Kлуб Балканка

Форум
Дата и час: 28 Мар 2024, 15:03

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 369 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Май 2020, 19:23 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
И сега малко за замърсяванията на реки, езера, язовири, заливи и цели морета, на които туристите ще започнат да идват занапред Само за да се епилират безплатно,

....както и малко по темата водоснабдяването на Перник и Радомир, тоест за чутовния, дълбок, направо бездънен смисъл от бъдещия в минало време язовир Раянци.

По темата за Раянци не ни стигна времето да обявим радостната новина, че над него Властта с Жипката е издала разрешително за търсене и проучване на злато в площ "Злогош" и

... и заработи ли тая мина в района на Трекляно, от Раянци в Перник и Радомир ще пият малко арсен и малко повече живак, както и някои други тежки метали. Не е кой знае какво, имайки предвид Железната Носимоспособност на перничани, доказана напоследък!

Така става, като не ни дават Два Часа, а само Двайсет Минути, което обаче си е доста много и за което изказваме огромни благодарности на БНР и на Лора Търколева и Таня Милушева

Приятно слушане - изслушайте докрай:

https://www.bnr.bg/post/101281584

ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2020, 15:31 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
27.05.2020

Кратък целеви доклад на сдружение Балканка до доктор Борисов, до МОСВ и БДЗБР


С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на магистрали и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини и кариери, и прочее Ваши благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:


Моля, от МОСВ и БДЗБР да приемат настоящия доклад относно поредните наши съвместни успехи.

На пъвро място в доклада Ви предоставяме възможност да се запознаете със следното наше волеизявление по националното радио, много е интересно:
https://www.bnr.bg/post/101281584?fbcli ... QNZvwyxsRQ

Уведомяваме Ви, че след това интервю получихме безброй поздравления от много експерти и организации. Страхуваме се, че Вие ще получите в скоро време множество писма в наша подкрепа. Също така е налице засилен медиен интерес за случаят с ПСОВ Душанци, за който МОСВ, БДИБР и РИОСВ София също ще бъдат търсени за да опишат каква точно я свършиха за 4 /ЧЕТИРИ/ години в отговор на въпроси на медиите.

С известно колебание моля, да изслушате интервюто докрай, тъй като там става дума и за язовир Раянци и малко за водопровода от Дунав, до Шумен.
Страхуваме се, че специално за окончателното ликвидиране на Треклянската река ще срещнете още по-страховита съпротива, отколкото беше тя срещу язовир Яденица.

Нещо повече, ако ескалацията на намеренията за строителството на нови и нови безсмислени язовири и водопроводи на гърба на данъкоплатеца, тоест на нас и на Вас, продължи, което освен това ще доведе до много по-скъпа вода за населението, медийната война, която ще предприемем, няма да е сравнима с нищо, виждано от Вас досега. Надяваме се да оцените репутационния риск и да вземете мерки навреме. Да не стане както с водопровода за Перник, с деривация Джерман Скакавица и т.н. и т.н.

Вместо това, моля, погрижете се да спрат кражбите на вода, както и замърсяванията на реките, които ще замърсят и питейните кладенци в терасите им.

Надавяме се по този проблем да бъде информиран и Доктор Борисов, за да не се хвърля да спасява всяко населено място, на което са му откраднали водата, така несръчно, както това стана в Перник.


И на второ място в доклада Ви уведомявам, че заедно със здравите сили в МОСВ спечелихме битката срещу БДЗБР и тяхното незаконно увеличаване на параметрите на поредния ВЕЦ на Градевската река на Симитли.
http://www.sac.government.bg/court22.ns ... 5YYxv1g4FY

Предлагаме на БДЗБР да се запознае внимателно с решението на ВАС и в приятелски разговор с инвеститора и кмета на Симитли да го посъветва да си свие перушината и да не обжалва решението на ВАС.

Да се готвят от БДДР за делото ни на 15 юни за безмилостната сеч по бреговете на Янтра. Надяваме се да попреговорят, шлифоват и излъскат до блясък лингвистичните конструкти /например, че дърветата по бреговете не били кайбрежна растителност???/, с които оправдаха това престъпление, за да са по-убедителни пред съда, с надеждата съдебният състав да не умре от смях, докато слуша пледоариите на БДДР.

