Kлуб Балканка

Форум
Дата и час: 25 Окт 2021, 21:41

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 361 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 33, 34, 35, 36, 37  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2021, 19:30 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 519
30.01.2020

Многоцелеви доклад на сдружение Балканка до РИОСВ София относно поредното нарушение на БДЗБР, както и поздравителен адрес до БДИБРС ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като "Рибарници", строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, и прочее Ваши благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, да приемете настоящия многоцелеви доклад!

На първо място в доклада уведомяваме МОСВ и РИОСВ София за поредното нарушение на действащото законодателство от страна на БДЗБР!

Става дума за едно злощастно становище за допустимост на процесната БД относно чистенето на Врабчанска река в района на Земен. Ето линк към становището:
https://wabd.bg/content/wp-content/uplo ... -292-1.pdf

Сега, документът от линка съдържа описание на ИП, което под благородната инициатива на кмета на Земен щяло според БДЗБР да предвижда "да бъдат изрязани многогодишни храсти, дървета и друга растителност", а така също и "заскаляване и поставяне на три реда габиони от двете страни".
От всичките описани дейности единствено допустимо е "укрепване на устоите на мостовите съоръжения", стига да има нужда наистина.

Участъкът, предвиден от БДЗБР за ликвидиране на реката е дълъг 1700 метра и уж попадал в регулационните граници на село Горна Врабча според БДЗБР, при положение че реката е извън границите на селото, което се състои от петнайсетина разпръснати из баирите къщи!

По-надолу в изящната творба на БДЗБР са описани мерки от ПУРБ и ПУРН на ЗБР и от ЕО на ПУРБ и ПУРН, които напълно отхвърлят съгласуваните от тях дейности, като например:

1. Приоритетно да се прилага биологично укрепване на бреговете, освен ако в ЗБР вече габионите не са станали някак биологични, разбира се

2. Изпълнението на мерките да се осъществява САМО в коритата на реките, БЕЗ да се засяга крайречната растителност, при положение че в становището никъде не е казано къде точно ще се премахват дървета, обаче за да се "укрепят" бреговете с безумните габиони, ще трябва да се изсекат дърветата, нали така?

Да не говорим за забраните в чл.140 от ЗВ, разбира се, обаче тях няма да ги изреждаме.

Обръщаме внимание на РИОСВ София, че възразяваме най-категорично срещу Становището на БДЗБР и срещу реализацията на процесното ИП!
Първо, реката е извън регулационните граници на селото.
Второ, кметът на Земен си е поставил за цел за поизкара някой лев от сечта на дървета по бреговете на реките, в благородно съревнование с БДЗБР. Иначе те /от БДЗБР/ щяха да напишат в становището си, че сеч на растителност по бреговете Е ЗАБРАНЕНА!
Трето, ето Ви как "чисти" реките си кметът на Земен - например по Дивлянската река. Приятно гледане:
https://www.youtube.com/watch?v=o5jG3ah ... e=youtu.be

Сече си човечецът най-спокойно, за да изкара някой лев и това си е!

И не на последно място информираме РИОСВ София, че ако БДЗБР не си промени становището, като обяви незаконото ИП за недопустимо, впоследствие същата БДЗБР ще трябва да издаде разрешително за ползване на ПВО по ЗВ, което ние ще имаме удоволствието да обжалваме в АССГ и да спечелим делото така, както спечелихме същото дело и срещу БДДР за сечта на дървета по Янтра! С мотивите на съда можете да се запознаете от прикаченото решение, за да видите как и защо ще сечелим делото.
Затова, без значение дали БДЗБР ще си промени становището, настояваме РИОСВ София да прекрати процедурата, иначе кметът на Земен ще изсече, изкопае и ликвидира всичките реки из района!

На второ място в този доклад изразяваме поздравления на БДИБР за супер правилното становище по отношение на престъпната кариера в Белащица:
https://earbd.bg/files/File/Stanovishta ... -01-425(20).pdf


На трето място в този доклад изразяваме още по-големи поздравления на БДИБР относно становище по ЕО на "чистенето" на реките в област Хасково!!!
https://earbd.bg/files/File/Stanovishta ... -01-1018(1).pdf

Предвид досегашните практики в ИБР, като прочетохме това Становище, направо паднахме от стола и после Го прочетохме пак. Нямаше грешка - БДИБР е взела позиция в защита на реките, която е изключително правилна!!!
Решението е било още по-трудно, имайки предвид какви връзкари са се наредели заедно с областния на Хасково, и точат багерите, трионите и бензинопилите!
БРАВО на БДИБР!

И на четвърто място в доклада обръщаме внимание на БДИБР, че никой не е съвършен все пак. Има се предвид И становището им за някакви си буни в коритото на Марица, които щели да се реализират от същата Дриймс Пропърти, която краде баластрата И при Оризари. https://earbd.bg/files/File/Stanovishta ... 3-01-816(3).pdf

Преупреждаваме БДИБР, че за тия три буни ще ги осъдим, когато издадат разрешителното за ползване на ПВО!

Накрая молим БДЗБР и РИОСВ София да ни изпратят входящ номер за възражението срещу чистенето на Врабчанската река!

Молим също така РИОСВ София да ни уведоми за решението си по този казус навреме, за да можем да обжалваме и него в съда!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието.

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2021, 21:37 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 519
15.02.2021

Многоцелево Възражение на сдружение Балканка относно мината Ада Тепе, "почистването" на река Марица от НС ЕАД, сигнал за бракониерство към НС ЕАД, и сигнал до НСЗП за незаконни действия на директора на НП ПиринС ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

В качеството си на отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като "Рибарници", строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник или Бургас и прочее Ваши благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, да приемете настоящото многоцелево възражение! Адресирано е и до НС ЕАД, и до ДНП Пирин - в трета и четвърта точки става ясно защо.

На първо място моля, РИОСВ Хасково да се запознае с поредното недопустимо становище за допустимост на БДИБР относно мината Ада тепе в Крумовград!
https://earbd.bg/files/File/Stanovishta ... %a3-01-2(1).pdf

В становището БДИБР изразява недопустимо съгласие максималното водно количество от кладенеца над мината да се увеличи три пъти, а пък годишният лимит да се увеличи два пъти...

Сега, досежно едно писмо на РИОСВ Хасково, в което сме уведомени, че дъждовни води /неконтактни/ се изхвърлят директно в река Крумовица под южния зумпф, а така също и от едно друго писмо до нас от директора на Дънди Пр.М., в което той пък изрично заявява, че никакви води не се били изхвърляли от мината директно в реката,
ние намираме, че преди да се издаде ново решение от РИОСВ Хасково, с последващо изменение на разрешителното от БДИБР, е необходимо да се вземат всички необходими мерки за разумното и ефективно използване на природните водни ресурси по смисъла на чл.2 и 2а от ЗВ, което значи, че никакви нови свежи води не трябва да се разрешават, докато некотнактните води се изхвърлят в реката.
За целта е необходимо да се премахне техническата възможност за заустване на дъждовни води в Крумовица, както ни е описана от писмото на РИОСВ Хасково за тяхната проверка от 25.11.2020.
И едва когато тези води се вкарат в оборот, тогава да се мисли за увеличаване на разрешени количества прясна вода, доказани с хидравлични изчисления.
От друга страна, имайки предвид, че Крумовица под мината пресъхва, а подземното водно тяло е в пряк контакт с водите на река Крумовица, тоест се захранва от тях,
ние намираме, че тройното увеличение на водното количество поставя под риск състоянието на самата река, защото черпенето на вода от кладенеца ще е за сметка на водите, които протичат в реката! Така тя ще седи по-често и по-дълго пресъхнала.

И от трета страна, тези завишени водни количества не са оценени в ДОВОС и ДОСВ на мината.
Следователно ние настояваме за:
1. БДИБР да си оправи становището, като изиска ДОВОС поради значителното изменение на параметри на ИП, които са ключови за екологичното състояние на повърхностното водно тяло река Крумовица.

2. Към искането за ДОВОС и ДОСВ отсега БДИБР да предпише възможните смекчаващи мерки -
- Прекратяване на всякакво заустване на каквито и да било води от мината директно в Крумовица и използването им в оборот. Така хем няма да се изпускат в реката замърсени, непречистени и неутаени води, хем ще се намали натискът върху подземното водно тяло, а оттам и върху количеството на водите в реката.
- Да се постави изрично условие завишени водни количества да могат да се черпят от кладенеца САМО на базата на хидравлични изследвания, доказващи, че в реката ще тече достатъчно вода.
Тоест, при маловодие да си се черпят от кладенеца разрешените досега мах.5 литра в секунда, а допълнителни количества да могат да се черпят само ако в реката ще бъде осигурен нимималният допустим отток според ЗВ!

