Kлуб Балканка

Форум
Дата и час: 28 Мар 2024, 22:09

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 369 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 37  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2019, 17:37 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
Сигнал от сдружение Балканка, гр.София до Премиера, АПИ и МКВП относно повишаване риска от наводнения в страната


С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВОДИТЕ и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, риска от наводнения и т.н., и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, представям на Вашето внимание следващия доклад.

Обръщам внимание, че освен на министър председателя, настоящият доклад е изпратен и до АПИ и до Междуведомсвената Комисия за Възстановяване и Подпомагане /МКВП/, с надеждата да добият представа как в страната непрекъснато се увеличава рискът от наводнения, включително и за критичната инфраструктура, с помощта на органите на МОСВ и на областните управи. В конкретния случай е поставена под риск сигурността на моста на магистрала Марица над едноименната река при село Ябълково.

Преди самия докад, молим, от АПИ да си припомнят следния случай от началото на тази година:
http://enovina.bg/novina/dva-mosta-v-pe ... rite-7122/

Повод за настоящия доклад е, че същото нещо в момента се случва навсякъде в страната под формата на "почистване" на речните корита, за което се предвижда премахване на крайречни гори, укрепващи бреговете на реките, и изгребването на наносни материали от речните корита. Тези действия се извършват в нарушение на Закона за водите, на ПУРБ и ПУРН на съответните басейнови дирекции, за което сме им сигнализирали нееднократно!

Дейностите се организират от областните управи, които взимат пари от държавата за "почистването", а покрай държавното финансиране, отрязаната дървесина и изгребаните инертни материали се "усвояват" допълнително от фирмите извършители.
А премахването на дърветата, укрепващи бреговете и терасите на реките е най-голямата възможна грешка от гледна точка на риска от наводнения!
И Басейновите Дирекции съгласуват ли, съгласуват подобни дейности, и РИОСВ-тата одобряват ли, одобряват подобни ИП с преценка да не се извършват ОВОС и ОСВ без изключения! Въпреки че това нещо е забранено както от ЗВ, така и от ПУРБ и ПУРН, та даже и от ЕО на ПУРН!

Световен шампион в тая дейност без съмнение е БДИБР. Ето един христоматиен пример на "почистване" коритото на Марица при селата Сталево - Ябълково преди Димитровград.
Решение на РИОСВ Хасково можете да откриете тук:
https://haskovo.riosv.com/docs/Resh.40.pdf

Становището за допустимост на БДИБР е в прикачен файл. В него се откриват директни нарушения на забрани в ПУРБ, на забрани в ПУРН и в ЕО на ПУРН. Нарушенията са отбелязани в документа

ПУРБ и ЕО на ПУРН забраняват сечи на на естествена растителност по бреговете /мярката от ПУРБ е цитирана в становището и е императивна/, а после БДИБР пише, че сеч била допустима "при доказана неоходимост". Въпреки че не съществуват никакви правила как се доказва необходимостта, нито се знае кой я доказва.

И фирмите секат каквото им падне там, където е най-лесно достъпно, и бреговете се превръщат в разоран лунен пейзаж. После ерозията се увеличава, реката откопава брега и трупа нови наноси на най-неподходящите места, за да могат фирмите и областните управители пак да "почистват и усвояват", и за всичко това им се дават и държавни пари!
Да не говорим въобще за факта, че се унищожават приоритетни за опазване в рамките на ЕС местообитания и видове, защото това е дребен проблем на фона на риска от наводнения.

Обаче в случая има още един огромен проблем - ще се премахват и съществуващи острови, а това е директна промяна на "физичните характеристики" на речното корито, тоест на част от водното тяло, което дори БДИБР несмело е цитирала в становището си, че също Е Забранено!

Островите, които РИОСВ Шумен се е съгласила да се премахнат, не са нови, а си ги има в коритото на реката откак свят светува. Във втория прикачен файл ще откриете карти от 1878 и от 1933 година, както и сегашното положение от 2019г. Всичките те показват островите, в които някоя фирма се е вторачила да ги изкопае и да "усвои" парите, със или без областната управа.

А островите в коритото на една река забавят скоростта на течението. Така се създава възможност при наводнение водата да се разлее далеч от населени места и да наводни малко царевица да речем, а не да засегне населени места или важни елементи от инженерната инфраструктура. В случая наистина наблизо минава Ж.П. линия, която също е там от повече от 100 години, и трябваше сега да дойдат БДИБР и РИОСВ Шумен да я спасяват с новите мерки ли? Там трябва да се възстанови само дигата и нищо повече!
А както са я подкарали от БДИБР, по Марица ще се "усвоят" всички острови, което ще предизвика невъобразими щети в по-долното течение на реката, включително на населените места у нас и в Турция. На сайта си БДИБР имат стотици становища за допустимост за същите дейности на други места, както по Марица, така и на всичките си останали реки.

И най-лошото е, че на 700 метра под островите, които сега ще бъде "усвоени", се намира мостът над реката на магистрала Марица. Под този мост също има острови, които също ще подлежат на "усвояване" някой ден. А по-горните острови забавят скоростта на водата, а по-долните острови препятстват вкопаването на коритото на реката при висока вода и предпазват основите на моста, ама кой да им го обясни това на БДИБР и РИОСВ, а?
И като изкопаете островите, и като изрежете дърветата по бреговете, и като се юрне реката преди и след моста с много по-гляма скорост, всички Вие си търсите белята, защото има риск основите на моста на магистралата да бъдат подкопани при следващото наводнение!

А вече е открита процедура за обществената поръка от областната управа:
http://www.hs.government.bg/profilkupuvachi/74

В момента има още стотина становища за допустимост на сайта на БДИБР, развити по същия начин - нарочно за кратки, къси участъци от Марица и други реки, за да не се изяснява пълната картина на бедствието "БДИБР" в неговия пълен блясък и невъобразим кумулативен ефект, и всички реки в тая дирекция ще бъдат увредени непоправимо!
То затова са се и подписали всички от самата дирекция, без чистачките, под становището за допустимост, За Да Не Носи Никой Отговорност Впоследствие!
И всичко това финансирано с държавни пари?

Накрая на този доклад Ви предупреждаваме още веднъж - махнете ли островите и изрежете ли дърветата по бреговете в района - мостът на магистрала Марица ще отплува!
Да не кажете после, че не сте предупредени!

