Kлуб Балканка

Форум
Дата и час: 10 Авг 2022, 13:01

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2017, 16:53 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:22
Мнения: 196
Ето и доклада на Пенчо Пандъков за участието на Сдружението на поредния международен форум.

Цитат:
Здравейте, приятели!
Между 8-ми и 13-ти юли, 2017 г., имах честта да представлявам Сдружение „Балканка“ на международен семинар, чиято тема беше: „Водно-електрическите централи и опазването на реките на Балканите“. Събитието беше организирано от регионалната екологична мрежа SEENET (South East Europe Network for Energy and Transport), която обединява 32 неправителствени организации от югоизточна Европа, работещи в сферата на околната среда и устойчивото използване на ресурсите ѝ (http://see-net.net/en ). Семинарът имаше функция и на генерална годишна среща за членовете на мрежата и организацията му беше подпомогната от Pro Natura/Friends of the Earth Switzerland. Той се проведе в образователния център „Solar Academy“ на хърватската организация Zelenaakcija/Friends of theEarthCroatia, намиращ се на красивия адриатически остров Шолта, близо до гр. Сплит.
В 4-дневните дискусии взеха участие активисти, експерти и учени от 14 държави: Албания, Белгия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Грузия, Австрия, Косово, Македония, Русия, Сърбия, Швейцария, Украйна и разбира се България. Целта беше да се обмени опит, информация и стратегии, както и да се направи план за бъдещи съвместни действия, проекти и сътрудничество между отделните организации в борбата им срещу унищожителното влияние на ВЕЦ върху реките на Балканите. Основните обсъждани теми бяха развитието на хидроенергетиката в региона и в Европа, опазването на реките и биоразнообразието, влиянието на климатичните промени върху реките и производството на електроенергия от ВЕЦ. Представители на всяка страна описаха ситуацията с ВЕЦ-овете в тяхната собствена държава и споделиха опит от различни кампании, проведени за спасяването на реки. Беше обсъденa и общата позиция на SEENET по отношение на водноелектрическите централи и опазването на реките на западните Балкани и Турция, която може да откриете тук: http://etnar.net/wp-content/uploads/201 ... SEENET.pdf.
Особен интерес сред участниците предизвика развитието на проблема с МВЕЦ-овете в България, представено от моя милост и от Андрей Ковачев от СДП „Балкани“. От една страна стряскащо за колегите от останалите балкански държави беше описаното „цунами“ от издадени разрешителни и изградени ВЕЦ в периода преди 2010г. От друга страна, добро впечатление направи нестандартният подход за противодействие срещу престъпната некомпетентност и незаинтересованост на отговорните ни институции и силното хидроенергийно лоби у нас посредством сайта за наблюдение на действащите МВЕЦ ( http://dams.reki.bg ).
В презентацията бяха представени ѝ някои конкретни случаи: като например продължаващото вече година замърсяване на река Струма, следствие от експлоатацията на новоизградената ВЕЦ на стената на яз. Пчелина; случаят с река Ботуня, където МВЕЦ „Луна“ унищожи живота в реката след като си изхвърли залпово утайките в период на маловодие; намеренията за изграждане на МВЕЦ на река Илийна близо до Рилския манастир; случаят с МВЕЦ „Румянцево-2“ на река Златна Панега, борбата на трънчани срещу алчните намерения за златодобив и унищожаване на възможността им да живеят в здравословна среда и да развиват устойчив поминък, Натура 2000 зоните и ВЕЦ и др. Беше изтъкнат и проблема с липсата на методика за изчисление на минималния допустим екологичен отток в реките след водовземане, както и липсата на т.н. Наредба за рибните проходи (според нашето законодателство и двете трябваше да бъдат готови преди 10 години). Отбелязан беше и факта, че поради безплодните ни опити да работим с българските институции се наложи да прибегнем до подаването на поредица от жалби до Европейската комисия.
Като общо споделени изводи от семинара се оформиха следните:
1. Няма място за нови водни електроцентрали в защитените територии и защитените зони.
2. Въпреки, че производството на електроенергия от ВЕЦ е много важен компонент от енергийния баланс на страните в региона и от прехода към без-въглеродно развитие, липсват национални и регионални стратегии, които да са разработени по открит начин, с участието на заинтересованите страни и с грижа за околната среда.
3. Трябва да се развива повишаването на производствената ефективност и намаляването на загубите на енергия, за сметка на разработването на нови ВЕЦ.
4. Изчерпването на ресурсите и липсата на възможности за развитие на нови ВЕЦ в централна и западна Европа, карат големите енергийни компании да се насочат към дивите реки на Балканите, особено към тези извън ЕС, където законодателството не е токова рестриктивно, а корупцията има високи нива.
5. Загубата на биоразнообразие в следствие на развитието на хидроенергийни проекти на Балканите е огромна и придобива все по-големи мащаби.
6. Има нужда от научно-обоснована оценка на влиянието на ВЕЦ върху реките и биоразнообразието и щетите нанесени от бурното им развитие за околната среда и хората в регионален план.
7. Сътрудничеството между държавите в региона е от огромно значение, както и сътрудничеството между организациите борещи се за спасяването на последните останали диви реки в Европа.

От моя гледна точка, участието на сдружение „Балканка“ в този семинар беше ползотворно, преди всичко с това, че срещнах много хора като нас, обичащи реките и страните си, непримиряващи се и борещи се за тях. Направихме много нови и ценни контакти и дори вече сътрудничеството и съвместните действия са факт. Знаете, че само преди десетина дни, сдружението ни взе участие протест за спасяването на Топлодолската река, близо до Пирот, където бяхме посрещнати изключително позитивно и изявите ни бяха широко отразени в сръбските медии.
Също трябва да ви предам, че SEENET отправи покана към Сдружение „Балканка“ да станем членове на мрежата. От името на сдружението, отговорих, че такова решение можем да вземем само на общо събрание, чрез гласуване. Та, да си знаете от сега, една от точките за следващото общо събрание е членството ни в тази регионална мрежа от организации.
Поздрави на Всички!

Пенчо Пандъков

За финал споделям няколко снимки от събитието:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

ИзображениеВърнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
cron
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
The content of this site is licensed under Creative Commons BY-NC-SA 3.0 License
Copyright (cc) Риболовен клуб "БАЛКАНКА" - Криейтив Комънс BY-NC-SA 3.0