3. Ако БДИБР не си оправи становището /което въобще няма да ни учуди/, то тогава РИОСВ Хасково да изиска значителното изменение на параметрите на водовземането да се оценят за въздействието им върху състоянието на река Крумовица!На Второ място в този доклад уведомяваме НС ЕАД, БДИБР и РИОСВ Пазарджик, че БДИБР Пак е нарушила закона в следното свое становище за поредната Сеч по Марица:
https://earbd.bg/files/File/Stanovishta ... 3-01-940(4).pdf
Възразяваме най-категорично срещу изводите, обективирани в точка 3. от заключението на БДИБР, която гласи:
3. Да не се допускат сечи на естествена растителност по бреговете на реката, с изключение на установената необходимост при огледа на комисията

Ама чакайте сега бе, уважаеми от БДИБР! Какви са тия необходимости, установявания, комисии и т.н., след като Вие сами сте си цитирали Мярката от ПУРБ - ЗАБРАНА ЗА СЕЧ НА КРАЙБРЕЖНА РАСТИТЕЛНОСТ, А?
Настояваме да си оправите становището, иначе Пак ще се срещнем в съда и с Вас, и с РИОСВ Пазарджик, И с НС ЕАД!
И ще Ви Осъдим, точно както осъдихме БДДР за същите нарушения!
НЯМА сеч на крайбрежна растителност, колкото и да им се иска на местния клон на НС ЕАД да позахлебят малко и те от "чистенето" на коритото на Марица, че май само те не са захлебили досега!
Настояваме и ръководството на НС ЕАД да вземе мерки, и да не нарушава законите!


На трето място в този доклад информираме ръководството на НС ЕАД, че непрекъснато получаваме сигнали от страната, че техни служители пускат мрежи по язовирите. Ето Ви само един сигнал за язовир Ястребино:
https://www.facebook.com/photo?fbid=375 ... 4218242555

Молим ръководството на НС ЕАД да вземе мерки, за да не си разваляме отношенията и с тях!


И на четвърто място в доклада обръщаме специално внимание на НСЗП върху една хипер незаконна заповед на директора на НП Пирин!
https://www.pirin.bg/%d0%b7%d0%b0%d0%bf ... d%d0%b0-2/

Заповедта е пълна с тежки закононарушения, като например брутално несъответствие със ЗРА!
В ЗРА НЯМА осем броя разрешени за задържане пъстърви и НЯМА безброй разрешени хамериканки, сивени и тем подобни зверове!

От друга страна, използваме случая да попитаме директора на НП - Какви са тия Хамериканки и Сивени на територията на НП Пирин, А?
И си отговаряме веднага, понеже целият свят знае отговора.
Очевидно и световно известно е, че в парка се зарибява с хамериканки, за да може после същите да се пържат в неограничени количества от ловните дружинки из районите.
Неочевидно досега беше, че директорът на НП Пирин знае за тая работа!
За негово сведение и за сведение на НСЗП, хамериканки, сивени и прочее гадни твари Са Неместни Видове и тяхното въвеждане в дивата природа подлежи на специален режим според ЗБР!!!
Обаче Как няма да зарибяват с тях като бесни, очевидно със съгласието на дирекцията на парка, след като директорът е разрешил да се ловят без ограничения, А?

Ето защо настояваме за:
1. Директорът на НП Пирин да бъде уволнен незабавно!
2. Заповедта Му да се отмени на мига!
3. Ако изобщо ще се разрешава риболовът в НП Пирин, освен в езерата, за реките ние сме страшно против! Това национален парк ли е, или съдран чувал? Ми тогава що не разрешите и отстрела на глухарите, че да има какво да ядат ония зловещи месари от ловните дружинки, А?
4. Парковата охрана с новия директор да вземе всички мерки въвеждането на неместни видове да се прекрати!
5. Ако ще се разрешава риболов където и да било, то да е Само в някои Езера, тъй като /ако не знаете/ езерата не са естествено местообитание на рибите в парка, Само по метода Хвани и Пусни за балканската пъстърва, а за неместните видове да се спазват ограниченията на ЗРА, докато не измрат, не бъдат изпържени и не изчезнат. Хамериканки и сивени нямат място в национален парк!!! Иначе вземете пуснете и черни мечки, за да си ги гърмят ловците без ограничения!Накрая Молим от РИОСВ Хасково, РИОСВ Пазарджик и БДИБР да ни изпратят входящи номера на възраженията за Ада тепе и за "чистенето" на Марица!


Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички.

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2021, 12:47 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 519
22.02.2021

Целеви Сигнал до Министерски Съвет, МОСВ, МРРБ, МЕ и искане по реда на ЗДОИ до БДЗБР относно ВЕЦ Баба Цвета на Градевска река в ЗБРБУ, както и кратък доклад до БДДР за ВЕЦ Лопушна

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като "Рибарници", строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, усвояването на речните корита в населените места и прочее Ваши благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, да приемете настоящия целеви сигнал с искане по реда на ЗДОИ!
На първо място Ви ув,домяваме, че вследствие на нашите съвместни, неуморни усилия, най-после и у нас е настъпило едно прекрасно събитие, именно че водохващането на ВЕЦ Баба Цвета на река Еловица /Градевска/ е полу разрушено.
Водохващането на Стружка е премахнато напълно.
Същите бяха изградени Без отстъпено възмездно право на строеж в коритото на реката, което е публична държавна собственост, тоест строежът беше незаконен и съгласно ЗУТ трябваше да се разруши.

За съжаление, баражът на Еловица не е разрушен изцяло, Но поне реката е освободена да си тече, за което поздравяваме всички Вас и изказваме дълбоката си благодарност! Сигурни сме също така, че основен принос за това действие имат органите на МРРБ, за което още повече им благодарим!

За така описаната прекрасна новина можете да добиете представа от снимките, качени на нашия сайт за наблюдение на ВЕЦ-овете:
https://dams.reki.bg/0499-dam/2021-02-21

От друга страна, след мигновена проверка в регистрите на разрешителните за водовземане/ползване на БДЗБР, с известна тревога установяваме, че в края на 2020 БДЗБР е удължила неизвестно защо срока на действие на разрешителното за водовземане. Страхуваме се също така, че това действие е възможно да е извършено нарушение на закона, което тепърва предстои да изследваме.

ИСКАНЕ:

1. Молим Министерски Съвет при никакви обстоятелства да не издава решение за учредяване на възмездно право на строеж на процесния ВЕЦ Баба Цвета на реките Еловица и Стружка!
2. Молим МОСВ, МРРБ и МЕ да направят всичко възможно и да подпомогнат МС да вземе правилното решение, описано в т.1.
3. Така например, МЕ биха могли да потвърдят, че от тия малки ВЕЦ-ове Няма Абсолютно Никаква Полза за държавата и за обществото! При положение че 75% от средногодишния отток на реките у нас преминават през април, май и юни, излиза, че тия малки ВЕЦ-ове произвеждат най-много ток точно през пролетта, когато потреблението е най-малко и се чудим как да балансираме енергийната система, та се налага ПАВЕЦ Чаира да помпи и по обяд! В останалите девет месеца от годината същите ВЕЦ-ове трябва да използват оставащите само 25% от средногодишния отток /по-малко от 3% месечно/, при положение че трябва и да осигуряват минимално водно количество, равно на 10% от средномногогодишното водно количество. Тоест, малките ВЕЦ-ове изобщо не трябва да работят извън месеците април, май и юни, освен за по няколко часа след силен дъжд.
4. МОСВ биха могли да потвърдят верността на горното, както и че река Градевска е подложена на значителен натиск от водовземане за един съществуващ ВЕЦ Градево и още един, на който БДЗБР също удължи разрешителното съвсем скоро. Също така ние считаме, че безбройните чужди туристи ще бъдат потресени като пътуват към Банско през Предела и гледат пресушената напълно река!
5. МРРБ биха могли да потвърдят, че всеки малък ВЕЦ при никакви обстоятелства не може да се класифицира като национален обект или обект от национално значение, че да има смисъл от него! Тъкмо са го махнали, молим оставете реката на мира!
6. Все пак, така ще спестите и всички бъдещи разходи на инвеститора, защото някой го е излъгал, че от тия хипер мижави две малки рекички той ще може да произвежда ток и да изкара печалба. Дори и да ги пресушава напълно през цялото време, ВЕЦ-ът Му никога няма да се изплати, особено като продава най-много ток на борсата в периодите с най-ниска цена!

