Kлуб Балканка

Форум
Дата и час: 29 Мар 2024, 00:36

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 369 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 37  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2019, 20:27 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
08.08.2019
Многоцелеви Доклад на сдружение Балканка до всички БД за жертвите на ВЕЦ и малко за НСЗП по отношение на хижа Мусала

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения и т.н., и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

Представям на Вашето внимание настоящия доклад относно децата -жертви, които взимат ВЕЦ-овете у нас под Вашите благосклонни погледи и учтиво за инвеститорите бездействие.

След кратка справка установихме, че от 2011г. насам, 6 /шест/ деца са се удавили в канали за ВЕЦ. Ето Ви данни от медиите, за да се убедите:
Общо две деца в канала за ВЕЦ Мездра
2019
https://btvnovinite.bg/bulgaria/izdirva ... iskar.html
2014
https://blitz.bg/intsidenti/uchenik-se- ... 50955.html


Едно дете в канала за ВЕЦ Стара Загора
http://www.chambersz.com/news/5360-%D0% ... 1%80%D0%B0


Общо три деца в канала за ВЕЦ Лозята
https://inews.bg/%D0%94%D0%B2%D0%B5-%D0 ... 94179.html

Едно дете в канала за ВЕЦ Огоста
http://www.cross.bg/kanala-momche-ogost ... UwY9uMzbIU

Доста диви животни в реконструирания канал за ВЕЦ Лопушна:
https://www.youtube.com/watch?v=fJ8cGdPtqbM

Сега, във връзка с горното, ние настояваме, Вие да спрете работата на всички нисконапорни ВЕЦ с деривационни канали, а така също и на всички останали ВЕЦ, които имат долни вади във вид на канали, защото жертвите само ще се увеличават!

Моля, зарежете за малко всички останали важни дела и вземете мерки!
Ако не ни лъже паметта, при обсъждането на ПУРБ на всички ДР ние и ВВФ България предложихме мярка за обезопасяване на каналите! Не ни се проверява дали всички БД я приеха, но и да не са я приели, обезопасяването на каналите е наложително, защото ще има още жертви.
Пак моля, вземете мерки!

И сега - още малко за Хижа Мусала - Нова
Очевидно в рамките на процедура по ОСВ, БДДР е издала брилянтно становище за допустимост, с което можете да се запознаете от ТУК:
http://www.bd-dunav.org/uploads/content ... 072019.pdf

Досежно това становище ние бихме искали да заострим вниманието на НСЗП върху факта, че все пак в него е заложен следният малък проблем, обективиран на стр.2 от самата БДДР в следния ключов цитат:

Водовземането от езерото е разположено в повърхностната част от терена. При спадане на ниво на езерото под 5 см от максималното водно ниво, тръбата, с която се водовзема от езерото, остава във въздушно сухо състояние и в нея не постъпва вода, което гораничава водовземането на по-големи водни количества и осигурява защита на езерото от пресушаване.

За разлика от БДДР ние намираме, че ако наистина са налице някакви съществуващи водовземни съоръжения при Алековото езеро, каквито не са налице и не съществуват, то водовземане чрез тях е абсурдно при гореописаните условия.

Причината е, че Алековото езеро е замръзнало под един метър лед през поне 6 /шест/ месеца средно многогодишно. Тогава тръбата, която е на 5 /пет/ сантиметра под максимално водно ниво, няма как да взима вода от леда, нали така?

От друга страна, през август, септември и октомври езерото спада с поне един метър - самите служители на БДДР, с които осъществихме проверката през октомври 2018г., могат да потвърдят това. И тогава тръбата ПАК няма да може да взима вода, ако не се заблуждаваме в изчисленията.

И от трета страна, ние считаме за недоказано, че през сухите месеци отнемането на 12 м3 на ден от притока на езерата под Алеково езеро, няма да доведе до пълно пресъхване. Те и без това почти пресъхват през лятото и есента. Притокът в Алеково и езерата под него наистина е огромен при снеготопенето, но, когато то свърши, всяко отнемане на вода ще е фатално.
Ако не ни вярвате - питайте служителите на БДДР колко бяха спаднали езерата през есента на миналата година.
Всъщност на-големият проблем е свързан не толкова със самото Алеково езеро, а с по-долните езера - Каракашевото и другите две преди хижата-хотел.
Следователно компетентният орган заблуждава инвеститора, че всичко е в ред с неговото ИП и самата НСЗП също така.

Интересна подробност е и че самата БДДР е издала отказ за разрешително за водовземане от Алеково езеро № ПВ-00215 от 17.04.2019, а сега е положително настроена към процесното ИП.

От четвърта страна, отбелязваме, че съгласно Наредба 2 от 2005 г. - чл.17, ал.2, която можете да откриете ТУК
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135501921
... необходимото средно денонощно водно количество възлиза на 150-250 литра на ден, а не 100 литра на ден на човек, както е записала БДДР в становището си. Следва се приеме, че хижата е хотел с бани и гостите ще искат да се изкъпят след тежкия ден в планината, след като виждат, че има бани. Тогава трябва да се приеме 250 литра на човек на денонощие.

И, разбира се, съгласно чл.18 от горната наредба, трябва да се приемат и 20% загуби, а това значи при 120 е.ж. - общо 300 литра на човек на ден. Следователно ще се водовземат по 36 кубика на ден, а не по 12.
Молим БДДР да ни поправят, ако бъркаме някъде в изчисленията, които напоследък не са ни силна страна.

