Kлуб Балканка

Форум
Дата и час: 21 Юли 2024, 21:09

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 223 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2020, 08:20 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 201
Местоположение: на реката !!!
Здравейте приятели,

Бих желал да споделя с Вас за прекрасен риболовен излет, който имап преди около 10-на дни. Беше плануван, като поправителен на предходния ми излет.

Както обикновено станах изключително рано. Спретнах багажа, сандвичи и всичко необходимо за около час. Натоварих колата и запраших по предварително избран маршрут. Пуснах приятна музика и се потопих в гъстата тъмнина докато пътувах. По пътя се разминах с други шофьори, също така ранобудни като мен. Всеки беше поел в своята посока... Наближих реката и хоп малък див заек се спусна отстрани по сипея на пътя. :mrgreen: Тичаше пред колата и се обръщаше да види дали го следвам. Все по пътя тичаше наляво - надясно. И така 30-40 м и след това потъна в гъстата растителност отстрани. Усмихнах се, че срещнах отново дива животинка и продължих. Ще видим дали е било на късмет. Беше започнало да се развиделява. Термометърът показваше ниска все още температура навън (+ 3/4 С). Обикновено е така сутрин в близост до реките. Поех дълбока глъдка от свежия планински въздух. Бяхме само аз, птичките, които разбуждаха околноста с вълшебните си песни и едно куче. Кучето ме наблюдаваше докато се приеждах във вид за риболов, но после се скри и не го видях повече. Носех две шапки в колата. Сложих късметлийската за деня на главата и се приближих до реката. Студената планинска вода течеше необезпокоявана, правеше завой, отъркваше се в корените на дърветата, прегръщаше килимът от камъни по дъното на коритото на реката и се спускаше надолу, за да се влее в по-голямата река, а тя от своя страна в морето.

Изображение

Огледах внимателно терена и реших да пробвам медната блесна (с предварително премачкани контри) в малка дълбочинка в близост до отсрещния бряг. Няколко замятания и на поредното обиране на въртележката се стрелна ранобудна, красиво нашарена пъстърва. Страните около корема бяха жълтеникави. Охранена хубава риба, около +/- 30 см. Направих и няколко снимки паспортен формат и я върнах в реката. Тя замахна силно с опашка и ме опръска по очите за добро утро. Денят започваше :)

Изображение

ИзображениеВсе още трудно фиксирах блесната докато я запращах мужду клоните на надвисналите клони. Половин час още и вече различавах ясно отделните препядствия. Първите слънчеви лъчи се спуснаха откъм хълмовете и огряха съседния склон. Това е магия, когато можеш да наблюдаваш как всичко се събужда. Птичките чуроликаха, мравките притичваха покрай брега и всяка със заниманията си. Петнистите красавици, внимателно прикрити, дебнеха за някоя заблудена мушица, която да прелети над водата и да закусят с нея. Водата кристално бестра и студена. Отпиеш и разбираш колко различна е в големия град...

Перспективните места за риболов следваха едно след друго. На тази река последно бях преди доста време. Познавах я. Знаех гънките й. Къде да застана, за да не бъда забелязан от плашливите пъстърви.

Изображение

Атакуваха няколко мъника и след това се закачи тази красавица

Изображение

ИзображениеРибите бяха там и това ме радваше много. Смело можех да кажа, че магията я имаше. Усещаше се навсякъде, където и да се обърнех. Чистата вода, въздухът, шепотът на дивите животни, присъствието на рибите, които придават на реката живот.

Появиха се и златните вирове, както ги наричам аз. В хубаво време сутрин могат да се наблюдават за кратко, стига да им обърнем внимание. Водата поемаше златистите отражения на слънчевите лъчи. Усещане за приказност. Такива моменти са ме карали да си представям какви риби се крият, невидими за човешкото око.

Изображение

Изображение

Изображение

Правеше ми впечатление, че рибите основно налитаха на първоначалната блесна и почти не отразяваха други поднесени примамки. На доста неща пробвах и в крайна сметка все се връщах на блесната.

Наблюдавах как една мерна пъстърва се засили отдлачеч, атакува, пусна ток по изпънатата линия, сборихме сме и се откачи. Не повтори.