Предварително благодарим за разбирането и съдействието!

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2020, 09:38 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
Кратка новина до медиите и до Районна Прокуратура Варна.
Съгласно описанието на Инвестиционното Предложение, за Помпена станция и конструиране на тласкател под дъното на Варненското езеро в линка по-долу,

Тръбопроводът е трябвало да е Вкопан Под Дъното.
Причината е, че морето си има своите течения, които местят разни неща по дъното, а да не говорим като мине някой голям кораб какви течения образува с витлата си. И тръбицата се мести наляво надясно, докато се скъсааа.

Сега щели да ремонтират нещо, обаче ниеПредупреждаваме, че

като не е вкопана, Тръбата Ще Се Къса Всяка Година оттук нататък, защото в изместените вече тръби и в момента също има остатъчни напрежения!
Тоест, авариите там ще се учестят и работата ще става все по-зле и по-зле...
Ето документацията по цялата процедура за преценка необходимостта от ОВОС/ОСВ, където пише, че нямало да има отрицателно въздействие.
Нямало, ама има!
И някой от РИОСВ Варна също трябва да понесе отговорност, барабар с кмета!
http://registers.moew.government.bg/ovos/lot/8048


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2020, 11:02 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
Това са само част от вчерашните ни изяви.
Мисля си, колко щеше да е хубаво, ако и на нашата страница се качваше информацията, която публикуваме във фб, информация от медии и прочие, а не само как свикваме събрания и как клубът е в ликвидация за ужас на всички.

Пресконференциа в БТА:
http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_pani05a1

БТВ:
https://btvnovinite.bg/bulgaria/ribolov ... -reki.html

БНР - Радио София:
https://www.bnr.bg/sofia/post/101291026 ... -na-rekite

БНР Хоризонт:
https://bnr.bg/horizont/post/101291176/ ... te-v-sofia

БНР-Радио Пловдив
https://www.bnr.bg/plovdiv/post/1012910 ... -ribolovci

БНР- Радио Варна:
https://bnr.bg/varna/post/101290886/rib ... st-sreshtu

Bulgaria-ON-Air:
https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/195 ... le-gallery

Дневник:
https://www.dnevnik.bg/zelen/2020/06/10 ... vaneto_na/

Банкеръ:
https://www.banker.bg/obshtestvo-i-poli ... ne-na-reki

Agro.bg:
https://agro.bg/novini/akvakulturi/ribo ... na-rekite/


Благодаря на всички балканци, които успяха да се включат в протеста.

От Председателят


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2020, 09:24 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
Кратък целеви доклад до БДДР и до РИОСВ София

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на Магисрали и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини и кариери, строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водоповоди от Дунава или до Перник и прочее Ваши благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

Моля, всички получатели да приемете следния кратък доклад:

На 14.06.2020 посетихме едното от двете водохващания на МВЕЦ Черешовица на територията на ДРБУ само за да установим, че под водохващането на Малък Искър не се изпуска нито една капка вода. В период на относително пълноводие в края на пролетта, без в района да е валял дъжд, освен пресушаването на реката прави впечатление и отровният цвят на водата.
Това не е учудващо, доколкото същата река се трови най-безобразно от собственика на самия ВЕЦ.
По самото съоръжение за водохващане има някакви странни съоръжения с неизвестна цел и вероятно предназначение да осигуряват миграция на рибите и другите водни организми, които и без това ги няма в реката, благодарение на "пречистването" на водите в района на минните дейности на собственика на ВЕЦ-а.
В описаното можете да се убедите от данните, качени на нашия сайт:
https://dams.reki.bg/0501-dam/2020-06-14

Второто водохващане е недостъпно, понеже достъпът е ограничен от собственика на ВЕЦ-а.

Във връзка с гореизложеното настояваме в никакъв случай да не се извърша проверка, за да не бъде притесняван инвеститорът и за да може да работи спокойно, принасяйки своята дан както в енергийната сигурност на страната, така и за осигуряване на стратегически метали за износ срещу жълти стотинки концесионна такса за държавата, срещу ползата за същото общество от отровената река Малък Искър.

Ако, все пак, БДДР и РИОСВ София намерят малко свободно време в заетото си ежедневие и решат да извършат проверка въпреки нашето настояване, то бихме помолили да вземат проби от водата и да я изследват, като ни информират за резултатите, за причините за резултатите и за предприетите действия срещу замърсителя.