Коритата на реките и техните заливаеми ивици представляват много сложна система, която в голямата си част се намира в динамично равновесие и непрекъснати промени. И ако копнете една дупка на едно място в реката, за да забогатее един или друг връзкар, включително отговорните държавни служители докато са на власт, то тая намеса може да нанесе вреди с километри надолу по течението.

Обаче, когато имате острови откак свят светува, не трябва да ги барате в никакъв случай, защото те са единственото устойчиво нещо и поведението на реката в района може да се прогнозира на базата на натрупан опит. И да ги махнете островите, реката ще ги натрупа Пак, най-вероятно на много по-неподходящо място!
И, в крайна сметка, управлението на водите преди сегашните МОСВ, БД и РИОСВ се е съобразявало с физичните характеристики на реките, а не обратното - реките да се съобразяват с МОСВ, РИОСВ, БДИБР, Областни управи и прочее брутално некомпетентни държавни органи, защото това е невъзможно, колкото и да не им се вярва на същите държавни органи.

За финал отново, за десети път настояваме МОСВ да се организира заседание на Висшия Консултативен Съвет по Водите /ВКСВ/ за обсъждане на проблема и изготвяне на методология, ако не ни вярвате на нас. Тая масова сеч по бреговете и това безумно копане в коритата на реките, за да забогатяват присъдружни на властта фирми, с тия фалшиви становища за допустимост на БД и преценки на РИОСВ, трябва да бъдат спряни!

Подчертаваме - заседание на ВКСВ трябва, а не на услужливия Съвет на Учените към министъра на ОСВ, съдаден за да одобрява всяка негова най-меко казано неосъществима идея, защото от тоя съвет учените не са виждали река на живо в прекалено дългия си живот и огромната част от членовете му са на такава възраст, че трябва да се задълбочат в проблемите на геронтологията и върху потенциалния риск от наводнения единствено около нощните си гърнета!

Тук настояваме отново да прочетете следния материал, да не би да сте го забравили:
http://enovina.bg/novina/dva-mosta-v-pe ... rite-7122/
Има огромен риск същото нещо да се случи на много от мостовете по Марица, включително и на магистралата, за прослава на БДИБР и РИОСВ, ведно с областните управители по протежение на реката.

Обръщаме внимание също така, че според ПУРН 2016-2021 на ИБР, единствените мерки, които са допустими в засегнатия район, са възстановяване, уплътняване и поддръжка на дясната дига и Нищо Друго! Никакви рязания на крайбрежна растителност, никакви изкопавания на стари острови, Нищо! Подобни дейности не са и оценени през ЕО на ПУРН, а напротив - Забранени са от ЕО на ПУРН, бе уважаеми от БДИБР!
Какви са тия "доказани необходимости" и прочее евфемизми, при положение че необходимостите се доказват точно в ПУРН, а не в "творческите" Ви интерпретации и становища, И СЕ ОЦЕНЯВАТ В ЕО И ОСВ на ПУРН, като преди това са преминали през обществени обсъждания! И Къде бяха тия областни управители при изготвянето и обсъждането на ПУРН, ами сега се сетиха да "поусвоят" малко това, онова?

Обръщаме и внимание, че в Решението на РИОСВ Шумен не е отблязано то да е съгласувано с АПИ, което не изненадва никого, най-малко нас. Все пак, има там едни пари и едни острови да се "усвоят", а където има "усвояване", надяваме се, има и "отчисляване" в най-корумпираната държава в Европа, нали така? А тия от АПИ може да вземат и да попречат на благородните ни идеи и намерения...

И разбира се, най-интересната част от решението на РИОСВ Хасково, е свързана с трансграничния ефект от подобни ИП, понеже е написано, че нямало да го има. Като разрешите по цялото протежение на Марица да се изсече крайбрежната растителност и да се изкопаят, пардон - "усвоят", всички острови, и нацепите реката на безброй малки парчета, за да не Ви разберат какви ги вършите, ние ще имаме удоволствието да уведомим ГД Околна среда на ЕК, медиите и засегнатата страна, в случая Турция, която не вярваме да Ви цепи басма. На този Ваш подход му се вика "salami slicing" и той е забранен, ако не знаете.
Обещаваме Ви и много сериозен медиен интерес, а Вие започвайте "усвояването" по-бързо, че да има какво да показваме.

И въобще няма да коментираме екологичните проблеми, въпреки че решението на РИОСВ Хасково е трагикомично в това отношение. Само ще маркираме, че има едно нещо, на което му се вика "самопречистващи функции" на реките, за които крайбрежната растителност играе ключова роля, без да е налице необходимост "доказване на необходимостта" пред БДИБР и РИОСВ!

Накрая, Моля, от Приемната на Министър председателя, АПИ и МКВП да ни изпратят входящи номера на този сигнал. От органите на МОСВ и областните управи нищо не щем, защото не виждаме смисъл.

Моля, също така от АПИ да ни отговорят в разумен срок, но не по-дълъг от десет дена, какви мерки ще предприемат, за да съобразим и координираме всички наши последващи действия.

Във всеки случай, сега всички сте предупредени за рисковете. После да няма оправдания от сорта на - "ама то се дължи на естествени процеси и т.н.", когато стане белята. Ще се дължи изцяло на Вас и ще Ви бъде търсена отговорност!

С дълбоко уважение
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2019, 17:36 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения и т.н., и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, представям на Вашето внимание следващия доклад относно почистване и зарибяване на реките Ерма и Ябланица на територията на БДДР.

Преди доклада уведомяваме министър Димов, че сдружение Балканка се присъединява към настояването на един депутат в деня за парламентарен контрол от миналата седмица, че директорът на РИОСВ Перник трябва да бъде уволнен мигновено. Искането беше отправено във връзка с бездействието на РИОСВ Перник, когато под носа им Струма беше отровена, а и по други причини.

Извън темата на доклада уведомяваме БДДР и РИОСВ София, че действията на проф. дтн, инж. ктн и т.н и т.н. Цоло Вутов по река Малък Искър продължават. За описаното можете да се убедите от следващия видеоматериал:
https://www.facebook.com/ndbg.bg/videos ... 380743760/

Става съвсем очевидно, освен може би за РИОСВ София и БДДР, че ситуацията по река Малък Искър е много по-лоша, отколкото беше преди новата пречиствателна станция на Елаците. Очевидно събраните отрови се трупат свободно по насипищата и при всеки дъжд отиват залпово в реката, причинявайки много по-големи щети по цялото поречие на реката.

