Kлуб Балканка

Форум
Дата и час: 30 Юли 2021, 21:15

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2015, 16:48 
Аватар
Offline

Регистриран на: 15 Мар 2014, 20:42
Мнения: 26
Здравейте колеги,
днес ми попадна инфо за една акция на ,,Прозрачни планини''-,,Там, на реката ''– Акция за обявяване на нови защитени участъци по реките.Можем в тази тема да дадем някакви предложения за конкретни речни участъци или дори цели реки,които да бъдат обявени за защитени.Ето и линк http://blog.prozrachniplanini.org/%D1%82%D0%B0%D0%BC-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD/ в края на който има и формуляр за предложения на нови защитени участъци по реките.Предлагам в тази тема да се обединим около няколко такива реки или участъци от тях и да ги изпратим от името на клуба.Като мое предложение е Рилска река за която все повече се говори за още един мВЕЦ при Рилския Манастир.
Ето и един пример че някъде ,нещо се случва-http://www.riosv-ruse.org/novini/posledni-novini/4030-nova-zapoved-opazva-zashtitena-zona-reka-yantra-do-provezhdane-na-protzedurite-po-obyavyavaneto-j.html
Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2015, 19:18 
Аватар
Offline

Регистриран на: 06 Мар 2014, 23:22
Мнения: 196
За обща информация. Работим по темата, само времето е проблем. Моят съвет е, който каквито предложения има, нека ги пусне на платформата на Прозрачни планини.
Като цяло, още преди да пуснат тази акция от "Прозрачни планини" написах едно писмо като образец за работа. Той Димо беше изкоментирал в темата за наръчника. Само, че се оказа, че трябва да сменим малко концепцията за нашето предложение, защото се искат "Участъци", а не реки, а пък тези участъци ще трябва да са съобразени с действащите мерки в ПУРБ. Като се подготвим с нашето предложение, ще го пусна и отделно, тъй като се познавам с хората от Прозрачни планини, ще се съгласуваме как е по-добре, да оформим финално общо предложение или те да пуснат тяхното, а ние нашето. Мисля, си, че повече организации, по-добре, вижда се по-голяма заинтерисованост и подкрепа. Но пък ако има твърде много и различни предложения, може да ни отсвирят.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2015, 10:10 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 508
Иване, срокът е края на другата седмица, така че не се помайвай.
Ако трябва фащай някой да ти помага.
Нашето предложение ще е отделно от останалите, с наши основания.

За информация на останалите - Ще предложим всички реки от целогодишната забрана - с основанието че рибните запаси в тях са критично намалели според самата ИАРА.
Белким спасим някоя речка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 14:41 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 508
Значи писмата са готови и другата седмица ще ги пращаме.
До всяка Басейнова Дирекция са еднакви, само са сменени данните на района и съответните таблици от Плана за управление на речния басейн.
Както вече казах - предложили сме всички реки от целогодишната забрана за всеки речен басейн.
Реките са в табличен вид, като са махнати всички реки, които и без това са забранени в ПУРБ. Тях няма да качвам - има си ги в забраната.

Иван Пандъков свърши страхотна работа, Митачето му е помагал, за което големи благодарности и на двамата.
Що се отнася до мен - както винаги, бях на най-трудното място, т.е. - давах акъл....

Ето сега текста на едно от писмата, да скивате за кво иде реч.

ЗАЯВЛЕНИЕ

ПОДАТЕЛ: Сдружение „Балканка”

ОТНОСНО: Междинен преглед на значимите проблеми в управлението на водите и актуализацията на ПУРБ в Дунавски район