И на последно място обръщаме внимание на НСЗП, че водното тяло попада в зона за защита на питейните води, за която в ПУРБ 2016-2021 на ДР има мярка DW_1,с код на действие DW_1_3:
Определяне на СОЗ около съоръженията за ПБВ съгласно действащото законодателство.

Тогава, съгласно НАРЕДБА № 3 от 16.10.2000 г., чл.5:
Чл. 5. Забранява се експлоатация на водоизточник и/или съоръжение, независимо от формата на собствеността му, без установена СОЗ.

За съжаление това означава, че за да се пусне процесното ИП в експлоатация, трябва да се изгради СОЗ, а това означава да се огради цялото Алеково езеро и достъпът на хора да се преустанови, а покрай него преминава пътеката за връх Мусала, който е в Рила, а не в Пирин, за сведение на доктор Димов, имайки предвид позицията, изразена в последното Му интервю пред БНТ.

И така, въз основа на гореизложеното настояваме НСЗП да прекрати процедурата за процесното ИП за хижата-хотел Мусала - нова!

И пак молим, вземете мерки за да не се давят деца в каналите на ВЕЦ!

С непресъхващо уважение

ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2019, 15:46 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
11.08.2019
Такхааа,
Докато ние си приказваме на ушите си и се бориме безуспешно с това онова,

а Басейновата у Майна таун е раздала цялата Марица да се изрежат дърветата и да се изкопае баластрата, за да може областните да си делнат кинтите с някои присъдружни на властта фирми...,

...а МОСВ си бъркат в носовете и си правят топчета в това същото време, тоест, между кръстословиците, кройките от Бурда ли беше и плетките на две куки...,

... а междувременно Нено Димов доизскусурява нова фризура...,

...реките в отговор на безумното безхаберие се удълбочават и потъват, подпочвените води също така потъват, речни и крайречни местообитания изчезват, но най-страшното все пак Е
Ето това - показаният на снимката, подкопан с поне два метра мост може да падне от първото и най-малко земетресени...Йеее!

С комплиментите ни към БДИБР - моста на шести километър:
Изображение


ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2019, 10:43 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
13.08.2019

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения и т.н., и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

Ви уведомявам, че възразяваме най-категорично срещу срещу намеренията Ви да се разширят значително дейностите за добив на метални полезни изкопаеми в площ Хан Аспарух в района на Крумовград.

Намираме, че Вие неправилно сте обективирали необходимостта от Оценка на Степента на Въздействие в писмо до инвеститора относно неговото желание да търси и проучва още в три участъка от района на концесионната площ Хан Аспарух.

Ето линк към самото Ваше ново писмо до инвеститора:

https://www.moew.government.bg/static/m ... S0WdfhBRKY

По този повод бихме искали да Ви обърнем внимание, че Вие самите сте одобрили докладите по ОВОС и ОСВ за инвестиционното предложение, което уж щеше да се развива САМО в участък Ада тепе и нямаше да се разширява въобще.

Ето Ви само три ключови цитата от ДОСВ, които Вие безусловно сте одобрили:

стр.5 - т.2.2.1
"Инвестиционното предложение ще се разработва само в участък Ада тепе на находище Хан Крум и предвижда добив и преработка на руда в количество 0.85 млн.т/г. при очакван експлоатационен период около 9 години".
............................................................

стр.51 - т.4.4.1
"Възможен е кумулативен ефект при увеличаване на разработваните находища и при поява на други инвеститори в района, което ще причини значително отрицателно въздействие на ниво зона."

стр.80- т.5
Предвид вида и обхвата на ИП, могат да бъдат предвидени комплексни смекчаващи дейности за местообитания и видове, които ще бъдат засегнати от ИП в потенциална зона от Значение за общността (pSCIs) - “Източни Родопи” BG0001032.
При реализиране на ИП, но съчетано с нереализиране на други инвестиционни предложения с подобен характер, е необходимо да се приложат следните смекчаващи мерки:

5. Да не се допускат други инвестиционни предложения в зоната на територията на община Крумовград, които засягат местообитания и видове – предмет на опазване на зоната или се намират в зоната или в радиус по-малък от 100 м от границата й, в определената зона на въздействие, чието влияние може да има кумулативен или синергичен ефект с очакваните въздействия от настоящото инвестиционно предложение.

Досежно горните текстове ние намираме, че:

1. ИП е ясно и еднозначно обозначено - САМО в участък Ада тепе!

2. Каквито и да било други нови подобни ИП за добив на метални полезни изкопаеми извън участък Ада тепе или увеличаване на разработваните находища в площ Хан Аспарух, следва да се считат за нови ИП или в случая - за разширение на съществуващото ИП извън Ада тепе, които ще причинят значително отрицателно въздействие на ниво зона!

3. Каквито и да било други нови подобни ИП извън участък Ада тепе или увеличаване на разработваните находища в площ Хан Аспарух, не трябва да се допускат на територията на община Крумовград!

Следователно няма никакъв смисъл да се извършват каквито и да било дейности по търсене и проучване на метални полезни изкопаеми, тъй като дори и да се открие нещо, то после няма да може да се добива, нали така?

Въз основа на гореизложеното, молим да отчетете нашето най-категорично възражение срещу нарушението, което сте извършили в процесното писмо до инвеститора, и да напишете ново писмо, в което правилно и кристално ясно да обозначите, че новото ИП за търсене и проучване е недопустимо!

