Привет,
Мина цяла седмица от последния риболов, но ето, че дойде време и за него.
Командировката миналата седмица ме отведе в район, който беше откъм лерса на пъстървови реки или поне не близко до мен. Имаше резервен вариант - ще се ходи за кефали
Миналата година открих едно място, което определено криеше своите тайни и имах намерението този път да проверя какво е положението. Времето беше доста горещо, но щом е за риба няма значение. Важното е да съм на реката. Бях подготвен с блесни и топчести воблери. Първият ден полових 3 часа, а втория малко повече, преди да трябва да се прибирам вече към София. Реката ме посрещна перфектна: Бестра и хладна, но пък доста обрасла. Бях си забравил уреда за телепортиране, та трябваше да газя сред коприви и трънаци, надвишаващи човешки бой. Изпонадрах се доволно, а и местата бяха доста трудни за откриване, поради гъста обрасналост и на моменти невъзможност за достигане до водата, а в останалата част от случаите трябваше да внимавам и от заплитания по подводната флора. Идеално място за развитие на тлъсти кефали.
Ето го и поточето, което уж тясно, но на моменти доста дълбоко, а там именно бяха и рибите.
Първият ден упорствах на блесна, но определено беше тегаво, заради многото заплитания по подводните лиани, но все пак се излъгаха 3 кефала, като единия си беше хубав - 30 см. Снимка и обратно във водата.
Втория ден след приключване на служебните ангажименти отново на реката. Този път в друг участък. Жегата още по-голяма
Поради многото закачки предишния ден заложих на плиткогазещ воблер HZL, който за съжаление по-късно посях в едно невъзможно място за освобождаване.
На първата проводка се закачи красив кефал, който позира за кратко и обратно в реката.
Малко след него бе думна доста по-охранен хубавец, който разви малко от макарата, но в крайна сметка беше изваден за фотосесия, преди да заплува обратно. Кефал 40 см.
Казах си "Е сега ги утрепах" и РЪЦ. Не ги утрепах. Останах си само с гледките на големи риби докато се придвижвах. Този направо си беше стандартен размер. Виждаха се риби, които минаваха летвата от 50 см. Един такъв кефал ме вида отдалеч и веднага се изстреля настрана, но ченето ми увисна при гледката на изчезващата сянка.
Ето по такива места в дъното се придържаха големите.
В дъното на снимките се виждат по чистите участъци. Именно там се спотайваха и припичаха. Казвам припичайки, защото този ден рибите бяха доста апатични: дали заради жегата незнам, но изредих почти всичко от кутиите с примамки. Проследяване, оглеждани и дотам.
Хвана се още няколко риби, но с по-скромни размери от предишния младеж.
В края на лятото като се разсеят горещите дни може да имам по-добра слука, а и стига да отида на това красиво място.
По пътя ме посрещнаха и цяла купчина плодни бонбони "ЛИНД"
Няколкото часа отминаха. Дори и с няколко уловени риби бях доволен. Видях толкова много и големи кефали, че все едно ги бях хванал всичките.
Слънцето залязвайки също ме изпрати със страхотни нюанси
Поздрави и наслука