Уважаеми колеги,
Малко новини по темата.
Първо - получихме предупреждение от злия администратор на форума, да сме се държали по-възпитано. Причината била, че доста народ го посещавал и да не сме се излагали нещо. Затова трябва да се придържаме и към книжовния език, както сте забелязали, вярвам. Доста беден откъм изразни средства и не може да се опише всяко душевно състояние, но няма какво да се направи - знаете го какъв е администраторът.
Второ - представям на вашето внимание предложение за наредбата за рибните проходи:
http://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files/ ... lkanka.pdfТо е алтернатива на предложението на Дирекция морско дело и рибарство, публикувана в предния пост.
Акцентът е върху смекчаващите мерки за миграционни бариери, на които няма смисъл от изграждане на рибни проходи, защото няма да са ефективни.
По този начин отпадат възможните изключения на големи съоръжения, на които е безумие да се правят рибни проходи.
Например - на Язовиро да се прави е тъпо. Дори и да качиш риби от реката отдолу -те няма да оцелеят горе!
Вместо това са предвидени мерки за всички - и за малките баражи, които ще изграждат проходи, и за големите, които няма да изграждат на конкретното съоръжение, но трябва да се спази справедливостта, според която те трябва да плащат повече, в качеството си на по-голям вредител /за спазване на принципа - замърсителят плаща, по-големият - повече/.
По отношение на техническите рибни проходи, който се интересува, може да се запознае с един чисто нов проход на ВЕЦ Лопушна. Имахме сведения, че около него има умряла риба, отидохме и го заснехме. При посещението ни имаше само един умрял клен/речен кефал/, очевидно паднал от прохода.
В крайна сметка една заснета риба не може да е критерий наистина, миналата събота са били четири, но все пак птиците ги изяждат като паднат отстрани, периодът не е в момент на размножаване, а и в реката няма достатъчно риби. Ще го следим многократно и в периода на миграция, но че е непроходим се вижда по очевидни причини. Можете да се убедите, като разгледате данните, качени на нашия сайт:
http://dams.reki.bg/0202-dam/2016-07-01Имаме и няколко клипа на риби, задържани в задбаражни езера, поради невъзможност да минат надолу.
Сега - нека всеки от вас го прочете проекта и да ми напише предложение, ако нещо не му харесва.
На мен например въобще не ми харесва, че сегашните проходи от басейнов тип, които са 99% от изпълнените, няма да се преустрояват директно, а само след мониторинг. И като ги знам какви са научните среди у нас - ще докажат всичко, само и само да не се преправят. Въпреки че отсега ви казвам - на деривационните ВЕЦ у нас, нито един басейнов тип рибен проход не пуска риба.
По повод научните среди - голямата част всъщност са свестни и няма да излъжат, обаче те възлагат на останалите, за да напишат каквото трябва.
НАПРИМЕР - лошата новина е, че както им го изпратих предложението - веднага оная кокона, дето беше пускала полуумрели хамериканки от рибарник през перки, да докажела че нищо им няма, написа, че варианта на МЗХ много й харесвал и че било отразено всичките й предложения. А те, всичките, са изтрити там, а при нас са включени.
А бе, както и да е - голямата мъка тепърва предстои при обсъждането с тия хора, дето си кривят душата за пет сребърника и т.н. Да не говорим, че те рибите са ги хващали само с ток, ако изобщо са ги виждали другаде, освен на снимки, и не ги познават въобще. По два три пъти на сезон, а не като нас - всяка свободна минута и за да се научиш да ги излъгваш трябва да знаеш всичко за тях.
Та те ще ни обясняват на нас какво можела и какво не можела някоя риба...
Но, по-важното е вие да разгледате нашия вариант и да давате предложения. Не тук, в темата, а написани и изпратени - това не ми харесва, онова да се поправи и т.н.
Трябва да я направим перфектна, да ги видим после как ще я откажат.
Има и други зловещи новини, но за тяк - към края на седмицата.
Уф, измъчих се в тоя стил, ама карай.
Поздрави
ZWQRA