7. Във връзка с гореизложеното, Молим БДЗБР да приеме в прикачения файл искане по реда на ЗДОИ, за да се запознаем с решенията на директора по отношение на издаваните разрешителни по ЗВ и техните изменения и удължавания.

Накрая молим Министерски Съвет, МОСВ, МРРБ и МЕ да ни уведомяват на всеки етап за предприетите от тях действия по този сигнал, с цел да ни дадат възможност или да ги похвалим в медиите с голяма Благодарност, или да предприемем евентуално реципрочни действия в случай на установена необходимост!
Молим и Министерски Съвет, МОСВ, МРРБ и МЕ да ни изпратят входящи номера за този сигнал!

Молим и БДЗБР да ни изпрати входящ номер на искането по ЗДОИ!

На последно място уведомяваме БДДР, че на ВЕЦ Лопушна на Дългоделска Огоста няма никаква промяна в ситуацията. При посещението се изпускаше достатъчно вода в реката, рибният проход продължава да не става за Нищо, а деривационният канал продължава да не е обезопасен. Данните може да видите тук:
https://dams.reki.bg/0202-dam/2021-02-20

Предварително благодаря за съдействието на всички.
С дълбоко уважение
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2021, 11:46 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 519
12.03.2021

Поздравителен адрес на сдружение Балканка до МОСВ и РИОСВ Смолян и поредна Покана до БДИБРС ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и пясък, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като "Рибарници", строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, Усвояването на речните корита в населените места и прочее Ваши благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, да ми позволите да изкажа от името на сдружението огромните ни благодарности към МОСВ и РИОСВ Смолян заради ето тази Чудесна Новина:

https://www.marica.bg/region/smolqn/pro ... DIG_5US_v4

Най-много изказваме благодарности на тези представители на МОСВ, които участваха в една злощастна работна група с органите на МРРБ относно проблема с незаконността на ВЕЦ-овете у нас. Благодарим за заявените тогава позиции, налични в протоколите от мъчителните заседания на РГ, които не позволиха незаконно узаконяване на престъпленията!

Поздравителния адрес изпращаме и до РИОСВ Смолян с надеждата те да обърнат внимание на прокуратурата в Смолян и върху факта, че и цялата процедура по реда на глава Шеста на ЗООС е също така нищожна, както и разрешенията за строеж! Причината е, че инвеститорите навремето не са представили каквито и да било доказателства, че имат права да инициират процесните ИП, като например: учредено възмездно право да строят в коритото на реката, тоест в публичната държавна собственост.

Поздравителния адрес изпращаме и до БДИБР с надеждата те да обърнат внимание на прокуратурата в Смолян и върху факта, че и издадените разрешителнни по ЗВ са също така нищожни, както и разрешенията за строеж!
Причината е, че инвеститорите навремето не са представили каквито и да било доказателства, че имат съгласието на собственика на публичната държавна собственост - коритото на реката, за да могат да го ползват за каквото и да било!

Поздравителния адрес изпращаме и до останалите БД в страната с надеждата те да обърнат внимание на инвеститорите в техните РБУ, особено на тези, които в момента са в процес на изграждане, Че е най-добре те да спрат и сами да премахнат незаконните си строежи!

Както сами виждате, уважаеми, Анархията Няма Да Продължава Вечно!
Напротив, задават се все по-мрачни времена за нарушителите на законите, гарантираме Ви Това! В този смисъл, каквито и ангажименти да сте поемали пред инвеститорите, би било най-добре най-приятелски да си ги оттеглите, за да не си харчат парите напразно...

И като стана дума за БДИБР,
За Пореден Път молим да ни предоставят резултатите от проверката си в Крумовград на мината Ада тепе от 20.01.2021!
Иначе оставаме с впечатление и тревога, че се чудят как да нагласят резултатите, за да са удобни за инвеститора, което няма да ни учуди въобще!

Не стига, че чакаха цели Три Месеца след сигнала ни за да мине наводнение и да отмие токсичната тиня преди проверката им, ами сега вече близо два месеца не могат да предоставят резултатите от проверката, за което имат задължение по закон!
Сигурно си мислят, че така правят услуга на инвеститора, но предстои да се убедят заедно с Него, че правят точно обратното!

Накрая молим РИОСВ Смолян да ни уведоми за момента, в който ще се пристъпи към премахване на незаконните строежи от коритата на рекичките ни!
Настояваме да ни бъде дъдена заслужената възможност ние да врътнем ръчките, с които ще се взривяват незаконните съоръжения! Това е привилегия, която сме си заслужили безусловно!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието.

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2021, 15:47 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 519
13.04.2021

Възражение срещу поредното безобразие, тоест инвестиционно предложение, допуснато на територията на БДИБР и РИОСВ Пазарджик


С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, кражбата на речна баластра, пясък, други подземни богатства и метални полезни изкопаеми, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като "Рибарници", строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, Усвояването и/или Покриването на речните корита в населените места и прочее Ваши иначе благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, да приемете нястоящото Възражение.

Същото изпращаме и на РИОСВ Пазарджик, и на община Белово, с цел те да видят какви нарушения на действащото законодателство са на път да допуснат за пореден път връз река Яденица, която, за лош късмет на замесените лица, е една от най-любимите ни реки!

Повод за Възражението е следното недоустимо становище за допустимост на БДИБР:
https://earbd.bg/files/File/Stanovishta ... 3-01-287(1).pdf


Става дума за покриването на река Яденица в чертите на гр.Белово, с последваща реализация на пешеходна зона върху реката, както и за разни прагове и т.н. под покриването.

Ние намираме становището на БДИБР за доста бедно откъм цитиране на забраните, относими към процесното ИП.
Така например:
Пропусната е забраната по чл.143 от ЗВ, която за сведение на БДИБР гласи:
Чл. 143. За защита от вредното въздействие на водите се забранява:
................................................................
4. извършването на строежи над покритите речни участъци;

От друга страна, реализацията на всяка пешеходна зона представлява строеж по смисъла на ЗУТ. Предлагаме на БДИБР да се справят с пълния списък на категориите строежи, обективирани в чл.137 и свързаните с него чл.54 и чл.147 от ЗУТ.
Така например, ще стане ясно на БДИБР, че всички видове инсталации , както и паркове, градини и озеленени площи до и над един хектар попадат в някоя от категориите "строеж" по смисъла на ЗУТ, както и всякакви временни постройки по пешеходната зона също така.

Следователно от гореизложеното, ако се покрие реката, абсолютно никакъв строеж не може да се изпълнява върху покритието.

От друга страна, БДИБР правилно е посочила, че засегнатият участък от реката попада в РЗПРН. Следователно, покриването Му, както и изграждането на прагове и прочее неща вътре в коритото ще лиши населението от възможността да наблюдава какво точно се случва под покритието, а река Яденица Не е от най-спокойните реки на света!

Дребна и маловажна подробност ние считаме факта, че според БДИБР светлият отвор в горния край на речното корито между съществуващите стени бил варирал между 5.5 и 8.0 сантиметра, но нека не изпадаме в дребни сметки.

По-важното е друго - оставете река Яденица на мира, ако обичате!
Търсите си белята!
Съобщаваме Ви, че сега няма да се занимаваме на този етап с процедурата по реда на глава шеста от ЗООС, освен ако наистина допуснете процесното ИП.
Ако не се откажете от иначе благородното намерение да усвоите реката, ще обжалваме и всяко разрешително на БДИБР за ползване на ПВО, което БДИБР неминуемо ще трябва да издаде.
Затова е толкова важно да се справите качествено със забраните за процесното ИП от относимото законодателство.