Страхуваме се, че тези Ваши действия, ако не си ги оправите в съответствие с относимата правна рамка, ще имат крайно негативен ефект И върху доверието на гражданите във всички други случаи за нови подобни ИП, защото се отправя ясно послание към обществеността, че всяко ново подобно ИП, където и да било в държавата, няма да се съобразява с първоначалните условия, нито с ограниченията, обективирани в докладите по ОВОС/ОСВ.

После да не се чудите защо хората се вдигат на бунт, като чуят, че ПАК сте разрешили нещо подобно.

Страхуваме се също така, че така нанасяте непоправима щета и върху доверието на хората в което и да било друго решение на Вашето ведомство по който и да било друг въпрос, както и върху собствената репутация на всеки един от Вас. Тези неща се градят с години, а се сриват само в един миг, и после дори и ние не успяваме да помогнем за връщането на доверието, независимо какви неимоверни усилия полагаме от известно време насам в социалните мрежи.

Забелязали сте, надяваме се, че полагаме огромни усилия, напипвайки пулса на Вашата репутация, който от известно време напълно е спрял да тупти.

Ако не ни вярвате - направете, моля, проучване на общественото мнение относно доверието във Вас, а може би по-добре недейте.

Ето защо настояваме сега да напишете новото писмо с отказ до инвеститора по случая с новото ИП за проучване с цел разширяване добива на злато в площ Хан Аспарух, с копие до нас, за да може да ни дадете поне един шанс да популяризираме някое правилно Ваше решение!

Разбира се, не по-маловажна цел е да спестим време и на Вас, и на инвеститора, както и да Му спестим значителни разходи, стига да оцените, съобразено с цитатите по-горе, че всяко Ваше решение в рамките на евентуална процедура по ЗБР за търсене и проучване, да не говорим за разширяване на добива, освен категоричен отказ още сега, тоест на най-ранен етап, няма никакви шансове да издържи пред правораздавателните органи.

Надяваме се да вземете правилното решение.

В качеството си на заинтересована страна по случая, моля да ни информирате на най-ранен етап за всяко Ваше бъдещо действие или бездействие, за да Ви похвалим, ако се налага, или да вземем и всички останали неотложно необходими мерки, за които ни се дават права от относимото Европейско законодателство.

Моля, също така, от Едно Гише да ни изпратят входящ номер на това възражение!

Предварително благодаря за разбирането и съдействието

С непресъхващо уважение
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2019, 09:27 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
Breakin NEWS!

След дълго и мъчително боледуване, Инвестиционното Предложение за ВЕЦ на язовир Ястребино, което щеше да остави община Антоново БЕЗ ВОДА за пиене...,

....Най-после Предаде Богу Дух окончателно и безвъзвратно!

Смъртният акт е обективиран в решение на РИОСВ Шумен /прикачено/ за прекратяване на всички видове процедури, след отрицателно становище на БДДР най-накрая, след поне десет положителни становища!
Ако прочетете решението на РИОСВ, ще установите на каква безкрайна процедура беше турен прът в спиците, за да възтържествува законността в последния миг!

Няма да скрием, че всичко това се дължи на нас, а така също и на някоя връзчица, която задействахме в хода на борбата, и на някои хора, които помогнаха също така, иначе ВЕЦ-чо щеше вече да се строи.

Колебливо поздравяваме БДДР, изпълнени с неувереност относно някои други наши съвместни схватки, които все още са в процедураааа...!!!
Предлагаме им сега сами да се предадат и да се върнат в лоното на закона, където им е мястото!

Все пак - да спасиш срещу цялата държавна машина цял язовир и община Антоново от безводие - Си Е Страшно Голяма Работа!
Питайте Ботевград!

Огромни благодарности на всички хора, включително и от МОСВ, които помогнаха - те си знаят кои са.
Можем да приемем скромни овации, защото ги заслужаваме!

https://www.riosv-shumen.eu/documents/f ... F-2019.pdf

ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2019, 15:54 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 201
Местоположение: на реката !!!
:mrgreen:

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2019, 20:32 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
Когато Лъжата се превърне в навик, а едната ръка не знае какво прави другата, работата отива на зле, защото рано или късно те Хващааат...!

Що Го държат Тоя за министър все още, след като досега във всичките си "поети" Патриотични Ангажименти се провали, абсолютно не ни е ясно?

Той дори не знаеше, че за реконструкция, основно обновяване, пристрояване и т.н. според ЗУТ се изисква разрешение за строеж!

А за разрешение за строеж пък се изисква разрешително за водовземане например, както и разни други неща от Учереждението на Злото, в което Той преобрази МОСВ!

Изисква се също така и Паспорт преди реконструкцията, бе, Уважаеми!!!

Поздравления за БТВ и Глория Николова!

https://btvnovinite.bg/bulgaria/speshna ... 4S6AbOSTQc

ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2019, 17:32 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
29.08.2019

Многоцелеви Доклад на сдружение Балканка до БДИБР, МОСВ и БДДР

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения, пресъхването на езера в национални паркове и т.н., и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

Представям на Вашето внимание следния многоцелеви доклад.
Надяваме се втората част от доклада да е интересна за РИОСВ Пловдив, затова го изпращаме и на тях.