Надяваме се, сами разбирате, че ний ще вземем проби някой ден и ще Ви ги донесем за изследване в МОСВ и след като Вие откажете да ги изследвате, ние ще го направим в наша лаборатория, като ще се възползваме от възможността да информираме органите на ЕК относно прилагането на мерките в ПУРБ, целящи постигане целите на РДВ в следващата ни кореспондемция с ГД Околна среда.

Молим, да имате предвид, че след пускането на жалбата ни за тровенето на реките, тя предизвика такова дълбоко възмущение в обществото и получихме много предложения за съвместни дейности, както и за безплатно изследване на проби от няколко лаборатории, така че изследването не ни е никакъв проблем, ако Вие откажете, което няма да учуди никого, най-малко нас. Разбира се, за резултатите и за Вашите действия ще информираме и ПРБ.

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички!

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юни 2020, 20:26 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
30.06.2020

Кратък целеви доклад до МОСВ с покана за действия по някои конвенции на ООН

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на Магисрали и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини и кариери, строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник и прочее Ваши благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

Моля, всички получатели да приемете следното кратко съобщение:

Братската Вам Сръбска страна, в благородно съревнование със самите Вас за превръщане на братските територии в лунен пейзаж от минното дело, възнамерява да увеличава значително мините в Бор. Както вероятно знаете, тия мини досега предизвикваха зловещо замърсяване на Тимок и на Дунава даже.
Ето приятната новина в медиите:
https://www.expert.bg/business/investme ... 76747.html

Ето защо ние считаме, че Вие трябва да се възползвате от момента и от възможностите, които ни дава Конвенцията от ЕСПОО, а така също и Конвенцията за опазване и използване на трансграничните водни течения и международните езера. Просто защото както братята сърби, така и китайците, с които вероятно също ще се побратимим в най-скоро време, са световно известни с липсата на каквито и да било мерки за смекчаване и най-пълно предотвратяване на замърсяванията от мините си.

Надяваме се да поставите много остро пред братската сръбска страна въпросите за замърсяването на Тимок и да изискате провеждането на съответните процедури по съответните конвенции! Иначе Брегово вероятно ще се наложи да се евакуира.
Може би и БДДР би могла да открие някакви средства за въздействие в конвенцията за Дунава, ако не са заети да секат някоя крайбрежна растителност или да копаят баластра от някоя река за някоя Магисрала...

Ако се нуждаете от помощ, моля, не се колебайте да се обърнете към нас!

Също така моля да ни информирате докъде стигнахте с братята сърби в процедурите за мините в Босилеградско - Караманица, Любата и Тлъмино?

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички!

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2020, 18:23 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
17.07.2020

Целеви доклад до МОСВ, НС ЕАД и РИОСВ Велико Търново относно поредните тежки нарушения на законодателството в ДРБУ.

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на Магисрали и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, незаконни баластриери и кариери, строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник и прочее Ваши благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

МОЛЯ, да приемете настоящия целеви доклад. В два от проблемите участва и Напоителни Системи ЕАД, поради което изпращаме доклада и до това учереждение. Изпращаме го и до РИОСВ Велико Търново във връзка с незаконосъобразно становище за допустимост на директора на БДДР относно МВЕЦ Севлиево, срещу което ще възразим.

На първо място в доклада обръщаме внимание на БДДР, че са издали разрешително за ползване на ПВО в поредно нарушение на техния собствен ПУРБ, което въобще не е никаква изненада. Става дума за рибния проход на бента на Боаза, за който имахме удоволствието да поздравим БДДР за това, че най-после бяха издали становище за допустимост на рибен проход от вида Рибна Рампа, с което бяха спазили за пръв път мерките в собствения си ПУРБ за най-голямо наше учудване.
Естествено, в контактите ни с БДДР сме установили отдавна, че едно нещо никога не е такова, каквото се очаква да бъде при нормална употреба на българския език...