Достигнах красиво място, спиращо дъха. Имаше две полегнали дървета, а водата се промушваше отдолу. Течението беше задълбало дъното точно там и изглеждаше дълбоко. Реших да обловя дълбоката част, но този път с воблер (отново с премачкани контри на куките). На първо подаване сянка се стрелна отстрани, но явно само за проверка. Втори път заметнах и ме изопна тази петниста красавица. Борбена риба със скромни размери 26-27 см. Снимка и обратно под надвисналите дървета

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Отварям една скоба за воблерът. Ryuki 45. Другите тунингови номера не помнех, а и не се старая да помня като цяло. Миналага година подмених фабричните тройки с по здрави, че оригиналните ме съмняваха. Всеки път пробвах на този и още няколко други вида воблери, но рибите никакъв интерес или бягаха като луди. Ден преди излетът върнах обратно оригиналните тройки. Играта се подобри, а ето че и риба атакаува :mrgreen: Но денят беше на блесната в този момент. Затварям скобата

Бяха минали около 3 часа. Имах над 20 извадени риби и толкова изтървани. Водата започна да изтънява, което ме накара да се замисля за смяна. Щракнах още няколко снимки и газ на ново място.

Изображение

Изображение

Изображение

А там устата ти остава отворена от красота. Огромни стари букаци, огънали снаги заедно с гънките на планинския релеф. По-млади фиданки растяха в техните сенки, защитени от дебелите клони, разстилащи се над тях. Всичко потънало в зеленина, а сред нея навсякъде килим от миналогодишна златно-кафеникава шума. Прелест... Завъртях главата наляво и реката се откри. Промушваше сред големи и по-малки камъни и образуваше на места чудни басейнчета, където вероятно се спотайваха и търсените от мен пъстърви. Първите няколко опита завършваха без атака. На следващото място обаче ме сгъна красива риба :) Не спирам да се удивлявам всеки път на майката природа, как може да играе така изкусно с художническата четка. Не е нужно да описвам, но забележете с колко финес е украсена рибата, която улових. Направих й няколко снимки и я върнах обратно откъдето се и появи. Рибарската душа сияеше от щастие и вълнение.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

В началото рибите бяха епизодични. По една риба от вир. След това все едно бях попаднал в друго време. Във всеки вир се си виждаха сенки на малки, големи и по-големи риби, които деляха общ дом. Следваха и по-тлъсти (както рибарите понякога описваме) вирове, в които започвах с дълбокогазещ воблер (обикновенно родно производство) и очито ме се оголемяваха, като виждах как на няколко пъти охранени риби изпровождаха примамката. Повече с цел, като че ли да всеят респект. Рядко се престрашаваха да докоснат и обикновено вяло. Когато повтарях с блесна големите пасуваха. Тогава беше ред на по-малките 15-27 см да се впуснат в надпревара, кой ще атакува въртящата се блесна. И така няколко пъти се повтори. Бях като онемял.

Изображение

Изображение

Изображение

На това място незнам с колко ли не неща пробвах, но по-големите риби бяха преотстъпили трапезата на юношите. По няколко риби се уловиха

Изображение

Последното място, до което достигнах преди да трябва да завъртя на обратно беше красив бързей, разделящ се първоначално и съединяващ се по-надолу. Имаше хубава дълбочина в единия край. Сърцето затупа както всеки път учестено. Заметнях няколко пъти, но само отделни сенки прибягнаха след поднесената им примамка. След това се покриха. Направих няколко снимки.

Изображение

Изображение

"Ще метна още няколко пъти" си казах. Изсрелях блесната като снайперист. Точно където исках, в най-отдалечения край. Поведох и ме сгъна последната риба за деня. Отново красива балканска пъстърва 26-27 см. Доста борбена. Не мога да я догоня с кепа :mrgreen:

Няколко снимки и всеки в своята посока.

