и те от "чистенето" на коритото на Марица, че май само те не са захлебили досега!
Настояваме и ръководството на НС ЕАД да вземе мерки, и да не нарушава законите!


На трето място в този доклад информираме ръководството на НС ЕАД, че непрекъснато получаваме сигнали от страната, че техни служители пускат мрежи по язовирите. Ето Ви само един сигнал за язовир Ястребино:
https://www.facebook.com/photo?fbid=375 ... 4218242555

Молим ръководството на НС ЕАД да вземе мерки, за да не си разваляме отношенията и с тях!


И на четвърто място в доклада обръщаме специално внимание на НСЗП върху една хипер незаконна заповед на директора на НП Пирин!
https://www.pirin.bg/%d0%b7%d0%b0%d0%bf ... d%d0%b0-2/

Заповедта е пълна с тежки закононарушения, като например брутално несъответствие със ЗРА!
В ЗРА НЯМА осем броя разрешени за задържане пъстърви и НЯМА безброй разрешени хамериканки, сивени и тем подобни зверове!

От друга страна, използваме случая да попитаме директора на НП - Какви са тия Хамериканки и Сивени на територията на НП Пирин, А?
И си отговаряме веднага, понеже целият свят знае отговора.
Очевидно и световно известно е, че в парка се зарибява с хамериканки, за да може после същите да се пържат в неограничени количества от ловните дружинки из районите.
Неочевидно досега беше, че директорът на НП Пирин знае за тая работа!
За негово сведение и за сведение на НСЗП, хамериканки, сивени и прочее гадни твари Са Неместни Видове и тяхното въвеждане в дивата природа подлежи на специален режим според ЗБР!!!
Обаче Как няма да зарибяват с тях като бесни, очевидно със съгласието на дирекцията на парка, след като директорът е разрешил да се ловят без ограничения, А?

Ето защо настояваме за:
1. Директорът на НП Пирин да бъде уволнен незабавно!
2. Заповедта Му да се отмени на мига!
3. Ако изобщо ще се разрешава риболовът в НП Пирин, освен в езерата, за реките ние сме страшно против! Това национален парк ли е, или съдран чувал? Ми тогава що не разрешите и отстрела на глухарите, че да има какво да ядат ония зловещи месари от ловните дружинки, А?
4. Парковата охрана с новия директор да вземе всички мерки въвеждането на неместни видове да се прекрати!
5. Ако ще се разрешава риболов където и да било, то да е Само в някои Езера, тъй като /ако не знаете/ езерата не са естествено местообитание на рибите в парка, Само по метода Хвани и Пусни за балканската пъстърва, а за неместните видове да се спазват ограниченията на ЗРА, докато не измрат, не бъдат изпържени и не изчезнат. Хамериканки и сивени нямат място в национален парк!!! Иначе вземете пуснете и черни мечки, за да си ги гърмят ловците без ограничения!Накрая Молим от РИОСВ Хасково, РИОСВ Пазарджик и БДИБР да ни изпратят входящи номера на възраженията за Ада тепе и за "чистенето" на Марица!


Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички.

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2021, 12:47 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 504
22.02.2021

Целеви Сигнал до Министерски Съвет, МОСВ, МРРБ, МЕ и искане по реда на ЗДОИ до БДЗБР относно ВЕЦ Баба Цвета на Градевска река в ЗБРБУ, както и кратък доклад до БДДР за ВЕЦ Лопушна

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като "Рибарници", строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, усвояването на речните корита в населените места и прочее Ваши благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, да приемете настоящия целеви сигнал с искане по реда на ЗДОИ!
На първо място Ви ув,домяваме, че вследствие на нашите съвместни, неуморни усилия, най-после и у нас е настъпило едно прекрасно събитие, именно че водохващането на ВЕЦ Баба Цвета на река Еловица /Градевска/ е полу разрушено.
Водохващането на Стружка е премахнато напълно.
Същите бяха изградени Без отстъпено възмездно право на строеж в коритото на реката, което е публична държавна собственост, тоест строежът беше незаконен и съгласно ЗУТ трябваше да се разруши.