Не на последно място Ви уведомяваме в качеството си на изключителни експерти на тема конструктивна сигурност на сградите и съоръженията у нас, а така също и като Членове на НЕСУТРП всеки път, когато им потрябват конструктори за решаване на сложни конструктивни проблеми, а така също и в качеството си на рецензенти на 9 /девет/ от ръководствата по конструктивната система ЕВРОКОД,

ЧЕ
Описаната конструктивна система е най-неподходящата възможна за покриване на река! Метални греди и ламарино стоманобетонна ребреста плоча ли, бе Уважаеми? Непосредствено над Река?
Ами като се скапе антикорозионната защита, Кой ще влезе отдолу да изчисти ръждата и да възстанови покритията?
Ами като корозира ламарината, Вий знаете ли какво ще стане с плочата от климатичните въздействия при високата влажност и честото размръзване и отмръзване на бетона в тънките ребра? Да Ви заведем и да Ви покажем в София пасарелката на конната база, да видите какво става когато конструкцията е на сухо, а не над река, А? Тая конструкция над реката явно някой хидротехник Я е измислил, от сорта на същия, който щеше да "усвоява" и коритото на Марица в Пловдив...

И на последно място уточняваме, че сигурно има и по-лесен начин Белово да бъде отнесено от реката когато Тя се ядоса, но в момента ние не се сещаме за такъв! Дори няма да Ви обясняваме какво би станало, когато реката домъкне някое дърво и го заклини в горната част на "пешеходната" зона. Дърво може да се заклини и сега в някой от мостовете, но като го прехвърли, реката може пак да се върне в коритото си...

Както и да е, във връзка с гореизложеното, Молим:
1. БДИБР да си оправи становището за допустимост, като обяви процесното ИП за недопустимо във връзка с изрична забрана по член 143, предложение четвърто от ЗВ!
2. РИОСВ Пазарджик да ни уведомява на всеки етап от процедурата по реда на глава шеста от ЗООС за процесното ИП, за да вземем мерки!

Молим също така РИОСВ Пазарджик и БДИБР да ни изпратят входящи номера на това Възражение!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички.

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2021, 10:52 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 519
16.04.2021

Целеви докад до МОСВ и всички БД


С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, задръстването на речните корита с габиони и прочее неподходящи уреди, подкопаването на мостовете над реките, кражбата на речна баластра, пясък, други подземни богатства и метални полезни изкопаеми, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като "Рибарници", строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, Усвояването и/или Покриването на речните корита в населените места и прочее Ваши иначе благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, да приемете нястоящия кратък, целеви доклад.

Уведомяваме Ви, че ПАК сте съсипали река Вит!
Това сте направили, като сте се съгласили при преминаването на някакъв газопровод през реката при село Ъглен, отново да бъде нарушен чл.143 от ЗВ и да се наруши естественото състояние на бреговете на реката. Не стига това, ами отново сте приложили проклетите габионни матраци, които абсолютно за нищо не стават! За този тъжен факт можете да се убедите от следния линк:
https://durjavnik.bg/2021/04/14/91607/e ... a6DjlHOZCc

Досега сто пъти Ви предупреждавахме, че габионите не са подходящи за укрепване на бреговте на която и да било река!
Показвахме Ви и телевизионни репортажи, препращахме Ви и официално становище на АПИ по въпроса...
И Вие продължавате да ги трупате тия габиони из коритата на реките!

Няма да си губиме времето ПАК да Ви обясняваме Защо габионите не стават за нищо.
Вместо това ПАК Сме Ви прикачили официалното писмо на АПИ,
ПАК да си го прочетете и да го използвате като основание за отказ на всяко ИП, в което има предвидени габиони и/или матраци, с които да се укрепват брегове на реки.
В противен случай някой ден някоя река ще ги отнесе и натрупа на най-неподходящото място, ще излезе от коритото си и ще направи страшна беля, за която Вие ще носите отговорност!

Все пак, АПИ е държавнаа организация, която отговаря за сигурността на мостовете по републиканската пътна мрежа! Иди дойди на нас да не вярвате, ама на АПИ...?

Освен това, ние също така намираме, че Никъде във Вашите доста слаби ПОРН, при нито една БД не става и дума за рисковете от наводнения, породени от подкопаването на мостовете! Особено по Марица и Струма, които попадат в районите с най-високия сеизмичен хазарт в страната, едно средно земетресение може да срути някой подкопан мост, той да падне напречно на реката и местното население да отиде на кино в Егейско море!
Но, специално за ПОРН ще получите мотивирано становище, стига да ни оставите малко време, да не трябва да се борим с Вас по всички други ежедневни проблеми!

Надяваме се да се вслушате, макар че намираме шансовете си за не кой знае колко големи. Дали поради някои наши качества, или поради някои Ваши качества, но ние не можем да разберем ЗАЩО всяко предупреждение за предстояща беля, което сме Ви изпратили, Вие Го изхвърляте в Кофата си за разумните предложения...
Не се ли научихте вече, че белите, за които Ви предупреждаваме, после винаги се случват, без изключения?

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички.

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2021, 17:10 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 519
26.04.2021

Целеви Сигнал до Омбудсмана на РБългария, МОСВ, всички БД и до РИОСВ Варна относно благородния, незаконен добив на Газ в Добруджа


С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете, Добива на подземни богатства и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, задръстването на речните корита с габиони и прочее неподходящи уреди, подкопаването на мостовете над реките, кражбата на речна баластра, пясък, други подземни богатства и метални полезни изкопаеми, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, сондажни полета за добив на петрол и газ, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като "Рибарници", строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, Усвояването и/или Покриването на речните корита в населените места и прочее Ваши иначе благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, да приемете нястоящия кратък, целеви Сигнал. Изпращаме го и на омбудсмана, накрая ще стане ясно защо.

И така,

Уважаеми дами и господа,

След като към нас беше отправена молба от местните хора в района на Добруджа да им окажем съдействие във връзка с борбата им за спасяване на Добруджа от Вас и от незаконния добив на Газ от Русгеоком БГ,

...ний извършихме проверка на относимите Ваши действия и бездействия по случая и видяхме какво безобразно Съдържание се съдържа в Решението на РИОСВ Варна!
Както сами знаете, ние сме виждали всичко възможно от Вас, или поне така си мислехме досега. Така например, виждали сме много Ваши Решения, които уж са в съответствие с относимата правна рамка, но са така обективирани, че много лесно да паднат в съда, заблуждавайки обществеността, че уж сте на нейна страна. Безспорен Шампион в това отношение досега беше БДЗБР...

НО, Това, на което попадаме в Решението на РИОСВ Варна по случая с Газта в Добруджа, доказва, че Вие можете много, много повече!
Нарушенията на относимото законодателство, което Вие сте извършили, са както следва:

1. Решението на РИОСВ Варна започва с "Не одобрявам..."
И какво значи това Не одобрявам, при положение че по-надолу в изложението си РИОСВ твърди, че са получени становища на БДДР и на БДЧР, че процесното ИП Е Недопустимо?
За сведение на РИОСВ Варна, в правния мир се открива една Ваша Хартия, наречена ЗООС, в която се открива един член 82, алинея 6, Която гласи следното:
Чл. 82.
(6) (Нова - ДВ, бр. 32 от 2012 г., в сила от 24.04.2012 г.) Започналите процедури по ОВОС или екологична оценка могат да бъдат прекратени на всеки етап, когато се установи недопустимост на съответното инвестиционно предложение, план или програма и при случаите в наредбите по чл. 90, ал. 1 и чл. 101, ал. 1.

Следователно, РИОСВ Варна въобще не е трябвало да разсъждава дали одобрява или не одобрява каквото и да било, ами трябваше да прекрати процедурата Мигновено, след получаването на двете отрицателни становища за допустимост на двете БД!

Ние също така намираме, че от своя страна БДДР и БДЧР също са надминали себе си в цитирането на мерките си от ПУРБ 2016-2021, повече или по-малко случайно, демонстрирайки целенасочено непознаване на собствените си ПУРБ.
За разлика от тези две учереждения, ние намираме в техните ПоМ, публикувани на сайтовете им, едни нелоши мерки, които правят процесното ИП Абсолютно Недопустимо!

Става дума конкретно за мярка с код DW_1 и действие с код DW_1_4. Ето Ви да видите за какво става дума:
РЕД 39 от ПОМ на БДЧР!!!
DW_1 13 Мерки за опазване на питейната вода (напр. определяне на охранителни зони, буферни зони и т.н.) Опазване на водовземането Забрани и ограничения за изпълнение на дейности в зоните за защита на питейните води и в определените санитарно-охранителни зони (СОЗ) и буферните зони около водовземните съоръжения/системи 4. Спазване на забрани и ограничения в СОЗ съгласно заповедта за определяне на зоната и списъка по приложение № 1 към Националния каталого от мерки (ПУРБ) DW_1_4 1
РЕД 33 в приложение 7.2.в - важи за всички подземни водни тела

За разлика И от БДДР, ние открихме Същата мярка с код DW_1 и същото действие с код DW_1_4 в следния техен стратегически документ:
Приложение 7.2.7 на БДДР
http://www.bd-dunav.org/uploads/content ... il_727.pdf

От друга страна, за разлика И от двете БД, ние успяхме да открием цитирания по-горе Национален Каталог от мерки.