Уважаеми дами и господа,
Сдружение „Балканка” /булстат 176566443/ е регистрирано като сдружение с нестопанска цел за обществена полза, чиято основна мисия е опазването на биологичното разнообразие в българските реки, с фокус върху опазване и възстановяване на популациите от местната речна /балканска/ пъстърва.
Настоящото заявление е изготвено във връзка с предложение на г-жа Румелия Петрова, началник отдел „Планове за управление” към БД „Дунавки район”, по време на открита среща между представители на четирите Басейнови дирекции в Република България и различни НПО, Българска академия на науките, Министерство на околната среда и водите, „Българско Каяк Общество”, риболовни клубове и др., провела се на 12 и 13 февруари 2015г. в град София. Г-жа Румелия Петрова отправи предложение към гражданите и НПО да изпратят списък с реки, които да бъдат отразени в ПУРБ като места подходящи за отдих, водни спортове и риболов, на които да се забрани изграждането на водно-електрически централи.
Ние от Сдружение „Балканка”, в качеството си на риболовци, се възползваме от предложението, като сме съставили списък с реки от пъстървовата и преходната мряно-пъстървова зона, които освен по горните критерии, се отличават и с критично намаляване на рибните популации, установено от наблюденията на риболовните среди през последните години. Немалка част от представителите на речната фауна, населяващи споменатите зони, попадат и в приложенията за защитени видове на Европейските директиви за опазване на биологичното разнообразие, както и в приложенията на ЗБР за видовете, важни за опазване и застрашени от изчезване.
Нещо повече и много по-важно - нашите данни се потвърждават и от Изпълнителна Агенция по Рибарство и Аквакултури /ИАРА/, чиито проучвания са дали основание всички предложени от нас реки, да бъдат включени в целогодишната забрана за риболов във водните обекти по чл.3, ал.1, т.1 от ЗРА, със заповед № РД 09-152/09.03.2015г. на министъра на земеделието и храните - в раздел 4 от заповедта.
Обръщаме внимание, че забраната за риболов се въвежда заради установени промени в състоянието на запасите на видове риби и други водни организми, застрашаващи тяхното естествено възпроизводство и стопанско значение - съгласно чл.30 от ЗРА.
Същите наблюдения се потвърждават и от НСЗП - със съгласувателно писмо № 12-00-109/28.01.2015г. на МОСВ, по отношение гореспоменатата заповед № РД 09-152/09.03.2015г., поради установена необходимост от опазване на биологичното разнообразие и създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на популациите от риба и други водни организми в разглежданите водни обекти.
За всяка област списъкът с реки е изготвен първоначално от регионалното звено на ИАРА, като е съгласуван от РИОСВ и от регионалното звено на ИАГ. Всички тези организации са потвърдили гореспоменатото застрашено състояние на рибните популации, а те познават ситуацията в съответния регион най-добре.
В цитирания раздел 4 от заповедта се раграничават два вида режими - изцяло забранени за риболов участъци /т.4.1. от заповедта/, и участъци, в които е забранено задържането на улов от речна/балканска/ пъстърва. /т.4.2. от заповедта/. Включените и в двете точки речни участъци, освен със застрашените рибни популации, се характеризират и с висока популярност сред риболовната общност като легендарни места за риболов.
През последните години постоянно се сблъскваме с проблемите, свързани с изграждането и експлоатацията на новите водноелектрически централи. Фрагментацията на реките и нарушаването на естествения им отток, води до застрашаване или погиване на цели речни екосистеми и поражда недоволство сред българските граждани, използващи реките като места за отдих, риболов и други водни спортове.
Реките на територията на БД „Дунавски район”, които Сдружение „Балканка”, поради гореописаните причини, счита като изключително важни по отношение опазване на биологично разнообразие, са представени в табличен вид в приложение №1 към настоящето заявление.
Предложението е изготвено след подробно запознаване с действащия ПУРБ за Дунавски район и мерките, предвидени в Приложение № 7.1.3 на ПУРБ за намаляване негативното въздействие за защитени зони и видове, включени в Приложение №2 на Директивата за хабитатите 92/43/ЕЕС. Предложението ни е съобразено и с действащите планове за управление на защитени територии – ПУ на Национални и Природни Паркове.
Понеже в раздел 4 от Заповед № РД 09-152/09.03.2015г. за забрана на риболов има реки, които са включени в Приложение № 7.1.3 на действащия ПУРБ с предвидена мярка - Забрана за изграждане на нови и разширяване на съществуващи ВЕЦ - за тези реки потвърждаваме необходимостта мерките да си останат непроменени при актуализацията на ПУРБ.
В нашето предложение /Приложение №1 към настоящото заявление/ сме описали останалите речни участъци от забраната за риболов, невключени в Приложение № 7.1.3 на действащия ПУРБ. Обръщаме внимание, че някои от описаните речни участъци или части от тях също попадат в защитени зони за опазване на видове и местообитания, но за тях няма предвидени мерки в действащия ПУРБ със забрана за изграждане на ВЕЦ, а останалите участъци не попадат в защитени зони, но отговарят на критериите за зони за защита на водите съгласно чл.119а, алинея 1, т.4 от ЗВ, като едновременно с това са изключително подходящи за риболов. Смисълът на забраната в заповед № РД 09-152/09.03.2015г. е да се създаде възможност рибните популации да се възпроизведат по естествен път за период от няколко години, след което отново участъците да бъдат разрешени за риболов. А, както всички вече сме се убедили, естествено възпроизводство на екосистемата в речни участъци, използвани за добив на електроенергия, е невъзможно. Напротив - единствено възможно и много често срещано явление е тя да изчезне напълно.
В заключение вярваме, че всички трябва да проявяваме отговорност към правилното и природосъобразно използване на водите, като стремежът трябва да е към намаляване антропогенното въздействие върху речните екосистеми. Нужно е да се насърчават бъдещи изследвания в областа, като се подобряват технологиите на строителство и се завишават изискванията към изграждането и експлоатацията на всяко водовземно съоръжение. От това само ще спечелят всички, като се намали противопоставянето между инвеститорите/съвсем малко на брой/ и всички останали граждани, имащи законовото право да задоволяват своята естествена потребност от отдих и спорт сред чист въздух и дива природа.
Реките не принадлежат само на ползвателите на водите със стопанска цел, а на всички български граждани.