На първо място бихме искали да заострим вниманието на БДДР върху поредното замърсяване на река Заводна от същия хотел, който го хванаха миналата година в нарушение. Ето Ви нови клипчета от замърсяването:
https://www.youtube.com/watch?v=ocrTpF6 ... e=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=Mgy4a2i ... e=youtu.be

Мястото е под моста на Заводна в Рибарица, на десния бряг. В близост има едно дървено мостче от талпи проснати връз реката.

Вярваме, че БДДР ще отиде пак на проверка и пак ще Го хване, като Му наложи глоба, не по-тежка от мъмрене или нещо такова, което да Го обезкуражи да нарушава закона още повече, отколкото миналата година.
Молим БДДР да ни информира за резултатите от проверката и за наложената жестока санкция.

На второ място в доклада обръщаме внимание на БДДР върху бента на Искър при Мечката, Самоковско. Ето да видите за какво става дума:
https://www.youtube.com/watch?v=p2gpYcK ... e=youtu.be

Информираме БДДР, че Това Не Е Рибен Проход, който обаче е проектиран от професорите по хидротехника на УАСГ! Риби оттам не могат да минат, при това клипчето е снимано при маловодие, сещайте се какво става при пълноводие...

Предвид влошените ни отношения с БДДР напоследък и като средство за повишаване на капацитета на нашето НПО за участие при управлението на водите ДРБУ, молим БДДР да обмисли едно евентуално премахване на тоя бент, който нищо не върши въобще, освен да се използва за някакви крайно необмислени "научни" изследвания както от ХТФ на УАСГ, така и от БФ на СУ, което превръща процесния бент в многократно по-вреден, отколкото би бил, ако си беше просто един бент.

На трето място в доклада обръщаме внимание на БДИБР върху факта, че след редовната ни проверка на становищата им за допустимост, ги поздравяваме за тяхната упорита борба срещу един страшно опасен бъдещ рибарник в задбаражното блато на ВЕЦ Кадиево на река Въча. Ето линк към продължаващата борба на БДИБР:
https://earbd.bg/files/File/Stanovishta ... 3-01-354(2).pdf

Ние този случай го следим много отдавна. Съгласно становище за допустимост на БДИБР №ПУ 01-253 от ноември 2017г. /прикачено/, в това чудо инвеститорът иска да отглежда 100 /СТО/ ТОНА риба! Тоя изглежда не е виждал мижавия си гьол въобще. По-лошото е, че явно не знае какво става с тая река Въча, за да сънува такива тонове, а най-лошото е, че това би бил първия рибарник в света, разположен вътре в коритото на река.
Ето защо ние считаме, че БДИБР правилно обръща внимание какво би станало със садките при висока вълна, която е често явление по Въча под Кричим.

Не сме сигурни обаче, дали се отчита, че самите садки представляват препятствие в коритото на реката и пораждат страхотен риск от наводнение, от една страна. 100 /СТО/ тона риба означават, че тоя просто ще надруса цялото блато със садки!

От втора страна наличието на 100 /СТО/ Тона риба в коритото на която и да е река, която риба е от неместен вид, поражда огромен риск от екологична катастрофа и от гледна точка на ЗБР, ако неместният вид избяга в реката!

От трета страна трябва да се отчита, че една брутална вълна в реката от изпускане на някой от язовирите при наводнение, ще му направи на тоя рибата на кайма в садките, дори и те да не се скъсат, и тая кайма ще се разложи за един ден и няма да може да бъде извадена въобще!

И от четвърта страна трябва да се отчита, че водата в река Въча зависи от нашите общи приятели от НЕК ЕАД. Два пъти през последните три години НЕК пресушиха реката напълно. Измрат ли Му СТОТЕ ТОНА риба на тоя, той и да иска, няма да има време да реагира. Накрая ще изсипе умрялата риба в реката и ще ликвидира живота в десетки километри надолу по течението. Тинята в блатото Му също ще помогне на този процес.

Излагаме тия съображения с цел да помогнем на БДИБР в тяхната борба срещу РИОСВ Пловдив да не се допусне тая уникална глупост, затова ще повторим - в България Няма Друг Рибарник в Коритото на Река, да не говорим за задбаражното блато на някой ВЕЦ, и си има очевадни причини за това.

Ето защо молим БДИБР, ако някой ден доктор Димов под заплаха от уволнение им нареди на БДИБР да издават положително становище на тоя мижав връзкар - собственика /познаваме Го лично/, веднага да ни информират, за да не изтървем сроковете за обжалване на решението на РИОСВ Пловдив пред по-горестоящия орган и после да се срещаме пак в съда.
Няма друга такава глупост никъде в света - рибарник в коритото на река и то - в блатото на руслов ВЕЦ! Ами тия садки нали ще задържат още повече тиня, бе уважаеми от РИОСВ Пловдив, да не говорим, че 100 /СТО/ Тона риба в такъв мижав гьол сами произвеждат уникално замърсяване, освен всичко останало!

Видно от гореизложеното, на директора на РИОСВ Пловдив страшно Му се иска да го има тоя рибарник, а такива услуги не се въшат безплатно за инвеститорите! Предвид стотиците други изпълнения на това учереждение, например - "усвояването" на Марица в Пловдив, копането на баластра в реката, заради което мостът на шести километър вече е за събаряне, кариерата Белащица, сметището в Шишманци, Централата на биомаса в село Труд и т.н. и т.н., ние намираме, че е крайно време директорът на РИОСВ Пловдив да бъде уволнен, защото тоя човек е изключително опасен и нанася непоправими щети не само на биоразнообразието, но и на населението в засегнатия от него район! И хората протестират навсякъде и тоя ни лук ял, ни чул, ни видял?
Рибарник в коритото на река щял да ни прави!