Изображение

ИзображениеПоследните няколко часа преди да приключа риболова реално където и да се обърнех имах атака на рибки и риби. Някои се откачаха в движение. Други ми позволяваха да ги докосна, преди да ги освободя. Разбира се не съм снимал и всяка риба, тъй като щеше да се запълни бързо картата на апарата :mrgreen: Имах над 50 уловени пъстърви. Сигурно още толкова изтървани. Всяка една риба е уловена на безконтрена кука и е върната обратно в реката. Отдавна си мечтаех за такъв момент и бях възнаграден. Както написах и по-горе. Това си беше магия. Магията обаче я има обикновенно там, където водата можеш да я пиеш с шепи направо от реката. Такива места са малко в красива България.

Последната година определено ставаме свидетели на кощунско посегателство над реките, на които обичаме всички да ловим. Местата стават все по-малко и рано или късно любимата река, на която обичаме да ловим или е замърсена, отровена, с изсечена растителност, буквално изнасилена. Ще дойде момент, когато няма къде да отидем и да се насладим сред природата.

Приканвам всички мои познати и съмишленици да изразим позицията си в Протест на риболовците срещу тровенето и пресушаването на реки. Датата е 10-и Юни (сряда), след работно време. От 18,30 до 20,30 пред министерски съвет в София. За тези, които не са от София в някой други градове по същото време ще има идентично събитие

Изображение

Линк към събитието тук: https://www.facebook.com/events/674313933301411/

Зависи от всички нас дали би се променило нещо. Ако ли НЕ, това, което Ви споделих за невероятната риболовна магия, на която присъствах ще става все по-голяма рядкост

Поздрави и наслука (докато може)

Изображение

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2020, 20:22 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 201
Местоположение: на реката !!!
Здравейте приятели,

Кога започна риболовната пъстървова година и ето, че вече приключи. 2020 г. за мен не беше толкова благосклонна откъм риболовни излети, но въпреки това не се оплаквам. Важното е, че въпреки, че имах възможност през месец два да се отдам на любимото хоби, точността на мерника ми със замятането на примамките е безпогрешна. От 19 м целя комар в дясното око, докато лети :mrgreen:

На 18-ти Септември, точно преди 20 дни направих моето закриване на пъстървовия риболов. Разбрахме се с Ванката Пандъков да направим съвместен излет в пущинака. Тъкмо за зареждане на батериите и да се откъснем от големия град. Тръгнахме с 10 мин закъснение от предварителния план, но въпреки това в 4,30 ч вече порехме мрака на заспалата все още столица. В сладките приказки за потайни риби и магични места мина пътуването и не усетихме как се изнизаха поредицата от завои...
Реката за мен нова. Доверих се напълно на Ванката. Казах му, че искам красива природа, да има вода и разбира се някоя и друга петниста риба. За последното винаги е божа работа, но рибарското ми сърце всеки път тръпне от неочакваното... Нагласихме и се спуснахме право към реката. От мига, в който я зърнах и разбрах. Има магия. Онази магия, която държи тапло в сърцето дълго време.

Изображение

Бяхме само ние двамата, накацалите като войници дървета и реката. Е и дивите животни, в чието царство бяхме навлезли за няколко часа.

Преди да се впуснем в подвизи се снимахме и двамата за спомен, а после Ванката започна веднага да замята ту на ляво, ту на дясно. Не мога да се доредя и аз да замахна без да се оплетем :)

Изображение

Тук му показвам как тъмна сянка се шмугна сред накацалите, като морени камъни.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Първоначално заложихме на воблери на български ювелирни майстори, по-късно сменихме над 150 вида и разноцветности блесни. Ванката опита и на силиконки и клатушки, но като че ли основно ловяхме на въртящи блесни. Да не пропусна само. Примамките бяха или с единични безконтрени куки или тройни с премачкани контри. Четворни куки нямахме :mrgreen: Всички риби са върнати обратно където им е мястото.

Първата дива балканка не закъсня. Риба граничеща с нормата. Красива, много красива. Запечатах я в няколко снимки, преди да я върна обратно на свобода.

