Kлуб Балканка

Форум
Дата и час: 10 Авг 2022, 13:28

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2017, 20:35 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 534
Уважаеми колеги,
Приключи успешното участие на представителя на сдружение Балканка, той и отговорник по екосистемни услуги /тоест аз/, в световната конференция в Грузия - RIVERGATHERING 28-31.03.2017, Tbilisi- Georgia.

В конференцията взеха участие представители на организации като нашата - такива, които се борят да спасяват реките си от изчадията адови.
Имаше около 90 души от цял свят, като ние бяхме най-многобройната група - заедно с Иван Мишев от Балканка 06 Благоевград и Андрей Ралев от СДП Балкани. Бил е поканен и Любо Костадинов от WWF, обаче той не можа да дойде и това си е.

На самата конференция другите участници показаха такива зловещи престъпления, че направо ми се схвана мозъка. Само един пример - река Меконг в момента изхранва с риболов над 100 милиона души по цялото си протежение - в Китай, Лаос, Тайланд, Виетнам и другите не ги запомних, а може и да обърках и някоя от изброените.

И сега им готвят над 30 парчета и народа загива окончателно. В Колумбия пък до 2016г са убити около 130 души, които са оказвали съпротива...

Израел, Тайланд и сума ти още държави от Азия, Африка, Русия, Украйна, Молдова, всички от Европа, Северна Америка, Австралия и т.н. и т.н. И навсякъде все едни и същи проблеми... направо не ми се говори.

Имаше и от Македония, Албания и Босна и Херцеговина - техните проблеми точно като нашите, само дето ние сме доста по-напред с матриало. От една страна - защото на нас са ни направили доста повече ВЕЦ /с изключение на Албания/ и от друга - защото ние вече не даваме да се построи нов ВЕЦ, както ще спрем и бъдещия в минало време язовир Яденица в най-скоро време, само да се появят някъде докладите по ДОВОС и ДОСВ и ги правиме на нищо и т.н.

Чакай, че се отплеснах. Обаче, понеже и ние направихме презентация и дойде звездният ни час! Както се казва - и ние дадохме нещо на света, така да се каже. Само като им показах сайта и те паднаха по гръб. Оказа се единственият такъв сайт на света и това си е. Споделих какъв ефект има, когато например при обществени обсъждания, срещи и пр. - само да ми дадат да показвам от сайта и всички останали млъкват и всякакви спорове се прекратяват и пр.

Що се отнася до рибните ни проходи - гордата Българска хидротехническа мисъл доказано е сътворила двата най-тъпи рибни проходи на света - ВЕЦ Сливка и ВЕЦ Хладилника. Това е доказан факт, защото никой не беше виждал такова чудо, а участниците в конференцията са видяли всичко възможно.

И сега тия горди творби, ообрени между другото от Български басейнови дирекции, обикалят навсякъде, да ни се смее целия свят?

Споделих стратегията ни и за черния списък на убийците на реки и на списъка на спасителите - и това не го знаеха останалите участници, и го оцениха много високо.

И ние понаучихме някой друг номер от тях, и с непърпение чакам да го приложиме на нашите органи по околна среда и вода, но засега ще запазя тая работа в тайна, за да е изненада.

Споделих още един номер, който подготвяме в борбата зрещу бъдещия в минало време язовир Яденица, но и него не мога да кажа по обясними причини.

Както и да е. Срещата беше прекрасна, като участвахме и в протест на една прекрасна река, за да помогнем малко на Грузинците, че и те бая са я закъсали.

Само между другото вметвам, че имаше и двама участници с червени шапки, но след като разбраха каква е работата, осъзнаха, че нямат право да носят точно тоз цвят, но нямаха други да си ги сменят и пр.

Ето сега и репортаж в снимки:

Хотелчето с конферентната зала, в един парк в Тбилиси:
Изображение

Начало на конференцията:
Изображение

Изображение

Отговорникът по екосистемни пролеми изнася сказка:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Една обща снимка:
Изображение

Заключителната обща вечеря предпоследния ден:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Протест на терен:
Изображение

Само между другото обръщам внимание, че Босненците са малко по-напред от нас, защото тяхното министерство е осъзнало, че реките могат да изкарват пари и по друг начин - с каяк, рафтинг, с риболовен туризъм, свързани с малки хотели и кръчми и това онова, и че там май-няма да има ВЕЦ-ове, за разлика от нашите министерства, дирекции, инспекции и тем подобните тям.

За отчета мога да кажа, че се изхарчиха точно 40 долара, ни повече, ни по-малко - за две вечери, които не бяха покрити от организаторите и за едно такси. Тоест - доста евтино ни излезе, понеже, както много добре знаете, ние пари нямаме и това си е.

