Димо, наръчника за мен не трябва да вижда бял свят, докато не го съгласуваме поне с Тихомир, Пенчо, може ако искаш да пиша и на Стоян Михов, макар, че той незнам колко ще свърши работа, по отношение на пъстървите, но все пак е човек, който е чоплил с рибите доста. Мога да го пратя и на още един експерт. Но срещата, дето си говорим тази седмица няма как да стане. Личното ми мнение е, че ако нещо излиза от името на клуба, то трябва да е достатъчно професионално направено, защото такива са претенциите на клуба. Никой от нас не е нито ихтиолог, нито хидробиолог(с едно изключение), но ние имаме бих казал доста солидни познания, които повечето хора с дипломи нямат.
С цялото ми уважение, нито Галерида, нито Иван Христов от WWF, от когото имам страхотни впечатления, мисля са специалисти по пъстървите. Относно хидробиолозите, преди две седмици бяха добре нахранени, че не си вършат работата от Андрей Ковачев. Това дали някой има диплома не означава нищо, повечето представа си нямат от Екология. Сам знаеш, как се прави науката .... има хидробиолози, които са убедени, че ВЕЦ-ове трябва да се строят по начина, по който се правят, защото влияели добре на реката.
Пак ще кажа, иска ми се това, което правят в другите природни сфери, например птиците, да го видя и с рибите. Тогава, ще кажа, че някой знае и се опитва да приложи познанията си на практика. Не че там не се правят и глупости. Птиците мигрират, имат криле, често зимуват на сходни места и хората, пак не разселват екземпляри, без да имат представа за генетиката на вида. А дори и при птиците има страхотни различия в гените на различните популации, а гените носят знанието за съществуването на дадена популация и успеха за това, за миграцията на вида и неговата приспособимост. А там браконерстовото не е по-малко, мигриращите птици често преминават хиляди км по два пъти на година, през всевъзможни територии и се води борба за справяне с проблемите и опазване на видовете от изчезване. Тази борба често е интернационална. Има видове, с които нещата се получават с други не, но опита, който се трупа е ценен. А при рибите, те са си наши, тука са си и не можем да си решим базисните въпроси. Орнитологията се е развила, създадени са редица директиви и перце не може да премине през граница без разрешителни. Богу ми, влажните зони са обявени по Директивата за местообитанията и Директивата за птиците, а кой знае какво може да излезе като риби. На тях се гледа като на храна за птиците. Това е така, но всяко същество си има роля в природата, която не е по-малка от на останалите. Именно това разнообразие е важно, за това и коментирам. Има видове при птиците, които покрай лова са се превърнали във такива, на които не се обръща внимание. Еми ето ви причина на пъстървите да не се обръща внимание. Как ние ще искаме да опазваме нещо, което не знаем какво е. Борим се за вид, който не е включен в Директивите и не влиза в никое приложение, защото някой не си е свършил работата. Е, аз пледирам, че е време, някой да свърши тази работа, ако ще това да е инициирано от риболовен клуб, все пак риболовците са хората, които намират рибите за сакрално нещо и имат хъса да защитават идеала си, а не както видното светило, професор незнам си кой, 10 минути разсъждава пред всички, как било възможно някой да хване риба и да я пусне обратно, или пък да седи край реката с въдица и да си мисли, че знае нещо за рибите ... Димо, хубаво го смъмри на срещата с Басейнови дирекции.
Поздрави и до скоро.
|