И на последно място в доклада обръщаме внимание на БДИБР, че при редовната ни проверка на разрешителните им, те пак продължават да издават разрешителни за ползване на ПВО за укрепване на бреговете на разни реки с габиони, например дига на река Бяла, при с Меден бук, а и на много други места!
И от АПИ Ви казаха, бе, уважаеми, че тия габиони за нищо не стават, и Вие продължавате да пълните реките с тях. Просто не знаем какво повече да направим, но като стане беля, тогава ще видите Вие!
Ето защо Пак настояваме за заседание на ВКСВ за обсъждане на "чистенето" на коритата на реките и на "укрепването" на бреговете им с габиони!

Накрая, по темата с продължаващото Ви бездействие относно необезопасените канали на ВЕЦ, молим да се убедите, че ставате все по-известни в медиите.
Приятно четене:


http://samokovinfo.com/%d0%b2%d1%8a%d0% ... more-15336

Надяваме се по този доклад БДДР да провери хотела на Заводна в Рибарица и да ни информира за резултатите, и стискаме палци на БДИБР да победят в борбата с ретроградните сили на Мрака в случая с ВЕЦ Кадиево!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието

С непресъхващо уважение
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2019, 17:50 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
31.08.2019

Многоцелеви Доклад на сдружение Балканка до МОСВ, РИОСВ Перник, БДЗБР, община Земен и Областния Управител на област Перник

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения, пресъхването на езера в национални паркове и т.н., и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

Представям на Вашето внимание следния специален доклад относно престъпления по чл.278в в района на община Земен и община Кюстендил.

Докладът е изпратен и до община Земен и до Областна Управа Перник по очевидни причини.

И така, на 31.08.2019г. извършихме проверка по поречията на реките Драговищица и Треклянска /Раянска/ и по някои от притоците им.

На Драговищица малко преди Олтоманци установихме строителен обект за някакъв горски път, за който е извършена сеч, значително надвишаваща необходимата за който и да било горски път.
Над левия бряг на реката е изсечена огромна площ, която може да събере няколко ТИР-а и това не е необходимо за горски път!

Частично, в продължение на около 50 метра, е изсечено и приоритетно за опазване в рамките на ЕС местообитание 91Е0 на левия бряг на реката, а на десния бряг е изсечена и ивица покрай мантинелата на пътя и е заравнена напълнно безсмислено.
Над реката, пак на левия й бряг, се е образувал сипей, който вече не е укрепен от дървета, и ще се свлече, за да задръсти коритото в най-неподходящия момент!



Пак под Носа на РИОСВ Перник и БДЗБР, Пак в Натура 2000, Пак с унищожени приоритетни местообитания и т.н. и т.н.

Уж строеж на горски път, а всъщност нещо много сериозно, до което държавата безплатно им строи път с нашите данъци!

Абе, тия от тая РИОСВ Перник, за какво киснат там, а?
ТОВА ако е строеж на горски път, те са Кръжок по шиене на гоблени!

Приятно гледане:
https://www.youtube.com/watch?v=VaFChbg ... e=youtu.be


На Треклянската река и притоците й установихме обаче много по-лоша сеч!

На Дивлянската река /ляв приток на Треклянска при разклона за Трекляно/, от моста нагоре, до помпената станция в терасата на реката, през последната седмица частично или изцяло е изсечена крайбрежна растителност и дървета най-безмилостно! Така и в този участък е увредено приоритетното за опазване в рамките на ЕС местообитание 91Е0 - елши и върби.
За описаното можете да се убедите от следното видео:
https://www.youtube.com/watch?v=o5jG3ah ... e=youtu.be

Също така, през есента на миналата година са изсечени същите дървета по поречието на Треклянска /Раянска/ от кметството на село Враня стена, до Раянци.
На някой явно много Му е харесала тая дейност и парите, които са спечелени и разделени, и сега дейността продължава по Дивлянска, включително и в района на село Дивля.

Ето защо сега информираме кмета на община Земен и Областния Управител на област Перник, че деянието е забранено от Закона за Водите, от ПУРБ 2016-2021 на ЗБР и от ЕО на ПУРН 2016-2021 на ЗБР!

Нещо повече - Деянието представлява престъпление по смисъла на чл.278в от Наказателния Кодекс - увреждане на защитена зона от мрежата Натура 2000, в случая ЗЗ Земен BG0001012!

Информираме също така кмета на община Земен и Областния Управител на област Перник, че подобни дейности, когато са маскирани под формата на "почистване на речните корита", според ЗВ се организират от кмета - в урбанизираните територии, и от областния управител - извън урбанизираните територии. В конкретния случай дървета са рязани навсякъде!

За подобни нарушения - унищожаване или увреждане на приоритетно местообитание 91Е0 - вече се води разследване от Районна прокуратура Пазарджик срещу Областния Управител на Пазарджик и срещу фирмата, която извърши сечта в ЗЗ Яденица и изряза елшите по бреговете на едноименната река!

Разбира се, ние сега поемаме задължението да уведомим Главна Прокуратура за престъплението и в настоящия случай.