Толкоз засега. Чакам да ми изпратят още снимки, както и друга информация, с която ще допълваме темата. По-натам ще кача и малко видеоклипове, че сега нямам време.
Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2017, 09:58 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 201
Местоположение: на реката !!!
Предполагах, че само ние сме назад, но се оказва, че по цял свят има ли ВЕЦ, има и проблеми.

Босненците хубаво са го решили и е най-правилно. Де да можеше и на нашите "управници" да им прищрака нещо в главите.

:mrgreen:

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2017, 19:57 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 534
Здравейте,
Малко да добавя информация за конференцията и последствията от нея.

На първо място - установихме отлични контакти с целия свят.
Така напримeр - даже с Монголия ги установихме.
Ето някои снимки с мис Монголия 2009

Изображение

Изображение

Изображение

Тая снимка се нарича - Beauty and The BEAST, тоест Красавицата и ZWQRA.

Тя ме уведоми наскоро, че старите монголи вече лъскали сабите, за да ни дойдат на помощ тука и за да победим. Чакай да не ме разберете погрешно - точат мечовете исках да кажа... абе подготвят се или нещо такова!

Освен това вече сме включени в една много яка група, наречена Global Dams Debate, с която коментираме всички проблеми - минимален отток, как да го мерим, рибни проходи и т.н., а също и как да разкажем играта на ВЕЦ-овете, на държавата и пр.

Между другото - споделихме нашата теория за смисъла от рибните проходи и направихме много силно впечатление в групата, тоест направихме световен пробив по този въпрос.
Надяваме се някой ден от МОСВ пак да подкарат наредбата, защото сме я направили перфектна и ще бъде най-добрата в света.

А ето сега и един много интересни клип за Виоса:
https://vimeo.com/134500633

А ето и още една обща снимка:

Изображение

Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2017, 11:34 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 534
Уважаеми колеги,
Малко новини:

Нашите хора от Босна постепенно губят битката за Сана:
http://czzs.org/crime-on-the-river-sana/?lang=en

Престъпникът е австрийската компания Келог.
Тия Австрийци нямат ли си вече реки да си ги ликвидират в Австрия,
та са налазили из целите Балкани!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2017, 19:27 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 534
Трябва сега да спасяваме и едно езеро в Армения.
Вземете се подпишете на петицията, ако обичате.


Dear colleagues,
the agenda of RA National Assembly for 4 July includes the bill on making amendments to RA Law 'On Approving Annual and Complex Programs for Recovery, Conservation, Reproduction and Use of Lake Sevan Ecosystem', which lays down additional water outlet of 100 million m3, besides the statutory 170 million m3. 'Lake Sevan is a specifically protected system, which has economic, environmental, social, scientific, recreational, historical and cultural, aesthetic, health, climatic and religious, as well as military significance. It's the largest strategic repository of freshwater as laid down in RA law on Lake Sevan. In case of any additional water intake from the lake, it will result in the activation of intra-reservoir processes and hydrogen-bearing elements will pass from silt to water environment thus promoting lake eutrification process. The decrease in lake level will greatly affect the disturbance of lake temperature regime, which will, in its turn, impact living organisms. According to the Supervisory Chamber's report (SC resolution 7/7 dated on 20 March 2015) in 2013 the water intake of 'Sevan-Hrazdan-Jrar' CJSC made up 502,240.0 thousand m3, irrigation - 326,440.0 thousand m3, loss - 175,800.0 thousand m3 or 35% of the factually received water. In 2014 the water intake of 'Sevan-Hrazdan-Jrar' CJSC made up 559,800.0 thousand m3, irrigation - 353,190.0 thousand m3, loss - 206,610.0 thousand m3 or 36.91% of the factually received water. Join the demand to save Lake Sevan and bill rejection by RA National Assembly and sign the petition!!!! 'S.O.S Sevan', as represented by 72 organization, have addressed this demand to Armenian President Serzh Sargsyan, RA National Assembly Chairman Ara Babloyan and MPs. You can sign the petition by visiting this link
https://www.change.org/p/%D0%BE%D0%B1%D ... e_petition.

Best regards,
Victoria Burnazyan
"EcoLur" informational NGO
URL: http://www.ecolur.org


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юли 2017, 19:55 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 201
Местоположение: на реката !!!
Петицията подписана

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
cron
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
The content of this site is licensed under Creative Commons BY-NC-SA 3.0 License
Copyright (cc) Риболовен клуб "БАЛКАНКА" - Криейтив Комънс BY-NC-SA 3.0