Kлуб Балканка

Форум
Дата и час: 19 Апр 2021, 08:10

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2017, 02:39 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:22
Мнения: 196
На 03 юни край село Рибарица, Община Тетевен, Сдружение Риболовен клуб „Балканка” организира и проведе Зелено училище за деца „Бели Вит 2017“. Още с обявяването, акцията беше „прегърната” от Община Тетевен и местното училище СУ”Георги Бенковски”, които се включиха в организацията и предварителното записване на дечицата в акцията. В зеленото училище участие взеха близо 30 деца на възраст от 5-13 години, от Общините Тетевен, Плевен и София. Децата бяха придружени от свои родители, учители и други гости на мероприятието. Получи се празник за всички присъстващи. Дори времето се смили над участниците в акцията и прогнозите за лошо време не се оправдаха, а даже напротив – Райчо се показваше зад облаците привлечен от усмивките и положителните емоции, които идваха от полянката зад бензиностанцията, на входа на село Рибарица.
Програмата за събитието включваше следните дейности:
- Почистване на бреговете и водите на река Бели Вит в избран предварително участък;
- Зарибяване с балканска пъстърва;
- Лекционен курс за деца по ихтиофауна и дънни безгръбначни;
- Демонстрация на риболовна техника и първи стъпки в риболова.
Мероприятието започна с представяне на предвидените дейности и инструктаж на всички участници. Специално внимание беше обърнато на мерките за безопасност, тъй като се предвиждаше децата да бъдат включени в абсолютно всички дейности.
Пенчо Пандъков, ихтиолог по образование и професия, член на Сдружението, изнесе кратък встъпителен курс по ихтиофауна на река Вит и биоразнообразието, което се крие в нейните води. Още в този момент децата спомогнаха за „разчупване на ледовете”, като започнаха да наддават за броя на видовете риби. Едно каза 18, друго 20, от някъде се чу 35, не ... 40, докато накрая децата заковаха точната цифра - 55 вида. Точно толкова е броят на установените представители на ихтиофауната във водите на река Вит. Както и Пенчо обясни, това е изключително голямо разнообразие от видове, на този наш дунавски приток. Специално внимание беше обърнато на редките и консервационно значими видове, на които река Вит е едно от последните убежища. А това разнообразие ще изчезне, така както се е случило на много други места, без да се полагат усилия за запазването му. Именно това послание се опитахме да предадем на най-малките, защото всички ние вярваме, че в децата е силата.
Съвсем логично, заради мястото, където се проведе акцията, фокусът беше прехвърлен върху опазването на речната / балканска / пъстърва. През последните години всички ние наблюдаваме значително намаляване на числеността на популациите от местния вид речна /балканска/ пъстърва в региона. В голяма част от достъпните за риболов участъци на реките, този вид пъстърва е почти или напълно изчезнал, или е подменен с неместни видове. Причините за това са много - отнемане на вода от реките в пъстървовата зона, фрагментация и промяна хидрологичния режим на реките, замърсяване на средата респективно на водата, бракониерски улов, зарибяването с неместни видове, както и повишаване на популярността на пъстървовия риболов в планинските реки, довело до увеличаване на риболовния натиск. Всичко това налага предприемането на мерки за спасяване на речната пъстърва в региона. Като най-важна част от тези специални мерки е работата с децата, тъй като опазването на реките няма как да се случва без желанието и ясното съзнание на местното население.
След началото на мероприятието, екипите се сформираха и се пръснаха по предварително определените участъци по поречието на река Бели Вит. Реката беше разделена в 8 пункта, където да се извърши почистване и последващо зарибяване. Бяха събрани и изнесени от коритото на реката десетки чували пълни с най-разнообразни боклуци - опаковки от храна, напитки, битови отпадъци и консумативи от риболовни принадлежности.
Акцията по почистване беше съпроводена и с последващо зарибяване единствено и само с балканска пъстърва. Във водите на река Бели Вит заплуваха 4 000 броя малки пъстървички осигурени от Риболовен клуб „Балканка". Емоциите при пускането на рибки в реката бяха неописуеми, очите на децата (а и не само) светнаха. Всички добиха представа, че зарибяването е едно сериозно мероприятие, което цели противодействие с риболовния натиск по реките, но за да е максимално ефективно трябва да се следват редица правила, на които бяха обучени малки и големи, участващи за първи път в това начинание. Децата имаха възможността да видят от близо малките, 0-во годишни рибки, изглеждащи изключително безпомощни, но в момента, в който попаднат в реката, те бързо се ориентират къде да се скрият и да станат незабелижими. От там насетне природата си знае работата. Но за всички стана ясно, че за да пораснат, трябва да се опазват от бакониерски набези и още по-лошо – унищожаване на техните местообитания.
След това участниците в акцията се събраха отново на поляната, при шатрата, на входа на бензиностанцията. Там истински фурор сред децата направи Пенчо Пандъков, който отиде до реката и след това се върна с две легенчета пълни с всевъзможни дънни безгръбначни, част от които удивляваха дори опитните рибари. Истински оазис от животински видове крие дъното на една река като Бели Вит, като по този начин се осигурява естествената храна за оцеляване на пъстървите.
Децата буквално „нападнаха" легенчетата. Всяко искаше да разгледа в най-малки подробности малките безгръбначни. Едва ли някой от нас на тяхна възраст е имал тази възможност, а децата – те са истински изследователи и в това е смисъла. Единствено по този начин може да се запази вроденото в нас, да сме част от природата и да имаме очи дори за дребните безгръбначни, които дори да стават храна за рибите и да изглеждат беззащитни – ясно е, че без тях, няма да ни има и нас.
В края на зеленото училище, майсторите рибари от Риболовен клуб „Балканка” проведоха демонстрации и показаха на децата риболовни техники за улов на спининг и на изкуствена муха. Голяма част от децата за първи път хванаха въдица и направиха първите си крачки в риболова. Определено това е миг, който ще помним дълго, както децата, така и ние. Усмивките им не слизаха от лицата,а това беше истинска инжекция от положителни емоции за организаторите.
По време на демонстрациите риболовците от клуб "Балканка" представиха на участниците в зеленото училище европейския стандарт в риболова, "No kill" - не убивай. Предстои поставянето и на красиво изработени табели с този призив, популярен в България като "Хвани и пусни". Напомняме, че съгласно заповед № РД 09-262 / 22.03.2017 на служебния министър на земеделието, река Бели Вит, в участъка от сливането на реките Дебелщица и Стара Рибарица до бента на местност Скрибътна, е добавена в т. 4.2, т.е. реки, в които е забранено задържането на улов от балканска (речна) пъстърва.

