Kлуб Балканка

Форум
Дата и час: 19 Юни 2024, 09:17

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2014, 13:15 
Аватар
Offline

Регистриран на: 11 Мар 2014, 12:41
Мнения: 18
Местоположение: София
ХВАНИ И ПУСНИ /Catch & Release/

/за Балканските Пъстърви/

Прекрасна идея, която все повече навлиза и в Българската Риболовна Практика, с много последователи, като примери за това вече има много и у нас.
Всеки риболовец, стигнал дотам, че да пуска обратно уловените риби, заслужава поздравления за усилията и самоконтрола. Извършването на този акт означава, че той е съумял да преодолее атавистичния повик - да занесе улова у дома, за което би получил признание. С други думи - да преодолее основен човешки инстинкт. /Вcеизвестно е, че по времето когато сме били в пещерите – на най-голямо уважение са били най-добрите войни и най-добрите ловци, осигуряващи прехраната на племето/.
Написаното по-нататък няма претенции за изчерпателност, но е едно усилие за доразвиване на идеята и подобряване на резултатите от прилагането й. И става дума най-вече за улова на Балканска Пъстърва в планински реки.
Въпросът става изключително актуален, тъй като в Целогодишната Забрана у нас вече е забранено задържането на Балкански Пъстърви в някои реки. И трябва да много добре знаем как да ги пазим, след като ще ги пускаме.

Първоначално идеята е възникнала с основна цел – опазване на рибното богатство и подпомагане развитието на спортния любителски риболов. Понататък много майстори на риболова започнали да разбират идеята „Хвани и Пусни” и като да подариш живот на рибата, защото усещането от този акт, понякога надвишава удоволствието от самото хващане. Дори е възможно да се изпита божественото - че от теб зависят живота или смъртта. Може да се каже, че това е достатъчно за начало, но само толкова.
Всъщност идеята е много по-дълбока и освен от гореказаното, се състои от комплекс условия, изпълнението на които да доведе до най-малки поражения върху местообитанията и популацията на рибите. Защото, при неправилно отношение, може да се нанесе по-голяма вреда, отколкото полза. Ако, например, рибата е прекалено изтощена – тя може да умре почти веднага или в следващите дни, независимо, че е отплувала жива след пускането. Може да се стигне и до заболяване, от което да се заразят други риби, а това е опасно – особено в малки затворени водоеми, каквито са планинските езера у нас. С други думи – да се изпълни приказката за добрите намерения и пътя към ада.
Споменатите условия могат да се групират най-общо в следните направления – опазване на местообитанията и опазване на популацията - включително как да я хванем, как да се отнасяме с нея извън водата и как да я пуснем – като я нараним по-малко. При това, в Българските условия, всичко трябва да се съобрази и с наличието на бракониери и недобросъвестни риболовци - неспазващи ограниченията на закона.

І. Опазване на местообитанията.
На всички е ясно, че чистотата на реките, езерата и местностите около тях е от ключово значение за съхраняване на рибното богатство. Също и че изсичането на горите и изграждането на ВЕЦ-ове в пъстървовата зона са най-голямата опасност. Тук няма да стане дума за това.
Това, което не трябва да се прави от самите риболовци, е следното:

Премахване на естествени препятствия за риболова като закачки, нападали клони, почистване на крайбрежни храсталаци и др. от коритата и вировете на реките, с цел улесняване на бъдещ улов на риба. /Тези препятствия затрудняват риболова и за недобросъвестните, така че рибата може да бъде опазена и от тях. Това са места, в които рибите могат да се размножават на спокойствие/.
Извършване на промени в естествената среда и местообитанията на рибите в пъстървовата зона, като например промени в речните корита, изграждането на изкуствени прагове, бентове и др. Особено вредно е, когато препятствията са непреодолими за рибите – например от гъсти преплетени клони или каменни с височина над 1.5 метра. /В такива случаи много риби се набиват под или над препятствието - в новообразувания вир и стават много лесна плячка за недобросъвестните. Идеята, че ние ще ловим и пускаме се проваля веднага след тяхната поява/.
Използването на оловни утежнения или глави на примамки по линиите за улов на риби – причините са очевидни. Например в Англия това е забранено поне за някои водоеми и се използват каменни, стъклени или керамични тежести.
При ходене по реките, трябва да се стъпва колкото се може по-малко във водата и никога не се пъха кракът под камъни – това са места, които рибите използват за основно или резервно укритие и не мърдат оттам /всеки, който ги е ловил с ръце, може да го потвърди/. Макар и много малко вероятно - така може да бъдат смачкани. Понякога кракът може и да се заклещи – с всички лоши последици от това.

