Kлуб Балканка

Форум
Last visit was: 14 Nov 2024, 08:48 It is currently 14 Nov 2024, 08:48

All times are UTC + 2 hours

[ 224 posts ]  Go to page Previous  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Next
Author Message
PostPosted: 05 Mar 2014, 14:02 

Привет колеги,

От работа не мога да смогна да седна и да напиша някой ред в любимата тема, но ето, че се освободиха няколко минутки :D

Нали Мишо ни зачеса заедно с Мариян, че не сме пускали репортажи. Така, че направихме съвместен излет със Starlight-а преди няколко дена (точно на националния празник)... Беше голямо умуване предишния ден дали изобщо да потегляме. То не спря да вали и времето едно прихлупено. Само за спане. Последната уговорка беше в 6 ч. сутринта да видим какво е времето и ако не вали да потегляме с пръчка в ръка, към някой от планинските потоци. Наистина не валеше :) Писах му на Мариянски, а той цяла нощ не спал и се въртял от рибарска треска. Разменихме по няколко съобщения и след час вече пътувахме. Билата на планините бяха побеляли от сняг. Даже на едно по-високо място се потопихме сред прехвърчащите снежинки, но за кратко. Обещаваше поне като начало да ловим, не опаковани в дъждобрани и да се борим с падащите капки дъжд. Стигнахме на реката след има няколко часа. Предварително беше набелязана, макар, че имахме и резервни варианти, ако нещо не е като хората. Опасенията ни бяха да не е замътена или придошла от дъждовете, НО реката си беше приказка :mrgreen:

Ето я и нея.

Image

Спретнахме набързо такъмите и наметнахме фототехниката на рамо. Мариян беше решил да снима този ден и да тества новата техника, а да не лови. След няколко минути обаче, докато се дооправях го гледам, че вече замята на първото място, а аз още не бях вързал вирбела.

Image

Image

Той започна на блесна, а аз на воблер. Куките на воблера бяха предварително премачкани, а той ловеше с единична кука без контра. Тъкмо да проверим, кое би било по-атрактивно за пъстървите (ако ги имаше де). След има няма 10-15 минути виждам, че две пъстърви се надпреварват коя да атакува и ето че едната увисна на блесната и след секунди обратно запраши към дълбокото. Значи има все пак риба.

Image

Сега оставаше и аз да се разпиша, но не. Воблера играеше красиво под водата, но явно само мен ме впечатляваше. Продължихме нагоре по реката , а местата следваха едно след друго, красиво завъртяни завой след завой. Цветът на водата във вировете беше от този, който ме е кефил винаги, маслено зелен

Image

Image

На едно от местата отново му удари риба на блесната (след това замаскира, че бил камък, а не риба).

Image

Image

Image

Ааа, така няма да се разберем :mrgreen: . Сменям и аз примамката. Извадих от кутията една въртележка и аз и я окичвам на вирбела. Сега ги почвам и аз.

Първо място, второ, трето отново нищо
Image

Image

Image

Но на третото :mrgreen: усмивка на лицето

Image

Закачи се красива балканка около 24-25 см напръскана от природата с тъмни и червени петна. Внимателно откачане, снимка и хоп обратно в реката. Поне влезнах и аз в играта с първата си риба за деня.

Image

А нагоре по реката местата ставаха все по-красиви и причудливи. Само залягахме с апаратите да снимаме. Закачиха се още две риби малко по-нататък, но с по-скромни размери, които бързо се върнаха в пенливата вода.

На други две места отразих подгонвания и преследване, но без закачка. Имаше все пак някоя и друга рибка по реката имайки предвид размера й.

Ето още малко красоти от деня.

Image

Image

Image

Image

На едно от местата ми се усмихна ето този приятел.

Image

Деня го завършихме с по няколко риби. Не бяха големи или гъсти, но все пак ги имаше. Такава мускулна треска имах на следващия ден, като се прибрахме, а и доста катерене му ударихме по склоновете. Разходката беше зареждаща и вдъхваща живот.

Мариян завидно добре боравеше с копчетата на апарата. Вижда се и от неговия репортаж по-горе :)

Всяка една риба е закачена на безконтрени куки, рибата е докосвана с предварително охладена ръка и върната обратно там, откъдето е дошла.