Съгласно раздел "Подземни води" на приложение №1 от този каталог, в буферните зони на водоизточници за питейно битови цели с радиус от 1000 метра около водоизточника, допълнителните забранени дейности включват:
1. Дейности, които водят до непряко отвеждане на опасни вещества във водното тяло от земната повърхност или между земната повърхност и водното ниво
2. Дейности, които водят до непряко отвеждане на вредни вещества във водното тяло между земната повърхност и водното ниво
3. Добив на подземни богатства, в т.ч. инертни и строителни материали, под водното ниво

И за да разсеем всякакви съмнения, проверихме дали Газта е подземно богатство според ЗПБ. Ето какво ние открихме там:

Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 70 от 2008 г.) (1) Подземни богатства по смисъла на закона са полезните изкопаеми и минните отпадъци от добива и първичната им преработка, групирани като:
1. метални полезни изкопаеми;
2. неметални полезни изкопаеми - индустриални минерали;
3. нефт и природен газ;

Следователно от гореизложеното, добив на газ под водното ниво на първия водоносен хоризонт в радиус от един километър около всеки водоизточник за ПБВ без учредена СОЗ, Е ЗАБРАНЕНО!

В тази връзка, РИОСВ Варна е споделила на стр.8 от своята творба /прикачена/, че според нея бил съществувал:
"Риск за действащите водоизточнници за питейно-битово водоснабдяване са неспаззване на необходимите отстояния на площадките за проучване и експлоатация и неучредените СОЗ на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване...."

Еми не само че съществува Риск, ами съществува изрична, директна ЗАБРАНА, бе уважаеми!
Забраната обхваща най-малко 30 източника на ПБВ, без да сме сигурни, че са всичките или са само за първия етап от реализацията на ИП,
НО 30 водоизточника с 3.14 квадратни километра площ всеки, СА 94 квадратни километра!

Освен това, ние за всеки случай проверихме наличните източници на ПБВ с учредени СОЗ и установихме, че в района Добрич - Генерал Тошево почти няма никакви учредени СОЗ! Ето Ви, да ги видите:
И така, въз основа на гореизложеното, ние намираме, че РИОСВ Варна, в съучастие с БДДР и БДЧР, заедно са извършили тежко нарушение на относимото законодателство.

Нарушението се състои в Това, че замесените учереждения са прикрили и/или не са се съобразили с изрични, директни забрани в ПУРБ и РИОСВ Варна дълбокомислено е обмислила дали да одобри или не процесното ИП, вместо да прекрати процедурата по реда на глава шеста от ЗООС още след първоначалните становища за допустимост на двете замесени БД!
Фактът, че те не са отбелязали в становищата си изричните, директни и безапелационни забрани от собствените си ПУРБ, а само някои, които биха били обект на коментари и доказвания, поради което се е стигнало до спорове щяло ли било да имало замърсяване на източници за ПБВ или не щяло, НЕ оправдава РИОСВ, защото РИОСВ са длъжни да познават ПУРБ не по-зле от съответните БД и като видят, че Басейновите прикриват мерки, да им върнат хартиите обратно за допълване!

По същество, в случая Тук ние представяме нови за РИОСВ Варна, прикрити от двете БД обстоятелства от съществено значение за издаването на акта на РИОСВ за процесното ИП, които при решаването на въпроса от административния орган не са били известни на страната в административното производство - РИОСВ, въпреки че би трябвало да са им известни.

ИСКАНЕ до министъра на ОСВ:

Уважаеми г-н Димитров,
В качеството Ви на по-горестоящ на процесните учереждения и ведомства Орган, на основание извършените от тях закононарушения, обуславящи незаконосъобразност на актовете и становищата им, във връзка с чл.99 от АПК,
настояваме да възобновите административното производство по реда на глава шеста от ЗООС, поради следните качества на акта на РИОСВ Варна:

1. Съществени нарушения на изискванията за законосъобразността му;
2. Открити нови обстоятелства И нови писмени доказателства от съществено значение за издаването на акта, които предоставяме в настоящия сигнал и които при решаването на въпроса от административния Орган -РИОСВ - не са могли да бъдат Му бъдат известни, въпреки че би трябвало.

Настояваме също така БДДР и БДЧР да напишат нови становища за допустимост на процесното ИП спрямо ПУРБ, като отстранят явните си фактически грешки!
За целта е най-добре да изготвят карти на концесионните площи в техните РБУ и да нанесат на картите източниците на ПБВ с учредените СОЗ и съответните граници на съответните пояси, както и източниците на ПБВ без учредени СОЗ, с очертани радиусите от 1000 метра на буферните зони, в които добив на подземно богатство е забранен!

Следва да се отчете също така, че в момента делото в АСВ е на финална фаза, след изслушването на СТЕ и се чака решение на съда.
Ние намираме, че поради слабото представяне на замесените учереждения и ведомства, НЕ Е Невъзможно съдът да отмени решението на РИОСВ Варна. И тогава има два варианта за действие на РИОСВ:

1. Да обжалва отмяната пред ВАС, излагайки посочените от нас обстояталства.
2. Да приеме без да обжалва решението на АСВ И, издавайки ново решение по реда на глава шеста от ЗООС, да прекрати процедурата Моментално, на базата на обективираните от нас тук обстоятелства.

И в двата случая, както и в случай на положително решение на АСВ, което потвърждава Решението на РИОСВ Варна, но ще бъде обжалвано от инвеститора пред ВАС със сигурност,
...Становищата на БДДР и БДЧР, с отстранените явни фактически грешки, които ние тук сме посочили, Ще Бъдът Необходими! Като ги издадат, молим БДДР и БДЧР да ни изпратят копия на настоящия електронен адрес!


ИСКАНЕ до омбудсмана на РБългария

Уважаема г-жо Ковачева,
Съгласно член 100 на АПК, Вие имате задължение да поискате възобновяване на административното производство по реда на глава шеста от ЗООС за процесното ИП при така описаните дотук закононарушения от страна на РИОСВ Варна, БДЧР и БДДР! Молим, да го направите, тъй като министърът на ОСВ най-вероятно ще се сниши по темата! Ние имаме много богат опит и знаем, че подобни бездействия на "компетентните" учереждения в състава на МОСВ никога не са случайни!

Накрая моля за извинение, ако някои изразни средства Тук за засегнали нечия тънка чувствителност, НО моля да имате предвид, че Вие четете четвърти, максимално смекчен вариант. Трябваше да прочетете първия вариант, за да видите на какво му се вика Възмущение от закононарушанията на държавните органи, които уж са призвани да опазват природата, водите и здравето на населението!

Молим, от Приемната на омбудсмана, МОСВ, БДЧР, БДДР и РИОСВ Варна да ни изпратят входящи номера за този сигнал, както и да ни уведомяват за своите бъдещи действия или бездействия по случая на всеки етап от тях!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички.

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Май 2021, 21:13 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 519
02.05.2021

Многоцелеви Сигнал до МОСВ относно случващото се с разни газопроводи у нас - Турски поток и други, съвместно с Доклад до Инспектората на МОСВ относно действия и бездействия на БДДР и РИОСВ Монтана в нарушение на Закона


С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на Минното дело, ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, задръстването на речните корита с габиони и прочее неподходящи уреди, подкопаването на мостовете над реките, кражбата на речна баластра, пясък, други подземни богатства и метални полезни изкопаеми, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, газови и петролни полета, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като "Рибарници", липсата на множество реки, неотразени в кадастъра, строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, Усвояването и/или Покриването на речните корита в населените места и прочее Ваши иначе благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, да приемете настоящия многоцелеви сигнал.
Изпращаме сигнала и до Булгартрансгаз, за да ги информираме за некачествен и много опасен строеж на Турски поток при преминаването Му през река Вит.
Моля също така, във всяка точка по-долу Инспекторатът на МОСВ да открие безкрайните нарушения на БДДР, които сме подчертали, а за язовир Огоста - и на РИОСВ Монтана.