Ето защо сега обръщаме внимание на министър председателя - Уважаеми, Вашите благородни намерения да обърнете страната на разоран лунно-минен пейзаж биват минирани и саботирани от органите на МОСВ непрестанно.
Причината е, че, прикривайки отравянето на реките във всеки един такъв случай, както това правят БДДР и РИОСВ София в случая с Малък Искър, РИОСВ Перник в случая със Струма, БДИБР в случая с отравянето на Тунджа в Ямбол и пр. общественото недоволство расте експоненциално, расте и съпротивата на населението срещу всяка мина, където и да било.

Така се саботира и легитимният минен бизнес, който спазва правилата и не изтравя повърхностните и подземни води, включително и питейните водоизточници, ако изобщо някъде има такъв.

Поради бездействието на МОСВ, случаите на отравяне на реки непрекъснато се увеличават, хората все повече се ядосват и са приготвили гьостериците за всяка следваща мина, кариера и пр. съоръжения за добив на подземни богатства, която би се появила в техния регион!
В случая, като не го санкционират държавните органи за замърсяването на Малък Искър, печели единствено лауреатът на орден Стара Планиня Цоло Вутов, а всички останали минни компании страдат и тепърва ще страдат все повече!

Друг пресен пример е кариера Езерото, Пак на територията на БДДР. Вече два месеца чакаме отговор от БДДР от проверка, че цялата територия на кариерата е под забрана за голи сечи съгласно ПУРБ, и БДДР нещо си траят.
Тогава очевидно се налага предположението, че влагат размисли как да докажат, че на територията на кариерата няма повърхностни водни обекти, при положение, че тези реки са отбелязани на всяка карта, има си ги на самото място, съдебно техническа експертиза ги е установила, има решение на съда и т.н.
Очевиден е стремежат на БДДР да е в угода на само един мижав местен връзкар, който иска да троши камъни директно връз главите на село Мартиново и да потроши всички къщи в Чипровци по пътя на камионите от кариерата.
По този начин, всяка следваща кариера където и да било, ще среща все по-безмилостна съпротива!
Така не се помага на бизнеса, а му се нанасят непоправими щети!

И сега към доклада:
НА 29.06.2019г., събота, сдружение Балканка, в съучастие в условята на рецидив с ЛИДЛ България, почисти и зариби реките Ябланица и Ерма на територията на БДДР. Изборът не беше случаен, а беше във връзка с Международния Ден на Река Дунав, с който поздравяваме БДДР.
Бяха дошли служители на ЛИДЛ с децата си и събитието се превърна в истински празник в полза на природата.
Ето първия линк от събитието, но в скоро време ще Ви изпратим подробен видео репортаж:
https://www.facebook.com/balkanka.bg/ph ... =3&theater

Припомняме Ви, че с първата такава акция преди около пет години, ЛИДЛ България спечелиха най-значимата награда в света за природозащитно ориентиран бизнес на EVENTEX AWARDS в категорията Best Cause Event и второ място в в категорията Best Sustainable Event.
http://9academy.com/a3-bulgarski-proekt ... 15-godina/

Отбелязваме този факт, за да се убедите, че ние разбираме от бизнес и, както се вижда, помагаме за издигане на авторитета на българските компании навсякъде по света.
И когато установим наличието на зловещ репутационен риск /както е в случая с минното дело и услужливото бездействие на МОСВ/, не би било зле, след като Вие не разбирате нищо от материята, да ни повярвате.
И ако няма да помагате на бизнеса, то поне да не му пречите!

Не настояваме по този доклад БДДР и РИОСВ София да извършат проверка по река Малък Искър, защото пак няма да хванат Елаците, че тровят реката.

Предварително благодарим за разбирането и съдействието.

С дълбоко уважение
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Юли 2019, 10:05 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
Зашеметяваща новина!

В Басейнова Дирекция Дунавски Район са открили нов метод за справяне с проблема с битово-фекалните води. За първи път в света методът се прилага на хижата - хотел Мусала - Нова и е свръх супер успешен.

В Дунавски Район на Басейново Управление фекалните води вече сами умират от ужас, анихилират се и изчезват в небитието ...
В основата на метода се използва най-обикновена хартия за документи, която изпарява фекалиите безследно.

Очаквайте прилагането на новия метод на БДДР навсякъде по морето, а ние ще им осигурим Нобелова награда за битово-административна физико-химия.

Описание на метода вижте ТУК:
https://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files ... R_7314.pdf

ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2019, 11:15 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
04.07.2019
С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения и т.н., и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно,

Представям на Вашето внимание възражение на сдружението относно поредните тежки нарушения на законодателството от страна на БДДР, обективирани в техните становища за допустимост на следните ИП на територията на ДРБУ:

Рехабилитация на ВЕЦ Леденик
http://www.bd-dunav.org/uploads/content ... 072019.pdf

Рехабилитация на ВЕЦ Сини Вир
http://www.bd-dunav.org/uploads/content ... 072019.pdf

Преди да обосновем нарушенията на БДДР, Ви уведомяваме, че в раздел "Уведомяване чрез съобщения" на сайта на РИОСВ Велико Търново не се откриват обявления за процесните ИП, което е нарушение на процедурата по реда на ЗООС.

Що се отнася до БДДР, в становищата им за допустимост се забелязват следните нарушения:

1. Съгласно описанието на ИП и в двете становища, сега се иска увеличаване на годишния лимит на използваната вода както следва:
- от "до 40.5 млн м3/год" на "до 98 млн м3/год" за ВЕЦ Леденик
- от "до 77.0 млн м3/год" на "до 98 млн м3/год" за ВЕЦ Сини вир

Увеличаването на отнетите от реката водни количества в такива мащаби представлява в настощия момент "нова негативна промяна" в хидроморфологичното й състояние навсякъде по света, освен, може би, на територията на БДДР, където напоследък водните тела процъфтяват и пак цъфтят и без вода, особено в последните месеци.

Във връзка с това, припомняме на БДДР мярка H_Y_7 и действие за изпълнение на мярката HY_7_1:
Недопускане на нови негативни промени в хидроморфологичния режим (причинени от ВЕЦ, ...) във водните тела, определенни като или попадащи в зони за защита на водите.

И двете рехабилитационни ИП попадат в зона за защита на водите за местообитания по чл.119а, ал.1, т.5 Река Янтра BG0000610 и следователно и двете ИП, с които ще се отнема много повече вода от зоната за защита на водите Са Недопустими съгласно ПУРБ 2016-2021 на ДР!