За съжаление, баражът на Еловица не е разрушен изцяло, Но поне реката е освободена да си тече, за което поздравяваме всички Вас и изказваме дълбоката си благодарност! Сигурни сме също така, че основен принос за това действие имат органите на МРРБ, за което още повече им благодарим!

За така описаната прекрасна новина можете да добиете представа от снимките, качени на нашия сайт за наблюдение на ВЕЦ-овете:
https://dams.reki.bg/0499-dam/2021-02-21

От друга страна, след мигновена проверка в регистрите на разрешителните за водовземане/ползване на БДЗБР, с известна тревога установяваме, че в края на 2020 БДЗБР е удължила неизвестно защо срока на действие на разрешителното за водовземане. Страхуваме се също така, че това действие е възможно да е извършено нарушение на закона, което тепърва предстои да изследваме.

ИСКАНЕ:

1. Молим Министерски Съвет при никакви обстоятелства да не издава решение за учредяване на възмездно право на строеж на процесния ВЕЦ Баба Цвета на реките Еловица и Стружка!
2. Молим МОСВ, МРРБ и МЕ да направят всичко възможно и да подпомогнат МС да вземе правилното решение, описано в т.1.
3. Така например, МЕ биха могли да потвърдят, че от тия малки ВЕЦ-ове Няма Абсолютно Никаква Полза за държавата и за обществото! При положение че 75% от средногодишния отток на реките у нас преминават през април, май и юни, излиза, че тия малки ВЕЦ-ове произвеждат най-много ток точно през пролетта, когато потреблението е най-малко и се чудим как да балансираме енергийната система, та се налага ПАВЕЦ Чаира да помпи и по обяд! В останалите девет месеца от годината същите ВЕЦ-ове трябва да използват оставащите само 25% от средногодишния отток /по-малко от 3% месечно/, при положение че трябва и да осигуряват минимално водно количество, равно на 10% от средномногогодишното водно количество. Тоест, малките ВЕЦ-ове изобщо не трябва да работят извън месеците април, май и юни, освен за по няколко часа след силен дъжд.
4. МОСВ биха могли да потвърдят верността на горното, както и че река Градевска е подложена на значителен натиск от водовземане за един съществуващ ВЕЦ Градево и още един, на който БДЗБР също удължи разрешителното съвсем скоро. Също така ние считаме, че безбройните чужди туристи ще бъдат потресени като пътуват към Банско през Предела и гледат пресушената напълно река!
5. МРРБ биха могли да потвърдят, че всеки малък ВЕЦ при никакви обстоятелства не може да се класифицира като национален обект или обект от национално значение, че да има смисъл от него! Тъкмо са го махнали, молим оставете реката на мира!
6. Все пак, така ще спестите и всички бъдещи разходи на инвеститора, защото някой го е излъгал, че от тия хипер мижави две малки рекички той ще може да произвежда ток и да изкара печалба. Дори и да ги пресушава напълно през цялото време, ВЕЦ-ът Му никога няма да се изплати, особено като продава най-много ток на борсата в периодите с най-ниска цена!

7. Във връзка с гореизложеното, Молим БДЗБР да приеме в прикачения файл искане по реда на ЗДОИ, за да се запознаем с решенията на директора по отношение на издаваните разрешителни по ЗВ и техните изменения и удължавания.

Накрая молим Министерски Съвет, МОСВ, МРРБ и МЕ да ни уведомяват на всеки етап за предприетите от тях действия по този сигнал, с цел да ни дадат възможност или да ги похвалим в медиите с голяма Благодарност, или да предприемем евентуално реципрочни действия в случай на установена необходимост!
Молим и Министерски Съвет, МОСВ, МРРБ и МЕ да ни изпратят входящи номера за този сигнал!

Молим и БДЗБР да ни изпрати входящ номер на искането по ЗДОИ!