На първо място Ви уведомяваме, че премина успешно първото заседание по делото ни срещу Вас относно пресичането на река Вит от Турски поток.
За огромна наша изненада, този път БДДР не посмя да изпрати срещу нас собствената си дирекция АФПД, на която й плащаме заплатите от нашите данъци. Вместо това се сблъскахме с непознат нам, но много мощен и вдъхващ Респект нов Процесуален Представител /ПП/ на БДДР, която наведе доводи, че не сме били имали правен интерес. За кой ли път се налага да подчертаем, че ние винаги имаме правен интерес, когато обжалваме незаконосъобразни актове на всяка БД.
По-интересното Е, че ПП на БДДР сподели някои свои правни откровения, че жалбата ни била неоснователна, понеже Потокът бил построен и "Какво били искали Тия - газопроводът да бъдел спрян ли...?"

Уважаеми, вижте сега:
Според чл.142, ал.5, предложение осмо от ЗУТ, Обжалваният от нас незаконен акт на БДДР /разрешителното за ползване на ПВО/ е необходимо условие за одобряване на проекта на Потока и за издаване на разрешение за строеж, но Актът на БДДР не е влязъл в сила, тъй като ние Го обжалваме и съдът не се е произнесъл!
От друга страна, строежът не може да бъде пуснат в експлоатация без одобрен проект и без законно разрешение за строеж.
И от трета страна, съгласно чл.5, ал.1, предложение трето от НАРЕДБА № 2 ОТ 31 ЮЛИ 2003 Г. ЗА ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА СТРОЕЖИТЕ, в Приемателната комисия е трябвало да участва и представител на контролния орган БДДР. Този представител най-малко трябва да е знаел, че няма влязло в сила Разрешително за ползване на ПВО и следователно е трябвало да спре въвеждането на незаконния строеж в експлоатация!
Както сами знаете, за нас няма никакво значеие какъв и чий е обектът! Нарушават ли се законите и съсипват ли се реките, ние действаме!
Ако не ни вярвате, идете заедно с НЕК ЕАД на строежа на бъдещия в минало време язовир Яденица, да Го видите докъде е стигнал...!

Тука обръщаме внимание на Инспектората на МОСВ, че представители на БДДР са нарушили изключително грубо правната уредба, като са се съгласили с пускането на строежа на Турски поток в експлоатация!
Разбира се, този факт не прави строежа законен...
Моля, Инспекторатът да вземе мерки срещу БДДР, а министърът на ОСВ да вземе мерки за незабавно спиране на експлоатацията на незаконния строеж, който е съсипал бреговете и леглото на реката без влязло в сила разрешително за ползване на ПВО!На второ място в този Сигнал Ви информираме ведно с ръководството на Булгартрансгаз за крайно опасно и некачествено изпълнение на СМР за строежа на самия Поток през река Вит. Проблемите, които установихме на място при проверка на 28.04.2021, са следните:
1. Изсечена е и разорана огромна полоса от крайбрежната растителност с широчина най-малко 80 - 100 метра. На практика е извършена гола сеч на по-малко от 500 метра от водния обект, обаче не сме сигурни дали БДДР знаят какво значи това...
2. "Укрепването" с мижавите габионни матраци заема само около половината от широчината на зверската полоса. Останалото от двете страни е оставено на милостта на ерозията. Самите матраци са некачествено поставени, образувайки Дунавски вълни на повърхността.
За тези факти можете да се убедите от следния клип:
https://www.youtube.com/watch?v=GnkdfTskFzY

3. От двете страни на матраците са оставени широки ивици разоран речен бряг, без никакво укрепване срещу ерозията. Естественото състояние на бреговете и леглото на реката Е Попиляно в нарушение на чл.143 от ЗВ.
По този начин реката първо ще изкопае бреговете от двете страни на матраците Ви и после ще Ви отнесе габиончетата. Ето Ви видео клип:
https://www.youtube.com/watch?v=uUQFVr7kWUw

4. По-лошото Е, че, както хиляда пъти досега Ви предупреждавахме, габионните матраци не стават за укрепване на брегове на реки и не стават за Нищо! Особено като са напълнени с неподходяща фракция с по-малки размери, отколкото е окото на мрежите, но и да не са! В непосредствена близост до водното течение камъните вече са отнесени, мрежата се мандахерца свободно и само трябва да мине някой клон, за да Ви доразкъса матраците и те да отидат на кино, барабар с любимия Ви Поток - Ето Ви видео клип:
https://www.youtube.com/watch?v=bwc13poSCeI

Надяваме се, че Вие се сещате, че река Вит все още не се е ядосвала качествено, след построяването на Потока и въпреки това вече Ви е нарушила матраците. Тя пак ще се ядоса и тогава ще видите Вие. Както Ви беше отнесла багерите при строителството, сега ще Ви отнесе целия Поток!

5. При изпълнението на самите матраци, освен че са на Дунавски вълни, са и неправилно скопчани един с друг и са неправилно закотвени в терена. Използвани са незащитени от корозия метални телове и фиби от армировъчна стомана ф12, които вече са ръждясали яко. В контакт с поцинкованите кофи, пардон - мрежи на габионите, се случва едно нещо, на което за Ваш най-лош късмет му се вика "Контактна корозия"... Повече по въпроса можете да откриете ТУК:
https://referatite.org/koroziq-syshtnos ... 679/ref/p5

Ето Ви и кратък цитат - "а при контакт на желязо и цинк се разрушава цинкът"
И така, уважаеми, поцинкованото антикорозионно покритие на мрежите на габионите Ви, вече е дало фира! Ако не ни вярвате, имате на разположение голям специалист по поцинковани кофи, доколкото ни е известно. Питайте нея...

Ето Ви и линкове към две снимки, за да се убедите в гореизложеното в точка 5:
http://gallery.balkanka.bg/s/users/pitc ... 1.JPG.html
http://gallery.balkanka.bg/s/users/pitc ... 2.JPG.html

В заключение на тази точка Ви уведомяваме, че изпълнението на и без това незаконното преминаване на любимия Ви Поток през любимата Ни река Вит ще доведе някой ден до отнасянето на Потока Ви от реката Ни в Черно море...


На трето място в този Сигнал Ви информираме, че между Ъглен и Дерманци се изпълнява Още Един хипер незаконен строеж на газопровод през река Вит! За Него не сме попадали нито на разрешително за ползване на ПВО, нито на становище за допустимост на БДДР.
Ето Ви клип за поредния Разоран Лунен Пейзаж:
https://www.youtube.com/watch?v=GGYhAOvH338

Молим, БДДР да зареже за малко кръстословиците и кройките и да посети строежа, за да го провери. За резултатите от поверката молим, да ни уведоми!


На четвърто място в този Сигнал Ви информираме, че непосредствено над бента на Боаза се строи Магисралата на Генерала. Направо невероятно, но там ще преминава мост успоредно и връз реката, баш над сливането на Вит и Калника, баш над самия бент, който и без това бере душа. Как сте я позволили тая работа, абсолютно не ни е ясно. Ако не сте я разрешавали, молим БДДР да провери и спре И този строеж. Ето Ви видео клип:
https://www.youtube.com/watch?v=fAYEB7n3gZ0

Тука сега сме длъжни да Ви информираме, че по-голяма конструктивна Глупост в един мост никога не сме виждали, обаче няма да си губим времето да Ви обясняваме защо, тъй като и без това няма да разберете. Ще разберете по-лесно, рано или късно, когато стане Белята!На пето място в този Сигнал Ви информираме, че на моста на Боаза дънният праг продължава да си е хидравличен. Ето Ви видео клип:
https://www.youtube.com/watch?v=GGYhAOvH338

Уважаеми, толкова ли Ви е страх от строителите, та не смеете в приятелски разговор да ги помолите да насипят малко груб камъндрак под бента, за да се укрепи и за да се образува една дънна рампа и за миграцията на рибите? Или ще чакате реката да отнесе и тоя плитко вкопан бент, както отнесе водопровода за Български Извор, от принципната си Позиция Нищо Разумно да не се допуска по реките? И какво стана с проекта Ви за възстановяване на речното корито след кражбата на баластрата и на калта за насипа на Магисралата, ако обичате?И сега молим Испектората на МОСВ да се концентрира отново:

На шесто място в този Сигнал информираме Инспектората, че на 05.03.2021 пуснахме сигнал до БДДР за престъпление на ВЕЦ Милина, заедно със следния видео клип:
https://www.youtube.com/watch?v=HQGyUw3KSwI

На следващия ден пуснахме сигнал и на зеления телефон на БДДР.
ДВА месеца по-късно, от Басейновата не сме получили НИЩО!
По този начин те отказват да изпълняват служебните си задължения в частна полза на инвеститора, а Доверието между гражданското общество и органите на държавната власт, тоест, между Нас и Вас, се руши!
Подобни "услуги" от държавните органи винаги са безвъзмездни за инвеститорите, нали така...


