Kлуб Балканка

Форум
Дата и час: 12 Юли 2020, 05:05

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 346 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2014, 12:49 
Аватар
Offline

Регистриран на: 11 Мар 2014, 12:41
Мнения: 18
Местоположение: София
Здравейте колеги,

През последните години изграждането на водноелектрически централи у нас търпи бурно развитие. Възобновяемите енергийни източници са приоритет на енергийната политика не само у нас, но и в целия Европейски съюз. Производството на енергия от силата на водния пад в реките носи несъмнени ползи за цялата държава, заради факта че се създава брутен продукт, който не изисква ресурси, повишава се енергийната независимост и др. Никой не възразява срещу използването на реките с такава цел, стига, при производството на енергия от водата, да се спазват екологичните норми, за да може да оцелява животът в реките и около тях.

Статистиката показва, че в момента у нас има изградени и работещи около 200 малки водноелектрически централи, без да се броят подязовирните. Още около 280 централи се намират на различен етап на реализация, но при всички случаи имат вече издадени Разрешителни за водовземане от Басейновите дирекции. Някои са в процес на изграждане, а повечето търсят финансиране и строителството им може да започне всеки момент. Точната бройка на всички бъдещи ВЕЦ не може да бъде установена, но понастоящем има издадени разрешения за водовземане на още поне 400 точки по реките за бъдещо изграждане, без гореизброените. Дори данните в регистрите на държавните агенции се разминават и са непълни. Така например - за Басейнова дирекция Западнобеломорски район, общият брой на разрешенията за водоползване с цел - добив на ел. енергия от работещи и бъдещи ВЕЦ е за 516 точки по реките - само в югозападна България...

Какво се случва на практика?

Съгласно действащото законодателство - още при проектирането, и впоследствие при изграждането и експлоатацията, инвеститорите са задължени да спазват определени екологични норми. Най-важните от тях са:
* Да изпускат в реката задължително минимално водно количество след водовземането - с цел осигуряване оцеляването на екосистемите във - и около реката.
* Да осигуряват възможност за миграция на рибите и другите водни организми, посредством подходящи рибни проходи - пак с цел тяхното размножаване и оцеляване.
* Да събират и почистват натрупаните в задбаражните езера тинести наноси, посредством специални съоръжения, а не да ги изпускат в реките - основен проблем при русловите и нисконапорните централи.

Нищо от гореописаното не се случва на практика - почти без никакви изключения. Нещо повече:

* Една част от реките буквално пресъхват след водовземните съоръжения на деривационни централи, тъй като е хваната всичката вода, за да се произвежда ток, и нито капка не се изпуска в коритото на реката между водовземането и централата - в някои случаи, разстоянието между тях се измерва в километри.
* В останалата, преобладаваща част от деривационните централи, се изпуска толкова вода, колкото да поддържа само локви в реката. В тези реки не се наблюдава следа от живот.
* Ударно изпускане на тинести наноси и утайки след баражите на руслови централи - довели до масово измиране на риба и други организми в реката, какъвто е примерът с ВЕЦ Лакатник от 2008 година.
* През рибните проходи (с единични изключения) е невъзможно да преминават риби, освен ако не са сухоземни или алпинисти, със съответно оборудване. На някои места пък няма рибни проходи изобщо.
* Осушаването на речните корита - води до задръстването им с дървета, храсталаци и друга растителност, което е предпоставка за бъдещи наводнения при висока вълна. Например - коритото на р.Златна Панега след водовземането за ВЕЦ Румянцево

През последните години, от отделни хора или организации, са пускани множество сигнали до Министерство на Околната Среда и Водите (МОСВ) за подобни проблеми. В една част от случаите, след извършени проверки, са налагани нищожни глоби на собствениците (изразяващи се в печалбата от ВЕЦ за ден). Връчвани са им и задължителни предписания, които те не спазват, защото няма последващ контрол. В някои случаи няма никаква реакция от МОСВ изобщо. Но, при всички положения - със или без предписания - положението по реката си остава непроменено при следващи посещения!

Ето защо с доста усилия най-накрая като съвместна инициатива от:
Сдружение "Риболовен клуб Балканка" и WWF - България
създадохме портал за следене на Вецовете в България:

http://dams.reki.bg/

Надяваме се на подкрепата на колкото се може повече хора!!!
За повече информация може да посетите:

За сайта
За информацията в сайта
Как да помогна?

Каква е основната идея?

За случаите на нарушаване на екологичните правила - да направим всичко възможно за спасяване на живота в реките, след като държавата не го прави. За целта е необходимо да се извършва постоянен обществен контрол върху работата на колкото може повече съоръжения, изградени с цел производство на ел.енергия, и въвеждане на резултатите от контрола в цялостна база данни, която непрекъснато се обновява и допълва. Във всеки един момент, ще може да се проследява назад във времето:
1. Как е работило конкретното съоръжение?
2. Какво е направено, за да работи както трябва?
3. Как работи в момента?
По този начин събираната информация става достъпна за обществеността, за медиите, и за всички контролиращи органи на национално и Европейско ниво.

Организациите покрепили проекта за момента са:
  WWF - България
  Сдружение "Риболовен клуб Балканка"
  Спининг клуб "Стари Видри"
  Мухарски клуб "Стари Видри"
  Мухарски клуб "Стримерите"
  Федерация на Мухарите в България

Ако имате идеи, препоръки или каквито и да са предложения, моля да ги споделите с нас.

_________________
Риболовен клуб Балканка - / http://www.balkanka.bg /


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2014, 21:01 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 18:00
Мнения: 165
Местоположение: София
Още една малка крачка напред...