ІІ. Опазване на популацията.

Ограничаване до минимум на контакта с маломерни риби.
Това се постига чрез използването на едра стръв на едри куки или големи примамки. Куки № 7 - за риболова на стръв /с два или три ручейника или камоли, едър торняк или земен червей/, блесни най-малко № 1 – по класификацията на Mepps, воблери с тройни куки най-малко № 9. Тези, за които е важна бройката при улова – могат да броят всеки удар за уловена риба, защото ако използват куки №12 или по-малки примамки – може да хващат всичко с размер над 10см. При това по-едрите блесни и стръв по-лесно ловят едри риби.
Ако се установи, че по реката има следи от зарибяване, с много маломерни риби, еднакви по размер, е най-добре участъкът да бъде сменен, тъй като кука № 7 може да бъде нагълтана дълбоко и от 10- сантиметрова рибка. Изключение трябва да се прави само ако пред някой вир има непреодолимо препятствие за рибите – както при изкуствените прагове - което да пречи на разселването им. В този случай е добре да се хванат колкото може повече от рибите и да се пуснат над препятствието.
Не посещавайте често едни и същи участъци на реките.
Ако всяка събота хващате една и съща риба, а всяка неделя го прави друг – тая риба няма да изкара сезона, дори и да спазвате всички описани тук правила. Ако е възможно – правете го през интервал от два – даже три месеца.
Как да я хванем
Методите на риболов трябва да осигуряват максимално предпазване от нараняване или прекалено изтощаване на уловената риба. За целта :
- Добре е да се използват по-здрави влакна /най-малко 0.165/ - за да може рибата да се вади по-бързо, след по-кратка борба. Също и за да не къса лесно и да се мотае с примамката и дълго влакно, стърчащо от устата. Тогава шансовете й са нищожни, независимо от примамката /при блесни и воблери – направо нулеви/. Това ще затруднява придвижването, намирането и улавянето на храна, както и спасяването от врагове /по-големи риби, видри и др./. Все пак – макар и рядко - са улавяни риби с куки в устите. /По-често - след състезания - но то не е риболов/. Вероятно по-редки са случаите с муха в устата /авторът не знае такива случаи/ и никога с воблер или блесна.
- За риболова на стръв и муха – да се използват фабрични куки без контри /barbless/ или с премачкани контри. Тези куки по-малко нараняват рибата и по-лесно и бързо се откачат.
- За риболова на стръв - да се ползват най-тънките възможни куки, защото понякога рибата нагълтва до корема, въпреки усилията на риболовеца. Така куката по-лесно ще се разгради. Понякога това помага и за спасяването на такъма. В случаите, когато удари едра риба и изправи куката – доста често е възможно тя да бъде хваната при следващо замятане с по-корава кука или при следващ излет. Куките винаги трябва да са прави, а не орловки или полуорловки – за да могат по-лесно да се извадят, а и при правите куки процентът на рибите, които се откачат е най-малък.
- Никога не трябва да се използват за стръв различни видове хайвер или продукти, наподобяващи хайвера. Естественият хайвер е забранена стръв, а изкуствените продукти винаги ще убият рибата, ако успее да ги глътне. Представете си само, че една 120 грамова рибка погълне топче витамин С, предназначено зе 60-70 килограмов човек. Същото важи и за различните малки гумени или силиконови имитации на ларви или насекоми. Те могат да се откъснат заедно с куката и рибата да ги погълне навътре.
