bngroup wrote:
Здравейте, колеги и любители на Природата!
Членовете на клуб „Балканка“ вече ме познават малко или много и знаят, че преди всичко Любовта ми към природните дадености, в частност към Балканската Пъстърва привлече мен – Ники, единствената дама в клуб „Балканка“, към общата ни Благородна кауза.
Дълго време не съм писала повествователна реч, вместо това съм се придържала към строгоофициални клишета на бизнес основа, базирани върху икономически тактики по бизнес израстване и оцеляване в конкурентна среда.
Радвам се, че неизброимите красоти, които имах шанса да видя през тази година разчупиха обръчите на материалното и ми дадоха онази Свобода на духа и Радост за очите и сетивата, каквито само Природата е в състояние да даде на своите Творения!
Няма по-голямо щастие от това да видиш как една река се събужда – утринната роса по тревата и камъните, тишината, плахо прекъсвана на моменти от трелите на птици, разбиването на вълните при водопадите, дискретното пукане на някое дърво, шума на стичащата се вода. Да посрещнеш първите слънчеви лъчи, които се провират през короните на дърветата.Да усещаш как животът внезапно бързо кипва като току - що отворена бутилка шампанско и теква със страшна сила.
Няма по-голяма благодат от това да се наведеш над кристалночистите води, да положиш ръка на повърхността им и да чувстваш как водата минава през дланите ти, провира се между пръстите ти и за първи път да не изпитваш съжаление, че нямаш контрол върху този процес, че материята минава през ръцете ти, но не я задържаш, защото уважаваш Свободата й.
Когато се огледаш в река, тя никога не те пита кой си, какво си постигнал, дали си професор, лекар, градинар, дали си беден или богат, дали й носиш нещо или си дошъл с празни ръце. Тази безусловна приемственост привлича до степен на пристрастяване. Нормално е да ти се иска да отвърнеш със същото – да искаш вместо да грабиш, да даваш, вместо да рушиш да градиш, вместо да засипваш с боклук, да чистиш, за да можеш следващия път пак да се огледаш в кристалночистата вода и да виждаш Хармония в отражението й.
Да не говорим за моментите, в които получаваш досег до обитателите на река – това е най - пълноценният контакт с Природата, за който човек може да мечтае. Чувството да притежаваш за миг, допира до жива и движеща се енергия и апогеят, който идва с връщането на Свободата – няма по-велико усещане!
За да се изпита някоя от всичките тези емоции, си заслужава човек да катери стръмни скали, да преодолява жилеща до кръв коприва, коварни хлъзгави камъни, жилави клони, кал, студ, болка.
Имахме удоволствието с Боби /Хемингуей/, да изпитаме по много пъти всичките тези тръпки миналата седмица, когато предприехме серия от излети по различни реки и в различни краища на България.
Няма да забравя една невероятно силна река, която ме сграбчи веднага, щом нагазих в нея, постави ме на колене, с трясък и писък при това, удави ми телефона, с който правя снимките и всичкото това го постигна за части от секундата. Притежаваше великолепна мощ. Много тъжно, че са й замислили още един ВЕЦ, за да се възползват от силата й...
Не мога да забравя и река, която беше обградена отвсякъде от стръмни скали и самата тя се падаше долу, ниско в основата им. Голямо спускане и после катерене падна. Местен човек ни предупреди, че е лудост да предприемаме подобен ход, че наклонът на скатовете е 70 – 80 градуса и изпуснем ли се, не се знае къде ще се спрем. Но, и това не ни спря. Адреналинът е по - силен от страха и в подобни моменти дава на хората неподозирани способности.
Стигнахме долу и усилията ни се възнаградиха от прекрасна гледка. Реката беше дялала камъните в разнообразни причудливи форми и ги беше превърнала от обикновени камъни в произведения на изкуството.
Като творби на скулптор с явен уклон и симпатии към Каменната епоха.
Живописни водопади добавяха още царственост в пейзажа, който се разкри пред очите ни.
И тук дойде голямата изненада – във вировете, покрай камъните се спотайваха рибки, не по – големи от 10 -15 см, няма какво друго да бяха, освен Балканки. Но с много странно и неочаквано поведение – стояха и гледаха безучастно примамките. Дори не мога да кажа, че бяха активни в атаките, което е ултра нетипично за тези риби.
Боби смени над 30 блесни и воблери – всички налични марки и модели, форми и окраски, прехвалени бойци и фаворити. Нищо...пълно безразличие.
Е, в крайна сметка не бяхме разочаровани, просто липсваше диалогът така любим на всички рибари, нищо повече.
Тук Боби се чуди каква тактика да предприеме.
Сменя поредната блесна
В една от реките, която беше крещящо замърсена, Боби попадна в пряк контакт с единствената риба в цялата река – голяма и силна, много красива и борбена. Очудващо как е оцеляла в тази нетипична за нея силно замърсена среда...
Тук на снимката се вижда как нещо се носи, неволно прихванато в кадър.
Казват,че когато искаш да не променяш светлите тонове на кадъра и за да запазиш положителното настроение, помага да назоваваш нещата с щадящи имена, не с действителните им.
Плуващите предмети бихме могли тук да ги приемем за куриерски пратки, безплатен трансфер на стоки от една държава в друга.
Човек може да легне, да се отпусне във водата и на следващия ден да се събуди иноземец, импортна стока в чужда държава.
Истинският проблем е засегнат вече от Боби в друга тема.
В момента нямам никакво желание да обръщам темата във вопъл...
Та, насладихме се на Божествени красоти, живот в реките, макар и не толкова кипящ, какъвто ни се иска, червени, оранжеви и кафяви точки, много вода, емоции, водопади..
Основните действащи примамки се оказаха всички марки и размери блесни с бакърен цвят – от Panther Martin до Mosca, от 2-ка до 6-ца, както и сребърната Mosca с червените вертикални линии, която поначало е фаворит на Боби.
Като изключим реката в дълбоката падина, със странно безразличните обитатели, навсякъде другаде се радвахме на неистов интерес, здрава атака и поздрав отблизо.
Всички рибки бяха пуснати обратно във водата, без видими наранявания, напълно витални и в непроменено състояние.
Не пропуснахме да съберем по един чувал с отпадъци на всяка посетена река. Това отдавна ни се е превърнало в начин да се отблагодарим за гостоприемството на реките, както и да намалим екологичния дисбаланс, който появата на човешките същества причинява.
Много мисли ни минаха през главите в движение и загнездиха в съзнанията ни идеи за нови акции по зарибяване на обезрибени и нуждаещи се реки.
Остава само да се борим, да следваме пътя, който сме избрали за постигане на идеалните цели на клуб „Балканка“ и разбира се – Вярата, без която човек е като река без риба...