Извън законовите нарушения, информираме кмета на община Земен и Областния Управител на област Перник, че изрязването на дърветата, които укрепват бреговете на реките срещу ерозия, Не Намалява риска от наводнения, а го УВЕЛИЧАВА, защото води до подкопаване на бреговете и свличане на скатовете, срутване на откоси и натрупване на баластра и наноси на най-неподходящите места и излизане на реките от коритата им. Затова всички нормативни и поднормативни актове Забраняват да се секат дървета по бреговете на реките, да не говорим за случаите, когато те формират приоритетни местообитания.
Според приложимата нормативна уредба, единствено е допустимо да се режат прорастнали във водните течения дървета и такива, които са опасно наклонени по бреговете и има риск да паднат в коритото. Тези наклонени дървета се оценяват от ИАГ и се маркират, преди да се секат!
В проверения от нас участък по Дивлянска нямаше Нито Едно Маркирано Дърво сред отсечените!

Ето защо се надяваме сега БДЗБР и РИОСВ Перник да извършат проверка в описаните от нас участъци на реките и да разпоредят незабавно спиране на новата сеч, както и да наложат съответните административни наказания на всички съучастници в деянията по Драговищица, Треклянска и Дивлянската река!


На второ място в този доклад информираме БДЗБР и РИОСВ Перник, че проверихме също така ВЕЦ Драговищица и ВЕЦ Пчелина.
И двата ВЕЦ-а не работеха в маловодието, въпреки че язовир Пчелина преливаше.

Допълнително ще споделим, че миналата седмица най-после давахме показания в Главна Дирекция Национална Полиция по разследването им за унищожението на река Струма от ВЕЦ Пчелина със съдействието на РИОСВ Перник, БДЗБР и МОСВ, пак в ЗЗ Земен.
Както знаете, прокуратурата отдавна работи по този наш сигнал и се очаква в най-скоро време да арестува виновните лица от тези учереждения, пак заради престъпление по 278в от НК.

Накрая на този доклад молим от БДЗБР и РИОСВ Перник да ни уведомят за резултатите от проверката им по гореспоменатите три реки, включително и дали изобщо са проведени необходимите процедури по ЗВ и ЗБР преди установената от нас незаконна сеч на крайбрежна растителност.

Предварително благодаря за разбирането и съдействието!

С непресъхващо уважение
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2019, 19:11 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
08.09.2019

Кратък Доклад на сдружение Балканка - поздравление за БДИБР и още малко за язовир Пчелина и Струма под него.

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и т.н., и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

Представям на Вашето внимание следния специален доклад относно триумфалното завръщане на БДИБР в лоното на Закона.

Преди самия доклад Ви уведомявам, че драмата на язовир Пчелина и река Струма под него се задълбочава.
В язовира вече плува мъртва риба - засега малко, както и в реката под язовира, където не остана следа от живот.

Ако се чудите защо в реката имаше живот, то това се дължи на факта, че ВЕЦ Пчелина от известно време не работеше и чиста вода преливаше през пеливника. При такива условия рибки се качват нагоре по течението, САМО за да бъдат изтровени след като пуснат ПАК ВЕЦ-а.
Ето Ви доказателства за споделеното:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... ater&ifg=1

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... ater&ifg=1

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... ater&ifg=1

Съобщаваме Ви тези факти, поради обоснованото ни предположение, че по предишния ни сигнал за язовир Пчелина сте установили, че всичко е наред и е в норма, както е нормално да се очаква от РИОСВ Перник.


И СЕГА - КЪМ ДОКЛАДА ЗА БДИБР!

Спазвайки принципа "Бий самара, да се сещат магаретата" /това е популярна народна поговорка, а не нещо друго/, установяваме с огромно удовлетворение, че БДИБР започва да се извисява в посока спазване на законовата рамка.

Даваме я за пример на всички останали БД, със следните прекрасни становища за допустимост:
1.
https://earbd.bg/files/File/Stanovishta ... 3-01-566(1).pdf

Тук се налага да цитираме края:
Обръщаме внимание, че съгласно чл.11 от Закона за водите, водите на реките и принадлежащите им земи са публична държавна собственост и регистрирането им като имоти публична общинска собственост е в противоречие със закона!!!

Намираме този текст за прекрасен, отлично мотивиран и задълбочено правилен! С него считаме спора ни с БДИБР по темата за приключен най-после и ги даваме за пример на останалите БД за това как законът би могъл и да се спазва. Изразяваме дълбоко удовлетворение от усилията, които И ние положихме, за да убедим БДИБР и сме окрилени от резултата, за да влагаме още повече усилия в бъдеще.

Обаче горното становище е нищо, в сравнение със следващото:

https://earbd.bg/files/File/Stanovishta ... 3-01-469(3).pdf

В неговия край ний откриваме следующий уникален текст:

"Да не се допускат сечи на естествена крайбрежна растителност по бреговете на реката!"

ПОЗДРАВЯВАМЕ БДИБР за този текст, който ПАК се дължи на доста усилия от наша страна!

И сега, следвайки принципа "за самара" от началото на този доклад, сме длъжни да посочим на БДДР самия текст, с надеждата да го прочетат пак.
Има се предвид процедурата ни за спасяването на растителността по бреговете на Янтра, за която предстои МОСВ да внесе жалбата ни срещу незаконните действия на БДДР в съда.