На последно място уведомяваме БДДР, че на ВЕЦ Лопушна на Дългоделска Огоста няма никаква промяна в ситуацията. При посещението се изпускаше достатъчно вода в реката, рибният проход продължава да не става за Нищо, а деривационният канал продължава да не е обезопасен. Данните може да видите тук:
https://dams.reki.bg/0202-dam/2021-02-20

Предварително благодаря за съдействието на всички.
С дълбоко уважение
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2021, 11:46 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 504
12.03.2021

Поздравителен адрес на сдружение Балканка до МОСВ и РИОСВ Смолян и поредна Покана до БДИБРС ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като "Рибарници", строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, Усвояването на речните корита в населените места и прочее Ваши благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, да ми позволите да изкажа от името на сдружението огромните ни благодарности към МОСВ и РИОСВ Смолян заради ето тази Чудесна Новина:

https://www.marica.bg/region/smolqn/pro ... DIG_5US_v4

Най-много изказваме благодарности на тези представители на МОСВ, които участваха в една злощастна работна група с органите на МРРБ относно проблема с незаконността на ВЕЦ-овете у нас. Благодарим за заявените тогава позиции, налични в протоколите от мъчителните заседания на РГ, които не позволиха незаконно узаконяване на престъпленията!

Поздравителния адрес изпращаме и до РИОСВ Смолян с надеждата те да обърнат внимание на прокуратурата в Смолян и върху факта, че и цялата процедура по реда на глава Шеста на ЗООС е също така нищожна, както и разрешенията за строеж! Причината е, че инвеститорите навремето не са представили каквито и да било доказателства, че имат права да инициират процесните ИП, като например: учредено възмездно право да строят в коритото на реката, тоест в публичната държавна собственост.

Поздравителния адрес изпращаме и до БДИБР с надеждата те да обърнат внимание на прокуратурата в Смолян и върху факта, че и издадените разрешителнни по ЗВ са също така нищожни, както и разрешенията за строеж!
Причината е, че инвеститорите навремето не са представили каквито и да било доказателства, че имат съгласието на собственика на публичната държавна собственост - коритото на реката, за да могат да го ползват за каквото и да било!

Поздравителния адрес изпращаме и до останалите БД в страната с надеждата те да обърнат внимание на инвеститорите в техните РБУ, особено на тези, които в момента са в процес на изграждане, Че е най-добре те да спрат и сами да премахнат незаконните си строежи!

Както сами виждате, уважаеми, Анархията Няма Да Продължава Вечно!
Напротив, задават се все по-мрачни времена за нарушителите на законите, гарантираме Ви Това! В този смисъл, каквито и ангажименти да сте поемали пред инвеститорите, би било най-добре най-приятелски да си ги оттеглите, за да не си харчат парите напразно...

И като стана дума за БДИБР,
За Пореден Път молим да ни предоставят резултатите от проверката си в Крумовград на мината Ада тепе от 20.01.2021!
Иначе оставаме с впечатление и тревога, че се чудят как да нагласят резултатите, за да са удобни за инвеститора, което няма да ни учуди въобще!

Не стига, че чакаха цели Три Месеца след сигнала ни за да мине наводнение и да отмие токсичната тиня преди проверката им, ами сега вече близо два месеца не могат да предоставят резултатите от проверката, за което имат задължение по закон!
Сигурно си мислят, че така правят услуга на инвеститора, но предстои да се убедят заедно с Него, че правят точно обратното!

Накрая молим РИОСВ Смолян да ни уведоми за момента, в който ще се пристъпи към премахване на незаконните строежи от коритата на рекичките ни!
Настояваме да ни бъде дъдена заслужената възможност ние да врътнем ръчките, с които ще се взривяват незаконните съоръжения! Това е привилегия, която сме си заслужили безусловно!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието.

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2021, 15:47 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 504
13.04.2021

Възражение срещу поредното безобразие, тоест инвестиционно предложение, допуснато на територията на БДИБР и РИОСВ Пазарджик


С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, кражбата на речна баластра, пясък, други подземни богатства и метални полезни изкопаеми, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като "Рибарници", строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, Усвояването и/или Покриването на речните корита в населените места и прочее Ваши иначе благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, да приемете нястоящото Възражение.

