Здравейте пичове,
Честита Нова Година,
Повече и по-големи…
Да фанете най-гоуемата риба във всеки смисъл на думата!
Те ви сега и новогодишен подарък от наште нови приятели от ЕАА - организацията на европейските риболовци. И да не знаете английски - пак го гледайте:
https://www.youtube.com/watch?v=7cKFdsS ... c_BFIfCsJ4Ванката да го тури у Фейсбуко.
Страхотен филм.. Не знам защо винаги ме обфаща Харата зверски, като гледам как некоя тупалка се мъчи да мигрира и се блъска в некоя преграда на реката, а като скивам, че нема река - направо ми иде да ги утепам. Тая година пет-шес пъти се сблъсвах с разни охрани тук там и само ги чекам да ми кажат нещо накриво...
Скивахте ли у филмо бруталната новина - В Дания са забранили ВЕЦ-овете завинаги, а? И ние да не сме по-тъпи от датчаните сега?
Очевидно се налага да преосмислим морално остарелите си цели - некъв мижав мораториум. Щом датчаните могат - значи и ние можеме и тва си е.
По този повод съм длъжен да ви уведомя, че доработихме малце допълнението №1 към жалбата, понеже бехме пропуснали доста важни неща. Ванката треа да я е накачулил некъде да я скивате. За тия, дето не знаят английски - две думи за нея накратко.
1. Описали сме кво става в НП Рила, ПП Българка, ПП Витоша и сума ти зони от Натура. Брутални, чудовищни престъпления.
2. Случая с Бързия и Заножене.
3. Некои екологични аспекти. Не в смисъл на екология и разни зелени щуротии, а екологично - риболовни. Понеже ние не сме еколози, а майстори на риболова. Обаче не може ние да търчим да зарибяваме налево надесно, да чистим некоя речка и после ония галфони да търчат да ни турят ВЕЦ-ове там.
4. Некои социални аспекти също.
5. Жестоката новина - ще се прави язовир Яденица. А тя, тая река, лятно време пресъхва. За тоя язовир ще се борим със зъби и нокти, понеже ще е следващия Цанков Камък на шиите ни. Същите тъпаци - хидролози, хидроинженери и т.н. дето доказаха, че ни трябва Деривация Джерман - Скакавица, като ни оставиа без вода заради тая раута - тая деривация на глупостта сега не работи въобще. И сега искат Яденица да лапнат - 109 метра язовирна стена. Обаче нема да стане...Само един пример ша ви дам - ПАВЕЦ Чаира сега може да работи осем часа на генераторен режим. С новия язовир щяла да работи 22 часа в денонощието? И кога ще работи на помпен режим - да ви питам? Като няма да работи на помпен - откъде ще вземе вода?
6. Плановете за управление на речните басейни. Тука БДУВЗБР Благоевград ще скиват. Немали води за отдих и водни спортове? Немали за стопански ценни видове? Немали даже за къпане...? Айде тия хора не почиват ли, не спортуват ли, не ловят ли ценни видове риба, бе? Само бачкат ли и кинти ли правят? И тва - иди-дойди, ами не се ли къпят барем? Има една евро директива, според която трабва да се къпят отвреме навреме - и нея са нарушили даже.
7. Що се отнася до БДУВИБР Пловдив - тия сами се простреляха в капачките. Гръмнаха се от упор, така да се каже. Мани друуто, ами зели че написали в техния ПУРБ, че ние сме предложили некви реки като зони за защита на водите. А ние въобще не сме предлагали такова нещо! Предложили сме в техните зони за защита, които трябва да са определили според закона - да въведат мерки - забрана за изграждане на ВЕЦ-ове! Мерките ги нема и сега ще искаме ди ни махнат името от техните срамотии - да не сме им смокиновото листо искам да кажа.
Чакай, че пак почнах да се ядосвам. Имаше още доста работи, ама ги забравих.
А, сетих се - некои героични ВЕЦ-ове у нас са финансирани по програмата за развитие на селските райони. И кво общо има да ликвидираш некоя река, със селския район? Освен дето ти прецаква риболова, туризма, животновъдството и т.н. И дали не им плащаме преференциални цени за тая раута...?
Та Допълнението към жалбата стана пирфето, да знаете. Участвал съм в прекалено много експертни съвети, писал съм прекалено много експертни становища, за да знам - съвършено е!
Сега - една малко по-малко добра новина. Има некви пичове, дето се наричат Регионален Екологичен Център. Правят некъв проект за да доказват колко устойчива далавера била хидроенергетиката у нас? С некви доценти за ключови експерти? Моментално получиха предложение - ние да ги позаведем тук там, да скиват сухата истина. Не щяха. Викам - дай да ви пращаме докладите и на вас, да скивате устойчивостта? Пак не щат - щели да оценяват положението по доклади от Басейновите Дирекции. Ми, викам - ако кажат сухата истина, ша излезе че не си вършат работата? Последно предлагам - стига глупости, дай ние да водиме доцентите, да видят наживо дива река. Те викат - аре нема нужда - как ша докажеме устойчивостта тогава...
И зели, че избрали за партньори баш БД Пловдив и Благоевград бе. Тия дето не се къпят въобще.
Тия същите РЕЦ зели, че доказали колко гот ша е на Драговищица, Ерма и Нишава да турят още по четри пет ВЕЦ-а например. Мани друуто, ами нещо се намърдали в далаварета за Панега - оня проект - Да осиновим реката. Дето и ние сме я чистили по него - да помагаме на дечицата. И ги водили дечицата на ВЕЦ Румянцево - да им покажели колко е гот тая работа? Естествено, че му свирнали да пусне водата, де. И не им казали, че искат да има ВЕЦ Румянцево 2. Стани Мънков мноо ша се зарадва от тия новини - нали и те бяха в тоя проект нещо.
Както и да е - ето сега следното важно послание до МОСВ и до всички БД и до РЕЦ, понеже очевидно се надяват доцентите да ги спасяват:
Пичове, ако проверите редиците на сдружение Балканка София /че все ни бъркат с Благоевград/ - ще установите, че сред нас има изключително талантливи хора. Научни работници с международни награди за наука, журналя с надради за матрияли, членовя на Национални Експертни съвети и т.н., а за софтуерната и хардуерна обезпеченост - нема кво да говорим. Та се вижда отсекъде
Ние обикновените доценти ги ядем като семки, докато си мърдаме пръстите на краката, потопени в некоя рекичка лятно време на хлад. Нема ги усетиме даже, как ша ги лапнем, сдъфчем и изплюем, да знаете.
Не разбрахте ли - в Дания са забранили ВЕЦ-овете, а вие ша доказвате, че били устойчиви - баш у нас ли бе?Както става ясно на всички - вече сме напълно готови за срещата с Жорето Кремлис на 14. Подготвили сме му подарък и изненада. Няма я казвам - за да е изненада.
Поздрави
ZWQRA