Молим БДДР да си представи какво ще стане, когато внесем като доказателство в хода на делото цитираното становище на БДИБР в съда, да признае грешката си в случая със сечта по бреговете на Янтра и да отмени незаконното си разрешително за ползване на ПВО за същата сеч!
Разбира се, в случая БДДР трябва да издаде ново разрешително за ползване на ПВО, в което да разреши изсичане САМО на израснала във водното течение растителност и да забрани сеч по бреговете, за да спази закона!

Още веднъж изказваме огромната ни благодарност за БДИБР и удовлетворени оттегляме всичките си искания за уволнение на директора на това прекрасно учереждение!
Напротив - сега я поздравяваме!

Съвсем между другото Ви уведомяваме, че на базата на гореизложеното предстои вероятно да си попроменим и допълним малко жалбата за сечта по бреговете на Янтра, и да я внесем отново в законоустановения срок.
Ще решим дали да го направим и как, след консултация на 09.09.2019г. с нашя чисто нов юридически отдел.
Също така считаме, че на горните основания директорът на БДДР трябва задължително да отмени предварителното си изпълнение за сечта на Янтра!

Ако не го направи, тогава настояваме министърът на ОСВ да изпълни задълженията си по чл.90, ал.3 от АПК и да спре предварителното изпълнение незабавно!

Накрая настояваме този доклад да се приеме от компетентните органи като предложение и като сигнал по смисъла на чл.107, ал.4 от АПК, включително за Пчелина и Струма, и се надяваме същите органи да изпълнят действията, за които са задължени от АПК!

Предварително благодаря за разбирането и съдействието на всички!

С непресъхващо уважение
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2019, 11:57 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
16.09.2019

Целеви Сигнал на сдружение Балканка до всички БД и специално до Ивелина Василева.

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и т.н., и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

Представям на Вашето внимание следния специален сигнал относно радостната новина, че телевизия Дойче Веле пак се обърна към нас с молба за помощ.
Ще правят филм за заплахите за река Дунав и ние ще имаме удоволствието да споделим с аудиторията на DW, че най-голямата заплаха у нас е БДДР! А филмите на DW се превеждат на 14 /четиринайсет/ езика, ако не знаете. Тоест, ще имаме шанса да споделим "успехите" на БДДР напоследък, а и отпреди.
Докладът се надяваме да е много интересен и за останалите БД, накрая става ясно защо.

И така - ето кратък преглед на основанията ни да обосновем Заплахата БДДР:

1. 35 /трийсет и пет/ разрешени парчета на река Искър от Своге, до Дунав. Плюс доста по притоците.

2. Деривационните канали на Петрохан, които не пускат капка вода.

3. 11 /единайсет/парчета, разрешени на Огоста само в ниската част.

4. Становището за допустимост на ВЕЦ Долна Студена на Янтра - 2013г., при изрична забрана в ПУРБ.

5. ВЕЦ Елена и наводнението на Хайредин. Там БДДР имат документ за нарушение на условията в разрешителното - за най-горно водно ниво - и "случайно" са пропуснали да видят нарушението. Данните са налични в експертиза на самия инвеститор и вадят очите!

6. Убийството на река Ботуня от ВЕЦ Луна

7. Случаят с Ерма и Трън - четири последователни становища за недопустимост и в петото изведнъж се твърди, че вече ИП било допустимо, ако се докажело това онова. И после инвеститорът гледа в тавана и доказва, а БДДР гледа в тавана и одобрява.

8. Нито един стар бент на притоците на Дунав премахнат или с построен нов рибен проход. Всъщност - само по един, но не от БДДР, а от ВВФ, при това новият рибен проход не става за Нищо, защото е сбъркан.

9. Нито едно възстановяване на старо речно корито.

10. Случаят с Мусала, където БДДР "случайно" издава становище за допустимост, без да забележи, че "случайно" изребната яма попада в коритото на Мусаленска Бистрица, тоест в зона за защита на водите за питейно битови цели..

11. Случаят с карирера Езерото, където БДДР "случайно" издава становище за допустимост, без да забележи, че "случайно" в концесионната площ попадат два водни обекта. И, разбира се, "случайно" пропуска, че има забрана за гола сеч на 500 /петстотин/ метра от водните обекти в собствения си ПУРБ! И не само това, разбира се, ами заедно с РИОСВ Монтана губят делото в административен съд Враца и сега имат нахалството да обжалват пред ВАС - толкова много им се иска тая кариера да троши камъни на главите на село Мартиново!

12. Случаят с канала за ВЕЦ Лопушна и удавените животни, където БДДР го е одобрила и сега целенасочено нищо не прави.

13. Случаите с изпускането на тинята от ВЕЦ Лакатник - 2008 г. и ВЕЦ Черепиш - 2019г. - второто след като БДДР е знаела за изпускането на тинята, обаче лош късмет, че нещо системите, механизмите, саваците и т.н. са се скапали, при положение че за тая тиня всеки ВЕЦ си има промивни отвори!

14. Случаят с удавените деца в канала на ВЕЦ Мездра, под благосклонния взор на БДДР. Там още деца ще се давят, да знаете.

15. Случаят с новия/стар рибарник на Дългоделска Огоста, който пресушава реката напълно пред очите на БДДР, а впоследствие Тя Му издава разрешително за водовземане от две реки, като "случайно" пропуска мерките си от ПУРБ за опазване на главоча. Наистина "оганичаване" на издаването на разрешителни не означава забрана, обаче тогава какво означава и защо самата БДДР го е записала така в ПУРБ, абсолютно не ни е ясно. Вероятно за да може директорът на БДДР да хвърля боб и на едни да издава, а на други да отказва разрешителните, съобразно симпатиите към тях, нали така.