Същото изпращаме и на РИОСВ Пазарджик, и на община Белово, с цел те да видят какви нарушения на действащото законодателство са на път да допуснат за пореден път връз река Яденица, която, за лош късмет на замесените лица, е една от най-любимите ни реки!

Повод за Възражението е следното недоустимо становище за допустимост на БДИБР:
https://earbd.bg/files/File/Stanovishta ... 3-01-287(1).pdf


Става дума за покриването на река Яденица в чертите на гр.Белово, с последваща реализация на пешеходна зона върху реката, както и за разни прагове и т.н. под покриването.

Ние намираме становището на БДИБР за доста бедно откъм цитиране на забраните, относими към процесното ИП.
Така например:
Пропусната е забраната по чл.143 от ЗВ, която за сведение на БДИБР гласи:
Чл. 143. За защита от вредното въздействие на водите се забранява:
................................................................
4. извършването на строежи над покритите речни участъци;

От друга страна, реализацията на всяка пешеходна зона представлява строеж по смисъла на ЗУТ. Предлагаме на БДИБР да се справят с пълния списък на категориите строежи, обективирани в чл.137 и свързаните с него чл.54 и чл.147 от ЗУТ.
Така например, ще стане ясно на БДИБР, че всички видове инсталации , както и паркове, градини и озеленени площи до и над един хектар попадат в някоя от категориите "строеж" по смисъла на ЗУТ, както и всякакви временни постройки по пешеходната зона също така.

Следователно от гореизложеното, ако се покрие реката, абсолютно никакъв строеж не може да се изпълнява върху покритието.

От друга страна, БДИБР правилно е посочила, че засегнатият участък от реката попада в РЗПРН. Следователно, покриването Му, както и изграждането на прагове и прочее неща вътре в коритото ще лиши населението от възможността да наблюдава какво точно се случва под покритието, а река Яденица Не е от най-спокойните реки на света!

Дребна и маловажна подробност ние считаме факта, че според БДИБР светлият отвор в горния край на речното корито между съществуващите стени бил варирал между 5.5 и 8.0 сантиметра, но нека не изпадаме в дребни сметки.

По-важното е друго - оставете река Яденица на мира, ако обичате!
Търсите си белята!
Съобщаваме Ви, че сега няма да се занимаваме на този етап с процедурата по реда на глава шеста от ЗООС, освен ако наистина допуснете процесното ИП.
Ако не се откажете от иначе благородното намерение да усвоите реката, ще обжалваме и всяко разрешително на БДИБР за ползване на ПВО, което БДИБР неминуемо ще трябва да издаде.
Затова е толкова важно да се справите качествено със забраните за процесното ИП от относимото законодателство.

Не на последно място Ви уведомяваме в качеството си на изключителни експерти на тема конструктивна сигурност на сградите и съоръженията у нас, а така също и като Членове на НЕСУТРП всеки път, когато им потрябват конструктори за решаване на сложни конструктивни проблеми, а така също и в качеството си на рецензенти на 9 /девет/ от ръководствата по конструктивната система ЕВРОКОД,

ЧЕ
Описаната конструктивна система е най-неподходящата възможна за покриване на река! Метални греди и ламарино стоманобетонна ребреста плоча ли, бе Уважаеми? Непосредствено над Река?
Ами като се скапе антикорозионната защита, Кой ще влезе отдолу да изчисти ръждата и да възстанови покритията?
Ами като корозира ламарината, Вий знаете ли какво ще стане с плочата от климатичните въздействия при високата влажност и честото размръзване и отмръзване на бетона в тънките ребра? Да Ви заведем и да Ви покажем в София пасарелката на конната база, да видите какво става когато конструкцията е на сухо, а не над река, А? Тая конструкция над реката явно някой хидротехник Я е измислил, от сорта на същия, който щеше да "усвоява" и коритото на Марица в Пловдив...

