Здравейте, отварям тази тема, в която ще качвам информация за предстоящи теми, които ще се дискутират на курса по биоразнообразие, организиран от Българска Фондация Биоранообразие.
Накратко, това е курс, който се провежда вече 8 години, ако не ме лъже паметта, всяка сряда от 18:30 в Биологичен факултет на Софийски Университет "Св.Климент Охридски". Всяка седмица темите са най-различни в сферата на екологията и биоразнообразието, понякога пък темата е разказ от първо лице, за някое интересно място по света, изобщо ранообразни теми и тематики. Формата на курса е открити презентации, без такса и такива работи и всеки заинтерисуван, може да ги посещава. Посетителите са от ученици до възрастни хора. Вмомента мястото на провеждане е зала 163.
Аз посещавам мероприятието вече няколко години и определено е едно разнообразие в ежедневието, а също и социалния елемент го има.
Попринцип си говорих с Бат Димо, че ако искаме да се борим за нещо по-добро за реките ни, няма да е зле да търсим съмишленици във всички сфери. На тези курсове ходят много млади хора, къпящи от ентусиазъм. За съжаление истината е, че на ихтиофауната и реките вдействителност се обръща много малко внимание. Причините са много, но една от тях е, че просто в България трудно се намират специалисти по рибите. Въпреки това, желанието ми е нещата да се променят, ще се опитам да "вкарам мухата в главите на хората" и да се търсят възможности за развиването на теми в сферата на ихтиологията и рибния свят. Познавам ги лично организаторите на тези мероприятия. Та така, ако прочетете за тема, която Ви се струва вълнуваща, чувствайте се поканени да посетите курса.
Та така, темата за тази седмица на курса в БФ е:
„ Как да действаме, когато намерим пострадало диво животно. “Посещавам и един друг курс, който е за всеки, който иска да опознае светът на птиците. Провежда се всеки вторник от 18:30 в Българската Орнитоцентрала към БАН, намира се на гърба на Природонаучния музей. Няколко пъти в годината се организират и екскурзии по темата. Ако се научим да виждаме не само рибите, но и птиците по дърветата, магията е още по-силна
Е това е въпрос на личен избор
и предпочитания.