- Ако рибите ви нагълтват често естествена стръв/повече от една на десет/ - увеличете значително куката и стръвта, или ограничете риболова с естествена стръв. При най-добре спазени правила за хващане и пускане – все пак около 30% от нагълталите риби не оцеляват.
- Никога не трябва да се използва повече от една примамка на линията /стръв и муха, две или повече мухи/. Първо - това просто не е честно и не приляга на майстори на риболова. Второ – законът разрешава само две куки /на някои мухари им се иска да вържат и шест, ако могат/. Трето – ако се е закачила на едната кука – има поне малка вероятност другата да се закачи някъде или да се забие в рибата по време на борбата. Дори и да не се закачи свободната кука – тя ще затруднява придвижването на рибата, ако успее да скъса – за което стана дума при здравината на влакната.
- След регистриране на кълването не трябва да се изчаква със засичането - за да се намали рискът от дълбоко нагълтване. Ако се откачи голяма риба – тя пак може да удари при следващо замятане.
- За риболова с блесни – да се използват примамки само с една кука без контри, която може да е тройна. Още по-добре е ако тройката се замени с единична кука. Възраженията, че рибата по-лесно ще се откачи и избяга не са особено състоятелни, ако линията се държи непрекъснато изпъната. Пък и да избяга – какво толкова. Ние си знаем, че с контрите не би успяла, а и винаги можем да я хванем на следващ излет.
- За риболова с воблери, мъртви рибки и други примамки с две тройки /никога с повече/ – най-добре е едната тройка да се свали, а другата тройка да се замени с единична кука без контри. Има възражения, че това би повлияло на играта /авторът изказва частично несъгласие в тази теза/. Ако няма да махаме тройките - тогава все пак, на едната тройка освен премахването на контрите трябва и да са затъпени върховете. Коя тройка да се премахне или изтъпи зависи най-вече от опита на риболовеца и от стилът, който се прилага – дали се движи по течението или срещу него. Ако ще се сваля тройка – по–добре да е долната, защото задната вероятно участва повече в примамването на рибата. Ако опазването на рибата е основна цел – по-добре да се премахне или затъпи задната тройка – тя по-често наранява рибите при борбата, когато е извън устата. Ако е нагълтана навътре – шансовете на рибата да оцелее стават нищожни. Риби с нанесени външни рани по тялото почти никога не оцеляват /това обяснява и изключително редките случаи на хващане на такива риби, ако изобщо има такива/. Същото важи и ако някоя от тройките, дори и изтъпена, влезе в окото на рибата.
- Рибите не трябва да бъдат вдигани над водата, когато това е възможно. Когато са нагълтали навътре – от друсанията се нараняват и пускат кръв под хрилете. Тогава е абсолютно сигурно, че няма да оцелеят. Ако са хванати през устата – понякога се откачат и се удрят в камъните. Ако ударът е през средата на тялото, може да умрат моментално – дори ако са паднали само от 50-тина сантиметра /или нещо вътре им се пука, или гръбнакът се счупва/..
- За по-едрите риби трябва да се използва кеп – най-добре от гъсто плетена не дълбока мрежа, без възли - каквито има на дървените мухарски кепове. Възлите повече нараняват /ако е в очите винаги е фатално за рибата/, а и заради дългата мрежа - закачането по храсталаците може да скъса нервите на риболовеца - до степен да намрази идеята C & R. Кепове с найлонова мрежа също трябва да се избягват – пак заради твърдите възли.
- Никога не трябва да се замятат примамки в места, от които има голям риск рибата да не може да бъде извадена – например дълбок вир, с гъсто нападали клони, или от високо над дълбок вир, който има надежда да държи големи риби, за които ще е необходим кеп.