И на последно място уточняваме, че сигурно има и по-лесен начин Белово да бъде отнесено от реката когато Тя се ядоса, но в момента ние не се сещаме за такъв! Дори няма да Ви обясняваме какво би станало, когато реката домъкне някое дърво и го заклини в горната част на "пешеходната" зона. Дърво може да се заклини и сега в някой от мостовете, но като го прехвърли, реката може пак да се върне в коритото си...

Както и да е, във връзка с гореизложеното, Молим:
1. БДИБР да си оправи становището за допустимост, като обяви процесното ИП за недопустимо във връзка с изрична забрана по член 143, предложение четвърто от ЗВ!
2. РИОСВ Пазарджик да ни уведомява на всеки етап от процедурата по реда на глава шеста от ЗООС за процесното ИП, за да вземем мерки!

Молим също така РИОСВ Пазарджик и БДИБР да ни изпратят входящи номера на това Възражение!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички.

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2021, 10:52 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 504
16.04.2021

Целеви докад до МОСВ и всички БД


С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, задръстването на речните корита с габиони и прочее неподходящи уреди, подкопаването на мостовете над реките, кражбата на речна баластра, пясък, други подземни богатства и метални полезни изкопаеми, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като "Рибарници", строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, Усвояването и/или Покриването на речните корита в населените места и прочее Ваши иначе благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, да приемете нястоящия кратък, целеви доклад.

Уведомяваме Ви, че ПАК сте съсипали река Вит!
Това сте направили, като сте се съгласили при преминаването на някакъв газопровод през реката при село Ъглен, отново да бъде нарушен чл.143 от ЗВ и да се наруши естественото състояние на бреговете на реката. Не стига това, ами отново сте приложили проклетите габионни матраци, които абсолютно за нищо не стават! За този тъжен факт можете да се убедите от следния линк:
https://durjavnik.bg/2021/04/14/91607/e ... a6DjlHOZCc

Досега сто пъти Ви предупреждавахме, че габионите не са подходящи за укрепване на бреговте на която и да било река!
Показвахме Ви и телевизионни репортажи, препращахме Ви и официално становище на АПИ по въпроса...
И Вие продължавате да ги трупате тия габиони из коритата на реките!

Няма да си губиме времето ПАК да Ви обясняваме Защо габионите не стават за нищо.
Вместо това ПАК Сме Ви прикачили официалното писмо на АПИ,
ПАК да си го прочетете и да го използвате като основание за отказ на всяко ИП, в което има предвидени габиони и/или матраци, с които да се укрепват брегове на реки.
В противен случай някой ден някоя река ще ги отнесе и натрупа на най-неподходящото място, ще излезе от коритото си и ще направи страшна беля, за която Вие ще носите отговорност!

Все пак, АПИ е държавнаа организация, която отговаря за сигурността на мостовете по републиканската пътна мрежа! Иди дойди на нас да не вярвате, ама на АПИ...?

Освен това, ние също така намираме, че Никъде във Вашите доста слаби ПОРН, при нито една БД не става и дума за рисковете от наводнения, породени от подкопаването на мостовете! Особено по Марица и Струма, които попадат в районите с най-високия сеизмичен хазарт в страната, едно средно земетресение може да срути някой подкопан мост, той да падне напречно на реката и местното население да отиде на кино в Егейско море!
Но, специално за ПОРН ще получите мотивирано становище, стига да ни оставите малко време, да не трябва да се борим с Вас по всички други ежедневни проблеми!

Надяваме се да се вслушате, макар че намираме шансовете си за не кой знае колко големи. Дали поради някои наши качества, или поради някои Ваши качества, но ние не можем да разберем ЗАЩО всяко предупреждение за предстояща беля, което сме Ви изпратили, Вие Го изхвърляте в Кофата си за разумните предложения...
Не се ли научихте вече, че белите, за които Ви предупреждаваме, после винаги се случват, без изключения?

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички.

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 356 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 32, 33, 34, 35, 36

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
cron
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
The content of this site is licensed under Creative Commons BY-NC-SA 3.0 License
Copyright (cc) Риболовен клуб "БАЛКАНКА" - Криейтив Комънс BY-NC-SA 3.0