2. Съгласно описанието и на двете ИП, на стр.2 от становищата за допустимост на БДДР водното количество с обезпеченост 95% е в размер 2.05м3/сек. Тук БДДР би трябвало да е добавила "към точката на водоовземане", но то е очевидно и се подразбира.
И после, в таблицата с описание на параметрите БДДР най-спокойно цитира определено "екологично" водно количество при бента на река Янтра - 600л/сек и за двете ИП!

За сведение на БДДР, 600л/сек представлява само 0.6м3/сек, което е повече от три пъти по-малко от Q95% = 2.05м3/сек!!!

Напомняме на БДДР също така, че съгласно ПЗР на ЗИД на ЗВ, ОБН. - ДВ, БР. 65 ОТ 2006 Г.,
§ 125. До издаването на методиката по чл. 135, т. 1 минимално допустимият отток в реките се определя на 10 на сто от средномногогодишното водно количество, но не по-малко от минималното средномесечно водно количество с обезпеченост 95 на сто към точката на всяко съоръжение за регулиране на оттока или за водовземане.

Също така напомняме на БДДР, че съгласно ПЗР на ЗИД на ЗВ, ОБН. - ДВ, БР. 61 ОТ 2010 Г.,

§ 146. (1) Издадените до влизането в сила на този закон разрешителни за изземване на наносни отложения се преиздават при изпълнение на изискванията на този закон в срок до една година от влизането му в сила.
(2) Всички издадени до влизането в сила на този закон разрешителни, освен посочените в ал. 1, се привеждат в съответствие с изискванията на закона при първото им изменение или продължаване.

Следователно, при промяна на параметрите и на двете ИП, което трябва да стане сега чрез промяна на условията на разрешителното за водовземане, минималното водно количество трябва да стане 2.05 м3/сек и БДДР изрично трябва да е уточнила тези обстоятелства в сстановището си и да обяви минимално водно количество от само 0.6м3/сек за недопустимо!

Също така уведомяваме БДДР и РИОСВ Велико Търново, че съгласно чл.4а, ал.2 от Наредбата за ОВОС:
(2) Директорът на съответната басейнова дирекция в срок до 7 дни от получаване на искането по ал. 1 изпраща становището си до съответния компетентен орган, което съдържа:
1. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 30.11.2012 г.) заключение за допустимостта на инвестиционното предложение спрямо мерките за постигане добро състояние на водите, определени в плана за управление на речния басейн, като при заключение за недопустимост се посочват конкретните мерки с ограничения и забрани;

Следователно, директорът на БДДР е длъжен да провери всяко конкретно ИП за допустимост спрямо мерките в ПУРБ , а не просто да изреди мерките и да обявява, че всяко ИП е допустимо, ако не нарушавало мерките, както директорите на всичкки ИП правят в момента, и както е направил директорът на БДДР в случая.
Напротив - мерките се изреждат Само, когато директорът е установил нарушение спрямо ограниченията и забраните, с които е обективирал недупостимостта на ИП!

По този начин директорът на БДДР в случая си е измил ръцете и е предоставил на някой друг да проверява дали ИП е допустимо спрямо мерките в ПУРБ или не е, без да е изяснил на кого предоставя такива права, което той не може да прави, и това е поредното нарушение на БДДР, тъй като никой друг, освен ссаамия директор на тая БДДР, не е компетентен в случая!

За да се изясни кристално на БДДР, ако вземем за пример становище за допустимост на РЗИ, РЗИ не могат да казват, че всяко ИП е допустимо, ако не причинява вреди на здравето на населението, а са длъжни да проверят риска!

3. Обръщаме внимание на БДДР и върху мярка HY_10, с код на действие HY_10_5:
Забрана за водовземане при маловодие в засегнатите райони на всички водни тела(не само в зоните за защита на водите), когато оттокът е по-малък от 10% от средномногогодишното водно количество или от минималното средномесечно водно количество с 95% обезпеченост към точката на водовземане.
Очевидно е, че при работа на рехабилитираните ВЕЦ, които ще трябва да осигуяват "екологично" водно количество от само 0.6м3/сек, те ще могат да извършват водовземане и при отток, по-малък от 2.05м3/сек - колкото е Q95%, уважаеми от БДДР!

4. Съгласно чл.118ж, ал.1, т.4, във връзка с чл.119а, ал.1, т.5, водовземането в зона за защита на водите по директивата за местообитанията на ЕС, определена за опазване на видове и местообитания, изобщо е забранено, камо ли пък да им се увеличават параметрите за отнемане на вода на ВЕЦ-овете, които попадат в такива зони!

НАЙ-ВАЖНО:
5. Може би на БДДР и на РИОСВ Велико Търново не е известно, че ЗЗ Янтра BG0000610 Е Обявена със заповед на министъра, с която можете да се запознаете ТУК:
http://natura2000.moew.government.bg/Pu ... _PS_11.pdf

И в тази заповед ние, за разлика от БДДР, откриваме следната най-прекрасна забрана за:
5.8. усвояване на повече от 30 % от средногодишния отток на р. Янтра и притоците є за ВЕЦ, намиращи се в процедура по издаване или продължаване на действието на разрешително по ЗВ към датата на издаване на заповедта;

Както стана ясно по-горе, при промяна на параметрите на водовземането се налага изменение и удължаване на разрешителното. На стр.2 от всяко становище на БДДР за двете ИП е описано, че Qср е 6.14 м3/сек. Тогава 30% е 1.842 м3/сек за отнемане от реката! А това просто значи, че в най-идеалния случай годишният лимит на ползваната вода НЕ МОЖЕ да бъде по-голям от 58 млн м3, уважаеми от БДДР! Какви са тия 98 млн.м3, дето сте ги съгласували, абсолюттно не ни е ясно!
Напротив, сега трябва да намалите лимита на ВЕЦ Сини вир!

Нещо повече - водовземане, когато оттокът в реката е по-малък от 2.05 м3/сек е забранено от ПУРБ, а това е поне 30% от времето. И това просто значи, че и на двата ВЕЦ-а годишният лимит не трябва да превишава 40 млн.м3 - както и досега е определено за ВЕЦ Леденик!

Въз основа на гореизложеното, настояваме за следното:
1. Директорът на БДДР да си оправи становището за допустимост, като обяви процесните две ИП за рехабилитация на ВЕЦ Леденик и ВЕЦ Сини вир за абсолютно недопустими спрямо ПУРБ, спрямо ЗВ и спрямо заповедта за обявяване на ЗЗ Янтра! Той трябва да го направи, защото Той отговаря за годишните лимити на използваната вода!