Поздрави и наслука :D

http://www.concept.bg

PostPosted: 13 Mar 2014, 00:57 

Привет колеги

Кратък репортаж с оглед късния час, в който пиша :D

Задачата командировка (все още продължаваща). Една от целите: риболов :mrgreen:

Ставане 6.00 ч. Правене на палачинки, оправяне на багаж (включващ и рибарски такъми). Тръгване 8.30 ч
Реших да разменя последователността. Първо риболов, после работа. Реката не от магическите според моите критерии, но с мистични обитатели. Посрещна ме придошла и с хубав цвят. Изредих какво ли не, но течението силно. Сложих нещо по-борещо се със силата на водата и на второто място хубава балканка около 30 см.

Image

Image

Кратка реанимация и обратно в реката :) а усмивката грейна на лицето

Пробвах още няколко места, но уви. Даже посях и успешната примамка.
Преместих се на ново място. Изрових друга примамка и отново проби. В началото нищо, но после отново удар и закачена риба. Малко по-голямшка (около 35 см)

Image

Image

Операцията сходна, като при предишната. Реанимация в кепа и обратно в ловните полета

Усмивката съвсем грейна на лицето :) (може да се види, че съм с риза под полара. Все пак съм командировка)

Пробвах и на блесна за кратко, като се хвана още една риба, но тъй като реши, че ще се освободи преждевременно, няма снимки. Беше по-малка от останалите.

Времето беше разкошно и не ми се тръгваше от реката, но трябваше. Реката ме изпрати също с усмивка

Image

Image

За точно два часа имах три хванати риби.
Всяка риба е уловена на воблери и блесна с премачкани контри. Докосвана е с предварително охладена ръка и след това върната обратно в реката.

Натоварих се в колата и отново по задачи

Поздрави и наслука

PostPosted: 13 Mar 2014, 16:29 

Аз викам да вземеш да смениш тройните с единични. И без това съм го предложил у законо и като се знам къв съм ..... ша вземат да го приемат. Т.е. - нема да е лошо да свиквате. Плюс тва е доста по-интересно. Питай Мариян.

Така например - некои приятелчета мухари вече тургат само по една муа. Т.е. - тренират и се подготвят. Само като разбраха, че напоследък ги ловкам на нимфа със седмица кука /която май е шестица/ - и викат - аре стига толкова, а.
А аз им викам - споко бе - не се тревожете. И без тва нищо не фащам. Това е висшата класа, но няма да влиза в закона. Засега......
Макар че, от друга страна - като се замисля - що не?

PostPosted: 24 Mar 2014, 11:39 

В търсене на едрите - трета серия :mrgreen:

Събота... станах в 4:50... не ме свърташе на едно място, а и почти не спах цяла нощ.
5:05 вече бях в колата. Взех си кафе от бензиностанцията, проверих дали гумите са наред и газ към Дружва да забера другите двамца търсачи на едри пъстърви - Бат Стан и Борката.

5:30 вече всички бяхме заедно и газ към заплануваната предварително дестинация. Два часа и половина по-късно вече бяхме където трябваше. Изгубихме доста време в спирания, особено заради един посерко, който беше на зор :mrgreen:

Реката ни посрешна буйна и висока:

Image

Въпреки, че термометъра показваше 8 градуса, на вън си беше адски студено...
Не след дълго обаче райчо се показа и нещата вече станаха други.

Image

Местата бяха уникални, но водата беше в повече :)
Бързо стигнах до извода, че поне за мен капото, ще ми е почти в кърпа вързано.
Поради тази причина взех още по-бързото решение, да се отдам на снимките.

Image

Image

Image

Image

Image

По едно време стана време за хапване, хаха :)
Забихме се в месната кръчма. Взехме си по една боб чорба. Някой пиха ракийка, други винце, а трети кола...
Все някой трябва да кара колата. Заредени с енергия продължихме с риболова.

Аз си снимах наляво, надясно:

Image

... а Борката взе, че хвана и риба :)

Image

Image

Кепа ми влезе в употреба. Тук трябва да отбележа, че кепа го носеше Борката.
Предполагам, за това хвана и риба. Ако го носех аз... можеше и да не хване :mrgreen:

Половихме още няколко часа и взе да се стъмнява.
Бат Стан и той се записа с няколко риби, само аз си останах капо.
Време беше за няколко снимки за довиждане:

Image

Image

И така всичко приключи. Другият път повече :)