За финал, всеки участник получи подаръци - тениски с логото на кампанията, множество брошури, цветни плакати и измервателни линийки за рибите. Децата бяха удостоени с Грамота и звание "Млад пазител на природата"-1 степен!

Главен организатор на тази кампания са членовете на риболовен клуб Балканка – София, а съорганизатори - ИАРА Ловеч и община Тетевен. В акцията се включиха и представители на Басейнова дирекция – Дунавски район, начело с директора Петър Димитров. Обществена организация и държавни институции показаха прекрасно взаимодействие и правилна посока за работа.
От Сдружение Риболовен клуб „Балканка” благодарим на всички, които дойдоха и ни дариха с изключително позитивната си енергия. Без малките ни приятели, акцията нямаше да е успешна и се радваме, че големи и малки се включиха с огромно желание, рамо до рамо, обединени около идеята да покажем, че реките трябва да се пазят чисти и живи.

Оставям Ви да се насладите на прекрасните снимки, които споделиха нашите приятели, като ще се постараем галерията да се попълва в бъдеще.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Прегръдката между Митьо Звяра и Директора на Басейнова Дирекция - Дунавски район, г-н Петър Димитров, говори само по себе си за успеха на акцията и дава надежди, че вървим в правилна посока.

Изображение

Ето заради такива моменти го правим. Всички тези хора искат да пазят реките.

Изображение

Това беше Зелено училище „Бели Вит 2017” – един коктейл от действия, знания, умения, положителни емоции, като основното послание, което се постарахме да оставим във всички беше: „Да пазим живота в реките”.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2017, 23:18 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 200
Местоположение: на реката !!!
Ето и още снимков материал през моя поглед.

Акцията беше страхотна и младите природозащитници мисля се запалиха по идеята :)

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Поздрави и до нови срещи

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2017, 21:09 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 504
Само да добавя, че в училището участваха представители на пет органа на изпълнителната власт:

Басейнова Дирекция Дунавски Район

Община Тетевен

ИАРА - Ловеч

Областния управител на Ловеч

РИОСВ Плевен

И не участва никой от поканените от МОСВ - министър и заместници и пр.
Не участва министър председателят - той трябваше да раздаде наградите, но беше предупреден, че преди това трябва да чисти реката, тоест да е полезен и се уплаши изглежда.

Не участваха началниците на отдели Разрешителни и ПУРБ на БДДР, а само на отдел Контрол.

Не участва и директорката на РИОСВ Плевен - Рени Атанасова, а един началник на нещо, което не запомних, какво беше точно.

На всички неучаствали бяха предвидени най-тежките участъци, естествено, но могат да съжаляват, че не дойдоха!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
cron
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
The content of this site is licensed under Creative Commons BY-NC-SA 3.0 License
Copyright (cc) Риболовен клуб "БАЛКАНКА" - Криейтив Комънс BY-NC-SA 3.0