2. Независимо какво ще направи директорът на БДДР, което най-вероятно ще е едно Голямо Нищо, в което доста го бива доколкото точно той е идеолога на тоя начин на писане на становища за допустимост, директорът на РИОСВ Велико Търново да прекрати процедурата поради тежки нарушения на законодателството, произхождащи от реализирането на процесните две ИП! Историята познава такива случаи на прекратяване на процедури от РИОСВ, заради нарушения на ПУРБ, независимо от положителните становища на БДДР - например за ВЕЦ Долна Студена на същата река Янтра. В случая прекратяване се налага и заради заповедта за обявяване на ЗЗ Янтра, а на ВЕЦ Сини вир досегашният годишен лимит трябва да се намали до 40 млн м3!

3. В качеството си на заинтересована страна по случая, сдружение Балканка да бъде информирано на всеки етап от процедурата за действията на РИОСВ Велико Търново, за да може да предприем адекватни мерки по реда на АПК навреме!

4. Инспекторатът на МОСВ да провери какво става в тая БДДР, защото нарушенията на законодателството напоследък станаха страшно много! Просто каквото и да им проверим, винаги е незаконно, без изключения!

Във връзка с всичко гореописано, както и с всички останали нарушения на ПУРБ и ПУРН от всички БД и от МОСВ, имам удоволствието да Ви информирам също така, че чашата Пак преля и от днес пристъпваме към следващата ни чисто нова жалба до ГД Околна среда на ЕК във връзка с бруталните нарушения на стратегическите планови документи /ПУРБ и ПУРН/ за всички райони на басейново управление и на екологичните оценки към тях.
Моля, не се съмнявайте, че случаите на БДДР - язовир Ястребино и сега тия два ВЕЦ-а, ВЕЦ Стакевци, Манастирска, нарушенията при определянето на минималния допустим отток от всички БД, рибните проходи от басейнов тип, изсичането на крайречна растителност навсякъде, копането на баластра в коритата на реките и т.н. и т.н. ще бъдат крайъгълни камъни в жалбата ни. От сега се очертава тя да е съвършена.

Моля, от Едно гише на МОСВ да препратят и този сигнал на Инспектората на МОСВ!
Моля, от РИОСВ Велико Търново, БДДР и МОСВ да ни изпратят входящ номер.

Предварително благодарим на всички за разбирането и съдействието.

С дълбоко уважение
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2019, 19:45 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
13.07.2019
С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,

В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения и т.н., и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

Представям на Вашето внимание доклад за пуснати в експлоатация чисто нови ВЕЦ-ове на територията на БДДР и БДЗБР.

Става дума за ВЕЦ Дългата река и ВЕЦ Черешовица на територята на БДДР и за ВЕЦ Мусомища на територията на БДЗБР. За Мусомища не сме съвсем сигурни, но водохващането е напълно готово и оборудвано, включително и със соларни панели. Ще го проверим пак, но ако още не е пуснат, това ще стане всеки момент.

Надяваме се сега БДЗБР и БДДР да започнат да изпълняват контролните си фунции и на тези ВЕЦ-ове, както и на останалите, без да прекаляват, разбира се, за да не се нанасят морални и материални щети на енергийната ни система.

Що се отнася до язовир Ястребино,
На първо място ще посъветваме гордия собственик на бъдещия в минало време ВЕЦ Ястребино да се справи с Регистър Гаранции за произход на АУЕР от следния линк:
https://portal.seea.government.bg/Warranty/WarrantyView

Като си напише в Обект - ВЕЦ, за дати от 01.01.2019 до 12.07.2019, надяваме се да види, че референтният ВЕЦ Бебреш тази година Е Работил Само през месец юни, само за да източи язовира и кметът на Ботевград впоследствие да реве като мечка:

http://botevgrad.com/news/76328/Nivoto- ... oRaXij5mRA

За всеки случай сме прикачили извадката от регистъра, където под № 481 може да се види кои и колко месеци е работил ВЕЦ Бебреш през тази година.

Надяваме се сега гордият наш бъдещ собственик да вдене най-после, че консултантът му Славка К. Го Е Излъгала, че ще има печалба на ВЕЦ Ястребино, за което много Му се е искало да бъде излъган, съвсем естествено.

Нашият бъдещ в минало време ВЕЦ е в същото положение като ВЕЦ-а на Бебреш, с тази разлика, че нашият собственик е доста по-мижав от Валентин Златев и само временно се мотае във властта и има някоя връзка, която после няма да я има, да го спасява.

Тоест, нашият човек да вземе да се откаже навреме, за да спести немалко работа на БДДР, РИОСВ Шумен и много повече работа на МОСВ оттука натам.

Също така няма да е зле БДДР да потвърди горните факти, заедно с комплиментите ни към г-жа Куюмджиева, която е техен неформален духовен водач /на БДДР, а не на фактите, естествено/.

А иначе има още много добри новини за язовир Ястребино.
На първо място - Напоителни Системи ще си преразгледа съгласието си, още преди да уволнят неадекватната им директорка:

http://www.skat.bg/news.php?action=7&ne ... 4mI9ScfFT8

Тук Ви обръщаме внимание, че сдружение Балканка е в дългогодишни прекрасни отношения със сегашния министър в МЗХГ г-жа Танева, за разлика от предишния министър, и облаците се сгъстяват над процесното ИП неслучайно, но гарантирано.

На второ място, ДНСК също се включи в боя със Злите Сили на Мрака - писмото от тази присъдружна нам организация е прикачено, за да се запознаете.

И на трето място, ДАНС също се включи в боя, защото питейната вода е въпрос на национална сигурност! Писмото си го имат в МОСВ и може да го изпратят на БДДР и РИОСВ Шумен, за да му се порадват.

Само прокуратурата както винаги се ослуша и няма да свърши нищо, но все пак не виждаме достатъчно поводи за ентусиазъм от страна на БДДР, РИОСВ Шумен и инвеститора във връзка с това. Така или иначе, прокуратурата досега никога не ни е помагала, а сме се справяли не зле с всяко нарушение на закона от органите на МОСВ, както много добре знаете.

Информираме Ви също така, че това, което се случва до момента, Е Само Началото, ако не се откажете от ВЕЦ Ястребино навреме. Тепърва предстоят много интересни събития с Ваше участие.