PostPosted: 26 Mar 2014, 01:30 

Здравейте, приятели. Изминалия уикенд, отново посветих на дивите местенца в България, като единия от двата дни бях по баирите с цел проучване на едни реки, за които никога преди не бях чувал нищо, а втория ден се разходих 30км в ПП Русенски лом, но това е една друга тема .
В събота нещата се развиваха нормално. Лягане към 1, че се прибрах в Горна Оряховица от София, ставане в 4, пътуване два часа и нещо с влак и после ... напред към планината. Бяхме аз, брат ми, kostakosta и Ники Цанев. Незнаех, какво да очаквам, но както ще видите от снимките, реката ни посрещна с цялата си пролетна прелест. Пълноводна, с леденостудена снежна вода и все още оцеждащи се преспи сняг в дълбокия улей, през който протичаше. Реката на пръв поглед изглеждаше страхотна, но сякаш и беше рано за проверка в стил "търсене на митичната". Е на нас това не ни пречеше да похвърляме и да се потопим за миг в магията. Коста и Ники бяха оборудвани с мухарки, но на всички, бързо ни беше станало ясно, че този риболов няма да го бъде в буйните ледени води. Е, на тях това също не им пречеше да се пробват. Все пак времето беше прекрасно, а и риболовът определено не беше най-важното в случая.

Image

Image

Image

Image

Image

Спускахме се бавно по реката и след всеки завой оставах без дъх от красота, която съзираха очите ми. Уви, рибите, ако изобщо ги имаше, се бяха покрили. Слязохме още по-надолу по течението, където вече имаше следи от цивилизация, но все пак сравнително запазени местенца. Разпръснахме се, като тъй като с брат ми бяхме само с моята "солета" се редувахме кой да лови и кой да снима с фотото . Видях един праг (бент), със средна височина, който вероятно през сухия сезон, ще е преграда за рибите, но не и сега, когато водата извираше зад всяко ъгълче. Зад прага имаше страхотен вир, с големи камъни и незнайно каква дълбочина, тъй като въпреки, бистрата вода, дъно не виждах. Приближих се внимателно към бента и започнах да облавям с блеснички вира. Водата навлизаше със страхотна сила разпенвайки всяка капчица. Първите няколко проводки не дадоха резултат. Сложих по-тежка блесна, с която слязох още по-близо до дъното, но нямаше резултат. Тогава реших да сложа един от любимите си воблери. Подадох косо и тръгнах да изтеглям в най-бързата вода, вадейки вече примамката, нещо се загледах настрани и усетих как в този момент водата пред мен изригна, но нищо повече. Подадох втори път и в най-силната струя се вдигна страхотна риба, в следващия миг вече ток протичаше през мен, гледах рибата как се огъва в дълбочина, сменя постоянно посоката, непрестанно се преметя над водата - за мен оставаше единствено да се усмихвам и да се наслъждавам на момента. А пък брат ми се любуваше с фотото в ръка и успя да запечата тази красива риба, съживила за миг ледените води.

Image

Image

Image

Image

Image
И после се върна пак там, от където е дошла.

Image

След това продължихме надолу, природата продължи да ни омагьосва със своята магическа пръчица, но повече слука нямаше, въпреки хубавите местенца.

Image

Image

Преместихме се на друга река, поразходихме се, брат ми успя да реализира един егейски речен кефал и толкова. Тази река, ще се разработва друг път

Image

Image

Image

Тук kostakosta в опит да улови нещо под дърветата, но без успех за съжаление.

Image

Поздрави!

PostPosted: 26 Mar 2014, 10:09 

Е, ха добре дошли в темата. Пирфектен репортаж. С две забележки - разкарваш тия кленове, понеже има правила, и е очевидна необходимостта от кеп. Омръзна ми да подарявам, така че се оправяйте сами.

Обаче като за първи опит - направо прекрасно.

PostPosted: 26 Mar 2014, 10:31 

Иване, прекрасен репортаж и добре дошъл в темата.
Бат Димо ми взе думата от устата :)
Хубаво е да имаш кеп.

PostPosted: 26 Mar 2014, 10:37 

starlight wrote:
Иване, прекрасен репортаж и добре дошъл в темата.
Бат Димо ми взе думата от устата :)
Хубаво е да имаш кеп.

То, че ще взема, ще взема, ама и аз съм с твоя късмет по отношение на кеповете :D

PostPosted: 26 Mar 2014, 12:35 

Ванка репортажът е супер :) Всички сме минали през цедката на Димо и хора сме станали. Кепът е задължителен.
Поздравления за слуката :)

PostPosted: 26 Mar 2014, 21:52 

Аз па кеп нема да носим.... :lol: :lol: :lol: Просто забравете..Риби по педя да ги тормозим у разни мрежи.То покрай мене риби 30+ са мираж та това с кепа е някаква илюзия мисля... ;) ;)

[ 224 posts ]  Go to page Previous  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Next

All times are UTC + 2 hours