Ето защо всичко си дойде на мястото, след като се запознахме със следното разрешително за ползване на ПВО за изграждане на РП на бента на Боаза, с инвеститор НС ЕАД:

http://www.bd-dunav.org/uploads/content ... -01-82.pdf

Бихме искали да посочим на БДДР и на НС ЕАД следната лингвистична страта, обективирана на стр.3 от процесното Разрешително, където е описано от какво се състои процесното ИП:
3.1.6.1 СТЪПАЛОВИДНА РИБНА РАМПА от каскадно подредени 16 броя басейни...

Ама моля Ви се сега, уважаеми от БДДР и НС ЕАД! Каква е тая стъпаловидна рампа, ако обичате? По принцип и в общоприетия смисъл на думата, рампите НИКОГА НЕ СА СТЪПАЛОВИДНИ!
А ко Са стъпаловидни, тогава рампите са Стълбища със С тъпала!
Предупреждаваме НС ЕАД, че ще изхарчат пари напразно и че рибният проход, който се гласят да турнат на бента на Боаза, въобще няма да върши никаква работа, след като всъщност ще бъде басейнов тип, а не тип Рибна Рампа!

Ето защо бихме искали да заострим вниманието на БДДР и на МОСВ върху следните мерки от собствения им ПУРБ, които имат отношение към случая:
1. Мярка с код GO_4 и действие за изпълнението и GO_4_6 - Разработване и приемане на Наредба за рибните проходи. Прилагащ орган е МОСВ

2. Мярка от Становището по ЕО:
18. За прилагане на мерките, предвиждащи изграждане или реконструкция на изградени "рибни проходи" те да бъдат съобразени с ръководството на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН, с технически документ „Measures for ensuring fish migration at transversal structures“ (МКОРД/ICPDR,2013) или други приложими европейски ръководства, до приемането на Наредбата за рибните проходи по чл. 44б, ал.3 от Закона за рибарството и аквакултурите.
... Приоритетно да се използват близки до природата видове проходи (байпаси и РИБНИ РАМПИ) Изборът на други видове рибни проходи да се извършва само при неприложимост на близките до природата видове, като се препоръчва използването на рибен проход с вертикални слотове

За сведение на БДДР, според ръководството на ФАО трябва да се прави разлика между Рибна Рампа, която е от природосъобразните рибни проходи, И приетия от БДДР и НС ЕАД Басейнов Тип РП за бента на Боаза, който е от техническия вид РП!

Ето защо ние намираме, че е налице поредният случай, при който БДДР, усуквайки и увивайки българския език, успя да заблуди заинтересованата общественост като нас в становището си за допустимост, където ставаше дума Рибна Рампа, а сега разрешава Басейнов Тип РП. Нищо чудно, след като директорът на БДДР е продукт на зловещия Хидротехнически Факултет на УАСГ, печалната слава на който доведе до това, да нямат нито един студент в предходните пет години, а сега имат само два!

Както и да е. Понеже бяхме недостойно излъгани от БДДР и не сме следили развитието на случая, ние сме пропуснали срока за обжалване, но сега предупреждаваме НС ЕАД, че ще извършат нарушение на относимата правна рамка, че ще похарчат държавни средства за супер глупав рибен проход и че подобно действие няма да доведе до повишаване на авторитета на това също печално ведомство пред обществеността.

Що се отнася до директора на БДДР, той изглежда си е поставил нарочна цел последователно и целенасочено да нарушава правната рамка, поради което отдавна трябваше да е уволнен. Уверено може да се приеме, че настоящият директор на БДДР в последните две години засенчи всички предходни директори на БДДР досега. Само трябва да напомним, че благодарение И на Него, сега щеше да има нов ВЕЦ на язовир Ястребино с тръба ф1600, за прослава на духовния водач на БДДР - Славка К.
Надяваме се поне да си е "струвало" усилията Му в достатъчен размер досега.

Държането на такива хора на подобни позиции е една от причините за да излязат хората на улицата и да протестират в момента, защото те се подиграват със закона!