Репортаж по Нова ТВ : Рибари алармират за реки, превърнати в дерета

_________________
Мариян Захариев (starlight)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2015, 21:15 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 481
Абе нещо почвам да се скапвам от писане. Обаче няма начин.
Нова информация:
1. В сряда от 14.00 часа ще има среща с министъра на околната среда и водите - Ивелина Василева. Темата е ВЕЦ-овете. Ще и покажем сайта, ще и кажем какво става до момента и какво предстои.
2. Поканен е Мариян - той основно се изгърби за тоя сайт, а пък аз се изгърбих да го ръчкам. При това нема ви казвам какво отнесох, докато го правеше, че по едно време му беше крив целия свят. Обаче търпях за общото благо и сега всичко е мир и любов.
3. Като мине срещата ще бъдете информирани.
4. И една още по-хубава новина, ако се окаже вярна - след предаването по НТВ на Рада Богданова, май са сменени директорите на Басейнови Дирекции Плевен и Благоевгрод. Поне в момента имат заместващи.

Та Мариян да се подготвя психически за сряда. Ще се срещнем по-рано - в 13.30 пред министерството.
Ще се опитам да ръчнем и ускоряване пускането на забраната. Да видим какво ще стане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2015, 17:39 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 481
Още една малка крачка напред.
Днес на среща с министъра на околната среда и водите - Ивелина Василева, един заместник министър, не му запомних името от възрастта, парламентарния секретар на министерството, пак не му запомних името, и оная стара хитра лисица - директорът на дирекция управление на водите - Асен Личев, бяха демонстрирани най-важните проблеми, за които има събрани свидетелства на сайта.

Поискахме ето това:
В момента са пуснати в експлоатация около 200 ВЕЦ. Ние сме заснели дотук около 40 от тях. По-малко от 10% от заснетите спазват правилата донякъде. В останалите случаи има драстични нарушения! Има и чудовищно некадърни проекти! А предстои да бъдат изграждани още около 800!

Задължително е да се наложи временна забрана за разглеждане на постъпили нови инвестиционни предложения, спиране на вече започнати производства по издаване на разрешителни за водоползване, преценки за необходимостта от ОВОС, обсъждане и приемане на ОВОС, одобряване на проекти и т.н. - за всички новопроектирани ВЕЦ, предвидени за бъдещо изграждане.

Задължително е незабавно да се пристъпи към изготвяне на оценка за въздействието на вече изградените ВЕЦ в национален мащаб - от хидроложка, хидротехническа и хидробиологична гледна точка. За да се установи какви са ефектите, какви са ползите и какви - вредите дотук.

Трябва да се установят и причините, довели до сегашното положение - за да може грешките да се коригират, а виновниците да си понесат отговорността!
Сега трябва да се направи това нещо, макар че е късно. Не като ги изпонастроим всичките. Тогава ще е фатално.


Те се съгласиха, че тези неща трябва да се направят. Обаче подобен мораториум може да се въведе само от парламента.
Т.е. - най-трудното тепърва предстои!
Та крачката е малка, но доста съществена - защото ако от министерството не се съгласяха - тогава нямаше да имаме никакъв шанс.

Това, което предстои е - същата работа да я проведем в комисията по околна среда в парламента директно - за да ускорим работата.
Дано не ни мине котка път. А вие стискайте палци и вземете да изпращате някакви снимки, т.е. - помагайте малко!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2015, 13:16 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 199
Местоположение: на реката !!!
pitcha написа:
Още една малка крачка напред...

Дано не ни мине котка път. А вие стискайте палци и вземете да изпращате някакви снимки, т.е. - помагайте малко!


Тази година определено съм се нагласил да снимам където мога ВЕЦ-ве и да попълваме базата данни с матрял.

Филмът вчера, който се прожектира в Люмиер "DAMNATION" беше шокиращ какви неща са се случвали в щатите и как с дружни усилия, дори и след десетилетия има напредък и отклик в правилна посока.

Отново ще има прожекция на същия филм на 29.01. Така, че може и други, които имат желание да го гледат. Вчера от клуба бяхме само едва няколко човека.

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2015, 19:10 
Offline

Регистриран на: 15 Мар 2014, 07:50
Мнения: 34
Пичове, сега е момента да се каже където трябва до какво водят водохващанията на реките, а именно, обрасване на речните корита и т. Н. Последствията ги гледаме последните няколко дни по новините....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2015, 21:57 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 18:00
Мнения: 165
Местоположение: София
Казвано е многократно...
Ето един пример:

starlight написа:
Още една малка крачка напред...

Репортаж по Нова ТВ : Рибари алармират за реки, превърнати в дерета

_________________
Мариян Захариев (starlight)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2015, 22:13 
Offline

Регистриран на: 15 Мар 2014, 07:50
Мнения: 34
Мариянски,не казвам,че не е казвано,мисля,че сега е момента за поредното казване....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2015, 18:55 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 481
Абе ние го казвахме, казваме го и пак ще го кажем. Надявам се съвсем скоро да има къде.
Обаче трябва малко помощ.
Ако някой ваш познат ще ходи на Панега тия дни - трябва да скокне до водохващането за ВЕЦ Румянцево и да види дали са изчистили храсталака под стената.
Ако не са - да направи снимки и да ни ги прати.
Джази обеща за откриването ама е забравил. Нали се напиват там....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2015, 10:45 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 199
Местоположение: на реката !!!
Аз ще се опитам в петък да мина през Панега и да направя снимки и видео. Стига да не ми мине котка път.

Поздрави

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 346 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
cron
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
The content of this site is licensed under Creative Commons BY-NC-SA 3.0 License
Copyright (cc) Риболовен клуб "БАЛКАНКА" - Криейтив Комънс BY-NC-SA 3.0