Денят на големитеЗдравейте, приятели.
Реших да напиша няколко реда, за един поотлежал вече излет, прекаран в преследване на щуките.
Есента беше в разгара си. Годината упорито вървеше към своя край, а след всички обиколки през отминалите месеци, чувствах една недовършеност на делата. Празнотата от това, че тази година, успях да направя едва два-три плахи опита да уловя някоя щука, но до този момент, напълно безуспешни. Липсваше ми близката среща с върховния хищник, удивляващ по един свой начин. Какво се случваше ? Къде бърках ? "Ловните полета" безкрайно познати, а резултат липсваше. Дали пресата над местата, които посещавах не си беше казала думата ? Дали бракониерите не са се проявили и тук ? Все негативни помисли. След няколко неуспеха такива мисли са нормални, но за съжаление трудно можех да стигна до отговор.
Ето, че началото на ноември имах възможност отново да пътувам от София до Горна Оряховица. Въпреки прогнозите за лошо време беше решено, че този уикенд ще преследвам щуките.
Вече се бях прибрал в Горна Оряховица, обаче още се чудех утре накъде ? Дали да се впусна пак по местата, на които така последователно се капотирах тази година или пък да отида в неизвестното ? В същото време, в главата ми изникваха мисли за един водоем, който не бях посещавал от 5 години по една или друга причина. Може би беше настанало време да проверя какво се случва.
Тази нощ заспах трудно. Часовникът иззвъня, погледнах навън. Облаци бяха обхванали небето, а от тях се сипеше проливен дъжд. Хмх, няма отказване. Половин час по-късно вече бях в колата. Километрите минаваха неусетно, а времето беше все така "мокро". Паркирах до водоема. Всичко беше притаило дъх. Не забелязах друго присъствие. Дъждът леко понамаля. Бързо се нагласих и тръгнах с въдица в ръка. Започнах да упорствам с различни видове примамки, въртележки, клатушки и най-вече джъркове.
Мина близо час, но все така нищо не се случваше. Единствено дъждът ту спираше, ту пак започваше да вали. Бавно пристъпвах и подавах примамката към неизвестното, а в мен изникваха спомени за места, където имах успехи в миналото. Есента е магичен сезон. Тогава е времето, когато наистина можеш да останеш сам на подобни места. Дъждът вече едва прикапваше. Птичките започнаха да щъкат в храстите търсейки храна. Пристъпих към поредното място, заметнах силно и приземих клатушката в близост до отсрещния бряг. Започнах да водя бавно примамката. Изведнъж в средата на дистанцията видях изстрелването на едра риба, всичко в миг застина. Усетих плахо почукване, засечка и се започна. Рибата оказа сериозен отпор, очевидно имах среща с много добър екземпляр. Опъна първо напред, а в следващия миг обърня рязко посоката и тръгна право към мен. Трудно беше да смогна с връх и с макара да обера влакното. Все пак направих всичко възможно да не загубя рибата в този момент. След това лека по лека я доближих до мен. Последна класически последен скок и ето, че пред мен легна голяма риба. Хванах я внимателно и я изнесох на брега, където я положих върху платнището и една туфа треви. Сърцето биеше учестено. За такава риба бях тръгнал. Претеглих я и кантара закова 4кг. Хубава, добре охранена риба в прекрасно здраве:
След няколко снимки със самоснимачката, рибата отплува по живо - по здраво:
https://www.youtube.com/watch?v=SeCCTEQr2tIМисията беше изпълнена. Каквото и да се случеше по-нататък, щеше да е допълнение и нямаше такова значение, за да запишем излета в графата "успешни". Но както ще прочетете и по-надолу, дори не подозирах какво предстоеше.
Въпреки извадената риба реших да метна отново на същото място, преди да потегля. Замятане в същата посока. Бавна проводка на успешната клатушка и пак в средата на дистанцията усетих много лекинко побутване, направих един оборот още, но не усетих риба. Мигновено спрях да обирам, пауза и отново поведох. В този момент последва ново вземане. Засякох и отсреща усетих сериозен противник. Рибата държеше много мощно дълбочина и изобщо не искаше да доближава брега. Все пак бавно, бавно я приближих. Направи типичната свещ, отново голяма и мощна риба. След малко всичко приключи с нов успех. Повторих действията с първата риба, като този път кантара закова на 4,8кг. Това беше личен рекорд, направо не можех да повярвам, какво се случва:
Уникално създание на природата:
Заснех и едно клипче, миг преди да отплава:
https://www.youtube.com/watch?v=Ez5LRrIolY8А след малко, обратно в нейния дом:
Преместих се, като се приближих към едно добре познато място, където имах успехи в миналото. Нагазих в калта и започнах да замятам. На третото мятане в ляво от мен последва нов удар и отново се заех със сериозен противник. Този път рибата беше видимо по-малка, 2кг-мова риба, но много свирепа и с див нрав. След малко и тя полегна на платнището:
Вече не знаех къде се намирам. Сякаш попаднах в някаква друга реалност.