Също така моля, ако БДДР издаде отрицателно становище за допустимост и/или РИОСВ Шумен прекрати процедурата, веднага да ни информират, за да спрем противодействията по всички останали линии, които засега са тайна. Страхуваме се, че ако са взели правилните решения, и най-малкото забавяне може да доведе до не дотам благоприятни последици за ръководствата на тези две учереждения, поради инерцията на вече предприетите от нас други действия, ако не сме информирани навреме, че проблемът е решен както трябва, за да ги спрем. Просто някои процедури, веднъж започнали, за разлика от други, не могат да бъдат спряни.

Предварително благодарим на всички за разбирането и съдействието.

С дълбоко уважение

ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2019, 20:08 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
21.07.2019
С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения и т.н., и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

Представям на Вашето внимание настоящия доклад относно новината, че братската сръбска страна разработва нещо като Устройствен план за района на Власина, Краището /Босилеградско/ и Пчиня - Сурдулица.

Преди доклада, моля да се запознаете с нашите коментари относно Вашето ИП за нов ВЕЦ на язовир Ястребино, а така също и за Вашите бъдещи творчески планове относно оставянето на община Антоново без вода за пиене, и за нашите планирани контрадействия.
Много е интересно, приятно гледане:
http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5925

По този повод отново обръщаме внимание на всички в състава на МОСВ, от чистачките, до някои, но не всички заместник министри, върху следното:
Ако някой, примерно доктор Димов, или който и да било друг началник, някога реши да ликвидира Ваша любима река или язовир, който осигурява вода за пиене някъде, където и да било по родните Ви или други любими места, гарантираме, че ще се борим като тигри да спасим заплашения воден обект или водно тяло така, както сега се борим за язовир Ястребино! Иначе ние с тоя язовир нямаме нищо общо, освен че е наранено чувството ни за справедливост.

Надяваме се да оцените това и да започнете да ни помагате, включително с тайни сведения за нарушения на законите, които който и да било Ви притиска да вършите, примерно доктор Димов, или който и да било друг началник, при гарантирана анонимност!

И сега към доклада за Краището:
Братската сръбска страна е в процес на разработване на някакъв вид Устройствен план, който ще засегне и Краището в района на Босилеград. Доколкото разбираме сръбски, ще има и нещо като Екологична Оценка. Тези оценки в братската сръбска страна са пълен майтап, почти като Вашите, само че малко по-зле, но не много.
Достъп до документацията е осигурен от 4 юли, до 2 август включително и в община Босилеград. Повече подробности можете да откриете, като рагледате всички страници от следния линк:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

Самите документи можете да откриете тук:

http://www.bosilegrad.org/sr/Planska_do ... InGD-YFgB0

Сега, ние предлагаме да се запознаете с документите и, в случай на необходимост, да предприемете същите мерки и отново да заявите желание за участие в оценка на въздействиетто в трансграничен контекст, както за разширението на мината Грот. По този начин ще напомните отново на братята сърби, че съществувате, и ще им дадете възможност да изхвърлят и тази Ваша покана в коша по същия начин, както направиха с писмото Ви за разширението на мината Грот /Благодат/.

По този начин ще се задълбочат, доразвият и надградят връзките между двете братски страни и братските министерства.
Като не Ви отговорят братята сърби, може да им напомните някой ден, например след шест месеца или повече, за да не изхвърлят прекалено много хартии във вид на непотребен боклук, прекалено често.

В никакъв случай не трябва да информирате Изпълнителния Комитет на Конвенцията от ЕСПОО, за да не нараним чувствата на братята сърби и да поставим под угроза световното по футбол, което ще организираме заедно някой ден.
Каквито и да било други действия също няма да са необходими.

Използваме случая да напомним на КОСВ да уточнят ден и час, в който да ги запознаем с пълната картина на бедствието в района на Кюстендил-Трекляно-Земен-Босилеград, преди нашето и сръбското МОСВ да успеят да отровят района докрай.

Предварително благодарим на всички за разбирането и съдействието.

С дълбоко уважение
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2019, 14:39 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
Малка, нежна новина относно язовир Ястребино!
В МОСВ има останал някой свестен и разумен човек и на бъдещия в минало време ВЕЦ Ястребино Му е отказано разрешително за водовземане!!!

Поредната скромна победа на Сдружение Балканка в съучастие със здравите сили в МОСВ над ретроградните сили на Мрака от БДДР, в тяхното съучастие в условията на рецидив с повелителите на Злото от РИОСВ Шумен.
Сега чакаме и отрицателното становище на БДДР, за да приключим случая окончателно. Вече няма какво толкова да се свенят и спокойно могат да го издават.
Вече биха могли и да цитират някоя друга забрана от ПУРБ и ЗВ, да речем.

Поздравления за Дирекция Управление на Водите и заместник министър Живков.
На Нено Димов не, защото бая зор видяхме с тоя случай, за който той уволни предишния директор на РИОСВ Шумен само за да му мине номерът.

А ние още не бяхме пуснали тежката артилерия в боя!
Нищо, ще остане за друг път.

ДА СЕ ГОТВЯТ ЗА ЯЗОВИР ЯДЕНИЦА!!!

Приятно четене
https://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files ... SW_BAN.pdf

ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2019, 19:32 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
23.07.2019
С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения и т.н., и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

Представям на Вашето внимание настоящия доклад относно новината, че МОСВ е отказало да издаде разрешително за водовземане от язовир Ястребино, заедно с нашите огромни благодарности за това.

Решението можете да откриете на следния линк:
https://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files ... SW_BAN.pdf

Във връзка с това решение бихме искали:

1. Заедно с нашите дълбоки почитания, да обърнем внимание на министър Десислава Танева, която е дългогодишен приятел на сдружението, че настоящият директор на Напоителни Системи ЕАД е напълно неадекватен! Не стига, че се съгласила да се направи ВЕЦ на язовир, в който няма вода за такава цел и щеше да остави огромни площи без вода за напояване и община Антоново без питейна вода, не стига, че съоръжеията са в лошо техническо състояние, ами като разбрала за какво става дума, щяла сега пък да си оттегли съгласието? Ето Ви линк да я видите тая женица какви ги приказва пред медиите:
http://www.skat.bg/news.php?action=7&newsID=47076

Въобще, на тия НС ЕАД не им върви на директори и това си е!
Още от първия приятел на министър Димов - г-н Харизанов, та досега!
И от язовир Пчелина, през язовир Бебреш, та до язовир Ястребино, пресушени заради мижавите печалби на поредния мижав връзкар!
Затова настояваме директорът на НС ЕАД Да Бъде Уволнен Моментално!
Сигурни сме, че в Института за Дясна Политика ли беше или нещо такова, ще се намери още едно място за управленец от такъв висок ранг като настоящия директор на НС ЕАД. Хем ще се присъедини към г-н Харизанов, а в най-скоро време се надяваме към тях да се присъедини обратно в качеството му на новия/стар директор и министър Димов. Така дясната политика ще бъде спасена, от една страна, а от друга - язовирите и реките ще бъдат оставени на мира най-после.

