Привет колеги,
За мен и бат Димо (pitcha) съботният ден беше под знака на петнистите! Но този път от онези многозъбите петнисти хищници, от които и раците трябва да си пазиш! След кратка уговорка няколко дена по-рано се отправихме по ранни зори към голямата река. Термометърът в колата на моменти падаше под нулата, което беше признак за първата слана, но вероятно локално явление! След дълго обсъждане на изминалата пъстървовова година пристигнахме на реката в една гъста лепкава мъгла, която проникваше през дрехите и която след около час се раздига! Извадихме пръчките от багажника и малко преди да започне да ми показва всякакви примамки за щука забеляза пръчката, с която щях да ловя и веднага ме подхвана на къс пас "
Абе ти с тази тояжка ли ще ловиш? Тук се лови с дълги пръчки, а не с такива къси клечки 1,80 м. Ей пак трябва да давам въдица! Добре, че си нося още една. След това да не кажеш, че и риба не си хванал с нея" Погледнах сконфузено, но монтирах линията на по-дългата пръчка! Сега оставаше и риба да хвана с нея и бях съвсем свършен! Алан от клуб "Балканка" я познава доста добре тоягата на Димо от миналата година! Димо ми прегледа примамките, които се състояха от няколко блесни и веднага заключи, че половината изобщо не стават за риболов на щука! Извади тежките куфари и започна да ми показва тежката аритлерия! Броят на моите блесни беше, като броят на куфарите и кутиите с воблери и блесни! Но така или иначе риболовът на щука за мен е по-слабо познат от риболова на пъстърва и трябваше да слушам тежкия глас на бат Димо! Заредихме и потеглихме по брега! Започна едно замятане на блесни, воблери, силиконови рибки и на всяко прибиране трябваше да чистим примамките от купчината водорасли и треволаци, а реката вече ни се усмихваше от раздигалата се мъгла!
Бре мятахме, мятахме нагоре надилу, на ляво надясно и не щеше и не щеше! Мариян (starlight) се обади да ни провери и да ни пожелае слука, но ние не можеше да се похвалим с нищо друго освен едно подгонване на малка щучка на въдицата на Димо, но толкоз! Запалихме колата и нагоре по реката, като спирахме на всяко перспективно място и замятахме, но освен тревите и водораслите друго не хванахме! Срещнахме и други рибари, но и те споделяха същата като нас слука! Обиколихме толкова много места, но и като че ли перспективните с укрития липсваха, заради ниското ниво на реката! Сгънахме въдиците и запалихме колата и тръгнахме на обратно, като заради някакви ремонти се емнахме по едни пътчета засукани, които съвсем ни овъртяха! На един от завоите в далечината забелязах едно малко гьолче, с тръстика по единият му бряг! Така и така нямахме слука на реката, дай да видим дали бихме случили на някоя щука на това неизвестно за нас място!
Кацнахме на брега и бат Димо веднага препоръча да махна блесната и да сложа една от неговите, но каза да я пазя като очите си! То с какво ли мое вече ловях! Май само макарата и кордата бяха мои
Та сложих блесната и докато той се оправяше започнах да замятам стръвно! Не след дълго се закачи нещо близо до брега и какво да видя! Малка щучка. Не бях виждал такъв фъстък!
Бърза снимка и обратно във водата!
Продължих да мятам, но друга не се обади, но беше явен признак, че има щука на това място! Заобиколих тръстиките и се появих на другия бряг. Бат Димо замяташе срещу мен, а аз се наврях съвсем в тръстиките! На едно от прибиранията покрай едни клечки, блесната спря и гледам, че се закачила в едни полегнали папури, но заедно с нея и гърба на щука, която се разподскача отривисто след като засякох! А наляво, а надясно в един малък прозорец от вода и след малко беше при мен на брега хубава щука 60 см. Сърцето ми веднага се разподскача от вълнение!
Викнах на Димо, е съм хванал риба и му я показах от другия бряг и му викнах да идва насам, но той продължи да мята примамките от отсрещната страна! Откачих я хубавата риба и веднага я пуснах сред тръстиките, а тя за секунда отпраши в укритията! Реших да сменя блесната с една боя Мепс Аглия 5 и да хвана и нещо с нея. Тъкмо и блесната на Димо да остане цяла! Преместих се до следващото удобно място с подаващи се тръстики и заметнах и прекарах, но без закачка! Заметнах отново, но този път точно в прозорец обграден с гъста растителност! Няколко оборота и удар! Въдицата се огъна и под водата видях как се бори щука с подобни размери на предходната! Вече сърцето ми беше съвсем зачестило ударите си! За нула време 3 щуки!
Викнах на бат Димо да идва насам, но той беше се излегнал на другия бряг и ме гледаше какво правя и даваше цени наставления къде да мятам и как да прекарвам примамката! Само че на мен вълнението ми дойде в повече! Аз до тази момент от цялата ми риболовна практика, която е била толкова рядко свързана с щуките имах 4 уловени, като най-голямата ми беше малко по-малко от днешните, а сега за има няма 1 - 1,5 ч. вече имах 3 бр. уловени!На една от следващите места в гъсто обрасло място прекарвайки блесната се завихри водата от притаилата се хубава риба, но не искаше да се закачи! Малко по-нататък се хвана още една щучка около 35 см, която също така бързо се върна в укритията!
Върнах се при Димо с усмивка на лицето и му върнах поверената пръчка, която се доказа в боя в съботния ден и блесната! Все още са пред очите поривите на хубавите риби, с хубавите си пориви под и над водата и красивото място, но което съвсем случайно попаднахме! На Димо после му разправях, че съм таял надежди във въдицата и че е трябвало да се отсрами, макар и не на голямата река! Представям си какъв е кефът, ако се закачи риба 5-6 кг и по-голяма дори! Някой ден ще разбера
Поздрави и наслука и специални благодарности на бат Димо за незабравимия риболов