На второ място в този доклад обръщаме внимание на НС ЕАД върху още едно тяхно ИП, предстоящо да се реализира на язовир Дъбника, Врачанско. Нещо щели да отдават част от язовира под наем, пък някой щял да се добива раци от язовира и т.н. и т.н. Предвид подобрените ни отношения напоследък, Молим директора на НС ЕАД да провери за какво точно става дума и да вземе мерки, защото ситуацията наподобява всичко останало, което се случва в държавата - язовири да се отдават на разни местни мижави деребеи, за да си ги обезрибяват безплатно, доста често в съучастие с държавните органи. Ето ви доказателство:
https://www.facebook.com/rmtvnews/video ... 5/?__xts__[0]=68.ARD40K_Wks_-C0Qdcq7rGyLVHMvAaC3TRKJi7zDHECG47J42BsWGhSSUi4ZP0KWR3zCWmkPaBbknF7tmptohv8F4sF4KBsGyFuIUSYF8itZzMSSIqdu-tLMAVyvAQXEJY8H4bWIS7FLlETwwAYEJPxOKCbJpYJk3Xc-KB49vXa3GOKrxLIWvx2dp9Aw48uLQvWOFp3-P4jVv2qFm6Oz--m4Q6qIuKXfyrwsaJe9LlNf9Zi7XPTzLNSW0mT_Y3CDuIbGSJAqBdPryJIsUYTa8CPgxaisyuClhG3yXaH_GmZl3zjW3jAj3665eLNteaKkPNADxciURBZPezl_1CKiJN7sx6DqyZFcvxjJ6u0pOrI-75x1wH_RgxwcoB6EAkYD--2DiV51jZ-GhFDLaspyJVWiodWLb0wovfqOARmlFynZdHUSVMg5k8KUjyV8sSTsYDCvX_uY-iGJM_F2AQmflgHey737eKFEm&__tn__=CH-R

Напомняме на НС ЕАД, че НС ЕАД не е собственик нито на водата, нито на водните животни, които я населяват.
По-натам докладът не се отнася до НС ЕАД и могат да не четат.

На трето място в доклада, уведомяваме БДДР, че сме известени за тяхното инвестиционно намерение да турнат още четири ВЕЦ-а на питейния водопровод на Етрополе, вероятно пак водени от духовния си водач Славка К.
Няма да възразяваме отново, защото вече сме го направили и БДДР са предупреденни какво ще се случи.
http://www.bd-dunav.org/uploads/content ... 072020.pdf

Предвид факта, че ВиК е представило данни на инвеститора относно водоснабдителната система, разрешеното водно количество и лимита на ползваната вода, ние се страхуваме, че БДДР ще разреши значително по-големи водни количества и лимити на ВЕЦ-овете. Разбира се, това действие на БДДР ще доведе до пълно пресушаване на реките под водохващанията, както това става и на Благоевградска Бистрица, примерно.
Напомняме на БДДР и че ВиК дружествата са им потвърждавали, че няма да има проблеми за питейното водоснабяване на язовир Бебреш, на Ястребино и прочее постижения на хидроенергийната мафия.

И на пето място в доклада обръщаме внимание на БДДР и на РИОСВ Велико Търново, че директорът на БДДР е извършил още едно нарушение на ЗВ и на собствения си ПУРБ, във връзка със становището си за допустимост за ВЕЦ Севлиево, с което провъзгласява това ИП за допустимо спрямо ПУРБ, което просто не е вярно. Ето самото становище на БДДР:
http://www.bd-dunav.org/uploads/content ... 072020.pdf

Причините за незаконосъобразност на становището на БДДР са следните, отчитайки че инвеститорът се е сетил да иска "подновяване" на работата на ВЕЦ Севлиево, каквото и да значи това според БДДР:
1. Съгласно Становището на БДДР, срокът на подновяване на разрешителното е пропуснат, понеже било имало промяна на собствеността. Тогава, съгласно чл.78 от ЗВ директорът на БДДР не може да удължава срока на разрешителното.
2. Тогава, съгласно чл.79, ал.1 от ЗВ, действието на издаденото разрешително е прекратено.

Следователно, в момента процесното ИП се намира в процедура за преценка необходимостта от ОВОС/ОСВ, както си личи и от самото становище на БДДР, което е в отговор на искане за становище за допустимост от РИОСВ Велико Търново.

Всичко това значи, че тепърва предстои да се издава НОВО разрешително за водовземане за процесния ВЕЦ, едва след решението по Глава Шеста от ЗООС на компетентната РИОСВ В.Търново!