На седмо място в този Сигнал информираме Инспектората за Отказ на БДДР и РИОСВ Монтана да изпълняват служебните си задължения!
Преди близо ДВА месеца пуснахме сигнал за кражба на злато от терените около и от принадлежащите земи на язовир Огоста!
Получихме отговори от двете замесени ведомства, че всичко било наред, че било имало разрешително за изземване на наносни отложения от язовира и т.н. и т.н.
Ходиха на проверка и не видяха Разорания Лунен Пейзаж, за който Ви изпратихме и видео клипове!
Сега, прикачено обаче можете да видите и едно писмо на МЕ, които са извършили проверка и те, и също не са хванали никого, което не учудва също никого, най-малко нас.
ОБАЧЕ, в прикаченото писмо на МЕ е отразено, че Зверското Разораване се извършва в имоти, които са с НТП - земеделски площи И воден обект!

И ако за водния обект РИОСВ Монтана и БДДР може да си вярват и да се опитват да си измиват ръцете, че уж било "изземване" на наносни отложения, ТО за земеделските площи около язовира се изискват съответните процедури по реда на ЗООС, ЗБР и ЗВ!
Нещо повече - и двете учереждения извършват опит за заблуда на гражданското общество, което за тяхно съжаление е наясно какви са техните задължения.
По тази тема Ви обещаваме много интересни новини и събития, които засега ще запазим в тайна.

И на последно място в този Сигнал информираме Инспектората за поредното брутално нарушение на закона за водите от страна на БДДР!
В прикачен файл можете да откриете решение за удължаване на разрешително за водовземане на ВЕЦ Злокучане на река Искър над Язовиро, издадено ДВЕ ГОДИНИ след като е изтекъл срокът за завършване на строителството!
Надяваме се Инспекторатът на МОСВ да знае какво значи Това!
Ако не знаят - да си прочетат чл.78 от ЗВ, както и да разберат какво би трябвало да означава "...са изпълнени условията в разрешителното".

Абе въобще, какво става в тая БДДР и в тая РИОСВ Монтана, какви са тия директори и ЗАЩО още не сте Ги уволнили?

Надяваме се Инспектората на МОСВ да извърши проверките по този сигнал и да вземе мерки за въвеждане на законов ред в БДДР и в РИОСВ Монтана!

Накрая Ви уведомяваме, че поради Вашето упорито бездействие да не изискате оповестяване от престъпниците от НЕК, вече се удави човек на река Въча след ударно изпускане на води от едноименната каскада.
Въпреки няколкото ни сигнала и молби до Вас да се сложи оповестяване под всички язовири на НЕК!
Дано следващия път да няма деца, не че това значи нещо за Вас, имайки предвид удавените деца при Мездра и на канала за ВЕЦ Лозята.
Най-много пак да повдигнете една Вежда...

Молим, от МОСВ, РИОСВ Монтана и от БДДР да ни изпратят входящ номер за този сигнал!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички.

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2021, 15:58 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 519
05.08.2021

Покана за сътрудничество до МОСВ по ВАС дело №7224/2021

С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на Минното дело, ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, задръстването на речните корита с габиони и прочее неподходящи уреди, подкопаването на мостовете над реките, кражбата на речна баластра, пясък, други подземни богатства и метални полезни изкопаеми, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на подземни води, реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, газови и петролни полета, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като "Рибарници", липсата на множество реки, неотразени в кадастъра, строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, Усвояването и/или Покриването на речните корита в населените места и прочее Ваши иначе благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, да приемете настоящата целева Покана!

Уважаеми,
Както много добре знаете, през март 2021 беше приета нова Наредба за ползване на повърхностните води. В нея, след много усилия от наша страна, предишното ръководство на повереното Ви ведомство включи в член 43 две изключително важни предложения №6 и №9, чрез които се въвежда законов ред при удължаването на разрешителни по ЗВ.
Страхуваме се, че тези от Вас, които са относително нови в състава на ведомството, макар и много добре познати стари, не са съвсем в Крак със съвременните тенденции и действителните реалии понастоящем. Ето защо се надяваме да приемеет настоящата покана и информацията, която се съдържа в нея.

Гореспоменатите промени в Наредбата бяха възприети по предложение на Сдружение Балканка и като следствие на наказателна процедура на Европейската Комисия срещу България за нарушения на Директивата за местообитанията във връзка с опазване на Натура 2000 зоните, а така също и на пилотна процедура срещу България за нарушения на Рамковата Директива за Водите /РДВ/. Пилотната процедура за нарушенията на РДВ понастоящем е обединена в хоризонтална процедура срещу няколко държави, членки на ЕС. Основание за тези процедури са повече от десет жалби на Сдружението във връзка с унищожаването на реките от новопостроените след 2003г. малки ВЕЦ-ове. Освен доказаните щети въху природата и в частност върху водоемите и реките, се оказа, че водохващанията на тези ВЕЦ-ове са построени в принадлежащите земи на реките без учредено възмездно право на строеж в тези принадлежащи земи, в нарушение на относимото законодателство.
Това представлява явно невъзможно положение от гледна точка на правото, защото никой не може да строи в чужда собственост без съответни вещни права, нито пък да използва построеното в чужда собственост вечно, без да овъзмездява собственика по никакъв начин. Всички административни актове за изменения и/или продължаване срока на действие на издадени разрешителни следва да отчитат, че правата на собственика на принадлежащите земи на реките са нарушени, например защото самият собственик не би могъл да използва собствеността си с цел - производство на електроенергия, въпреки че не е отдавал съгласието си другиму да използва тази собственост със същата цел.

От друга страна, продължаващото бездействие на държавата относно това нарушение може да се разлежда като нерегламентирана държавна помощ за ВЕЦ-овете, тъй като по смисъла на член 62, ал.1 от Закона за енергетиката, за тях правото на строеж в принадлежащите земи на реките е възмездно, а те нито имат такова учредено възмездно право на строеж, нито плащат каквото и да било на държавата за ползването на публичната държавна собственост. В този смисъл, приетата редакция на чл.43 от Наредбата препятства продължаващото тежко закононарушение, което изобщо не е трябвало да бъде допуснато и въвежда справедлив ред в прилагането на законите.

Не на последно място, съществуващото досега положение нарушаваше установения у нас конституционен ред, който провъзгласява Нейно Величество Собствеността за неприкосновена и, ако всеки би могъл да се строи в чужда собственост и да използва построеното вечно, то би било директна Заплаха за държавността.

Едновременно с това, Наредбата е обжалвана от собственика на ВЕЦ Своге - едно от най-любимите ИП на нашумялата Басейнова Плевен, както и от Вашите приятели от Асоциация Хидроенергия. Двете дела са обединени от ВАС в дело №7224/2021.

И така,
Ние сме абсолютно сигурни, че Вие ще направите всичко възможно да осигурите възможно най-качествената процесуална защита в хода на посоченото дело, за да защитите обществения интерес Наредбата да не бъде отменена. По наше виждане искането на ищците, базирано на твърдението, че не било проведено обществено обсъждане както трябва, ще падне много лесно в съда, тъй като процедурата беше перфектна и напълно съответстваше на Закона за нормативните актове.
За същото можете да се убедите от Вашия сайт, раздел Обществени обсъждания, или пък от портала на Министерски Съвет:
https://www.strategy.bg/PublicConsultat ... BG&Id=5583


От друга страна, не би могло да не се отчита и целесъобразността на промените в Наредбата. Тя се обуславя от Наказателната процедура срещу Родината във връзка с нарушенията, допуснати от Вас при опазването на Натура 2000 зоните /по-конкретно нарушения на Директивата за местообитанията/. Втората причина е Пилотната процедура срещу Вас за нарушения на РДВ на ЕС. Конкретно тази процедура по нашите жалби срещу Вас беше затворена и трансформирана в хоризонтална процедура срещу няколко държави членки на ЕС, тъй като Вие не сте единствените нарушители, което е много слабо успокоение.