Как да се отнасяме с рибите извън водата
- Най-добре е рибата да бъде откачена от куката докато е във водата, без да бъде пипана. Това се постига, чрез използването на кукоизваждач. Най-добрите за целта са хирургическият кохер, с леко извити челюсти, или клещите с дълги плоски челюсти. Като се захване куката – едно леко тръсване най-често е достатъчно. /Добре е да се носи и по-малък кохер, с по-тънки и прави челюсти за откачане на по-малки риби, нагълтали малко по-дълбоко, но не чак в корема/. След откачането на куката – възелът на влакното винаги се проверява, защото може да е наранен.
- Често откачането във водата е невъзможно. Тогава основното правило е рибата да прекара най-малко време извън водата и никога да не се поставя върху пръст, камъни, трева, мъх или друго – за да не се нарани от подскачане, да не се свали слузта и да не полепнат разни микроорганизми, които да доведат до заболяване. Може да се пипа единствено с предварително намокрени и охладени ръце. Може да се поставя и върху мокра мека постелка, но това в речния пъстървов риболов много рядко е възможно. Рядкост са случаите, в които се хващат риби с петна от пръсти по тях, предизвикани от пипане със сухи ръце, тъй като най-често рибите заболяват и умират. Ако една пъстърва се държи извън водата повече от 3 - 4 минути – по добре не я пускайте изобщо.
- Докато рибата се държи в ръце трябва много да се внимава да не бъде изпусната, без значение върху земя или вода. Все пак, от тази гледна точка е много по-добре всички операции да се извършват над водата, така че ако я изпуснем – да падне там, а не в храсталака.
- Най-доброто място за хващане на рибите е за долната челюст, ако са достатъчно големи, и да се придържат с ръка отдолу. За по-малките - може само да се поддържат отдолу или да се хванат с цяла ръка – в зависимост от размера, но никога не трабва да се стискат силно. Местата, които се пазят най-много, са очите и зад главата – върху хрилете. За по-едрите риби – никога не трябва да се пъхат пръстите вътре в хрилете.
- За повечето риболовци, практикуващи C & R, снимането на рибите е единствената награда за вложените усилия и изразходваните средства. /Някои, което е неразбираемо за автора, се нуждаят и от доказателства за майсторството, а също и от похвали/. Тогава е желателно апаратът или камерата да са предварително готови и под ръка – за да не се губи време. Най-добрият вариант за правене на снимки и клипове е да се използва кеп - дори и за по-дребните риби. Така рибите могат да прекарат във водата времето, през което са подготвя снимачната техника.
- Препоръчително е при снимането да се демонстрират описаните тук правила, за да се популяризират сред по-неопитните. Прекрасно е, когато последната снимка е на освободената риба, плуваща във водата. Ако е възможно – снимайте рибата, докато е във водата.
- Повечето майстори искат да премерят дължината и теглото на уловената риба съвсем точно. Никога не правете това с балканските пъстърви. Премерете предварително само педята си и я използвайте като мярка – една, една и половина, две .... десет и т.н. педи. Никой няма да умре, ако при хвалбите сбъркате с един или два сантиметра /винаги отгоре, разбира се/, освен може би самата риба. Пък и ако сбъркате само с толкова – това да ви е кусурът.
Как да я пуснем.
Пускането на рибите трябва да се извършва със същото внимание, както при всички останали операции