16. Сечта на крайбрежни гори по Янтра. Според лингвистите в БДДР дърветата по брега Не Са Крайбрежна Растителност, а каквото и да било друго, което може да се сече, нищо че даже е приоритетно местообитание в рамките на ЕС.

17. ВЕЦ Леденик и ВЕЦ Сини Вир. Пак според лингвистите в БДДР, двойното увеличение на годишните лимити на ползваната вода Не Било негативно изменение на хидроморфологичното състояние, само защото щяло да се изпуска минималният допустим отток? Писмото за тоя дълбокомислен умозрителен конструкт на БДДР е прикачено, за да му се порадвате.
ОБАЧЕ, според наличните данни:
Хидроморфология — дял на хидрологията, разглеждащ земните форми, създадени под влияние на водата.
Ето Ви източника:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0 ... 0%B8%D1%8F

И като намалите притока на вода двойно на годишна база, земните форми вече не могат да се поддържат в първоначалния им вид, например защото в коритото навлиза растителност и земните форми се променят негативно, защото ще се стеснят. Воднозависимите растения от своя страна загиват и се намалява тяхната ключова рола за биоразнообразието и за укрепването на бреговете, баланса на подпочвените води и т.н. - вижте становището на ВВФ по тоя въпрос.
Е, после ще може БДДР да поизсече още това онова, и далаверата ще е двойна, нали така?

От друга страна, налице е и друго определение за хидроморфология:
Хидроморфологията е основен компонент на речните и езерните екосистеми. Поради тази причина в РДВ е подчертана връзката между хидроморфологичната структура на водните тела и биологичните промени.

ХИДРОМОРФОЛОГИЧНИ ЕЛЕМЕНТИ ЗА КАЧЕСТВО КАЧЕСТВО
Хидроморфологичните елементи са в подкрепа на биологичните и имат значение при характеризирането на екологичното състояние на водното тяло или части от него. Те са обединени в три групи:

Хидрологичен режим
количество и динамика на водното течение
връзка с подземни водни обекти
времепрестой (само за езера)

Непрекъснатост на реките
наличие на бариери за свободната миграция на рибите
наличие на съоръжения за преминаване на рибите

Морфологични състояния
вариране на дълбочината и ширината на реките (езерата)
структура и субстрат на речното корито (езерното дъно)
на крайречната зона (езерния браг)

Ето Ви източника на тия работи, уважаеми от БДДР, да си го прочетете най-внимателно!
https://earbd.bg/files/File/BS/Zasedani ... vet_HM.pdf

АМА той щял да осигурява минималния допустим отток ли, бе уважаеми от БДДР?
Ами да, само че при два пъти по-малко количество вода в реката на годишна база и при зловеща динамика, защото никой ВЕЦ не работи непрекъснато.

18. Случаят с язовир Ястребино! Чисто "случайно" БДДР пропуска да види, че язовирът е зона за защита на водите с действие към мярка в ПУРБ - ПАК за недопускане на негативни изменения на хидроморфологичното състояние на водното тяло. Щяха да оставят Антоново БЕЗ вода за пиене, БЕЗ да им мигне окото на тия!

19. Случаят с язовир Бебреш, където "случайно" цял Ботевград седя без вода за пиене през 2016, Пак заради удоволствието на БДДР, и тая година Пак ще седи без вода, защото Му увеличиха обема, който да източва, въпреки нашите възражения!

20. И не на последно място - отровите, които се изхвърлят в Тимок от мините в Бор, Сърбия. Това е нарушение на две конвенции на ООН, възприети и в рамките на ЕС, за което вината не е само на БДДР, а е много повече на МОСВ, но и БДДР би могла да направи нещо. Например някоя жалба до изпълнителните комитети на двете Конвенции, освен ако не искаме прекалено много, разбира се.

Сега, гореописаното е само една малка част от "геройствата" на БДДР! Ще се радваме да го представим пред целия свят, за да обосновем тезата, че освен Александър Велики, самите Чингиз хан и Наполеон, ако биха разбрали навремето какво поле за изява са пропуснали, също щяха да реват от завист пред настоящия и предишните директори на БДДР, че не са имали възможност Да Управляват и ДРБУ!

А иначе, ние също така считаме, всички подобни "услуги" за инвеститорите никога не са безвъзмездни. Не и в най-корумпираната държава член на ЕС!

Предстои много интересен доклад за действията на БДЗБР относно сечта по Дивлянска и по Треклянска.

Обещаваме, че подобни филми на Дойче Веле ще има и за река Марица, и за Струма и Места, с акцент върху Струма, разбира се, доколкото се надяваме нашите гръцки приятели да заявят интерес.

Благодаря за разбирането на всички!

С попресъхнало уважение
ZWRA
P.S.
След редакционното приключване на този доклад се получи следната новина, която засяга мините Грот и Караманица в Сърбия:
https://www.facebook.com/dragana.bozino ... wOTUwODcx/

Надяваме се От МОСВ да се посъбудят малко по тези въпроси и да пуснат жалби до гореспоменатите Конвенции също така.

Пак с уважение
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 369 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 37  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
cron
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
The content of this site is licensed under Creative Commons BY-NC-SA 3.0 License
Copyright (cc) Риболовен клуб "БАЛКАНКА" - Криейтив Комънс BY-NC-SA 3.0