Kлуб Балканка

Форум
Дата и час: 12 Юни 2024, 22:41

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2023, 19:57 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 580
25.07.2023


Призив от сдружение Балканка до МОСВ, РИОСВ София и БДДР за спазване на закона при чистенето на река Искър и искане по ЗДОИ до РИОСВ СофияС ОФИЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,

В качеството си на процесуален представител и отговорник в Сдружение Балканка по въпросите на екосистемните проблеми Ви информирам за следното:

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на Минното дело, ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения за населените места, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, задръстването на речните корита с габиони и прочее неподходящи уреди, подкопаването на мостовете над реките, кражбата на речна баластра, пясък, други подземни богатства и метални полезни изкопаеми, строителството на Магисрали, Турски газопроводи и т.н., пресушаването и/или отравянето на подземни води, реки, езера, водопади и язовири, включително питейни, превръщането на държавата ни в Галактически Боклучарник и Лунен Пейзаж от дупки за мини, газови и петролни полета, незаконни баластриери и кариери, включително маскирани и като "Рибарници", липсата на множество реки, неотразени в кадастъра, строителството на супер безсмислени нови Язовири и на Водопроводи от Дунава или до Перник, или Бургас, Усвояването и/или Покриването на речните корита в населените места и прочее Ваши иначе благородни инициативи, както и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, а също така и на нови досъдебни производства и съдебни дела срещу Ваши действия и/или бездействия, което вече е неизбежно:

Моля, да се запознаете с едно становище за допустимост на директора на БДДР, което, навявайки тъжни спомени от най-добрите времена на дирекцията, се открива на следния линк:
http://www.bd-dunav.org/uploads/content ... IQij-bQWT8


Изпращаме го и на иначе уважаваните от нас Президент и Премиер на републиката, за да видят как се осъществяват от "компетентните" учереждения процедурите по реда на ЗООС, ЗБР и ЗВ.

Като предистория на процесното "чистене" ще Ви представим какво точно се случи през май 2021г., за да си го припомните и да не го забравяте:
https://btvnovinite.bg/bulgaria/protest ... iskar.html

След извършена от наша страна проверка в понеделник се установи следното:

1. В коритото на река Искър между Герман и околовръстното наистина има доста паднали дървета. Можете да се запознаете със ситуацията от снимките в следния линк:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=25 ... cale=bg_BG

2. От първата снимка на същия линк можете да се уверите, че доста гуми, за които става дума становището на БДДР, вече са извадени от заинтересованата общественост при почистването на боклуци от края на миналата година, в което Вий не се включихте...

3. Ситуацията и в квартал Абдовица е тревожна, защото там има прораснала във водното течение растителност, която трябва да се махне също така. Ето Ви линк, да се уверите:
https://bnt.bg/news/nepochisten-uchasta ... NkVO1RVhlo


ОБАЧЕ, проектът за "почистването" си е стария проект на Фандъкова от 2018, изисквван тогава специално от директора на БДДР, а в него има не по-малко от Сто нарушения на законите!
Най-бруталното нарушение беше, че ще се изкореняват здрави и прави дървета по бреговете на Искъро, което е нарушение на чл.140 и 143 от Закона за водите, на ПУРБ на ДР, както и Наредбата за сечите в горите. В уверение сме Ви прикачили обяснителната записка към проекта и сме повдигнали относимите текстове, които нарушават закона. Интересните страници са 13, 17, 18 и 19.

Ще се секат храсти и "млада", тоест невръстна гора по бреговете, ще има изкопни работи "по цялата ширина на реката" с отнеманне на тиня, земна маса, глинести частици и т.н., тоест наносни отложения, ще се насипват и уплътняват временни пътища по двата бряга на реката и т.н., а всичко това означава сто нарушения на Закона за водите и на ПУРБ на ДР! Нарушени са чл.118з, 140 и 143 от ЗВ, както и мярка от ПУРБ за забрана на сеч на крайбрежна растителност!

От извършената наша проверка се установи също така, че няма нито едно маркирано за отсичане или премахване дърво по реката от Герман, до околовръстното, което значи, че междуведомствената комисия през септември 2022г. е пропуснала да изпълни задължението си по чл.140, ал.4, т.3, буква "в" от Закона за водите.

По отношение на становището на БДДР се открива още едно неприятно явление и то крие в следия текст от описанието на процесното "чистене":
"Зоната на неотложни аварийни действия обхваща речното корито и прилежащите брегове"
... а после са описани рязане, дъвкане, изкореняване, мачкане, изяждане и т.н. на растителност и дървета, очевидно и по прилежащите брегове...!

Обръщаме внимание на БДДР и РИОСВ София, че по бреговете на реката Не Може Да Се Пипа Нищо, бе уважаеми!!!
И ако случайно сте си внушили с кметицата, че като за последно все пак ще прокарате лелеяната Ваша мечта, тоест бруталната велоалея по бреговете, много дълбоко се лъжете, барабар със самата кметица!
Освен ако не сте забравили какво точно се случи през май 2021г., когато единият от Вашите и на кметицата багери леко си самосчупи стъклата като първо и последно самопредупреждение. Бреговете и коритото на река Искър са доста нездравословни за преспиване на багери, ако не сте забелязали, и явяване на тежка механизация наблизо до реката не се насърчава...

