Здравейте пичове,
Измина една инфарктна седмица.
По принцип, прогнозите бяха, че ще си е най-нормална, като очаквахме с интерес обсъждането на проекта на РЕЦ - ANCHOR /КОТВА/, понеже не знаехме какво пише в него. Даже бяхме чули, че бил доста добър.
Обаче - тц!
Оказа се, че за нищо не става, най-меко казано, но за него по-късно.
По-лошото е, че от БДЗБР долетеха две кървави писма, в отговор на наши предложения...
Като отворих първото, и като го прочетох, ме обхвана такава Черна магия, че се наложи да прибегна до услугите на двата Мага, с които клубът разполага /Маг Захари и Мон Дьо - :Мага, а не педала/ - малко да ми наместят чакрите и да си ме обфане Харата както требва..
Второто писмо отворих най-внимателно, да не съдържа Антракс или нещо такова.
Де да съдържаше, бях подготвен и щеше да е елементарно.
Вместо това - пълен отказ на всичките предложения. Отхвърляне на становището за бруталното нарушение за екологичния отток на ВЕЦ Петрово - толкова некомпетентно, че да се чуди човек как им дават на такива хора да издават разрешения въобще.
Интересна подробност за предложенията е, че бяха включени няколко по идеи на наши тайни съмишленици от МОСВ. С други думи - напълно разумни и обосновани. Две от тях беха толко сложни, че така и не разбрах какво точно става въпрос, но ги включих.
Обаче Директорът на БДЗБР явно беше разбрал и така подробно ги беше отхвърлил, че пак нищо не разбрах.
Някой от неговите служители даже са ми признавали, че и на тях им е мъчно за реките им там, ама нищо не можели да направят. Ако познавате директора - ще ви стане ясно защо.
Абе въобще - какво изобщо става в тая дирекция бе - се запитах аз. И тук се сетих за обяснението. То беше описано много ясно на срещата с БД през март миналата година.
Те ви линк да се запознаете за какво става дума:
https://www.youtube.com/watch?v=Si8CjeCSPk4На мой въпрос - вижте отговора от служител на БДЗБР. Изгледайте от 2часа и 13 минути до 2часа и 18 минути. И на тоз чиляк му беше тъжно за Благоевградска Бистрица, и си изплака мъката.
Интересното е, че на другия ден никъв се не виде. Явно е бил привикан, измъчван, накълцан на кайма и после душмански обмазан със сироп от бъз и набучен в некой мравуняк в резерват Парангалица. Покрай Хайдушката река, ако я знаете - да не му се чуват писъците. Ша ми имал собствено мнение той и тъжно ша му било!
Според мен - не само от МОСВ, но и от прокуратурата трябва да се поинтересуват какво става в Благоевград. Лошото е, че основен свидетел явно отиде та се не виде, т.е. - даде фира.
И ся - към проекто на РЕЦ.
Тъжна раута, да ви кажа.
Попреписале оттук оттам - малко от законите /с грешки и неточности/, малко от разни докименти на ICPDR и малко от разни популярни публикации за влиянието на ВЕЦ у чужбина. Мот а мо - така да се каже. Се едно въобще не са скивали кво става у нас.
Само един пример ша ви дам - вецовете оказвали влияние чрез „промени в хидрологичния режим на реката” са преписали от некое от стоте места, дето е написано същото. Промени в хидрологични режим - стига бе!
У нас таков режим въобще нема при маловодие и реките са сухи като барут! С около 10% изключения.
Абе въобще - поизхарчили некой кинт на Норвежките данъкоплатци и некой от наще. Понеже, както знаете по норвежката програма се иска съфинансиране, вероятно осигурено от МОСВ. За над 400 хилки става въпрос, т.е. - нищо и никво.
Пообиколиле в рамките но проекто натука натам западните държаве и повервале, че и у нас е така.
Пропуснали Дания неслучайно, разбира се. На тия същи експерти сме им предложили да напраим семинари у техните факултете, както и да ги водим безплатно в рамките на технийо
беден проект - да скиват за кво става дума у нас. Ако знаехме колко кинта струва - немаше да е безплатно, де.
Обаче не щеха - предпочетоа да си живейкат в технийо измислен свет и да си верват, което е хубуу, понеже мноо лесно се оборват.
Те дори и да се беха старале, пак щеше да им го отнесем проекто, освен ако кажеха чистата истина.
Все пак реките са наша територия, а не техна. И като не дойдоха да скиват наживо дива река и див ВЕЦ ...
Пратихме отрицателно становище до министарството. Обаче те нема да се съобразят, понеже кинтите са изхарчени вече.
От те тоа линк мое да скивате за кво става въпрос:
http://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files/ANCHOR_Study.pdfОбаче, също така, тва нема никво значение, щото тая раута - да ни напраят още ВЕЦ, освен 900-те парчета, нема я бъде по никъв начин. То и 900-те нема ги бъде.
Що ли? Ами щото ония експерте, ако беа дошле, щеше да ги водиме натука натам - да си говорят с местните хора. Тогава щеха да разберат. Сега нека си верват.
А най-готената идея на тоа проект е, че щели да ни оставят десетина реки - да могат ората да скиват кво представлява истинска жива река. Останалите - под ножа!
А норвежците са го финансирале, най-вероятно понеже са приключили с реките си и сънуват да приключат и наще.
Понеже крайнийо резилтат от проекто е - ВЕЦ-овете са мноо убаво нящо и моем си ги праим насекъде, освен в забранените зони от ЗВ.
Ми ние тва си го знаеме бе.
Псолютно нищо не научихме, не само, ами тия кинти моеха да отидат за оборудване на БД и на МОСВ, понеже нали все риват, че немало кинти за тва онова. Моехме да събориме поне десетина ненужни прегради и да махнеме два-три незаконни ВЕЦ.
Абе както и да е.
Иначе, као експерт - свалям им шапка. Финалнийо докимент е от 24 страници. Горе доле 18 хилки на парче. Мноо добра цена и мноо добра новина!
А ние - десетина професора и мойта скромна особа, праихме за църквата у Бургас, дето беше тръгнала, некъде къде къде 40 страници безплатно. С безброй допълнителни проучвания, заснемания, проби, експертизи и т.н
Обаче и аз следващийо пат ша искам толко и ша ги гепя - не се съмневайте. Само като им покажа тука за кво стаа въпрос с тоа проект - они сами ша ги дават, без бой или нещо такова.
Накрая - по отношение на БДЗБР, борбата продължава. Не само, ами тепърва ша им вкараме малко от тежката артилерия в боя.
По отношение на проекто на РЕЦ - него нема го бъде.
КОТВАТА ша потъне без никъв пробуем некъде из архивите.
Не се съмневайте в тва и спете спокойно деца!
Поздрави
ZWQRA