Ето за такива репортажи ставаше дума в началото. Браво бе Павка. Изпълват човека с кеф, но и със съжаление и носталгия по отминалия сезон.
Ето защо май му дойде времето да направим резюме на тази тема. Защо и как беше пусната, с какви цели, какво се случи... Защото сезонът 2012 в пъстървовия риболов приключи.
Сега за темата:
Защо и как?Откакто ходя за риба бях решил твърдо никога да не снимам рибите, които хващам. Причината беше – от суеверие. Знаех, че ако се хваля прекалено много, после ще ме преследва каръка. Пък и никога ни са ми потрябвали доказателства за майсторство /доколкото изобщо го имам/, тъй като то си е състояние на духа. Имам само едно изключение от това правило – една единствена снимана риба, но снимката не беше в моя чест.
Може би защото съм имал късмета да се уча от големи майстори - не са ми трябвали и форуми, нито за информация, още по-малко – като средство за лична изява. Участия в клубове или други форми на организиран обществен живот още по-малко. Случайно попаднах на съобщение за организиране на клуб Балканка – и оттам тръгна работата. Защото имаше няколко много важни неща, но това вече съм го обяснявал.
Започнах да следя форумите по тези причини. Естествено и с най-голям интерес – пъстървовите теми. И какво да видя?
Хората въобще не разбират за какво става дума. С много малки изключения – те си се знаят, да не ги изреждам. За всички останали – тоя риболов е като всеки друг – отиваш, фъргаш муа, блесна или стръв и фащаш. Колкото по-едро – толкова си по-голям майстор и с по-голям кеф се хвалиш. Глупости на търкалета.
И куп сериозни заблуди – че в зарибените реки рибките от развъдници не се размножавали, че риболовът на стръв бил най-лесен и много опасен и т.н. и т.н./Тука сега не се развихряйте по тия въпроси, че темата е друга. Просто маркирам проблема./
Видях и ужасяващи неща – касапски сцени, наднормен улов и други нарушения на закона. Ботуши, сантиметри, чинии, умивалници, физиономии ... и какво ли не още. Защото това е представата за майсторство при пъстървите – насадена първоначално във форумите от няколко човека /грях им на душата - и те си се знаят/. Дори и тези, които пускат рибите – и те нищо не знаят по въпроса как да го правят, нито някой им казва. А които знаят – те пък си траят, за да не го отнесат.
В съседния форум има една такава чудовищна тема. Тя съдържа всичко описано.
Обсъждахме проблема в клуба и не можах да ги убедя, че е доста тъпо да пускаш снимки с хванати риби и сто човека да ти викат браво... После пък ти на тях – като развален грамофон. И после пак, и пак...
Стигна се дотам, че и в този подфорум тръгна същата тема. И тя взе да върви по същия начин, та трябваше да удрям по масата за да спре.
Обаче се видя, че темата е спряла, но необходимостта от подобно споделяне си остава. И си викам – я дай поне като ще я има – да е максимално полезна. И хората, които не знаят – да разберат за какво става въпрос при пъстървовия риболов в планински реки.
С каква цел?Основната цел Беше и Е – опазване на рибите.
Наистина има Магия в този риболов и тя се крие в местата, където се практикува. Уникално красиви места, спиращи дъха. Понякога пропускаш няколко удара на сърцето, като стигнеш до някой вир. И не искаш, и не можеш да си тръгнеш.
И абсолютното спокойствие. И Дивотията. И Мечките дори/мойте хайванчета/.
Тия неща най-силно се усещат, когато долу е 40 градуса, а ти си киснеш в реката на хлад под дърветата. В три часа следобед се е случвало да ми тракат зъбите от студ, когато долу е адската жега. За това става дума.
Обаче ако няма риби – и Магията я няма. Защото рибите вдъхват живот на местата.Та целта беше – повече хора да разберат за какво става въпрос и да Я усетят. Понеже Тя дори от снимки и клипове се усеща, въпреки че не е съвсем както на живо.
И повече хора да научат правилата за опазване на рибите. Поне свестните, които наистина искат да ги пазят.
Тука изобщо не става въпрос за големите реки, долу в жегата. Които след първото населено място смърдят на кенеф. Там Нея я няма.
„Магията е само там, където водата от реката се пие” – да перефразирам единствения по-дърт от мен член на клуба. Запомнете това!
Е, при кенефите рибите са по-едри, но няма никаква разлика дали е пъстърва, клен или нещо друго. Малко различно се борят, но нищо повече. А в крайна сметка никой не се хвали с клен 40-50санта, защото не е кой знае какво. Направо си е нищо даже. Голям праз, ако е с червени точки. Напротив – там риболовът е и много по-лесен. И какви са тия хвалби – особено на спининг или на стръв – изобщо не ми е ясно. Най-елементарната работа. И куцо магаре ще го науча за два дена в голяма река /като ги има де/. Виж мухарството с шнур ми се струва по-трудна работа, че много се гъне пустия шнур, но то си е друга тема.
Обаче, където и както и да ловиш, единственото и много трудно нещо е да я хванеш, като я нараниш минимално – даже и в голяма река. За това си се искат усилия и майсторство. Защото с дребни примамки – муи, блесни, воблери или стръв – всеки го може.