Изображение

Изображение

Изображение

Денят беше открит вече. А местата следваха едно след друго. От красиви по-красиви. Всеки завой, всеки камък или дърво бяха нови за мен. Не знаех какво да очаквам от следващото място. Не познавах терена изобщо и в това тръпката беше огромна. Дърветата стояха, като стражи и ни пазеха сянка, въпреки, че беше облачно :) Тук там се забелязваше някое пожълтяло листо или клонче, подсказвайки ни, че есента е вече на прага и почуква. Идват есенно зимните месеци, в които рибите ще се отдадат на любовни игри. Макар че, въпреки все още разрешеното време за риболов на пъстърва, рибите не се интересуваха много от поднесените им примамки. Атакуваха ги странично, а не стръвно и да утолят апетита си. Риби се виждаха определено много да притичват, но бяха доста апатични откъм кълване. Е хванахме по 10-15 риби на човек, но ударите нямаха чет и брой през деня.

Изображение

Водата бистра, като сълза, а камъните подредени като калдъръм. Все едно всеки си имаше точно определено място, на което да бъде поставен. Идилия пълна. Като изключим обаче роякът от мухи, които като се завъртяха около главите ни, няма спирка. С часове продължи тази одисея. Всеки от двамата се бореше дали с въдицата или с мухата, която ако не влезнеше в очите ни, се пробваше в носа. Ако и там нямаше слука, се пробваше в ушите. Не бях изживявал такова нещо.

Изображение

Изображение

Изображение

Рибите не бяха огромни и трофейни, но важното беше, че ги имаше. Трофейните само предпазливо подгонваха и след това се изпокриваха. А такива видяхме на няколко пъти.

Докато Ванката се бореше с поредната риба, дръпнах 15-20 м пред него и стрелях в един бързея. Два оборота на макарата и атака от красива балканска дивачка

Изображение

Изображение

Снимка и обратно в нейната територия

Изображение

Направи ми впечатление, че по-голяма активност имах на въртяща блесна. Ванката и на микроклатушки също реализираше хубави риби, и на блесни. От воблерите май само няколко риби се престрашиха

На една от пъстървите спретнах и фото и видеосесия с освобождаването

ИзображениеА красотата навсякъде около нас. Времето не усещах как лети като лудо. Сума сандвичи и ябълки изядох за това време. Сияех от щастие от мястото, което Ванката ми сподели. Сърцето ми остана там. Другата година мисля отново да отида и да го потърся там на същото място.

Изображение

На едно място мятам, повеждам и хубава риба сгъва, въдицата. Борба, финт във въздуха с 3-ен аксел, но на финала в кепа. Хубава борбена риба 30 см. Тъкмо я снимам и Ванката и той със сгъната въдица от напора на друга борбена риба.

Изображение

Изображение

И на Ванката рибата

Изображение

И двамата като лепнахме 24 карата усмивки, но за кратко. Трябваше да се борим и с рояка мухи, които те атакуваха нас.

Изображение

Колкото и да карахме стрелките на часовниците да се въртят по-бавно, в краяна сметка денят клонеше към своя край. Напълно заредени от природната красота, от магията на риболова с приятел, от дребните неща, които ни карат да сме живи. Стига да можем да ги забелязваме в забързаното ни ежедневие.

Изображение

Изображение

На финала позира и тази охранена рибка, която след снимка се изстреля, като торпедо в дълбоките води.

Изображение

Страхотен завършек на пъстървовия риболов за 2020 г. Изключително съм доволен и щастлив. Сега нека рибите да останат на спокойствие и да отдадат на заслужена любовна игра.

Поздрави и наслука на всички

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2022, 13:56 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:27
Мнения: 201
Местоположение: на реката !!!
Черно бели търсения на петнисти риби

Здравейте приятели,

Преди година и половина станах татко за първи път и риболовът остана на по-заден план. Ново човече се появи на бял свят, което ангажира цялото внимание и грижи на мен и неговата майка. Безценно време, в което показвам света пред очите на моя син, с дребните неща в него. Знам, че някой ден ще го потопя и в магичния свят на риболова, а той сам ще реше дали ще се пусне по това течение или ще поеме по друго русло.

Дойде най-сетне и денят, в който да се потопя за няколко часа в течащата вода и да хвана въдица в ръка. За мен си беше откриване на пъстървовия риболов.
Датата 31.05.2022 г. Нея лесно я фиксирах, НО оставаше и избор на река. Прехвърлих тефтера и на 43-та страница се спрях на една, на която не бях ходил от мнооого отдавна. Значи решено. Там ще е. Оставаше и риба да има.