Само че, както правилно е цитирано в становището на БДДР, в ПУРБ на ДР е налице мярка DW_2 с действие DW_2_1 -
ЗАБРАНА за издаване на НОВИ разрешителни за ВЕЦ на водопровод за питейно-битово водоснабдяване след ПСОВ

Както личи от цялата творба на БДДР, те изглежда смятат, че забраната важи само за нови ВЕЦ след ПСОВ, обаче това не е вярно. Забраната е за издаване на нови разрешителни за всякакви ВЕЦ - както за съществуващи, без значение дали функционират или не, така и за нови ВЕЦ.
Тоест, БДДР Не Може да издаде новото разрешително, защото процесният ВЕЦ е след ПСОВ и отново заблуждава РИОСВ в становището си. И въобще няма никакво значение какви похвални Оди и Дитирамби рецитират разните му там ВиК дружества по въпроса, така усърдно цитирани в становището на БДДР. Нямаше да е зле БДДР да влага побно усърдие и при спазването на законите, освен ако не искаме прекалено много.

Ето защо, с настоящия сигнал ние информираме РИОСВ Велико Търново, че становището на БДДР противоречи на ПУРБ, тоест е незаконосъобразно, и евентуално решение на РИОСВ, базирано на това становище, ще е също толкова незаконосъобразно!
Ето защо ние възразяваме най-категорично пред РИОСВ Велико Търново срещу процесното ИП за "подновявне работата на ВЕЦ Севлиево" и настояваме процедурата по глава шеста от ЗООС да се прекрати.
Бихме настояли и пред БДДР да си оправи явна фактическа грешка в становището, обаче знаем, че те няма да го направят по една или друга причина.

МОЛИМ също така РИОСВ Велико Търново да ни уведоми относно приетото от тях решение по случая, за да предприемем или не следващи стъпки по реда на АПК. Молим РИОСВ Велико Търново и да ни пратят входящ номер на този сигнал.

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички.

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2020, 18:30 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
17.09.2020

Жалба до Апелативна Специализирана Прокуратура София от Сдружение Балканка, гр.София, във връзка с неправомерно постановление на СП във връзка с престъпление по чл.282 от НК, извършено от органи на МОСВ

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми, моля, да приемете Жалба до АСП и искане до главния прокурор на републиката, с копие до СП /на вниманието на прокурор Л. Дончева/ и с копие до министъра на околната среда и водите /на вниманието на самия министър/ за неправомерно постановление на СП във връзка с престъпление по чл.282 от НК, извършено от органи на МОСВ.
Жалбата е в прикачения към това писмо файл.

За потвърждение на изнесените в жалбата факти и обстоятелства, копие от последната страница на постановлението на СП, което обжалваме, също е в прикачен файл.

До останалите получатели жалбата е изпратена информативно, с надеждата да не допускат подобни престъпления в районите на тяхната компетентност толкова безотговорно, след като се запознаят с основанията за жалбата.

Просто за всеки случай изпращаме жалбата и до община Антоново.

Моля, от АСП, ПРБ и МОСВ да ни изпратят входящи номера.

Приятно четене
https://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files ... rebino.pdf


Предварително благодаря на всички за разбирането и съдействието.
С уважение:
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2020, 17:39 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
20.09.2020

Възражение на сдружение Балканка срещу незаконно изменение на разрешително за ползване на повърностен воден обект за МВЕЦ Огоста 9, с искане до БДДР, РИОСВ Монтана и община Бойчиновци

Уважаеми дами и господа,
В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми, моля директорът на БДДР, директорът на РИОСВ Монтана и кметът на община Бойчиновци в прикачения файл да се запознаят с Жалба срещу изменение на разрешително за ползване на повърхностен воден обект за МВЕЦ Огоста 9, обективирано в съобщение на БДДР.
https://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files ... DRAFT5.pdf

Писмото е изпратено с копие до:
Министър председателя - за да види каква брутална анархия цари в управлението на водите у нас и как продължават да се съсипват реките.
Министъра на ОСВ - за да види каква анархия цари в БДДР и с надеждата най-после да уволни директора на тая печална дирекция.
Областния управител на област Монтана - за да се запознае с един незаконен строеж в коритото на река Огоста с незаконно използване на публична държавна собственост - коритото на река Огоста, и да предприеме необходимите мерки.

До останалите получатели Жалбата е изпратена за сведение, с надеждата че те няма да допускат в техните РБУ подобни проблеми.
Моля също така, от БДДР, от РИОСВ Монтана и от община Бойчиновци да ни информират своевременно в законоустановения срок за предприетите действия или бездействия по това становище и да ни изпратят входящи номера за него.