Ето защо ние намираме, че процесното ИП засега е твърде незаконно, обаче реката наистина трябва да се почисти спешно, НО това трябва да стане ЗАКОННО! Колкото и да е трудно това за "компетнтните" органи.

Иначе пак ще има протести, а този път ние ще Ви заведем и дело в съда и чистенето ще отлети за след три години най-малко, а накрая пак ще спечелим и делото, както вече сме осъждали главните действащи лица - Петър Димитров и Румелия Петрова - за едно подобно "чистене" по Янтра!

Ето защо решението е да се изготви ново описание на дейностите от компетентния за това чистене орган, в което кристално е записано, че:

1. Няма да се секат, нито докосват здрави дървета и храсти по бреговете!
2. Няма да се правят просеки за достъп до реката на тежка механизация. Има си други начини за извозването на падналите или опасни дървета.
3. Изземване на каквото и да било от коритото и бреговете с багери няма да се допуска, освен на насипни строителни отпадъци, ако има такива. Изземването им би било елементарно, защото тях ги насипват по бреговете на достъпни за камиони места, ако не Ви е известно. Гумите вече на голям участък бяха извадени миналата година при акция на сдружение "Опазване и зарибяване на р. Искър под Панчарево" също така, в която се включиха огромен брой хора от цяла София.
4. Премахването на падналите и наклонени дървета и прорасналата растителност ще стане БЕЗ да се нарушава естественото състояние на коритото и бреговете на реката!

И никакви други дейности по бреговете, ако обичате! НУ-ЛА!

Обръщаме специално внимание на директора на БДДР също така върху неоспоримия ФАКТ, че в становището Му най-долу на стр.2 е записано следното нейно волеизявление:
"ИП ще се реализира извън границите на урбанизираната територия..."

В такъв случай ние намираме за относимо към казуса също така, че:

1. Компетентен орган /възложителят не се споменава в становището случайно или не/ НЕ би била кметицата на София, ами е областният управител /чл.140 ЗВ/. Ето защо:

2. Предлагаме на директора на РИОСВ да прекрати процедурата моментално, тъй като искането и всички други действия по нея дотук са извършени от некомпетентен според ЗВ и БДДР орган!


ИСКАНЕ по ЗДОИ до директора на РИОСВ София:

г-жа Ирена Петкова

ЗАЯВЛЕНИЕ
За достъп до информация

Подател: Сдружение „Балканка”, гр. София, ул.Александър Малинов №87
Чрез своя представител:
Адрес за кореспонденция: София,


Уважаем госпожо Петкова,
Във връзка със становище за допустимост изх.№ ПУ-01-551(1)/19.07.2023г. може да се обективира правен извод, че в РИОСВ София има постъпило някакво уведомление за Инвестиционно Предложение. Във връзка с това публично деяние на БДДР,

МОЛЯ, на основание чл.17 от Закона за опазване на околната среда, във връзка с чл.26, ал.1 от Закона за опазване на околната среда във връзка с чл.24 от Закона за достъп до обществена информация,
Да ни бъдат предоставени копия от последния и актуален документ по въпроса за "чистенето" на река Искър в споменатия участък от становището на БДДР, който е постъпвал в РИОСВ София от страна на Възложителя, който и да е той, някога, когато и да било, и който е бил изпратен от РИОСВ София до БДДР в рамките на каквато и да било процедура, за да се издаде споменатото прясно Становище № ПУ-01-551(1)/19.07.2023г. на БДДР!

Моля, тази част от информацията, която би съдържала лични данни, или би представлявала търговска тайна, или би представлявала под каквато и да било друга форма мотив за отказ за достъп до информацията, да бъде заличена от предоставените ни копия.
Моля, информацията да ни бъде предоставена в следната форма:
Сканирано копие, изпратено на горепосочения електронен адрес.

Предварително благодаря за разбирането и съдействието.

Дата 25.07.2023г. Член на УС: ZWQRA


Моля също така, от РИОСВ София да ни изпратят на горепосочения електронен адрес всеки документ, който биха могли да издадат занапред за процесното ИП, независимо дали е решение за преценка необходимостта от ОВОС, писмо до възложителя или друго, за да можем да го обсъдим или не пред по-горестоящия орган, а защо не и пред правораздавателните органи, в случай на неизбежна необходимост!
Тази молба важи и за документа, с който процедурата се прекратява в сегашния и жалък вид, разбира се.

Накрая силно препоръчваме на замесените лица да се справят И с Наредбата за сечите в горите и по-специално с глава Пета и Шеста от Наредбата, за да не се стига Пак дотам от ИАГ да глобяват някого от Вас И за нарушения на Наредбата.

И все пак, за финал не можем да не отбележим уникалната адинистративна Каша, която всички Вие, уважаеми, и особено Вие, от БДДР сте забъркали, и в която все повече затъвате към ново и неподозирано Дъно!
Стилът и почеркът са ни много добре известни, замесените лица също!

Моля, от МОСВ, РИОСВ София, БДДР, и от приемната на министър председателя да ни изпратите входящи номера!


С непресъхващо уважение,
Искрено Ваш
ZWQRA


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 12 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
cron
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
The content of this site is licensed under Creative Commons BY-NC-SA 3.0 License
Copyright (cc) Риболовен клуб "БАЛКАНКА" - Криейтив Комънс BY-NC-SA 3.0