2. Да обърнем внимание на доктор Димов, докато е все още министър, да вземе да уволни директора на РИОСВ Шумен незабавно! Не стига, че издаде хипер незаконно решение да не се прави ОВОС, не стига, че въобще не провери има ли вода или няма и щеше да остави община Антоново без вода за пиене, ами пусна и предварително изпълнение на решението! Един мижав ВЕЦ, на един мижав връзкар, Не Е От Значим Обществен Интерес, нито се отнася до опазване здравето на населението или сигурността, че да му пускат предварително изпълнение!
За сравнение - дори на бъдещия в минало време, супер "важен" за енергийната система язовир Яденица, ВАС му отхвърли предварителното изпълнение на доктор Димов, и действията на РИОСВ Шумен са си живо престъпление! Няма начин такива услуги в РИОСВ Шумен да се извършват безплатно!

3. Да обърнем внимание на БДДР, че те тепърва трябва да издадат ново становище за допустимост! Тогава да обърнат внимание на доводите, наведени в решението за отказ за издаване на разрешително за водовземане на МОСВ. Хидроложките данни за комплексните и значими язовири ги има на сайта на МОСВ и трябваше БДДР да ги провери на най-ранен етап, още в първото си становище, да не говорим въобще за мерките в ПУРБ и забраните по ЗВ!!!
Към доводите за отказ ние бихме добавили само следното:
- БДДР биха могли да проверят пак от сайта на МОСВ колко вода е влезла и колко вода е използвана от язовир Ястребино за последните 12 месеца, за да установят, че за референтния период са влезли общо 11.3 милиона кубика! ОБЩО 11 /единайсет/ Милиона Кубика!
От тях 3.8 милиона са за питейни нужди и около 6.5 милиона Трябва да Бъдат за Екологичен отток!
Какви ВЕЦ-ове бе, уважаеми от БДДР сте тръгнали да строите! Специално за Вас сме изготвили водностопански баланс от юли 2018 до юни 2019 за да видите за какво става дума!
Само между другото обръщаме внимание на ДУВ към МОСВ, че нарушават закона с минималния допустим отток под язовира, защото го определят на само 5 процента от средномногогодишното водно количество, а не на 10 процента, и да вземат да си го поправят.

4. Да обърнем внимание на БДДР, че освен дето трябва да цитират всички относими забрани от ПУРБ и ЗВ в становището си за допустимост, като се запознаят с всичките хидроложки денни, няма да е зле да открият един текст в ЗВ, който се отнася до недопускане на водоземане ако се надвишават 60% от разполагаемите ресурси на водното тяло, и един друг текст за нарушаване на вече придобити права. И като се справят със законодателството, Ако директорът на БДДР Пак издаде положително становище за допустимост, да бъде уволнен и той моментално и на мига!
Ето Ви данните от изследването ни за хидрологията през последните 12 месеца с източник:
https://www.moew.government.bg/bg/vodi- ... -yazoviri/


ГОДИНА МЕСЕЦ Наличен полезен обем(млн м3) Q пбв [mln m3] Qнап [mln m3] Qек
[mln m3] Qек [m3/h] Qср год [m3/h]
2018 ЮЛИ 35.09 0,040 4.500 0.260 350 5400
2018 АВГУСТ 32.87 0,040 2.700 0.260 350 5400
2018 СЕПТЕМВРИ 30.30 0,030 3.000 0.260 361 5400
2018 ОКТОМВРИ 27.20 0,040 1.000 0.260 350 5400
2018 НОЕМВРИ 25.95 0,040 0 0.260 361 5400
2018 ДЕКЕМВРИ 26.04 0,040 0 0.260 350 5400

ГОДИНА МЕСЕЦ Наличен полезен обем(млн м3) Q пбв [mln m3] Qнап [mln m3] Qек
[mln m3] Qек [m3/h] Qср год [m3/h]
2019 ЯНУАРИ 26.14 0,017 0 0.260 350 5400
2019 ФЕВРУАРИ 26.26 0,010 0 0.260 387 5400
2019 МАРТ 26.33 0,010 0 0.260 350 5400
2019 АПРИЛ 26.45 0,010 0.800 0.260 361 5400
2019 МАЙ 26.42 0,011 1.500 0.260 350 5400
2019 ЮНИ 25.35 0,012 3.500 0.260 361 5400
Δ = - 9.74 млн м3 Σ = 0.93 Σ = 17.00 Σ = 3.12

В нито един момент обемът на водата не е достигнал лимита, което значи, че язовирът не се е налагало да бъде източван. И никога не е се е пълнил догоре!

За последните 12 месеца в язовира водата е спаднала с 9.74 млн м3, а от него са източени общо 21.05 млн м3

Това значи, че за една година са влезли общо 11.31 млн м3 или средно 1291 м3/час.
Може и някой да е откраднал малко вода, естествено, но това е невъзможно под носа на БДДР и МОСВ. Плюс това, ако някой краде, той ще продължи да краде и при новия ВЕЦ...

Най-важното - от ноември, до март, притокът едва е покривал питейните нужди и екологичния отток!!! Не остава нито една капка за новия ВЕЦ!

Сега, може и да е малко трудно за БДДР, но, всъщност, няма нищо сложно. Достатъчно е заедно да си припомним задачите от четвърти клас за пълненето на басейн от една тръба и изпразването от три /едната не през цялото време/
Поначало ние считаме, че задачите за басейните от елементарната математика трябва да се влючат в тестовете за служители в басейновите дирекции - предлагаме да проведем опреснителни курсове, ако трябва.

И така, надяваме се сега БДДР, предавайки нашите поздрави на др. инж. Славка К., да издаде отрицателно становище за допустимост, за да приключим всички заедно с мъките.