И така, въз основа на гореизложеното, както и с цел да Ви подпомогнем да защитите най-качествено обществия интерес от измененията на Наредбата,
Моля,
в прикачените файлове да се запознаете с две писма на ГД Околна среда до нас, които потвърждават изнесеното тук по отношение на наказателните процедури на ЕК срещу Вас.
Надяваме се, че тези писма ще потвърдят пред почитаемия състав на ВАС по делото целесъобразността на промените, тъй като по процедурите ВЕЦ-овете ще бъдат премахнати така или иначе, но докато това стане, най-бедният народ в ЕС ще плаща и глобите за Вашите нарушения.

Моля също така, във всеки един момент като прецените, да не се колебаете да се свържете с нас за допълнителна помощ по темата! Понеже известно време бяхте извън системата, може би не сте информирани за способността на Сдружение Балканка да влияе върху обществените процеси понастоящем. За да разсеем всякакви Ваши колебания по този въпрос, Ви предлагаме да се запознаете със следните прояви на лицето Валери Симеонов /Релсата/ по ввремето, когато беше предложил ЗИД на ЗВ, с който да се разрешат отново ВЕЦ-овете в Натура 2000 зоните по Директивата за Местообитанията.
Много моля, вижте какво каза Той пред БНТ от 16:25-тата минута натам:
https://bnt.bg/bg/a/zakont-za-khazarta- ... i-simeonov

Моля, обърнете внимание на следното негово изавление:
"Не може някакъв си риболовен клуб да казва какво да става в тази държава..."

Моля също така, да ми позволите да заостря Вашето внимание върху действията Му буквално на следващия ден, след известни наши реципрочни противодействия:
https://btvnovinite.bg/bulgaria/valeri- ... c-ove.html

Споделяме тези неща с Вас, тъй като през годините сме забелязали известна склонност от Ваша страна да ни подценявате или пък да се надценявате, че ще можете да се справите сами с даден проблем, единствено заради Надеждата да Ви убедим, че ние можем много да Ви помогнем, ако направите стъпки в правилната посока за защита на интересите на обществото, а не на двама-трима връзкари с Властта по онова време, или пък с настоящата Власт, тъй като през годините сме забелязали известно неглижиране и подценяване на ситуационните процеси в областта, в които ние се борим с Вас.

Ето защо подчертавам оново:
Моля, не се колебайте да влезете във връзка с нас в случай на нужда от каквато и да било помощ във връзка с делото срещу Наредбата, например с документи, свидетелства и пр.,
но най-вече с необятните ни комуникационни и медийни възможности за събиране на обществена подкрепа на Вашите действия винаги, когато те са в правилната посока!

Искрено се надяваме прикачените документи да са Ви от полза в хода на делото за спасяване на Наредбата от злите сили.

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички.

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2021, 10:43 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 519
29.08.2021

Сигнал на сдружение Балканка относно изтичане на класифицирана информация в медиите


С ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

Както много добре знаете, сдружение Балканка от дълги години се занимава с опазването на повърхностните и подземните води в страната, включително и питейните. На практика ние сме единствената организация, която се бори срещу МОСВ и, ако не бяхме ние, МОСВ щеше да разреши още десетки нови ВЕЦ-ове навсякъде, включително и на питейни язовири, като например язовир Ястребино. Щеше да има още ВЕЦ-ове на водите от язовир Жребчево, МОСВ никога нямаше да разберат какво става с отровените води в Босилеградско и още десетки, да не кажа стотици такива примери.

Пускали сме и сигнали до ДАНС, и до президента за заплахата за унищожаване на питейни водоизточници или за рисковете за мостовете по реките, които ги подкопават брутално, за да крадат баластра, маскирана като "чистене" на речните корита, за което "чистене" взимат пари и от държавата.
В прикачения файл можете да се запознаете кореспонденцията ни с ДАНС само по един от случаите, по които сме работили заедно.

Всичките тези наши дейности ние считаме за съпротива срещу заплахите за националната сигурност от страна на МОСВ, доколкото състоянието на повърхностните и подземни води и особено на питейните водоизточници, Е елемент от националната сигурност!
Един последен пример, за да не усложняваме изложението до безкрай, е задръстването на водоснабдителна система Крушовица за град Плевен с бентонит, за което ключов принос имат настоящият заместник министър с ресор Води, както и настоящият директор на Дирекция Управление на водите в МОСВ, назначени като награда за този свой несъмнен "успех", именно да допуснат замърсяване на питейни източници за собствения си град Плевен, докато ръководеха прословутата Басейнова дирекция от същия град.
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi- ... leven.htmlНастоящия сигнал изпращаме до президента, в качеството Му на главнокомандващ, до министър председателя и до председателя на ДАНС, в рамките на техните отговорности по въпросите, пряко засягащи националната сигурност, несвързани с опазването на водите в случая, а с изтичането на класифицирана информация.

За целта моля, да се запознаете със съдържанието на следната публикация:
https://frognews.bg/novini/znae-chii-in ... manov.html

В края на експозето е споделено следното изявление на анонимния автор:
4. Имало ли е разследване на ДАНС срещу „Балканка“ в резултат на серия сигнали за дейност в полза на чужда държава и чужди частни интереси? И това ли е причината за закриване на дружеството и по този начин за „замитане на следите“?

Няма да изясняваме тук причините за закриването през 2019г. на едното от две дружества с нестопанска цел, които създадохме през 2011 и 2013 година съответно, тъй като може би този въпрос е обект на разследване и в момента, а и е неотносим към този сигнал.

По-важното е, че ние разбираме за разследване на дейността ни от страна на ДАНС, което дори не сме сигурни, че е приключило и досега.
Не ни е известно също така Кой Какви доноси е писал за нас, нито искаме да научим, тъй като предполагаме, че пак става дума за класифицирана информация.

Най-важното е, че след подобна публикация, потенциалните престъпници и национални предатели, тоест ние, са уведомени чрез медиите, че са разследвани. По този начин те могат да спрат временно противодържавната си дейност, да я прикрият по друг начин или дори да се укрият от правоохранителните органи с цел да избягат от правосъдие, евентуално в чуждите държави, за които работят.

Нещо повече, някои членове на сдружението, включително съставителят на този сигнал, през годините назад са оказвали услуги и са работили усилено зв полза на националната сигурност, поради което за нас е още по-неприемливо да научим, че някои членове на сдружението може би работят против националните интереси в полза на чужди държави.

Още по-лошото е да видим как информация, пряко свързана с националната сигурност, тече като пълноводна река към медиите.

Всичко това означава, че националната сигурност е съдран чувал, в който всеки бърка и вади каквото си иска, когато си иска, срещу когото си иска!


Уважами г-н президент,
Уважаеми г-н премиер,
Уважаеми г-н председател на ДАНС,

Във връзка с гореизложеното, Молим, да се разследва Кой, Как и Защо е предоставил на медиите информация, която се счита за класифицирана по смисъла на член 1, алинея 3 от Закона за защита на класифицираната информация!

С цел да подпомогнем разследването, ние намираме, че изтичането е станало или от ДАНС, или от МОСВ, или от сигналоподателите, по чиито сигнали сме разследвани. Последните са най-малко вероятни, доколкото след подаване на сигналите те не би трябвало да знаят, че по тях се извършват проверки, които най-вероятно текат и понастоящем, което пък не става ясно от горната публикация.

Съдейки по останалата част на горната публикация и от високия стил, може да се направи обосновано предположение, че изтичането е станало от средите на МОСВ, тъй като в публикацията има неща, които само в МОСВ биха могли да знаят. Все пак, не сме сигурни по този въпрос, но се надяваме разследването да установи информаторите.

Засега изказваме готовност да окажем съдействие на разследването за изтичането на класифицирана информация поне дотогава, докато в медиите не изтече допълнителна информация за дейностите ни, от която да направим обоснован извод, че е време да се укрием в чуждите държави, за които потенциално бихме могли и да работим, без да знаем това. Тъкмо ще разберем кои са тези държави...

Надяваме се да хванете информаторите и да приложите спрямо тях цялата строгост на закона!

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички.

Моля, от приемните на президента и премиера, както и от ДАНС, да ни изпратите входящ номер. От МОСВ нищо не щем!

Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 361 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 33, 34, 35, 36, 37  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
cron
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
The content of this site is licensed under Creative Commons BY-NC-SA 3.0 License
Copyright (cc) Риболовен клуб "БАЛКАНКА" - Криейтив Комънс BY-NC-SA 3.0