Kлуб Балканка
http://forum.balkanka.bg/

21.04.2018 - Почистване на река Ботуня в град Вършец
http://forum.balkanka.bg/viewtopic.php?f=7&t=170
Страница 1 от 1

Автор:  Иван Пандъков [ 24 Апр 2018, 08:33 ]
Заглавие:  21.04.2018 - Почистване на река Ботуня в град Вършец

21.04.2018 г. беше един специален ден.
Огромен брой хора от 6 континента се включиха в мащабната инициатива с наименованието Световен Ден на Мигриращите Риби / World Fish Migration Day #worldfishmigrationday . Инициатива, целяща да постигне едно: да обедини всички активисти по цял свят, борещи се за свободни и диви реки. 553 акции в 63 държави насочени към премахване на бентове, чистени на реки, образование и други се опитаха да дадат гласност на проблемите по реките, с акцент върху най-големия бич за една дива река - напречните прегради.

От Сдружение "Балканка" за трета поред година отбелязваме този ден. Не за друго, а защото чувстваме, че духът на World Fish Migration Day наистина е жив. От години се борим за съхраняване на местообитанията по нашите реки и ще продължаваме да го правим. И докато борбата за местообитания трябва да се случва на много нива, като се тръгне от мисленето на хората, и докато старата Европа сякаш започва да излиза от консервативната си черупка и да променя мисленето по отношение управлението на водите, и докато в много държави по света се събарят язовири, бентове и други, излезли от експлоатация, в нашата родна държава, в която си имаме проблеми на съвсем елементарно ниво, още изглежда далеч денят, в който ще видим първия съборен бент с приоритетно значение. А такива, довели до загуба на биооразнообразието по българските реки много.

Ето защо се опитахме, чрез нашата инициатива, да дадем гласност и да обърнем внимание на други два проблема, много характерни за нашите ширини: замърсяването на реките и незаконния риболов. Продължаваме с последователната ни политика да насочим вниманието към реките със специален режим на риболов в България, а именно реки, в които е забранено задържането на екземпляри от местната балканска пъстърва.
Ето, защо тази година се спряхме на една красива старопланинска река - река Ботуня. Водеща началото си от северните склонове на връх Тодорка, тази красива река е извор на живот за много горски обитатели в района и за местните жители. Река Ботуня е едно богатство, което за съжаление малко хора оценяват.
Ето защо, поздравленията в случая са за всички онези 26 човека, които в този ден избраха, вместо да са със семействата си, приятелите си, по моловете или незаинтерисовано само да цъкат и да се вайкат " колко е зле положението", да запретнат ръкави и да почистват бреговете на реката, да поставят информационни табели за режима на риболов и да оставят след себе си едно ясно послание:
МОЛИМ ВИ, ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА:
- за децата ви;
- за страната ни;
- за себе си.

За съжаление не постигнахме така желаната от нас гласност сред местното население, отговорно за състоянието на реката. Явно лидерите на партия ГЕРБ, пребиваващи по това време във Вършец, отново са били по-интересни за отразяване, от отразяването на едно събитие с идеална кауза. Все пак изказваме благодарности, към борбената учителка Rada Kostadinova, която заедно с няколко свои ученици дойдоха и ни подкрепиха.

Въпреки, че бяхме сравнително малко, днес река Ботуня във Вършец е с около 100 чувала боклук по-чиста, които все пак бяха извозени със съдействието на Община Вършец.

Следват малко снимки, които отразяват акцията и показват лицата на героите в този ден.

Благодарим Ви!

https://www.facebook.com/balkanka.bg/po ... 2948540891

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/