- За риболова на естествена стръв – ако за да се извади куката има риск рибата да бъде наранена – влакното се реже или къса със зъби /така е най-бързо/ непосредствено до устата на рибата и тогава тя се пуска.
- Пускането трябва да се извършва плавно във водата, без рибата да се хвърля отвисоко.
- Подходящи са местата с неподвижна вода или много слабо течение – никога в бързеите.
- Ако рибата е много изтощена, понякога тя няма сили даже да задвижи хрилните капаци и се нуждае от помощ за да са свести. Познава се по това, че при пускане в неподвижна вода не помръдва изобщо. Това не винаги е сигурен знак, защото някои риби имат навика да се правят на умрели и след кратко изчакване – леко побутване по опашката ги изстрелва мълниеносно. Ако рибата не помръдне и тогава – задръжте я леко за опашката в слабо течение – с гръб сочещ нагоре и глава срещу течението. Леки движения напред - назад с ръката /без да се разтърсва/ помагат в такива случаи.
- Ако е възможно – не пускайте рибата във вира, от който е извадена или под него /тя винаги ще се върне пак там/. Когато няма да отнеме време – пуснете я над вира. /Щом вие сте я хванали – тя ще бъде лесна плячка и за недобросъвестните/.

Зарибяване /Пусни за да Хванеш/
В българските условия, при тоталната абдикация на държавата да полага грижи за опазване на рибното богатство в последните години – все повече риболовци са стигнали до идеята да пуснат риби в избрани от тях реки. Много от тях вече са го правили. Всъщност това представлява висша форма на на идеята C & R и доставя удоволствие, несравнимо с нищо от гореописаното.
Това обаче е отделна и много дълга тема, която няма да бъде разглеждана тук.
Винаги ли C & R ?
Е, не винаги, разбира се. Ако някой ви пили, че все не носите риба, а харчите много пари, или започнете да усещате вътрешно напрежение, което най-често се дължи на липса на фосфор в организма – не е фатално да приберете някоя пъстърва. Ако ще го правите – нека да е в реки, където има много риба. Над 25, даже 30 сантиметра - през не повече от двеста метра, и много маломерни риби между големите. Така ще нанесете по-малко вреда на популацията, понеже големите, от друга страна, излапват малките Но никога не прибирайте повече отколкото стигат за едно ядене на семейството. И никога не прибирайте риби по-големи от 40 см., защото техният генетичен материал е много ценен. Добре е до пълното прилагане на C & R да се стигне постепенно, не насила и без напрежение – само тогава удоволствието ще е пълно, а резултатът - траен. /Авторът е в предпоследна фаза горе долу/
Обаче има нещо много важно – винаги спазвайте правилата за опазване на рибите, дори и да сте решили този ден да прибирате улова. Понякога, след хващането на рибата – просто сърцето не ви дава да я пъхнете в коша /най-често заради уникалната й борбеност или красота/ - и ще ви се иска да я пуснете. Оставете - на себе си и на нея - възможността за това.

ВАЖНО
Лошо наранени риби е по-добре да бъдат прибрани за излапване, отколкото пуснати обратно! Също и такива, които след дълги опити да бъдат свестени обръщат корема. Задължително изключение е, ако са маломерни. Тогава трябва да се спази законът – т.е. да се пуснат независимо от състоянието им. Вероятно е по-добре да се утрепат и хвърлят в храстите, ама сърце не ми дава да го препоръчам това.

Популяризиране на идеята
Никога не генерирайте спорове и караници с хората, които не следват вашите правила /не само за пускането на рибите, а и за методите в пъстървовия риболов/. Това най-често предизвиква обратна реакция, с търсене и намиране на основания срещу идеята. /Когато има снимки на оваляни в кал риби, или нагълтали воблера „до гъза” – основания никак не е трудно да бъдат открити от всеки, който разбира поне малко. Също и когато основни идеолози на някои от видовете риболов препоръчват да се изкормват рибите, та да се видело какво ядат в момента. Целта на тази низост била увеличаване на успеха в риболова, т.е. – на удоволствието/.
Ако изкрещиш на някого в ухото – „ХВАНИ И ПУСНИ” – най много да му спукаш тъпанчето. Защото, както стана дума в началото – за извършването на този акт, човекът трябва да преодолее инстинктите си, а това никак не е лесно.
Използвайте обратния подход – споделяйте прекрасното усещане, не пестете похвали за всеки, който е постъпил както трябва, препоръчайте им поне веднъж да опитат. Така, рано или късно, още някой ще налапа куката.
ХВАНИ и ПУСНИ ..... и законодателството
Не е добре тази идея да се превърне в задължителна мярка, която да се включи в законодателството. Поне не във всички водни обекти – защото ще има възражения и съпротива.
Държавата не бива да въвежда това правило за всички реки. Тя и без това не може да се справи с бракониерите дори, та камо ли с тази по-сложна материя. Българската Риболовна Практика има отколешни традиции – риболовът да е с ниски държавни такси и поради това - общодостъпен. И всеки да може да си прибира улова.
Достатъчно е да има подобни ограничения в част от реките, като изборът на такива реки е желателно да се извърши съвместно с местните общности и неправителствени организации, имащи отношение по въпроса.
Както вече стана дума – най-добрият вариант, и с най-трайни резултати, ще се постигне не насила, а доброволно и чрез стимули като добрите примери и поощренията. Ако това не помогне – най-вероятно като свършат всички риби, на народа ще му дойде ъкълът.
Дори и да стане задължително в закона за всички реки– гордата съпротива ще доведе до криене на улова под камъните, в храсталаци или не дай боже – в гащите. /Тази срамна сцена е съвсем възможна в пъстървовия риболов. Авторът е бил свидетел като прохождащ риболовец през соц-а, когато имаше строг контрол, а сигурно се практикува и сега/.