И сега, към доклада за посетени ВЕЦ на територията на БДДР:

21.07-2019г. Каскада Петрохан, водохващане на Студената река
Посещението е при нормално ниво на водите за сезона, тоест при маловодие. Съгласно ПУРБ 2016-2021 на ДР в момента на посещението Не Трябва Да Се Отнема Вода, а тя се краде всичката от НЕК ЕАД, за прослава на каскадата, собственост на Енерго Про, и за да не остава страната без ток.
Поредното нарушение на закона на територията на БДДР, които са прекалено заети да издават разрешителни и положителни становища за нови ВЕЦ-ове, кой от кой по-незаконен! Под водохващането на Студената река не тече нито една капка вода в защитена зона по директивата за местообитания Западна Стара Планина и Предбалкан.
За описаното можете да се убедите от данните, качени на нашия сайт:
https://dams.reki.bg/0211-dam/2019-07-20

В никакъв случай не настояваме БДДР да отиде и да хване нарушителя НЕК ЕАД, освен ако не открият малко свободно време между незаконните си становища.

Накрая обръщаме внимание и на министър председателя - Уважаеми, такава анархия в МОСВ никога не е била! Изключение от това правило е само Дирекция Управление на Водите засега, откъдето понякога, но не винаги, изгрява по някой светъл лъч, както сега за язовир Ястребино. Молим, да вземете мерки!


За финал отново благодарим за отказа за водовземане от язовир Ястребино и за разбирането и съдействието.

С дълбоко уважение
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2019, 20:05 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
24.07.2019
С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения и т.н., и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

Представям на Вашето внимание настоящия супер важен доклад доклад относно "почистването" на Марица навсякъде в ИБРБУ.

Преди доклада накратко информираме БДДР, че рибарниците на Дългоделска Огоста ПРОДЪЛЖАВАТ да извършват незаконно водовземане и да пресушават реката напълно! Могат да се убедят в това от снимките ни от вчера, 23.07.2019г. Намираме, че по този начин се извършва кражба на най-ценния обществен ресурс - водата, и БДДР не прави кой знае какво, тоест нищо, за да прекрати кражбата!

Нещо повече - вместо да санкционира нарушителя по такъв начин, че да го обезсърчи да продължава да краде водата, БДДР ще му издава разрешително за водовземане от две реки, та да узакони кражбата! Ето Ви съобщението на БДДР да се убедите:
http://www.bd-dunav.org/uploads/content ... PV3-53.pdf

Има нещо дълбоко сбъркано в системата на управлението на водите и този случай ще бъде добавен към жалбата ни до ГД Околна среда, тъй като се нарушава зловещо член 23 от Рамковата Директива за Водите!

Сега, към по-интересната част - спасяването на река Марица от БДИБР!

Относно ИП за усвояване на коритото на Марица в Пловдив и АПИ се впусна в боя за спасяването на мостовете на града!

В писмо до доста ведомства АПИ ПОТВЪРЖДАВА нашите предупреждения за рисковете безусловно и безпрекословно!
Ето само един кратък цитат от становището на тази присъдружна нам организация:
"Предложеното укрепване на стълбовете с габиони е нецелесъобразно и това Доста Добре е обяснено в становището на РК Балканка"...

С пълния текст можете да се запознаете ТУК:
https://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files ... 019%20.pdf


Сега, след известни колебания решихме да помолим БДИБР да прочете становището на АПИ супер внимателно! Така може би ще открие, че копането на баластра по цялото корито на реката където и да било, а и по всички други реки, което БДИБР вдъхновено стимулира и разрешава навсякъде, поставя под риск сигурността на пътната инфраструктура, защото се подкопават мостове и подпорни стени!
Габионите, които са любимо средство на БДИБР, а и на останалите БД, НЕ СТАВАТ за укрепване на реки - нито на брегове, нито на мостове, нито на нищо! Е някой може и да не спечели това онова и може и да не отчисли на когото трябва, обаче Габионите Не Стават За Нищо, свързано с корита на реки!

Във връзка с горното сега се надяваме от приемната на министър председателя да Му обърнат внимание още веднъж да вземе да въведе закон и ред в това МОСВ и особено в Басейновите Дирекции! Ти ги предупреждаваш за рисковете, те си карат както си знаят, после предупрежденията се случват и това си е!
Все пак, за Премиера може би ще е важно да научи, че тия работи които Той ни строи - мостове, пътища, магистрали, подпорни стени и т.н., Басейновите правят всичко възможно да ги унищожат, за да може някакви мижави връзкари да печелят жълти стотинки от изрязаните дървета и от изкопаната баластра, или пък от габионите, с които заместват сигурните подпорни стени.

Във връзка с гореизложеното ОТНОВО настояваме за разглеждане на въпроса на разширено заседание на ВКСВ, в присъствието на АПИ!
За целта всички БД да изготвят карти на разрешените сечи и копане на баластра, за да се оцени бъдещето на критичните инфраструктурни обекти в неговата пълна красота и кумулативен блясък!
Ако не щете да направите заседание на ВКСВ, то поне си ги обсъдете тия неща на Басейновите съвети, ПАК в присъствието на АПИ! Специално за БДИБР ще дойдем и ние на тоя съвет!

Също така предлагаме Всяко становище за допустиммост и/или разрешително за ползване на ПВО за процесните дейности - рязане и копане на речните корита - Да Се Съгласува предварително с АПИ!

Молим, от приемната на МС и от Едно Гише на МОСВ да ни изпратят входящ номер на този доклад! После, като стане белята някъде, да не може да се оправдавате, че не сте предупредени!

И, между другото, понеже нещо взехме леко да се изтощаваме да изпълняваме ролята на Зелен телефон на трите БД, с които се разправяме непрекъснато, и на Инспекторат на МОСВ, предлагаме да ги уволните моментално и да измислите някой проект за финансиране на дейността ни, да видите тогава на какво му се вика Закон и Ред!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието.

С още по-дълбоко уважение
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Авг 2019, 20:17 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
Така,
Днес, 04.08.2019 поредното допълнение към жалбите ни до ГД Околна среда на ЕК литна на свобода!

Концентрирано е върху целенасочените усилия на "отговорния, законен национален бизнес" да ликвидира река Искър, но и на някои други зловещи нарушения в Дунавски Район!

В главната роля - БДДР.

Приятно четене:
https://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files ... DRAFT6.pdf

ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 369 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 37  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
cron
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
The content of this site is licensed under Creative Commons BY-NC-SA 3.0 License
Copyright (cc) Риболовен клуб "БАЛКАНКА" - Криейтив Комънс BY-NC-SA 3.0