Приложение №1:
Таблица 1 Участъци от реки включени в специален режим за риболов без мерки, забраняващи изграждането на ВЕЦ в съответствие с ПУРБ


Дата 22.04.2015г.
гр. София Изготвил: инж. И. Пандъков


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 22:11 
Аватар
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2014, 09:57
Мнения: 71
pitcha написа:
......
Иван Пандъков свърши страхотна работа, Митачето му е помагал, за което големи благодарности и на двамата.


Леко уточнение - Митачето пробва да помага, ама далеч не успя, така че се присъединява към благодарностите към Ванката, който изнесе цялата работа (а тя определено далеч не беше малко!). Респект и към двама ви, момци! Дано усилията дадат желаните резултати!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2015, 21:24 
Аватар
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2014, 09:57
Мнения: 71
Колеги, благодарение на усилията и мнооооогото инвестирано време на Иван Пандъков, под вещото дирижиране от Бат'Димо, имаме изготвени заявленията до Басейновите дирекции с предложени реки и участъци от реки за забрана изграждането на ВЕЦ. Предложенията, както става ясно от текста на документа са в съответствие със Заповедта за забраната за риболов за 2015г. Изготвени са 4 такива заявления, които ще бъдат подписани и подпечатани. Планът е във вторник Димо да връчи наръка заявлението до БДИБР. Освен заявлението прилагам и изрезка от Приложението към Заявлението, за да се запознаете с формата.

Ето ги файловете:
Списък с реките: http://bit.ly/1DQpEb5
Заявлението: http://bit.ly/1OwBkei


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2015, 17:47 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2014, 14:18
Мнения: 508
Абе така и така съм се регистрирал, да докладвам и тук:

Предложението е изпратено до всяка Басейнова дирекция поотделно. В Пловдив беше връчено лично.

Просто неъм време за нищо, но кой - които клубове познава, може да се заеме със следната задача:

1. Изпраща им нашето предложение. Тука Митачето е турил линкове.
2. Предлага им да го разгледат и да напишат писма до съответните БД в подкрепа на предложението - на електронните им пощи.
3. Просто копират началото на нашия текст - във връзка с актуализацията на ПУРБ, Ви уведомяваме, че подкрепяме предложението на......
4. Разбира се, че могат да направят и собствени допълнения, с тяхна си обосновка.
5. Все пак не е препоръчително. И без това не вярвам и нашто да фане дикиш, та камо ли ако има допълнения.
6. Та викам - няма да е лошо да изпратят такива писма.
7. По принцип - колкото повече писма в подкрепа - толкова по-голяма надеждата.

Чакай че ся скивах - трябва да им се изпрати списъкът за всеки район - да могат да си го разгледат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
cron
Форума се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
The content of this site is licensed under Creative Commons BY-NC-SA 3.0 License
Copyright (cc) Риболовен клуб "БАЛКАНКА" - Криейтив Комънс BY-NC-SA 3.0