Заключение:
Голяма част от казаното до тук важи и при риболова на всички останали видове риби и се препоръчва в повечето чужди източници по въпроса. Разбира се, при пъстървите правилното прилагане на C & R е от най-голямо значение, защото те най-лесно и бързо умират, а са най-ценният и бързо изчезващ вид в Българските реки и водоеми.
Прилагането на описаните правила неминуемо ще доведе до откачане на някоя риба, не дай боже и на „Митичната”! В такива случаи рибата спокойно може да бъде преброена за хваната – с ясното съзнание, че е изтървана заради мерките по опазването й. /Пък то може да е било заради друго, ама нейсе/. Ако е била „Тя” – пак може да се хване при следващ излет /Ако не мине оттам авторът на този материал, разбира се. Едно - че не ги лови напоследък, и второ – вече няма никакъв фосфор в организма/.

Очевидно е, че спазването на всички описани ограничения от по-новите в занаята най-често би довело до близки до нулата резултати в риболова – поне в началото. Но колкото по-добри ставате – толкова повече ще се замисляте по тези въпроси, и налагайки си нарастващи самоограничения - някой ден ще се превърнете в едни завършени C & R майстори на пъстървовия риболов

Накрая – ето синтезирани правилата, които трябва да спазвате, за да опазвате природата и рибите качествено:

І. За местообитанията:

Никога не променяйте нищо по естественото състояние на реките – не чистете клони, не правете нови прагове и др.
2. Не използвайте оловни утежнения.
3. Газете колкото може по-малко в коритата на реките.
4. Почиствайте боклуци, доколкото е възможно

ІІ. Опазване на рибите

Ограничавайте до минимум контакта с маломерни риби, използвайки едри примамки и куки.
6. Ако установите, че е зарибявано и ври от маломерни риби – сменете участъка.
7. Не посещавайте често едни и същи участъци на реките.
8. Ако рибите ви нагълтват често – ограничете риболова с естествена стръв.
9. Използвайте здрави влакна
10. Използвайте фабрични куки без контри /barbless/ или с премачкани контри.
11. Иползвайте най-тънките възможни куки. Куките винаги трябва да са прави, а не орловки или полуорловки.
12. Никога не използвайте за стръв различни видове хайвер или продукти, наподобяващи хайвера.
13. Не използвайте повече от една примамка на линията /стръв и муха, две или повече мухи/.
14. След регистриране на кълването, не изчаквайте със засичането.
15. За риболова с блесни и воблери – използвайте примамки само с една единична кука без контри.
16. Рибите не трябва да бъдат вдигани над водата, когато това е възможно.
17. За по-едрите риби трябва да се използва кеп без възли.
18. Не замятайте примамки в места, от които не можете да извадите рибата.
Не вадете рибата от водата, когато е възможно. Никога - ако е нагълтала.
20. Използвайте кохер или клещи за да откачите рибата.
21. Не слагайте рибата върху земя, трева, камъни или другаде.
22. Пипайте я само с намокрени, охладени ръце, като я държите над водата.
23. Не пипайте хрилете и очите.
24. Не стискайте рибата.
25. Дръжте я за долната челюст/ако не е много голяма/ или я поддържайте с цяла ръка отдолу.
26. Ако ще я снимате – използвайте кеп и не губете време – апаратът винаги трябва да е под ръка и готов.
27. Не измервайте рибата точно – така се губи време. Използвайте за мярка само педята.
28. Най-добре - снимайте освободената риба.
Само за естествена стръв – ако рибата е нагълтала – срежете влакното до устата и тогава я пуснете
30. Пускайте рибите плавно и внимателно, без да ги хвърляте от високо.
31. Пускайте ги в неподвижна или много бавна вода, никога в течението.
32. Ако трябва рибата да се свести – леки движения напред назад, с главата насочена срещу бавно течение помагат.
33. Пуснете рибата над вира, в който сте я хванали.
При снимки – демонстрирайте описаните тук правила.Автор: Димитър Куманов