В уречения ден ставането беше по програма. 10 мин преди звъна на алармата бях вече на крак. Т.е. в 3,00 ч. До 4,00 ч приготовления, сандвичи, екипировки, фотоапарат и т.н. Прехвърлих всичко наново, за да не забравя нещо и изчезнах в тъмнината на все още нощна София. Поех в правилната посока с приятна музика и преповдигнато настроение...
Паркирах колата и напълних гърдите с дълбоката глъдка планински въздух. Страхотно.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Със скороста на светлината вече бях дегизиран и готов за подвизи. Спуснах се към реката, а определено ме сърбяха ръцете да заметна. Закачих една въртяща блесна с меден отенък и я запратих в пенливата вода, точно там където набелязах предварително. Първа, втора проводка и атакува първата риба за деня, но се откачи в краката ми. Куките, които ползвам са с премачкани предварително контри за минимални поражения при уловените риби. Всяка една уловена риба я връщам там, откъдето е дошла. Без компромис! Зарадвах се. Рибите ги има значи, НО не си казах „Ей сега ги разбих“, а това става обикновенно машинално. Продължих към следващото перспективно място. А реката приказка. Хубаво ниво на водата, даже по-голямо отколкото очаквах. Придвижването беше трудно през целия ден. Всичко наоколо беше облечено в зелена премяна: дърветата, храстите. Пълна джунгла. Водата също този ден беше по-висока от обичайното, но си беше тръпка. А птичките чуруликаха около мен, като на концерт. Живот имаше навсякъде! Паяци се спускаха от дърветата да видят отблизо този, който постоянно размахва въдицата в различни посоки кой е. Първите 10-15 пъстърви атакуваха, закачиха се, троен аксел, спринт наляво-надясно и се откачаха. Не можех да снимам нито една риба още. Но определено усещах активността в реката този ден. Това беше зарядът, така нужен на сърцето и душата ми, а те сияеха. Колко малко му трябва на човек...

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Смених блесната с друга подобна и резултатите не закъсняха. Закачи се и първата, кото можах да докосна с предварително мокра и охладена ръка. 24-и карата усмивка се изписа на лицето ми.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Придвижвах се по реката, а местата следваха едно след друго от красиво пленителни до вълшебни. Почти навсякъде имах атаки или закачах по риба. На някои от тях щракнах по някой и друга снимка. Липсваха големите риби. Улавяните бяха между 18-25 см.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Отдадох се на тръпката, а времето летеше като бясно. Ако можех да я спра само тази стрелка да се върти. Препусках сред джунглата от гъста растителност и по калдъръма на потопените камъни. Именно сред тях се криеха и пъстървите, които чакаха сгоден момент да атакуват всеки натрапник или трошица храна. Слънчевите лъчи се прокрадваха след гъстите корони на дърветата и се паркираха по дъното на реката.

Изображение

Изображение

Изображение

Така можех да наблюдавам как петнистите риби се спотайват зад някой камък. Усещането през деня беше вълшебно. Не бях замятал близо 2 години, но посещението на реката бяха изтрили тази пролука. Точноста на замятанията ми беше като преди. Където се прицелех и примамката точно там литваше.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Денят колкото и да не ми се искаше клонеше към привършване. Стана 3 ч и слънцето се скри. Задуха вятър. Зачаткаха и първите капки дъжд, които се примесиха и стана все едно бях под душа. Беше време да приключвам и на обратно.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

ИзображениеВръщах се към колата емоционално зареден от преживяното през деня. Батериите заредени на макс, а сега, като гледам снимките се връщам отново на потока.
Всички риби бяха уловени на въртяща се блесна. Воблерите и клатуните пасуваха през този ден. Риби доволно и всички си плуват обратно в студената вода.

Изображение

Някой ден отново 😊

Поздрави на всички

_________________
Риболовен клуб "Балканка"
http://www.balkanka.bg
Попивай красотата с очите и душата !!!
http://www.concept.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 223 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
cron
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
The content of this site is licensed under Creative Commons BY-NC-SA 3.0 License
Copyright (cc) Риболовен клуб "БАЛКАНКА" - Криейтив Комънс BY-NC-SA 3.0