Но като имаш 10 санта да ги уцелиш от 10 метра под храсталаци, и един метър да водиш или извозваш – това е съвсем друга бира. Като го постигнеш – разбираш, че си станал майстор.
Разбираш и че си станал много опасен, защото ако искаш - можеш да изловиш всичко що мърда, а това е огромна отговорност. Понеже от теб зависи животът в реката.
А ако някой ден установиш, че ти е все тая дали си хванал или не, и е много по-важно да си отишъл – за да те обхване Магията – това значи че си постигнал висшата класа. Дебели влакна – да не се уморяват до смърт или да късат, големи безконтрени куки, яки блесни, огромна стръв, муи на седмица кука/айде от мен да мине - деветка/ - това е висшата класа. И рибите удрят, но често се откачат или не се закачат изобщо. А на тебе ти е все тая – защото важното е да установиш, Че Ги Има.
Мислех, че задължително условие за тая работа е да си се наловил /поне при мен беше така/, но младежта – като Павката и Мариан, ме опровергава безмилостно по тоя въпрос. В този смисъл считам, че от форумите има и много голяма полза, понеже хората могат да се поучават от добрите примери.
Какво се случи?За моя голяма изненада – най-неочаквано се оказа, че правенето на репортажи е Голям Кеф. Тука съм бил в дълбока заблуда и си признавам. /Преди не снимах дори и местата – защото си виках – който иска да ги види – да отиде и да си ги усети на живо/.
Споделянето също. Предаваш Магията – с надеждата повече хора да Я усетят и да започнат да мислят като теб. И ми прави кеф да гледам репортажите на всички, с красотите, които показват. Хем много добре знам, че от най-красивите места снимки няма – за да не се разпознават реките.
Поне веднъж дневно ги гледам – и все едно че съм там. Възнамерявам и занапред да го правя. Има я цялата зима за това, докато не тръгнат отново.
Затова смятам, че най-важното е постигнато – усещането и кефът са ясни, правилата за опазване са показани и спазени, и рибите си плуват живи и здрави. И местата са живи! Магията ще я има и занапред – доколкото нещо зависи от нас.
Е, имаше и малко проблеми – тук там неспазване на правилата, некоя магарийка, но нищо фатално. Таман да покритикувам малко, та да се правя на некъв. Надявам се да сте разбрали защо.
По тази причина почти никой освен Павката и Мариан не участва. Съзнавам, че вината е моя, но не съжалявам. Един, двама опитаха и отнесоха забележки за неспазване на правилата. Наистина летвата е вдигната много високо, но така трябва да бъде. Самият риболов е такъв. Защото както вече стана дума – не е въпросът в хващането на риби, което си е доста елементарно. Въпросът е да се докоснеш до тайнствата на дивата природа и да имаш щастието да ги усетиш. И да успееш да ги съхраниш непокътнати. А ако съумееш да ги предадеш в репортаж – е това е върха.
Ето защо на места тази тема се превърна в произведение на изкуството, по „скромното” ми мнение. Не че нещо се хваля, ама си е така. Пък и главната заслуга не е моя. Достатъчно е да видите повечето снимки на Павката и на Мариан. Особено оная снимка с пъстървата в пяната. Бях там, когато Мариан я направи и по нищо не личеше какво ще се получи. Голям късмет.
Точно и за такива неща беше идеята в самото начало.
Затова, който иска и смята, че може – догодина може пак да се пробва. Стига да има дупе и майсторлък за тая работа. Разбира се никой никого не кара насила, нито пък иска, а и да иска -не може. И без това си е доста рисковано. Защото ако се провали – ще бъде критикуван, а ако успее – никой няма да го похвали кой знае колко. Не като в някои други раздели поне. Просто ще покаже, че е от нашата кръвна група. Че е Омагьосан и той, така да се каже.
А единствената му награда ще е съзнанието, че участва и допринася за най-красивата тема във всички риболовни форуми – без изключения и без конкуренция. /Тук изключвам случаите на единични майсторски репортажи, които се появяват тук-там за кратко, като отделни теми и после изчезват в небитието. Има такива – да не вземе да се обиди някой сега. Просто са редки за съжаление./
Благодарности за всички участници, спазили правилата! Дано да сме дали пример още на някой – да опита и да се докосне до Нея и той. И да сме доставили удоволствие на повече хора.
Догодина очаквам да продължите, за да накарате другите да се наслаждават, а мен - и леко да ви завиждам.
Имам специален поздрав, който е само за вас /никой друг не може да отвори линковете, защото достъпът е ограничен - само за Омагьосани/. Две от магическите изпълнения на Негово Величество. Демонстрация на Съвършенството в едно друго изкуство, с пожелание да постигнете същото в риболова.
http://vbox7.com/play:5bbc51d0&al=2&vid=42585http://vbox7.com/play:8935371d&al=2&vid=1424758Благодаря ви още веднъж.
Нека ръката ви никога да не трепва, примамката винаги да уцелва, авансът по-често да свири и такъмът никога да не къса!
И Нека Магията Бъде С Вас.