В написаното по-горе са използвани като допълнителни източници:
1. Етичен кодекс на Риболовен Клуб „Балканка” – София
2. Catch and Release – How To Do It Properly – William D. Anderson
3. Catch-and-release angling: A review with guidelines for proper fish handling practices. S.
J. Casselman, Fisheries Section, Fish and Wildlife Branch, Ontario Ministry of Natural
Resources July 2005

Catch-and-release angling: A review with guidelines for proper fish handling practices
S. J. Casselman
Fisheries Section
Fish and Wildlife Branch
Ontario Ministry of Natural Resources
July 2005


Catch-and-Release Guidelines
Most catch-and-release research to date has focused on examining species-specific
responses to potential factors which affect mortality. However, due to the large number of
studies that have been completed to date, a number of general trends are emerging. Thus, while
caution should be used when applying species-specific findings to other species, the following
recommendations are, given the available knowledge base, general guidelines to be used to
reduce catch-and-release mortality for most species.
Angling Techniques
• Circle hooks should be used as they will minimize the chance of deep hooking.
• Barbless hooks are recommended as they are easier to remove and therefore reduce
handling time.
• The use of live/organic bait should be discouraged as it increases the likelihood of deephooking.
• The use of artificial lures should be encouraged.
• Fishing lines must not be left unattended as unattended lines have a greater chance of
deeply hooking a fish.
• Fishing line used should be appropriate to the species of fish being sought. This will
prevent line breaking and reduce playing time.
• Avoid angling during extreme water temperatures, both hot and cold, if you plan on
releasing your catch.
Landing a Fish
• Angled fish should be retrieved as quickly as possible to prevent fish exhaustion.
• Fish should be landed by hand where possible.
• Where a landing net is required, it should be knotless and preferably made of soft rubber.
• When landing extremely large fish (e.g. muskellunge), the use of landing cradle should
be considered.
12
Handling and Photographing a Fish
• Keep fish in the water as much as possible to minimize air exposure.
• Never place your fingers through gills or in the eyes.
• Don’t hold heavy fish by the jaw as this may damage the jaw and vertebrae.
• Hold large fish horizontally and support its body to avoid damage to the internal organs.
• Use wet hands or wet cloth gloves to handle the fish.
• Have camera ready prior to landing fish to minimize air exposure.
• If possible, photograph the fish while in water.
Unhooking a Fish
• Have longnose pliers available to back the hook out.
• Remove the hook quickly, keeping the fish underwater.
• If the fish is deeply hooked, cut the line and release the fish as quickly as possible.
• Avoid using stainless steel hooks as they take longer to corrode if left in the fish.
Depressurization
• Avoid fishing deeper (5-6 m) waters if you intend to release your catch.
• Consider depth of capture when deciding on whether or not to release a fish.
• Release the fish quickly after it is landed.
• Avoid artificial swim bladder deflation (“fizzing”).
Revival
• If there is current, hold the fish upright, facing into the current.
• If there isn’t any current, gently move fish back and forth in the water until gill
movements return to normal and it is able to maintain its balance.
• When the fish begins to struggle, let it swim away.

_________________
Риболовен клуб Балканка - / http://www.balkanka.bg /


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
cron
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
The content of this site is licensed under Creative Commons BY-NC-SA 3.0 License
Copyright (cc) Риболовен клуб "БАЛКАНКА" - Криейтив Комънс BY-NC-SA 3.0