Предварително благодаря за разбирането и съдействието.

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2020, 21:04 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 570
05.12.2020

Допълнение към възражение на сдружение Балканка до директора на РИОСВ Враца относно реализацията на МВЕЦ Бетани на река Искър


С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като "Рибарници", строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, и прочее Ваши благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, директорът на РИОСВ Враца да приеме настоящото Допълнение към възражението ни срещу реализацията на ВЕЦ Бетани на река Искър.

Допълнението се налага във връзка с Ново СТАНОВИЩЕ за допустимост на Новия директор на БДДР във връзка с процесното ИП.
Новото СТАНОВИЩЕ считаме за нов връх в творческата дейност на БДДР, блестяща перла в Галерията от незабравими бисери на изящната словесност, с които комисията на БДДР е всеизвестна. Самото становище може да бъде открито на следния линк:
http://www.bd-dunav.org/uploads/content ... 112020.pdf


С настоящото писмо допълваме възражението, което сме изпратили на 27.10.2020 и за което не сме получили входящи номера нито от БДДР, нито от РИОСВ Враца.

Молим, директорът на РИОСВ Враца на страница 3 в новото СТАНОВИЩЕ на Новия директор на БДДР, да обърне специално внимание на само един специален словесен конструкт на БДДР, който провъзгласява следното за процесното ИП:

"На този етап от процедурата по ОВОС не са налични основателни доводи и/или информация, че баражът на русловия ВЕЦ ще препречи изцяло речното корито..."

Няма да го коментираме това Чудо, но молим директорът на РИОСВ Враца да си представи какво ще се случи в съответните административни съдилища, когато обжалваме евентуално Решение на директора на РИОСВ Враца и възразим пред съдебните състави срещу горецитирания текст.

Гарантираме, че ще се случи Това, което се случи съдебна фаза с един друг фундаментален продукт на мисловната дейност на БДДР, в който се твърдеше, че "Дърветата по бреговете на реките не са крайбрежна растителност." Като прочете Това, съдийката от Административен съд София град падна от стола и умря от смях.

За съжаление, мъчителните становища на БДДР не представляват и нямат белезите на индивидуален административен акт по легалната дефиниция на чл. 21, ал.1, АПК, поради което не можем да ги обжалваме по съответния ред.

ОБАЧЕ, всяко решение на компетентен орган по реда на Глава Шеста от ЗООС, базирано на Това СТАНОВИЩЕ, ще бъде обжалвано по съответния ред на основание нарушения на ПУРБ на ДР и на Закона за водите от страна на "компетентната" БДДР.

Ето защо, молим директора на РИОСВ Враца,

1. Да не създава фалшиви надежди у инвеститора, че мижавия Му малък ВЕЦ е възможен. Молим, прекратете процедурата навреме. Така ще се спестят на инвеститора много големи разходи, време и усилия. Надяваме се да проявите разбиране, че дори и вследствие на някакво чудо, да успее да влезе в сила евентуално решение по реда на ЗООС, след това предстои издаване на разрешителни и по ЗВ - за водовземане и за ползване, които също ще бъдат обжалвани.

2. Да ни уведомява на всеки етап от процедурата по ЗООС за взетите решения, за да можем да ги обжалваме своевременно.

Всичко останало от предходното възражение поддържаме безусловно! Както се вижда, даже и БДДР е установила за наша изненада, че сме прави относно издаването на становище за допустимост след приключване на процедурата по ЗООС...

Също така молим министърът на ОСВ да вземе да уволни новия директор на БДДР, защото просто Не Може Да Се Пишат Такива НЕЩА в официални документи, издавани от уж "компетентни" органи!
Това НЕЩО е абсолютен СРАМ!

Молим от РИОСВ Враца и от МОСВ да ни изпратят входящ номер.

Молим също така, всеки, който прочете това допълнение, да има предвид, че чете четърти преработен и максимално смекчен вариант.

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички!

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 369 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
cron
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
The content of this site is licensed under Creative Commons BY-NC-SA 3.0 License
Copyright (cc) Риболовен клуб "БАЛКАНКА" - Криейтив Комънс BY-NC-SA 3.0