В следващия миг за моя изненада на съседното дърво кацна интересен гост. Една мигрираща през равнината червенушка /
Pyrrhula pyrrhula пееше своята причудлива песен:
Омазан целия в кал отново заех позиция на същото място. Започнах да замятам пред себе си. Изведнъж отново удар, като този път отново почувствах мощните напъни на голяма щука. Много бързо сменяше посоките и вдигаше адреналина. Изведнъж рязко опъна в страни и се оплете в една трева да брега. Остана там за малко, все още закачена, но докато успея да стигна до нея тя се откачи. Беше отново риба около 4кг, но явно нежелаеща да се снима
След тази случка се преместих леко в страни, буквално 4-5 метра. Подадох напред. Изведнъж усетих плахо пипване, засечка от моя страна, изшляпване, но почувствах, че сякаш извадих примамката от устата на рибата, не усетих закачане. Подадох отново. Бавна проводка на Mepps Syclops №2 и този път захапа по смело, засякох и започна нова битка. Отсреща имаше отново добър противник, който не искаше да се предаде лесно. След миг пред мен полегна четвъртата извадена риба за деня. Отново уникално красив 2 килограмов екземпляр:
... и хайде обратно:
Опитвах се да запазя спокойствие, но емоциите вземаха връх. Наистина страхотен миг.
Мястото обаче още не беше обловено, защото остана едно ъгълче, към което не бях замятал. Реших, че е време да вкарам в действие джърковете. Започнах да подавам в коридор от туфи с водорасли. 3-4 замятания, но не последва нищо. Закачих отново Mepps Syclops №2. Първо подаване и последва мощен удар, засечка от моя страна и се започна отново. Сериозни напъни, рибата познаваше прекрасно мястото и се опитваше да се пъхне във всяко едно укритие. Такъмът беше на ръба на моменти, но както и друг път, не ме предаде за миг и бавно, бавно започнах да вземам превес над неуморимия противник. След минутка в ръцете си държах една от най-дебелите щуки, които някога съм виждал. Просто уникално създание:
Кантарът закова на 4,6кг.
Накрая успях да заснема за последно това създание, преди да отплува в дълбините на блатото.
https://www.youtube.com/watch?v=apFe27IETuEВече имах извадени 5 големи риби и една откачена. Намирах се на едно от най-живите места, на които съм попадал последните години, а стабилното присъствие на големи риби показваше здрава популация, в която е ясно кой е господарят. Реших да приключвам, но да се поразходя още малко, след което тръгнах да се връщам към колата.
Незнам защо, но мястото, откъде започнах риболова сутринта, ме привлече отново да помятам за последно. Широко, видимо посещавано място, с голямо паднало във водата дърво от дясната страна. Започнах да подавам мепса. Може би на 3-4-то замятане, тъкмо щях да вадя примамката от водата, когато из пот клоните на дървото се изстреля сериозна риба и се опита да ми вземе въдицата от ръцете. Резки напъни и няколко скока във въздуха и рибата се кротна. Този път кантара закова на 3,5кг. Не можех да повярвам. Явно рибите с пооправянето на времето се бяха активизирали.
В този момент си спомням, че седнах на брега и извадих един сандвич да изям. Седях си и още не можех да повярвам какво ми се случваше. Толкова големи риби в един излет не съм и сънувал да открия по родните водоеми. От началото на деня бяха минали около 5 часа, а аз имах извадени 6 риби и една изтървана, като най-малката беше 66см риба. Какво ли си мислех в този момент ? Трудно е да се опише, защото емоциите бяха подвластни на адреналина ...
Споменах за падналото дърво. В дясно от него нямаше места, но имаше широка водна шир, която ме "човъркаше" че някак си трябва да обловя и този периметър. Покатерих се върху дървото и напреднах по стеблото му над водата. Започнах да замятам. Отново на 2-3-то подаване видях как се изстреля страхотна риба към примамката и както често се случва почти веднага усетих спиране на примамката. Засякох и се изправих очи в очи с поредния сериозен противник. Рибата се бореше зверски, като се опита да влезе под клоните на друго паднало дърво. В такива случаи разбирам, защо съм избрал по-дълга въдица с дължина 3m за този риболов. Такъмът за пореден път сработи перфектно и бавно приближих рибата към себе си. Но, спомняте ли си къде се намирам, върху падналото дърво. Започна чуденето как да процедирам. Бавно слязох по няколко по-дебели клона до нивото на водата. Придърпах рибата, протегнах се и я хванах между клоните, откъдето я измъкнах. Тъй като кордата ми беше прехвърлена през други клони, прегризах я и излязох на брега. Отново успех. Този път кантара спря на 3,3кг.
... след това на свобода:
https://www.youtube.com/watch?v=prqdPshYmR8С тази риба приключи този паметен риболов. Сега докато пиша усещам, че емоцията още ме държи. Успях да се докосна до едно вълшебно място, да помириша аромата му, да се срещна отблизо с неговите невероятни създания. Друго от този ден не можех да искам.