Здравейте колеги,
Малко позакъснял репортаж, но от работа и ангажименти не остана време да напиша нещо.
Изминалата неделя (13.10.2013) беше посветена в преследване на едрозъби рибоци. Ставането беше доста рано, както и потеглянето с колата. В този ранен час се разминах с няколко таксита по пътя. Явно толкова ранобудни други нямаше. Дестинацията беше далечна и предстоеше доста каране. Малко след като започнах да се отдалечавам от София и започна да ръми. По едно време даже се и засили доста стабилно. "Дано да спреш" си мислех, че не бях подготвен за такова време. По пътя на два пъти и колата ми поднесе по завоите
. Както и да е стигнах до мястото още по ранни петли. Беше се съмнало вече. Заварих на гьола и други колеги, които бяха разпънали всякакви такъми. За нула време бях екипиран и се шмугнах сред тръстиките. Есента вече беше започнала и разкриваше цялата си прелест с багрите по дърветата. Едни жълти, други червени, трети подготвящи се за новата премяна. Пъстроцветен килим, който ме радваше през целия ден
Бях единственият, който търсеше щуките на блесни и всякакви други изкуствени примамки. Всеки беше заложил на стръв. Явно им се стоеше на хората на едно място, а аз не можех така. Трябваше да обикалям и да търся всяко едно място за замятане. След няколко подавания се закачи и първата риба. Хубава борбена щука, която издаде присъствието си при една от проводките, като трепна за миг и се завъртя и я видях как присветна на светлина. Заметнах наново и минавайки по същото трасе блесната спря движението си, последвано от сгъване на пръчката и заскърцване на аванса. Кепът веднага откачен от гърба и влязъл в употреба.
Първа риба, а такава хубава
Рибата беше около 60 см. Щракнах я и обратно във водата. Клип не можах да спретна с пускането, защото нещо засече камерата в този момент. Един от колегите отсреща се развика, защо пускам такава хубава щука. Бил съм направо луд. Обясних му, че ходя на риба за удоволствие, а не да прибирам всичко, което мърда. Обяви ме за луд.
Както винаги следва след като си помисля, "Ей сега ги разбих откъм размери" и винаги става на обратно. Тези пусти мисли. Откъде само се прокрадват. За сведение до края на деня по-голяма риба не улових. Имаше още няколко уловени щуки и една бяла риба, която също се бореше за парчето желязо.
Тук клипът стана вече
Местата, по които хвърлях бяха страхотни
На моменти толкова обрасли, че трябваше доста време да обикалям, докато си намеря процеп сред папура и тръстиката.
Специално за този риболов се оборудвах и с нова примамка (воблер на Salmo - имитация на каракудка 21 гр. S ) Като новак във воденето на такава примамка, реших да пробвам все пак. Тъй като не отразявах всяка атака на щуките, реших да пробвам на тежкия воблер, който като го замятах имах чувството, че ще прехвърля гьола. Изненадата дойде още на първото място. На първото обиране още, докато свиквах с габаритите на примамката и натресе първата щука, която атакува с удар и мощни пируети.
Малко по-нататък я последва и следващата
На едното от местата имах подгонване от хубава охранена щука, която излезе от дълбокото, преследвайки въртящата блесна, но не атакуваше, дакато съвсем не приближи до мен и като ме видя Дим да я няма. Същата ситуация се повтори още веднъж, но отново без сериозна атака.
На финала излезна още още една зъбла, която след снимка се отправи при останалите събратя.
Явно бях предизвикал интерес в един от рибарите на стръв, който забелязах, че вървеше на 30-40 м. от мен и замяташе блесна. Заговорихме, се но не е имал отразен и удар. На стръв също не е имал резултат. Доколкото схванах от разговор и с други колеги, почти никой не е имал слука. Дали фактът, че бях заложил на спининг или пробвах на различни места ми донесе успех.
Имах уловени 5 щуки и 1 бала риба. Едната от рибите ми вдигна адреналина и си представям какво е да се бориш с наистина голяма щука.
Всяка една риба е върната обратно, там откъдето е дошла.
Поздрави с последните две снимки. Колко красота само в няколко листенца. Красив сезон е есента. Показвайки ни цялата си красота, преди всичко да потъне в сиви нотки и студ щипещ навсякъде.
Поздрави и наслука на всеки един от Вас